İçeriğe atla

Bahçeşehir (semt)

Bahçeşehir
Bahçeşehir'in gece görünümü
ÜlkeTürkiye Türkiye
BölgeMarmara
İlİstanbul
İlçeBaşakşehir, Esenyurt
MahalleBahçeşehir 1.Kısım, Bahçeşehir 2. Kısım, Esenkent
Nüfus
 (2021)
 • Toplam102.674
Zaman dilimiUTC+03.00 (UDAS)
Posta kodu
34488
Alan kodu212
Plaka kodu34

Bahçeşehir, İstanbul'un Başakşehir ve Esenyurt ilçesinde yer alan bir semt. Küçükçekmece Gölü'nün kuzeybatısında yer alan TOKİ tarafından toplu konut projeleri çerçevesinde yapılaşmaya açıldığı son 15 yıl içinde planlı bir şekilde büyüyerek bir uydu kent halini alan Başakşehir, Türkiye'nin ilk uydukenti olarak tanımlanmıştır.[1][][kime göre?]

Bahçeşehir, nüfus yapısı açısından yüksek sosyoekonomik sınıfın egemen olduğu bir semt olarak tanımlanmıştır.[] Sahip olduğu çeşitli iş yerleri ve ofislerle de bir iş ve ticaret merkezi olma özelliği de taşımaktadır.

Tarihçe

Kışın Bahçeşehir

Bahçeşehir'e ilk yerleşim 1994 yıllarında başlamış olup, o zamanki Emlak Bankası ve Mesa Nurol tarafından yapılmıştır. Bahçeşehir projesi 4.703.000 m²'lik alan içerisinde, toplam 15.400 konutun oluşacağı bir uydu kent projesi olarak planlanmıştır. Bahçeşehir'de yapılan son konutlar TOKİ tarafından yapılmıştır

Bahçeşehir projesi, 1996 yılında Birleşmiş Milletler Habitat II Konferası çerçevesinde, "Kurumsal Uygulamalar ve Projeler" ödülüne, 1997 yılında da Kanada'da "Yeni Kentsel Yerleşim Anlayışı" ödülüne layık görülmüştür.

Demografi

Bahçeşehir 1. kısmın 2021 verilerine göre 35.379 nüfusu vardır. Bahçeşehir 2. Kısımın ise 2021 verilerine göre 57.585 nüfusu vardır. Esenkent'in nüfusu ise 2022 verilerine göre 9710 nüfusu vardır. Bu verilere bakılarak Bahçeşehir semtinin 102.674 nüfusu olduğunu söyleyebiliriz.

Ulaşım

Bahçeşehir toplu konut alanı TEM Otoyolu ile İstanbul'un her semtine kesintisiz yollar ile bağlanmaktadır. Türkiye'yi Avrupa'ya bağlayan İstanbul-Edirne demiryolunun yaklaşık 3 kilometrelik kısmı bu alanın içinden geçmekte, Ispartakule tren istasyonu burada bulunmaktadır. Ayrıca, 23 Mayıs 2022 tarihi itibarı ile Bahçeşehir'den Halkalı Tren İstasyonu'na günde ikişer sefer olmak üzere yeni bir hat (B2 (Halkalı – Bahçeşehir) Banliyö Treni) hizmete girmiştir. Bölgede ulaşım genel olarak İETT otobüsleriyle sağlanmaktadır.

Altyapı

Bahçeşehir'de yer alan Şelale Parkı

Bugüne kadar tamamlanmış ve faaliyete geçmiş 1 fen ve teknoloji lisesi, 4 özel ilk-orta öğretim okulu, 2 devlet ilköğretim okulu, 1 devlet lisesi, 2 özel lise, 2 sağlık merkezi (resmi-özel), karakol, amfitiyatro, PTT santralı ile kültür-eğlence ve alışveriş merkezleri semt sakinlerinin hizmetindedir.

Bahçeşehir'de kişi başına 12 m² yeşil alan düşmekte ve ağaçlandırmanın devamlılığını sağlamak için de 40.000 m²'lik bir alan fidanlık olarak kullanılmaktadır. Yeşil alanların sulanmasına kaynak sağlamak amacı ile atık su arıtma tesisi kurulmuştur, tesisin ana amacı hem çevre kirliliğini önlemek hem de yeşil alanların sulanmasına yardımcı olmaktır. Büyük bir yapay gölet, Bahçeşehir'in 300.000 m²'lik yeniden yapılanma alanı içerisinde yer almaktadır. Bahsi geçen 26.000 m²'lik göletin de yer aldığı komplekste, çeşitli restoranlar, özel kulüpler, bar, disko, çay bahçesi ve atlı spor alanı gibi tesisler bulunmaktadır.

