İçeriğe atla

Bahçeköy Su Kemeri

Koordinatlar: 41°10′13.8″K 28°59′28.6″D / 41.170500°K 28.991278°D / 41.170500; 28.991278

Bahçeköy Su Kemeri, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde, bulunduğu Bahçeköy ile aynı adı taşıyan su kemeri.

400 metre uzunluğunda, 11 metre yükseklikte, dere üzerinde iki katlı, 21 gözlüdür. Gelişen şehrin, Beyoğlu, Beşiktaş ve Boğaziçi'nde artan su ihtiyacını karşılamak üzere 18. yüzyılda başlayan çalışmanın sonucu olarak I. Mahmud döneminde 1732 yılında yapılmıştır.[1]

Kaynekçe

  1. ^ "İstanbul Boyunca Bir Tarih "Bahçeköy Kemeri"". İstanbul Gönüllüleri. 29 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sarıyer</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Sarıyer, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda yer alan ilçedir. Güneyden Beşiktaş ve Kâğıthane, batıdan Eyüpsultan ilçeleri ile doğudan İstanbul Boğazı ve kuzeyden Karadeniz ile çevrilidir. Sarıyer ilçesi toplam 38 mahalleden oluşmaktadır. Bahçeköy Belediyesi'nin 2009 yılında feshedilerek Sarıyer ilçesinin bir mahallesi olması, 2012 yılında da Şişli sınırları içinde yer alan Ayazağa, Maslak ve Huzur mahallelerinin bu ilçeye dahil edilmesiyle son halini alan ilçe İstanbul'un en kuzeydeki ilçelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Malabadi Köprüsü</span> Tarihî köprü

Malabadi Köprüsü veya orijinal adıyla Akarman Köprüsü, Silvan'a 23,2 km uzaklıkta Silvan ilçe sınırları içerisinde yer alan ve Oğuz Türkleri'nden Artuklu beyliğinin önderi Hüsameddin Timurtaş tarafından yaptırılmış tarihi bir köprü. Silvan'dan rahatlıkla ulaşım imkânı vardır. Diyarbakır Tarihi Eserler Envanteri'ne kayıtlıdır. Malabadi Köprüsü 1989 yılında Silvan Belediyesi tarafından restore edilmiştir. Malabadi Köprüsü Silvan Belediyesi'nin logosunu oluşturan ana unsurdur. Malabadi Köprüsü Silvan ilçesine ait bir köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Petrus Kilisesi</span> Hatayda bir kilise

Aziz Petrus Kilisesi, Stauris Dağı'nın batısında kayalara oyulmuş 13 metre derinliğinde, 9,5 metre genişliğinde ve 7 metre yüksekliğinde bir mağaradan oluşmaktadır. Antakya'daki ilk Hristiyanların gizli toplantıları için kullandıkları bu mağara, Hristiyanlığın en eski kiliselerinden biri olarak kabul edilir. 2023 Kahramanmaraş depremlerinde kilisenin hasar görmediği bildirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mağlova Kemeri</span> Mimar Sinan tarafından 1554-1562 yılları arasında İstanbulda, Alibey Deresi vadisi üzerinde yapılmış olan su kemeri

Mağlova Kemeri ya da Muallakkemer, Kanunî Sultan Süleyman'ın emriyle, Mimar Sinan tarafından 1555-1562 yılları arasında İstanbul'da, Alibey Deresi vadisi üzerinde yapılmış olan su kemeri. Bugün Sultangazi ilçesi sınırlarında bulunan Cebeci köyü yakınlarındadır. 1563 yılında selden zarar görmüşse de aynı yıl onarılarak eski haline getirilmiştir. Alibeyköy barajının göl suyu yapıtın dörtte birini kaplamaktadır. Kemer İstanbul'a su taşımaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Berke Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span>

Berke Barajı, Osmaniye'nin Düziçi İlçesinde Düldül Dağı eteklerinde, Ceyhan Nehri üzerinde, enerji üretmek amacıyla 1995-1999 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Bozdoğan Kemeri</span>

Bozdoğan Kemeri ya da başka adı ile Valens Su kemeri, Romalılar tarafından İstanbul'da yaptırılan su kemeri. Roma imparatoru Valens tarafından 4. yüzyılın sonlarında tamamlandı. Farklı dönemlerde Osmanlı Sultanları tarafından restore ettirilen su kemeri, şehrin önemli tarihî eserlerinden birisidir. Orta Çağ'da, kentin su ihtiyacını karşılayan su kemerlerinin en önemlilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Kilyos</span> Sarıyer, İstanbul, Türkiyede mahalle

