İçeriğe atla

Bahçeköy, Tavas

Bahçeköy
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Denizli'nin Türkiye'deki konumu
Denizli'nin Türkiye'deki konumu
Denizli üzerinde Bahçeköy
Bahçeköy
Bahçeköy
Bahçeköy'ün Denizli'daki konumu
Koordinatlar: 37°21′37″N 29°08′26″E / 37.360186°K 29.140492°D / 37.360186; 29.140492
Ülke Türkiye
İlDenizli
İlçeTavas
Coğrafi bölgeEge Bölgesi
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Rakım1120 m
Nüfus
 (2000)[1]
414
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu(+90) 258
İl plaka kodu20
Posta kodu20500
Resmî site
YerelNET

Bahçeköy, Denizli'nin Tavas İlçesi'ne ait bir mahalledir.

Tarihçe

İlk yerleşildiği sırada köyün bulunduğu yere; Oğuz Türkmenlerinin arazisin büyük olması nedeniyle arazilerini büyük parçalar halinde taksim etmişler. Her aile arazinin etrafına özenle düzenleyip, ağaçlandırdığını sulak ve bahçelik olması nedeniyle bağçecik (Bahçeli köy) demişler ve bu ad zamanla Bahçeköy şekline dönüşmüştür.

Hicretin 351-400 yıllarında (MS 970- 1020 ) Türkmenistan yörelerinden göç ederek önce Bağdat çevresine yerleştiler. Burada İslamiyet'in Alevi ve daha sonra Sünni Mezhebinin etkisinde kaldılar ve benimsediler. Bağdat çevresinde bir süre kaldılar. Sünni-Şii (alevi) çekişmesinden rahatsız oldular. Batıya doğru Akdeniz kıyısını izleyerek Muğla İli Milas Bölgesine kadar geldiler. Tavas Bölgesinde Türklerin yerleşmesi 1280 ile 1290 yılları arasındadır. Anadolu Selçuklu Devletinin yıkılması ile BALATTA beyliğini kuran Menteşe Beyinin emrinde yarı göçebe olarak yasamaya başladılar. Kışları Rakımı düşük Muğla ve Aydın bölgesine yakın yerlerde kışlayıp, yaz aylarında Bahçe köy dağlarının da bulunduğu Bozdağ yaylalarında oturmaya başladılar.

XIII. Yüzyılda Selçuklular döneminde Türklerin eline geçtiği bilinmektedir. Takriben 1365'te Menteşe Beyliği'ne katılmış ve 1390-1391'de Yıldırım Beyazıd tarafından zaptıyla Osmanlıların eline geçmiştir İlk zamanlar Anadolu vilayeti Menteşe sancağına bağlı bir yerleşim yeri olan Tavas, 1867'de Aydın Vilayetine bağlı kaza merkezi yapılmıştır. 1883'te Denizli'nin Aydın Vilayeti'ne bağlı mutasarrıflık yapılmasıyla Tavas da buraya bağlanmıştır. Cumhuriyet döneminde Denizli'nin il yapılmasıyla Tavas ilçe olarak statüsünü devam ettirmiştir.

Coğrafya

Bahçeköy'ün bağlı olduğu Tavas, Denizli-Muğla kara yolu üzerinde etrafı dağlarla çevrili bir ovanın üzerinde kurulmuş bir ilçe merkezidir. Denizli şehir merkezine yaklaşık 45 km uzaklıktadır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2000 414
1990 501
1985 558

Dış bağlantılar

  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Muğla</span> Muğla ilinin merkezi olan şehir

Muğla, Türkiye'nin Muğla ilinin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Denizli</span> Denizli ilinin merkezi olan şehir

Denizli, Türkiye'nin Ege Bölgesindeki aynı adlı ilin merkezi olan bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Karesi Beyliği</span> Türk beyliği

Karesi Beyliği, Karesioğulları Beyliği, Karasi Beyliği veya Karasioğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti'nin gerilemesinden sonra Oğuz boyları tarafından Balıkesir-Çanakkale ve Bergama yöresinde kurulan Anadolu Türk beyliğidir. Eşrefoğulları'ndan sonra en kısa hüküm süren beyliktir. Bu yöredeki ilk Türk devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Menteşe Beyliği</span> Anadoluda bir Türk beyliği

Menteşeoğulları Beyliği Anadolu Selçuklu Devleti'nin çökmesi ve dağılmasıyla başlayan Anadolu Beylikleri döneminde Güneybatı Anadolu’da kurulmuş bir Türk beyliğidir. Sınırları aşağı yukarı bugünkü Muğla iline denk gelen bu beyliğin hakimiyeti, 13. yüzyılın ortalarından 15. yüzyılın başlarına kadar devam etti. Diğer Anadolu Beylikleri gibi Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetine girdi. Muğla ili Osmanlı Devleti'nin son dönemlerine kadar Menteşe Sancağı olarak anıldı.

<span class="mw-page-title-main">Tavas</span> Denizliye bağlı bir ilçe

Tavas, Denizli ilinin bir ilçesidir. Tavas ilçesi adını 40 km yakınında bulunan Kale ilçesinin eski adı olarak bilinen Davaz adından alımıştır. Kale ilçesinin antik çağda ismi "Tabae"'dir. Aslında Tavas ismi Tabea'dan bir dönüşümdür. Yıllar sonra değişime uğramış ve Tavas adını almıştır. Tavas ilçesinin eski adı Yarengümedir.

