İçeriğe atla

Bahadır Dülger

(Mehmet Kudret) Bahadır Dülger (11 Haziran 1911; Üsküdar, İstanbul - 28 Mart 1968, Londra), Türk siyasetçi.

1911'de Üsküdar Selimiye Mahallesinde Bahriye Yüzbaşısı Trabzonlu Ragıp Efendi ile Pakize Hanım'ın oğulları olarak doğdu. Galatasaray Lisesinden mezun olduktan sonra Ankara Hukuk Fakültesine girerek 1937'de Hukuk diplomasını aldı. Hukuk Fakültesi öğrencisiyken 1933-1934'te İstanbul Yüksek Öğretmen Okulunda mübayaa memur adayı olarak 1935-1937'de Gümrük ve İnhisarlar Vekâleti Neşriyat Müdürlüğünde memur adayı ve mütercim olarak çalıştı. Mezuniyetinden sonra 1937'de Erzurum Lisesi Fransızca yardımcı öğretmeni oldu. Bu görevin yanı sıra Erzurum Doğu gazetesinin yayın müdürlüğünü yaptı.

1939'da Erzurum Lisesinde, 1940'ta Sivas Lisesinde tarih öğretmenliğini yaptı. Aynı dönemde 1939'da Kars Koşulu Topçu Taburunda askerliğini tamamlayıp 1941'de Topçu Teğmen olarak terhis edildi. 1941'de Maarif Vekâleti Neşriyat Dairesi raportörlüğüne getirildi. 4 Mayıs 1944'te görevinden istifa ederek İstanbul İthalâtçı ve İhracatçılar Birliği kontrolörü oldu. Tasvir gazetesinde fıkra yazarı ve yayın müdürü; Son Saat gazetesinde başyazar, Hürriyet ve Zafer gazetelerinde fıkra yazarı olarak yazılar yazdı. IX. Dönem ara seçimlerinde Erzurum milletvekili seçildi.

X. Dönemde tekrar Erzurum'dan, XI. Dönemde ise Gaziantep'ten milletvekili seçildi. 1960'ta 27 Mayıs Darbesi ile tutuklanıp Yassıada'ya gönderildi. Yüksek Adalet Divanı tarafından Anayasayı çiğneme suçundan dolayı ölüm cezası verildi. Daha sonra yazarlığa döndü ve 21 Mart 1968'de Londra'da öldü.

TBMM 22. dönem Antalya milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu eski Başkanı Mehmet Dülger'in babasıdır.[1]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nihat Erim</span> 13. Türkiye başbakanı

İsmail Nihat Erim, Türk hukukçu, akademisyen ve siyasetçi. Türkiye Büyük Millet Meclisinde beş dönem Cumhuriyet Halk Partisinden milletvekili olarak siyaset yapan Erim, 1948-50 yılları arasında bayındırlık bakanlığı ve başbakan yardımcılığı görevlerinde bulundu. 12 Mart Muhtırası'nın ardından 1971-1972 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak görev aldı. 19 Temmuz 1980 tarihinde İstanbul Dragos'ta Devrimci Sol militanları tarafından düzenlenen suikast sonucunda 68 yaşında öldü.

<span class="mw-page-title-main">Abdülkadir Kemali Öğütçü</span> avukat, siyasetçi

Abdülkadir Kemali Öğütçü, Türk avukat, ilk Büyük Millet Meclisi'nde Kastamonu milletvekili, İstiklal Mahkemesi başkanı, Ahali Cumhuriyet Fırkası'nın kurucusu, aktif politikacı. Romancı Orhan Kemal'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Refik Koraltan</span> 8. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Bekir Refik Koraltan, Türk bürokrat ve siyasetçi. Demokrat Parti döneminde, 1950 ile 1960 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Numan Menemencioğlu</span> Türk siyasetçi ve diplomat (1893-1958)

Hüseyin Nuğman Kemal Menemencioğlu, Ağustos 1942 - Haziran 1944 tarihleri arasında Türkiye Dışişleri Bakanı, öncesinde ve sonrasında milletvekilliği ve büyükelçilik yapmış Türk diplomat ve siyasetçidir.

İsmail Habip Sevük ya da İsmail Hakkı Sevük, Türk yazar, edebiyat tarihçisi, gazeteci, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Tevfik İleri</span> Türk siyasetçi

Ahmet Tevfik İleri, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kâzım Yurdakul</span>

Kâzım Yurdakul, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Halil İbrahim Özkaya</span> Türk siyasetçi ve öğretmen

Halil İbrahim Özkaya, Türk siyasetçi ve öğretmen.

Mustafa Cihat Baban, Türk gazeteci ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Vasıf Çınar</span> Türk devlet adamı

Hüseyin Vasıf Çınar, Türk öğretmen, gazeteci, siyasetçi ve diplomattır.

Nihat Şevket İyriboz, Türk siyasetçi, bilim insanı ve ziraat mühendisi. 1950-1960 dönemi Demokrat Parti Çanakkale ve Aydın milletvekili ve dönemin ilk Tarım Bakanı idi. Bitki Hastalıkları uzmanıydı. Ankara Ziraat Okulu ve İstanbul Ziraat Müzesi Müdürlüğü, İzmir Bornova Zirai Mücadele Enstitüsü Müdürlüğü, IX. Dönem Çanakkale, X. ve XI. Dönem Aydın milletvekilliği ile tarım bakanlığı yaptı. Evli ve 3 Çocuk babasıydı.

Mehmet Nusret Kirişçioğlu, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Alaettin Gövsa</span> Türk yazar, şair, eğitimci, mizahçı ve siyasetçi (1889 - 1949) Hayatı boyunca hemen her türlü edebiyat dalında yapıt vermiş değerli bir eğitim insanıdır

İbrahim Alaettin Gövsa , Türk yazar, şair, eğitimci, mizahçı ve siyasetçi.

Ahmet Şükrü Esmer, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Hakkı Tarık Us</span> Türk yazar, siyasetçi, öğretmen ve koleksiyoncu (1889-1956)

Hakkı Tarık Us, Türk yazar, avukat siyasetçi, öğretmen, koleksiyoncu.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Necati Güneri</span>

Süleyman Necati Güneri -, Türk gazeteci ve siyasetçi.

Mehmet Kazım Nami Duru, Türk asker, eğitimci ve siyasetçidir.

Necmettin Sahir Sılan, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Şeref Aykut</span> Türk siyasetçi

Mehmet Şerafettin Aykut, Türk siyasetçi.

Mehmet Refet Ülgen, Türk siyasetçi.