İçeriğe atla

Bahadın, Sorgun

Bahadın
Harita
ÜlkeTürkiye
İlYozgat
İlçeSorgun
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
İdare
 • Belediye başkanıSami Eroğlu (Memleket)
Rakım1100 m
Nüfus
 (2012)
 • Toplam2.509
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0354
Posta kodu66710

Bahadın, Yozgat ilinin Sorgun ilçesine bağlı bir beldedir. Kış ve yaz dönemlerine göre nüfusu farklılık göstermektedir. Beldede kültür şenliği düzenlenmektedir.[1] Bahaddin adı, zamanla halk ağzında uyuma girerek Bahadın olmuştur.[2]

Toplum

Bahadın halkı ulus olarak tarihi kaynaklara göre Türkmen'dir.[3]

Coğrafya

Yozgat iline 56 km, Sorgun ilçesine 21 km uzaklıktadır

İklim ve tarım

Beldenin iklimi, karasal-step iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

2002 nüfus sayımına göre beldenin nüfusu 5093 tür. 2010 Nüfus istatistiklerine göre Bahadın'ın nüfusu 2.780 kişidir.[4] kişi

Belediye başkanları

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "(Nail Güreli)". 8 Nisan 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2008. 
  2. ^ Bahadin.bel.tr (Sadık Güvenç)[]
  3. ^ F. Sümer, Safevi Devleti'nin kuruluşu ve Gelişmesinde Anadolu Türklerinin rolü, Ankara,1976,s.15-42 ve s. 57-84
  4. ^ Türkiye İstatistiksel Kurumu Resmi Sayfası http://rapor.tuik.gov.tr/reports/rwservlet?adnksdb2&ENVID=adnksdb2Env&report=idari_yapi_09sonrasi.RDF&p_il1=66&p_yil=2010&p_dil=1&desformat=html 29 Kasım 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Demirel</span> 9. Türkiye cumhurbaşkanı (1993–2000)

Süleyman Sami Demirel, 1993-2000 yılları arasında Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Türk mühendis, siyasetçi ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Sol Parti (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Sol Parti, Türkiye'de faaliyet gösteren sosyalist siyasi parti. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "SOL Parti" şeklindedir. Özgürlük ve Dayanışma Partisinin (ÖDP) 22 Aralık 2019 tarihinde Ankara'da düzenlenen 8. Olağanüstü Kongresi'nde partinin isminin Sol Parti olarak değiştirilmesine dair alınan tüzük değişikliği kararıyla kurulmuştur. Genel başkanı Önder İşleyen'dir.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Sol Parti</span> Türkiyede bir siyasi parti

Demokratik Sol Parti, 14 Kasım 1985 tarihinde Bülent Ecevit liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "DSP" şeklindedir. Simgesi ak güvercindir. TBMM'de 1 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel başkanı Önder Aksakal'dır.

<span class="mw-page-title-main">Sosyaldemokrat Halkçı Parti</span> Türkiyede bir siyasi parti (1985–1995)

Sosyaldemokrat Halkçı Parti, 12 Eylül Darbesi'nden sonra Türkiye Cumhuriyeti'nde, kapatılan Cumhuriyet Halk Partisi'nin oylarını bünyesinde toparlamak maksadıyla kurulmuş olan siyasi partidir. Kısaltması "SHP" şeklindedir. Aynı kulvarda kurulmuş olan Halkçı Parti ve Sosyal Demokrasi Partisi'nin arasında yaptığı protokol ile kurulmuştur. Halkçı Parti, 2 Kasım 1985 tarihli kurultayında adını ve logosunu Sosyaldemokrat Halkçı Parti olarak değiştirmiş, 3 Kasım 1985 tarihinde Sosyal Demokrasi Partisi'nin kendini feshedip SHP'ye katılmasıyla parti son halini almıştır. Partinin amblemi zeytin dallarıyla çevrelenmiş Altı Ok olarak benimsenmişti. Sosyaldemokrat Halkçı Parti 18 Şubat 1995'te Cumhuriyet Halk Partisi ile birleşmiş, böylece hukuki varlığı sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">1995 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 20. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1995 Türkiye genel seçimleri, 24 Aralık 1995 tarihinde yapılan ve TBMM 20. dönem üyelerinin belirlendiği seçimdir. 79 ilde, 83 seçim çevresinde %10'luk ülke barajlı D'Hondt sistemi uygulanarak yapılan seçimlerde 29.189.146 seçmen toplam 138.608 sandıkta oy kullandı.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyetçi Güven Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1967–1981)

Cumhuriyetçi Güven Partisi (CGP), Millî Güven Partisi (MGP) ile Cumhuriyetçi Partinin birleşmesinden doğmuş ve 12 Eylül Darbesi'ne (1980) kadar faaliyetini sürdürmüş siyasi parti.