<span class="mw-page-title-main">Germiyanoğulları Beyliği</span> Batı Anadoluda eski bir Türk beyliği

Germiyanoğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti’nin çökmesi ve dağılmasıyla başlayan Anadolu Beylikleri döneminde Batı Anadolu’da Kütahya merkezli olarak kurulmuş bir beyliktir. Germiyan adının anlamı Farsçada "sıcak" anlamına gelen germâ sözcüğünden, yine Farsçadaki çoğul üretme takısı -yân ile türetilmiştir. "Ilıcalar" anlamına gelir. Germiyan aşiretinin menşei hakkında çeşitli görüşler vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kale, Denizli</span> Denizlinin ilçesi

Kale, Denizli ilinin bir ilçesidir. Antik yerleşim yeri olan Tabea şehrinin üzerine kurulmuş fakat bu şehir de daha sonra 1950'li yılların başında yaşayan halkı tarafından terk edilerek şehrin birkaç kilometre kuzeyine taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Serinhisar</span> Denizlinin ilçesi

Serinhisar, Denizli ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çamovalı, Milas</span> Milasın mahallesi

Çamovalı , Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı bir mahalledir. Milas'a 18 km, Bodrum'a 40 km,Ören'e 45 km,Güllük'e de yaklaşık 20 km kadar mesafededir.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu beylikleri</span> 13. yüzyıldan itibaren Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde kurulmuş olan Türk ülkelerine verilen genel ad

Anadolu Beylikleri, Anadolu Türkmenlerinin 1071'deki Malazgirt Savaşı'ndan sonra Anadolu’da kurdukları devletlerdir. Savaşın hemen ardından, özellikle Doğu Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kurulan devletlere Birinci Dönem Anadolu Beylikleri denir. Anadolu'nun batı ucunda İznik'i başkent edinen, sonradan da Haçlı Seferleri nedeniyle başkentini Konya'ya taşıyarak Orta Anadolu merkezli olarak devam eden Anadolu Selçuklu Devleti’nin zayıflaması ve yıkılmasından sonra kurulan devletler ise İkinci Dönem Anadolu Beylikleri olarak ifade edilir.

<span class="mw-page-title-main">Karaçulha, Fethiye</span>

Karaçulha, Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı bir mahalledir. Muğla iline 140 km, Fethiye ilçesine 5 km uzaklıktadır.

Bahçeköy belde ismi olup şu yerlere aittir:

<span class="mw-page-title-main">Kuzucular, Nallıhan</span> Nallıhan, Ankara, Türkiyede mahalle

Kuzucular, Ankara ilinin Nallıhan ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Canik beylikleri</span> Türk beyliği

Canik beylikleri, bugünkü Orta Karadeniz ve Doğu Karadeniz'in bir kısmına 14. ve 15. yüzyıllarda hakim olan ikinci dönem Anadolu beyliklerine verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Vilayeti</span> Osmanlı İmparatorluğunun yönetim birimi

Aydın Vilayeti, Osmanlı Devleti vilayetidir.

<span class="mw-page-title-main">Aydın (eyalet)</span>

Aydın Eyaleti veya Aydın Beylerbeyliği, 1827-1841 yılları arası Anadolu Eyaleti'nin kaldırılmasıyla kurulmuş kısa süreli Osmanlı Devleti eyaletidir.

<span class="mw-page-title-main">Taşlıca, Marmaris</span>

Taşlıca, Muğla ilinin Marmaris ilçesine bağlı mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Ortaca Olayları</span>

Ortaca Olayları, Muğla'nın Köyceğiz ilçesine bağlı Ortaca beldesinde 5-16 Haziran 1966 tarihleri arasında gerçekleşen Türkmen Alevilere yönelik tecavüz ve silahlı saldırı olayları. Sanılanın aksine mezhep çatışması değil, arazi kavgası olduğuna dair yayınlar da vardır.

Kaleiçi, Denizli'nin Merkezefendi ilçesi sınırları içerisinde yer alan kara surları tarafından kuşatılan günümüzde çarşı olarak kullanılan semte verilen isimdir. Denizli'nin Anadolu Selçukluları zamanındaki ilk yerleşim yeri, bugünkü Kaleiçi ve çevresi olduğu ve burada iç kale ve dış kaleden oluşan surun varlığı bilinmektedir. Ancak zamanla dış surlar tamamen yok olmuş ve iç surların bazı bölgelerde izleri mevcuttur. Kaleiçi'ndeki yerleşimin 11. yüzyıl'da başladığı bilinmektedir. Kaleiçi ilk kez Selçuklular zamanından başlayarak, Ladik Beyliği daha sonra Germiyan Beyliği, İnançoğulları Beyliği ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılmıştır. Denizli ilinin en eski ve günümüzde de hâlen önemli tarihi ve turistik bir arastasıdır. Tarihi Kaleiçi Çarşısı'nda yok olmaya yüz tutmuş kuyumculuk, bakırcılık, demircilik gibi geleneksel el sanatları ürünlerinin üretim ve satışı yapılmaktadır. Ayrıca çarşı ve yakın çevresinde Denizli'de üretilen her türlü tekstil ürününü bulmak mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Menteşe Sancağı</span> Osmanlı idari yapılanmasında bir birim

Menteşe Sancağı, Osmanlı Devleti zamanında günümüzdeki Muğla iline denk gelen sancak.