İçeriğe atla

Baha Kantar

Ord. Prof. Baha Kantar
Ankara Hukuk Fakültesi Dekanı
Görev süresi
1934-1941
Yerine geldiğiCemil Bilsel
Yerine gelenEsat Arsebük
Kişisel bilgiler
Doğum İbrahim Bahaeddin
1883
İzmir, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 23 Kasım 1955 (72 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Bitirdiği okul Darülfünun Hukuk Fakültesi
Sorbonne Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Mesleği Akademisyen, yazar

İbrahim Bahaeddin Kantar, (1883, İzmir - 23 Kasım 1955) Türk hukukçudur.

Hayatı ve kariyeri

İzmir eşrafından Kantarağasızade Halil Kâmil Efendi’nin oğlu olarak 1883 yılında İzmir’de doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini İzmir Mekteb-i İbtidaisi ve İzmir Rüştiyesi’nde tamamladıktan sonra İzmir Mülkiye İdadisi’nden 3 Ağustos 1901 tarihinde mezun olmuştur. Ardından Darülfünun Hukuk Fakültesi’nden 14 Aralık 1907 tarihinde mezun olmuştur. Memuriyet hayatına ilk defa 9 Eylül 1909 tarihinde Tire Bidayet Mahkemesi müddeiumumi muavini olarak başlamış olup daha sonrasında eğitim için Paris’e gönderilmiş ve 1914 yılında Sorbonne Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur.[1]

Paris’ten dönüşünün ardından, 19 Mayıs 1915 tarihinde Emniyet-i Umumiye Müdüriyeti Adliye Kalemi müdürlüğüne tayin edilmiş, bu görevi devam ederken 8 Nisan 1917 tarihinde Darülfünun Hukuk Fakültesi Hukuk-ı Ceza dersi muallimi, 1 Ekim 1918’de aynı okulda Hukuk-ı Ceza müderrisi olarak tayin edilmiştir.

Darülfünun Hukuk Fakültesi’ndeki müderrisliği devam ederken 3 Mayıs 1919 tarihinde İstanbul İstinaf Mahkemesi müddeiumumisi olarak tayin edilmiş, müderrislik görevi ile devam ettirmiştir.

Ankara Adliye Hukuk Mektebi’nin kurulma hazırlıkları sürerken dönemin Adliye Vekili Mahmut Esat Bozkurt’un teklifi üzerine 5 Kasım 1925 tarihinde bu fakültede Hukuk-ı Ceza müderrisi olarak tedris hayatına devam etmiştir.[2]

1934 yılında Fakülte dekanı Cemil Bilsel’in İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne geri çağrılması ardından 1934-1941 yılları arasında dekanlık görevini üstlenmiştir.

1940 yılında Ordinaryüs Profesör unvanını almış, 1953 yılında yaş haddinden emekli olmuştur.

Fransızca, Almanca, Rumca ve Arapça bilen Baha Kantar, 23 Kasım 1955 tarihinde ölmüştür. Cenazesi 25 Kasım 1955 tarihinde Bayezid Camii’nde kılınan cenaze namazı ardından Edirnekapı Şehitliği’ne defnedilmiştir.

Eserleri

  • Ceza Hukuku[3]
  • Ankara Hukuk Fakültesinin Geçmiş 25 Yılı[3]

Kaynakça

  1. ^ "Baha Kantar". Prof. Dr. Faruk Erem. DergiPark. 8 Aralık 1955. 15 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2022. 
  2. ^ "BÜYÜK BİR HOCA, BÜYÜK BİR HUKUKÇU: BAHA KANTAR". Prof. Dr. Nurullah Kunter. DergiPark aracılığı ile Cumhuriyet. 29 Kasım 1955. 15 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2022. 
  3. ^ a b "Baha KANTAR". kaynakca.hacettepe.edu.tr. 15 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 2. olan hukuk fakültesi

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi; Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk hukuk okulu olarak 1925 yılında Ankara'da Ankara Adliye Hukuk Mektebi adıyla kurulan, 1946 yılından itibaren Ankara Üniversitesine bağlı bir fakülte olarak hizmet veren hukuk okuludur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Türkiyenin ilk hukuk fakültesi

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt merkez kampüsünde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk hukuk fakültesidir. Türkiye Barolar Birliği'nin hukuk fakültelerine yönelik 22 ölçütlü değerlendirmesine göre Türkiye'nin en iyi hukuk fakültesidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Üniversitesi (İÜ), ana yerleşkesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Türkiye'nin en eski devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Şemsettin Günaltay</span> 8. Türkiye başbakanı

Mehmet Şemsettin Günaltay, Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. başbakanı, tarihçi ve eski Türk Tarih Kurumu başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Kemal Tengirşenk</span> Türk politikacı ve diplomat

Yusuf Kemal Tengirşenk Osmanlı Meclis-i Mebûsan'ında ve TBMM'nin ilk dönemlerinde milletvekilliği, İstanbul Barosu başkanlığı, ayrıca farklı hükûmetlerde İktisat, Hariciye ve Adliye Vekilliği görevleri yürütmüş, 91 yıllık ömrünün son 40 yılını akademisyen olarak sürdürmüş bir siyasetçidir.

Seyyid Hâşim Bey, Osmanlı hukukçu ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi</span>

Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi, 1914-1916 yılları arasında şeyhülislamlık yapmış, Osmanlı din ve siyaset adamı.

Hukuk fakültesi, hukuk biliminin öğretildiği ve bu bilim içindeki çeşitli dallarda araştırmalar yapılan fakülte. Mezunları, avukatlık, hâkimlik, savcılık, hukuk danışmanlığı, noterlik, kaymakamlık yapabilmektedir.

Ömer Ferit Kam, yazar, şâir, mütefekkir.

Mehmet Fahrettin Ecevit, Türk hekim ve siyasetçidir.

Mehmed Memduh Bey, Osmanlı'nın son dönemlerinde önemli görevlerde bulunmuş bürokrat, hakim, savcı, akademisyen.

Mehmet Cemil Bilsel, 1934-1943 yılları arasında İstanbul Üniversitesi eski rektörü, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin kurucu dekanı, VII. ve VIII. dönem Samsun milletvekili, Türk hukukçu, siyasetçi ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Veli Saltıkgil</span> Türk siyasetçi

Veli Saltıkgil ya da Veliddin, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Ziya Özer</span>

Yusuf Ziya Özer, -, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Hakkı Karafakih</span> Türk akademisyen

İsmail Hakkı Karafakih, Türk akademisyen ve hukuk profesörü. Karafakih, 1898 yılında Manisa'da doğmuştur. Babası Manisa'nın köklü ailelerinden olan Karafakıhzade'lerden Müderris Hocazade Mehmet Sait Efendi'dir.

Mişon Ventura Efendi, Osmanlı Yahudisi hukukçu ve siyasetçi.

Şevket Memedali Bilgişin, Türk hukukçu, akademisyen, siyasetçi, bürokrat.

Kevakibizade Abdülhalik Mithat Efendi, Türk hukukçu, bürokrat, müderris.

Mehmet Tahir Taner, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi ve Türkiye Cumhuriyeti’nde önemli görevler üstlenmiş bürokrat, hukukçu, akademisyen.

Mehmet Cevdet (Ferit) Basman, Türk hukukçu, akademisyen.