Belediye

12 Aralık 1998 tarihinde Hoşdere köyünde "Bahçeşehir" adıyla belde belediyesi kuruldu.[2] Kuruluşundan kısa bir süre sonra belediye, Avrupa Çevre Diploma (2001) ve Avrupa Şeref Bayrağı (2005) ödülleriyle ödüllendirilmiştir. Türkiye'de ilk kez aile hekimliği uygulaması, ilk kez bir kentteki bütün öğrenci, çocuk ve gençlerin "Çevre Müfettişi" olarak belediye başkanının yetkileriyle donatılmasıyla gönüllülüğünün sağlanması, PazarTürk isimli Türkiye'nin ilk modern halk pazarının kurulması ve bir kamu kurumunda ilk kez İSO 9001 Kalite Standartlarının uygulanması gibi birçok yeniliklere imza atılmıştır.[] Bu proje ve uygulamaları ile birlikte dönemin Bahçeşehir Belediye Başkanı, 2004 yerel seçimlerinde %74.2 oy oranı ile yeniden seçilmiştir.

Bahçeşehir Belediye Başkanları

Bahçeşehir, 2008 yılında çıkarılan yasalar sonucunda belediye statüsünü kaybetmiştir.[3] Şu anda Başakşehir ilçesine bağlıdır.

İlçe olma tartışması

Bahçeşehirliler Derneği'nin talebine göre Bahçeşehir ilçesi

Belediye statüsünü kaybedip yaklaşık 30 km ötedeki Başakşehir'e bağlanmaya itiraz eden Bahçeşehirliler, başta Bahçeşehirliler Derneği (BADER) olmak üzere çeşitli STK'lar aracılığıyla bu durumu dile getirdi. Buna karşılık 2011 yılında CHP milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, Bahçeşehir'in ilçe olması için kanun teklifinde bulundu.[4] Fakat kanun teklifi kabul edilmedi.

2023 yılına gelindiğinde Bahçeşehirliler Derneği; coğrafi şartları, demografik yapıları ile kent yaşamına dair talepleri ve sorunları benzer olan Bahçeşehir ile komşu mahalleleri Esenkent, Ispartakule, Tahtakale, Şahintepe, Şamlar, Aşık Veysel, Koza, Orhan Gazi, Deliklikaya, Ömerli, Hadımköy, Hastane, Sazlıbosna ve Yeşilbayır'ın birleşerek Bahçeşehir merkezli yeni bir ilçe kurulması için Change.org'dan bir imza kampanya başlattı. Kısa sürede binlerce imza toplayan kampanyaya çeşitli siyasi partiler, STK ve muhtarlardan destek geldi.[5][6][7]

Kaynakça

  1. ^ emlakkulisi.com/bahcesehir_en_buyuk_uydukent_oldu__51159
  2. ^ "Belediye Kurulmasına Dair Kararlar" (PDF). Resmî Gazete. 13 Aralık 1998. 14 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Bahçeşehir'e Başakşehir şoku". Habertürk. 2 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2021. 
  4. ^ "İstanbul'a iki yeni ilçe teklifi". Hürriyet. 30 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2023. 
  5. ^ "Bahçeşehirliler ilçe olmak istiyor". Sözcü. 27 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2023. 
  6. ^ "Neden Bahçeşehir İlçe Olmak İstiyor?". 29 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2023. 
  7. ^ ""Bahçeşehir bitişik komşu mahallelerle birleşmeli ilçe olmalıdır" talebinde yeni güç birlikleri sağlanmaya devam ediyor…". 2 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Başakşehir</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Başakşehir, İstanbul ilinin bir ilçesidir. 2008 yılında Küçükçekmece, Esenler ve Büyükçekmece ilçelerinden ayrılarak ilçe yapılmıştır. Başakşehir, kuzeyde Arnavutköy, kuzeydoğuda Sultangazi ve Eyüpsultan, doğuda Esenler, güneyde Bağcılar, Küçükçekmece ve Avcılar ile batıda Esenyurt ilçeleriyle çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Eryaman</span> Etimesgut sınırları içerisinde bulunan bir semt

Eryaman, Ankara ilinin Etimesgut ilçesindeki aynı isimli mahalle de dahil toplam 12 mahalleyi içine alan bir semtin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Batıkent</span> Ankara, Yenimahalle semti

Batıkent, Ankara ilinin Yenimahalle ilçesinde bir semttir. Yenimahalle ilçesinin yaklaşık yarısını oluşturmaktadır. Türkiye'nin en büyük modern yerleşim projelerinden biridir. M1 ve M3 hatlarının son istasyonu Batıkent'tedir.

