İçeriğe atla

Baha Okar

Baha Okar (d. 1973), Türk Gazeteci, Editör. Bilim ve Gelecek

Yaşamı

1973 yılında Zonguldak Ereğli'de doğdu. Ereğli Anadolu Lisesini bitirdikten sonra, 1992 yılında ODTÜ-Makina Mühendisliği'nde okudu. 2000 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne girerek eğitimine burada devam etti. 2004 yılında Bilim ve Gelecek dergisinde çalışmaya başladı. Önce İdari işlerde sorumluluk alan Okar, daha sonra hem çevirmenlik hem de editörlük görevini sürdürdü. 2010-21 Eylül'de gerçekleşen ve basına Hanefi Avcı devrimci karargâh operasyonu olarak yansıyan operasyonla gözaltına alınarak tutuklandı.Bilim ve Gelecek30 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Önce Silivri Cezaevine, ardından Tekirdağ 1 Nolu F Tipi cezaevine gönderildi. Arkadaşları haksız yere tutuklanması ile ilgili imza kampanyası yürüttüler. Baha Okar Cezaevinde girdiği üniversite sınavında İstanbul Ticaret Ünviversitesi Medya ve İletişim Bölümü'ne burslu öğrenci olarak girdi. 30 Nisan 2012 tarihinde 5. duruşmasında tahliye oldu, şu anda tutuksuz olarak yargılanıyor. Baha Okar halen Bilim ve Gelecek dergisinde çalışmaya devam ediyor.

Yazıları

  1. Efsaneler ve gerçekler Hasan Sabbah ve Nizariler, Bilim ve Gelecek Dergisi*Bilim ve Gelecek4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. Katolik Kilisesi'nin Yasak Kitaplar İndeksi Kilise insanlığı yasaklamış!, Bilim ve Gelecek Dergisi NTVMSNBC17 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. Delile dayanmayan kanaat‘kâr' iddianameler- Tutuklu Gazete 1. sayı Cumhuriyet Gazetesi[]
  4. Gazeteciler İçeride Gazeteler Yasaklı, Tutuklu Gazete Bianet14 Temmuz 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Çevirileri

  1. Kayıp Kaşık, Kolektif Kitap, İng. Çev.: Baha Okar-Burçin Duan,

Kaynakça

  1. Kilise'nin Yasaklar Listesi [1]17 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. Baha Okar'a Özgürlük [2]4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. Tutuklu Adalet, Özgür Mumcu [3]30 Mayıs 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. Pahalı Simit,Can Dündar [4]1 Ocak 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. Tutukluların Yarısı Türkiye'de [5]
  6. Akademisyenlerden Baha Okar'a Özgürlük Çağrısı [6]10 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  7. Adaletin Kara Mizahına Karşı Bir Gazeteci, Sarphan Uzunoğlu [7]24 Kasım 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  8. Uzun Tutuklu Bir Aşk Hikâyesi,Aslı Aydıntaşbaş, [8]12 Nisan 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  9. O Evlilik Tutsak Değil, Milliyet Gazetesi [9]

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Evrensel</i> (gazete) 7 Haziran 1995 tarihinden bu yana Türkiyede günlük yayımlanan bir gazete

Evrensel, 7 Haziran 1995 tarihinden bu yana Türkiye'de günlük yayımlanan bir gazetedir.

Bilim ve Gelecek, Bilim ve Ütopya dergisinden ayrılan Ender Helvacıoğlu, Nalân Mahsereci ve Ruken Kızıler tarafından 2004 yılının Mart ayından itibaren çıkartılmakta olan aylık bilim, kültür ve politika dergisidir. Genel yayın yönetmeni Ender Helvacıoğlu'dur.

Hüseyin Soner Yalçın, Türk gazeteci ve yazar.

<i>Yeni Asya</i> Gazete

Yeni Asya, Türkiye'de yayınlanan ulusal gazete. Nur Cemaati'nin yayın organı olarak bilinmektedir. Amblem altı yazısında, Said Nursî'nin bir sözü olan "Asya'nın bahtının miftahı meşveret ve şuradır" ifadesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cezaevi</span> hükümlülerin içinde tutuldukları yapı

Cezaevi ya da hapishane, hüküm giymiş kişilerin cezalarını çekmesi için hapsedildikleri yerler. Türkçede zindan ve mahpushane sözcükleri de zaman zaman -özellikle eski metinlerde- aynı anlamda kullanılır. Tutukluların, hükümlülerden ayrı olarak tutulduğu yere ise tutukevi denir.

Şerafettin Elçi, Kürt avukat ve siyasetçi. Katılımcı Demokrasi Partisi kurucu genel başkanı.

<span class="mw-page-title-main">İlhami Soysal</span>

İlhami Soysal, Türk gazeteci, yazar.