Celâliye, Büyükçekmece ilçesine bağlı mahalledir. Marmara Denizi'ne kıyısı vardır. Mahallede tarihî havuz, ahşap ev ve hanlar da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">1999 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 21. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1999 Türkiye genel seçimleri, 18 Nisan 1999 tarihinde yapılan ve TBMM 21. dönem milletvekillerinin belirlendiği genel seçim. Türkiye'nin 80 ilindeki 84 seçim çevresinde, %10 ülke barajlı d'Hondt sisteminin uygulanarak gerçekleştirilen seçimlerde 550 milletvekili TBMM'ye girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Küçükköy, Ayvalık</span>

Küçükköy veya Yeniçarohori, Ayvalık ilçesine bağlı bir köyken 1970 yılında belde yapılmıştır. Aynı zamanda halk arasında Sarımsaklı olarak bilinen bölgedir. Belde, 2013 yılında çıkan Büyükşehir Belediyesi yasası ile aynı adla tek mahalleye dönüşmüş ve Ayvalık Belediyesi'nin mahallesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sorguntatlısı, Sorgun</span>

SorgunTatlısı, Yozgat ilinin Sorgun ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Şişli belediye başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

1954 yılına kadar İstanbul'un Beyoğlu ilçesine bağlı bir bucak olarak yönetilen Şişli, o yıl ilçe yapıldı. Bu dönemde Kâğıthane de ilçe sınırları kapsamındaydı. 1984'e kadar Şişli, İstanbul Belediyesine bağlı şube olarak şube müdürlerince yönetildi. 1984 yılında büyükşehir ve ilçe belediyeleri için çıkartılan Yerel Yönetimler Kanunu çerçevesinde Şişli Belediyesi kuruldu. 1984 yerel seçimlerinde Şişli belediye başkanını belirlemek için yapılan seçimleri %51,19'luk oy oranıyla kazanan Anavatan Partisi'nden Mehmet Emin Sungur, ilçe tarihinin ilk belediye başkanı oldu. 1980'lerde ilçe sınırları içindeki tüm yerleşim yerlerinin kentsel alana katılmasıyla Ayazağa ve Kâğıthane köy statüsünden çıkarak belediye yetki alanına dahil oldu. 1987'de yapılan idari bir düzenlemeyle Kâğıthane, Şişli'den ayrılarak ilçe hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Eymir, Sorgun</span>

Eymir, Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı belde.

Baskın parti sistemi, tek baskın parti sistemi veya hâkim parti sistemi; bir ülke içinde, bir siyasi partinin diğer tüm partilerden baskın ve geniş yetkiye sahip olmasına verilen isimdir. Bu sistem günümüzde birçok ülkede bulunmaktadır.

Yusuf Ziya Bahadınlı, Türk Öğretmen, yazar, yayıncı ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Andrés Manuel López Obrador</span> 65. Meksika devlet başkanı

Andrés Manuel López Obrador, Meksikalı siyasetçi ve eski Meksika Devlet Başkanı. Temmuz 2005'te başkanlık seçimleri için istifa edene kadar, Herkesin İyiliği İçin Koalisyonu temsil ediyordu. Yurttaş Hareketi ve İşçi Partisi'ni de içerisinde bulunduran koalisyona ve Demokratik Devrim Partisi'ne liderlik ediyordu. 2012 başkanlık seçimleri için PRD koalisyonundan Yurttaş Hareketi ve İşçi Partisi'nden aday oldu. 9 Eylül 2012 tarihinde partiden istifa ettiğini açıkladı. Ayrıca Ulusal Yenilenme Hareketi (MORENA)'nin liderliğini yapmaktadır.

Türkiye'de yerel seçimler, Türkiye'de 1930'dan itibaren yapılan yerel seçimlerin ve sonuçlarının yer aldığı liste.

<span class="mw-page-title-main">Yemen Sosyalist Partisi</span> Yemende sosyalist bir siyasi parti

Yemen Sosyalist Partisi, Yemen'de sosyalist bir siyasi partidir. 1978 yılında kurulan parti Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin halefi olup 1990 yılında Yemen'in birleşmesine kadar Güney Yemen'de iktidar olmuştur. Başlangıçta Marksist-Leninist olan parti, günümüzde demokratik sosyalist muhalefet partisidir.

Zincirbozan, Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde sahil kesiminde bulunan ve daha çok 12 Eylül Darbesi sonrasında Millî Güvenlik Konseyi kararları neticesinde dönemin siyasetçilerinin zorunlu ikamete tabi tutulduğu yer olarak bilinen askeri tesis.

<span class="mw-page-title-main">Çiğdemli, Sorgun</span>

Çiğdemli, Yozgat ilinin Sorgun ilçesine bağlı bir beldedir.

Hakkı Ülkü Türk siyasetçidir. Cumhuriyet Halk Partisi 22. dönem İzmir milletvekilidir. Eski Aliağa belediye başkanıdır.