<span class="mw-page-title-main">Göksu Parkı</span> Ankaranın Eryaman semtinde bulunan bir park

Göksu Parkı; Ankara'nın Etimesgut ilçesinde bulunan bir şehir parkıdır. Susuz Göleti ve çevresinde yürütülen rekreasyon çalışmaları sonucunda oluşturulan park, sınırları içerisinde yer aldığı Göksu Mahallesi'ne de ismini vermiştir. Toplam kullanım alanı 550.000 m² olan parkın 127.189 m²'si göletten oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Temelli, Sincan</span>

Temelli, Ankara ilinin Sincan ilçesine bağlı bir semttir.

Tahtakale , İstanbul ilinin Avcılar ilçesine bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Tepebaşı, Beyoğlu</span>

Tepebaşı, Beyoğlu'nda, İstiklal Caddesi'ne paralel giden Meşrutiyet Caddesi ile Tarlabaşı Bulvarı'nın devamı olan Refik Saydam Caddesi arasında kalan semt.

Esenkent, İstanbul ilinin Esenyurt ilçesine bağlı bir mahallesidir. Bahçeşehir'den bir cadde ile ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Kayabaşı, Başakşehir</span> Başakşehir, İstanbul, Türkiyede mahalle

Kayabaşı veya konut projeleri nedeniyle daha çok bilinen adıyla Kayaşehir, İstanbul ilinin Başakşehir ilçesinin mahallesidir.

Yeşilkent, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Avcılar ilçesine bağlı bir mahalledir. Avcılar ilçesinin kuzey kesimlerinde yer alan mahallelerinden biri olan Yeşilkent'nın güneyinde ve doğusunda Firuzköy; kuzeyinde Başakşehir ilçesine bağlı Bahçeşehir 1. Kısım ve Esenyurt ilçesine bağlı Esenkent; batısında ise yine Esenyurt ilçesine bağlı Ardıçlı, Yenikent, İnönü ve İncirtepe mahalleleri bulunmaktadır. Mahallede 3 okul bulunmaktadır. Öğrenci sayısı fazladır. 2 sağlık Ocağı ve Bir Klinik vardır.

Göztepe, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Bağcılar ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında güneyinde Fatih ve Demirkapı; batısında Mahmutbey; doğusunda Yüzyıl mahalleleri; kuzeyinde ise Esenler ilçesine sınırları içinde kalan askerî bölge bulunmaktadır.

Ispartakule, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda bulunan Avcılar'a bağlı Tahtakale mahallesinin batısında bulunan toplu konutları kapsayan semttir.

<span class="mw-page-title-main">Alanyurt, İnegöl</span> İnegölde bir mahalle

Alanyurt ya da Adibinli olarak bilinen Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Murat Kurum</span> Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı

Murat Kurum, Türk siyasetçi ve inşaat mühendisi. Mevcut çevre, şehircilik ve iklim değişikliği bakanıdır. 2018-2023 yılları arasındaki görevinin ardından 2024 yılında tekrar bu göreve atandı. 2023 genel seçimlerinde İstanbul milletvekili seçildi. 2024 Türkiye yerel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisinin İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tarlabaşı Bulvarı</span> İstanbulda bir bulvar

Tarlabaşı Bulvarı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde Taksim Meydanı'ndan başlayarak Tarlabaşı boyunca devam eden ve Tepebaşı, Refik Saydam Caddesi'nde sonlanan bulvar.

<span class="mw-page-title-main">Dikmen Vadisi</span>

Dikmen Vadisi; adını Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı bir semt olan Dikmen'den alan bir vadidir. Yıllar boyunca kaçak ve gecekondu tipi yapılaşmaya maruz kalan vadide bir süre önce Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi adı altında bir yenileme ve yeniden kazandırma çalışmaları başlatılmış; etaplar halinde bu yapılar yıkılarak vadi ve çevresi yeniden düzenlenmiştir. Günümüzde Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bir park olarak hizmet veren vadide spor ve yürüyüş alanları, kafeler, süs havuzları ve çocuk oyun sahaları bulunmaktadır.

15 Temmuz, İstanbul ilinin Esenler ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahalle, 47. Motorize Piyade Alay Komutanlığı arazisinin Esenler Belediyesince devralınmasının ardından Mart 2020'de oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kayaşehir Merkez</span> İstanbul metrosu istasyonu

Kayaşehir Merkez (M3) Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M3 Metro Hattı'nda yer alan ve 8 Nisan 2023'te hizmete giren yer altı metro istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Halkalı-Bahçeşehir Raylı Sistemi</span> İstanbulda hizmet veren bir raylı sistem

Halkalı – Bahçeşehir Raylı Sistemi ya da B2 Banliyö Treni, İstanbul'da Halkalı Tren İstasyonu ile Bahçeşehir Tren İstasyonu arasında hizmet vermekte olan banliyö treni sistemidir.

Ispartakule Tren İstasyonu, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Başakşehir ilçesi Bahçeşehir 1. Kısım Mahallesi'nde İstasyon Çıkmazı Sokak üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.