Hayata Dönüş Operasyonu, Türkiye'de cezaevlerindeki bazı tutuklu ve hükümlülerinin F tipi hücre sistemine ve tecrit uygulamasına direnmek için 20 Ekim'de başlattıkları açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerine karşı, 19 Aralık 2000 tarihinde, 20 cezaevine birden yapılan, 2'si asker 30'u tutuklu 32 kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı, yaklaşık 10.000 güvenlik görevlisi tarafından gerçekleştirilen operasyonlara verilen resmi addır.

<i>Nokta</i> (dergi) eski Türkçe haber dergisi

Nokta, yayın hayatına 1 Nisan 1982 tarihinde başlayan, Ercan Arıklı tarafından kurulan bir haber ve magazin dergisiydi. Ercan Arıklı'dan sonra değişik kişilerce satın alınan dergi, 20 Nisan 2007 yılında derginin son sahibi Ayhan Durgun'un kararıyla kapatılmıştır. 8 yıl aradan sonra, 18 Mayıs 2015 tarihinde derginin yeni sahibi Ramazan Köse'nin kararıyla yeniden açılmıştır. Dergi, 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında çıkartılan olağanüstü hâl yasası kapsamında nihai olarak kapatılmıştır.

Bayrampaşa Cezaevi ya da eski adıyla Sağmalcılar Cezaevi, 1968 ve 2008 yılları arası Türkiye'nin İstanbul ilinin Bayrampaşa ilçesinde hizmet vermiş bir cezaevidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Şık</span> Türk gazeteci ve siyasetçi

Ahmet Şık, Türk gazeteci, yazar ve siyasetçi. Gülen Cemaati'nin kamu kurumlarında gizlice örgütlenmesiyle ilgili araştırmaları nedeniyle yargılandığı için gündeme geldi. 2018'de HDP'den İstanbul milletvekili seçildi. 4 Mayıs 2020'de HDP'den istifa etti, 19 Nisan 2021'de TİP'e katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Nedim Şener</span> Türk gazeteci

Nedim Şener, Türk gazeteci ve yazardır.

Ragıp Zarakolu, Türk insan hakları aktivisti, gazeteci ve yayımcı.

<span class="mw-page-title-main">Barış Pehlivan</span> Türk gazeteci ve yazar

Barış Pehlivan, Türk gazeteci ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yayımlanan gazeteler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşağıda Türkiye'de yayınlanan gazetelerin listesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hendek operasyonları</span> TSK ve Türk Emniyetinin bölücü terör örgütü PKKya karşı Güneydoğu Anadoluda düzenlediği operasyonlar

Hendek operasyonları; Türk Güvenlik Güçlerince, PKK militanlarına karşı ortak olarak gerçekleştirilen Sur, Cizre ve Nusaybin merkezli askerî operasyonlardır. Bu operasyonların gerçekleştirildiği bölgelerin bazılarında sokağa çıkma yasakları uygulanmış ve bazıları geçici süreyle askerî güvenlik bölgesi ilan edilmiş; PKK militanlarının etkisiz hâle getirildiği, hendeklerin kapatıldığı, barikatların kaldırıldığı ve güvenliğin sağlandığı bölgelerde sokağa çıkma yasakları kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Veli Yılmaz</span>

Veli Yılmaz, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu üyesi, Halkın Kurtuluşu gazetesi yazı işleri müdürü, gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de tutuklanan gazeteciler listesi</span> gözaltındaki gazetecilerin listesi

Türkiye'de pek çok gazeteci, ülkenin çeşitli yerlerindeki hapishanelerde tutuklu bulunmaktadır. Alttaki tabloda şu an tutuklu, aranan veya serbest bırakılan gazetecilerin listesidir. Avrupa Konseyi'nin kamuoyuna açıkladığı bir rapora göre "Türkiye dünyada en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülkedir". Raporda ayrıca 2018 sonu rakamlarıyla Avrupa Konseyi üyesi ülkelerde cezaevinde olan 130 gazeteci den 110'u Türkiye'de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Barış Terkoğlu</span> Türk gazeteci

Barış Terkoğlu, Türk mühendis, gazeteci ve yazardır.

Oğuzhan Müftüoğlu, Türk Marksist-Leninist aktivist, gençlik lideri ve siyasetçidir. Türkiye Devrimci Gençlik Federasyonu Merkez Yürütme Kurulu Üyesi-Basın Sekreteri, THKP-C üyesi, Devrimci Yol kurucusu, Özgürlük ve Dayanışma Partisi Kurucusu, Sol Parti üyesi. Devrimci Gençlik Dergisi (1975-1980), Devrimci Yol Dergisi (1977-1980), Yeniden Dergisi (1995-1998), BirAdım Dergisi (1999-2001), BirGün Gazetesi yazarıdır.