Kilyos, İstanbul'un Avrupa Yakası'nın Karadeniz kıyısında, Sarıyer ilçesine bağlı yerleşim alanı.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Ormanı</span> İstanbulun Çatalca Yarımadasının doğu kısmında bulunan bir ağaçlık bölge

Belgrad Ormanı, Çatalca Yarımadası'nın en doğu ucunda, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda yer alan doğal oluşumlu ağaçlık bölgedir. Doğusunda İstanbul Boğazı, kuzeyinde ise Karadeniz doğal sınırlarıdır. Bizans ve Osmanlı döneminde İstanbul'a içmesuyu sağlayan en önemli kaynakken; günümüzde kente sağladığı su kentin gereksiniminin çok altında olduğu için daha çok rekreasyonel işlevi ağır basmaktadır.

Bahçeköy, İstanbul Sarıyer'e bağlı yerleşim yeri.

<span class="mw-page-title-main">Kemerburgaz, Eyüpsultan</span> İstanbulun Eyüpsultan ilçesinde semt

Kemerburgaz, Türkiye'nin İstanbul ilinin Eyüp ilçesine bağlı bir semttir.

Avasköy Kemeri, Karakemer, Tekkemer ya da Yılanlıkemer, İstanbul'un Esenler ilçesi sınırları içinde bulunan tarihî bir su kemeridir. 11 gözlü, tek katlı ve 10,3 metre yükselliğinde olan yapı, Mimar Sinan eserlerindendir. Toplam uzunluğu 109,5; göz açıklıkları ise 4,5 metredir. Fakat ortadaki gözde bu açıklık 6 metre olacak şekilde bırakılmıştır. Kemerin yapımında sert kalker taşından yararlanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güzelce Kemeri</span>

Güzelce Kemeri, Gözlüce Kemeri ya da Cebeciköy Kemeri, İstanbul'un Sultangazi ilçesine bağlı Cebeci mahallesi sınırları içinde kalan tarihî bir su kemeridir. Yüksekliği 29,5; uzunluğu 155 metre olan kemerin altta 8; üstte ise 11 gözü vardır. Kemer duvarları en altta 5,4; üstte ise 2,6 metre kalınlığındadır. Kemer yapımında kesmetaş kullanılmıştır. Bir Mimar Sinan eseri olan yapı; günümüzde Alibeyköy Barajı'nın havzası içinde kalmış durumdadır. Yaz mevsiminde baraj gölünün sularının çekildiği dönemlerde yakından incelenebilir. Yapıldığı 16. yüzyılın mimarî özelliklerini bozulmadan muhafaza etmeyi başarabilmiştir. Yakın çevresinde yerleşim olmadığı ve hemen hemen yarısına kadar baraj suları içinde kaldığı için günümüzde de tahrip olma tehlikesi asgarî düzeydedir.

<span class="mw-page-title-main">Veled-i Yaniç Camii</span> Erken dönem Osmanlı camisi

Veled-i Yaniç Camii ya da Yaniçoğlu Camii, Bursa'nın Osmangazi ilçesi, hisar semtinde bulunan erken dönem Osmanlı camisidir. Kapısı üzerindeki yazıtına göre 844 Hicri Safer ayında Yaniçoğlu Hacı Hayrûddin oğlu Mahmud Çelebi tarafından yaptırılmıştır. Mimarı bilinmeyen caminin kitabe ve vakfiyesi mevcuttur. Plan şeması ve özellikle son cemaat yerinin kullanılışı nedeniyle özel bir düzenlemeye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Arboretumu</span> İstanbulda bir arboretum

Atatürk Arboretumu, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde, Kemerburgaz-Bahçeköy yolu üzerinde, ağaç ve odunsu bitkilerin sergilendiği geniş yeşillik alandır.

<span class="mw-page-title-main">Lamas su kemeri</span>

Lamas su kemeri (akaudük), Mersin iline bağlı Erdemli ilçesinin sınırları içinde yer alan antik bir su kemeridir. Su kemeri büyük ölçüde Roma İmparatorluğu döneminde yapılmış, ancak Bizans İmparatorluğu döneminde uzatılmıştır. Toplam uzunluk 15 kilometredir.

Bahçeköy Kemer veya eski adıyla Kemer Mahallesi, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Bahçeköy Merkez</span> Sarıyer, İstanbul, Türkiyede mahalle

Bahçeköy Merkez, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesine bağlı bir mahalledir.

Bahçeköy Yeni, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Neşetsuyu Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0142)

Neşet Suyu Tabiat Parkı, Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nde, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesine bağlı Bahçeköy mahallesi sınırları içinde yer alan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kömürcübent Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0128)

Kömürcübent Tabiat Parkı, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.