İçeriğe atla

Bahâ Tevfik

Bahâ Tevfik
Doğum13 Nisan 1884
Aydın Vilayeti, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm15 Mayıs 1914 (30 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Defin yeriKaracaahmet Mezarlığı, İstanbul
MeslekYazar
MilliyetTürk

Bahâ Tevfik (1884 - 15 Mayıs 1914), Osmanlı fikir adamı, yazar ve bireyci anarşist.

Hayatı

Eğitim hayatı

Bahâ Tevfik, 1884 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun Aydın vilayetine bağlı bir şehir olan İzmir'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini burada aldı. 1907 yılında liseden mezun oldu. Mekteb-i Mülkiye'de yükseköğrenim gören Bahâ Tevfik, İkinci Meşrutiyet'ten sonra Yehova'nın Şahitlerinin Yönetim Kurulunun bir üyesi olarak görev yaptı. Osmanlı Felsefe Okulu'nda -Rehber-i İttihâd-ı Osmânî Mektebi'nde- felsefe öğretmenliğine başladı ve ölümüne kadar bu sıfatla çalıştı. Yazar Ömer Seyfeddin'in Fransızca öğretmeniydi.

Çalışma hayatı

Bahâ Tevfik, yazarlık kariyerine 1907 yılında İzmir'de bir gazetenin yayın kuruluna katılarak başladı. 1909 Mart 31'dan sonra İstanbul'a taşındı ve burada gazete editörü oldu. Tevfik, 1910'da "toplumsal ve bilimsel bir devrimin temellerini hazırlamak" için Teceddüdün İlmi Yayınevi ve Felsefî Kütüphanesi'ni kurdu.[1]

Bahâ Tevfik, Friedrich Nietzsche, Ludwig Buchner ve Ernst Haeckel gibi yazarların eserlerini çevirdi. 20 gazete ve derginin yazı işleri müdürlüğünde çalıştı, 17 kitap yazıp çevirdi. 1913 yılında ilk Türkçe felsefe dergisi olan Felsefe Dergisi'ni çıkarmaya başladı.

Ölümü

Bahâ Tevfik apandisit hastalığından muzdaripti ve 15 Mayıs 1914'te 30 yaşında apandisit patlaması nedeniyle öldü. Cenazesi Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi.

Fikirleri

Ludwig Buchner, Ernst Haeckel ve Friedrich Nietzsche gibi yazarlar Bahâ Tevfik'in fikirlerinin gelişimini büyük oranda etkiledi. Seçkin bir anarşistti. Osmanlı İmparatorluğu'ndakiler her şeyin radikal olarak kökten değiştiğine inanıyordu. Bu nedenle Ziya Gökalp, milliyetçiliğe karşı çıktığı için edebiyatın anlamsız olduğunu düşündüğü için yazar Ahmet Haşim'e saldırdı. Tevfik, dönemin hemen hemen bütün Osmanlı ziyaretçileriyle tartıştı. Fikirleri nedeniyle sık sık "batılı" olarak anıldı.

Bahâ Tevfik, materyalist ve bireyciliğin bir destekçisiydi. Din ahlakının bozulduğunu, Türk zihniyetinin boş olduğunu, hümanist ahlakı desteklediğini söyledi. Ahlakın göklere götürülmemesi gerektiğini, bunun sanat ve edebiyatın zararlı olduğunu, affetmenin ve affetmenin beyhude olduğunu söyledi. Bahâ Tevfik, ancak içinde yaşadığı toplumun fikir ve değerlerine saldırdığı takdirde özgürleşebileceğine inanıyordu.

Bahâ Tevfik de bir ateistti ve ilerlemenin tek yolunun Osmanlı değerlerinden uzaklaşmak olduğunu görüyordu. Tevfik, zamanın filozoflarıyla, Kant veya Nietzsche'nin eserlerini okumadıkları için felsefenin ne olduğunu gerçekten bilmediklerini söyleyerek alay etti.

Bahâ Tevfik, yoldaşlarının aksine sosyalist bir anarşist değildi. Felsefe-i Ferd kitabına göre, paranın gerekliğini savundu.

Kaynakça

  • Felsefe-i Ferd - Anarşizmin Osmanlıcası (Baha Tevfik)
  • Baha Tevfik'in Anarşizmi - Oggito
  • Uçman, Abdullah (1991). "Bahâ Tevfik". İslâm Ansiklopedisi. 4. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı. ss. 452-453. 
  1. ^ "Türk basınında bir öncü: Yirminci Asırda Zekâ dergisi". Özgün Uçar. Tarih Dergisi. Eylül 2023. 27 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

19. yüzyıl, miladi takvime göre 1 Ocak 1801 ile 31 Aralık 1900 günleri arasındaki zaman dilimi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Nietzsche</span> Alman filozof, filolog ve şair (1844–1900)

Friedrich Wilhelm Nietzsche, Alman klasik filolog ve filozoftur. Nietzsche'nin fikirleri ve üslubu, yerleşik düşünce kalıplarını kırmıştır, bu nedenle yaşadığı dönemde var olan bir klasik disipline sokulamamıştır. Nietzsche, günümüzde yepyeni bir felsefi ekol olarak yaşam felsefesi disiplininin kurucusu olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rıza Tevfik Bölükbaşı</span> Osmanlı-Türk filozof

Rıza Tevfik Bölükbaşı, Türk şair, filozof ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Henri Bergson</span> Fransız filozof (1859 – 1941)

Henri-Louis Bergson, Fransız filozoftur.

<span class="mw-page-title-main">Max Stirner</span> Alman filozof

Max Stirner ya da gerçek adıyla Johann Kaspar Schmidt,, Alman filozoftur. Özellikle Hegel'in toplumsal yabancılaşma ve öz bilinç kavramlarıyla ilgilenmiştir. Stirner, genellikle nihilizmin, varoluşçuluğun, psikanalitik teorinin, postmodernizmin ve bireyci anarşizmin öncülerinden biri olarak kabul edilir. Birçok bireyci filozofu düşünceleriyle etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet İhsan Tokgöz</span> Türk bürokrat, siyasetçi, yazar, çevirmen ve spor yöneticisi

Ahmet İhsan Tokgöz, Türk gazeteci, tercüman, matbaacı, yayımcı, siyasetçi ve spor yöneticisi.

Nurettin Topçu, Türk yazar, akademisyen ve fikir adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Gaspıralı</span> Kırım Tatar siyasetçi

İsmail Gaspıralı (Gasprinskiy), Kırım Tatarı fikir adamı, eğitimci ve yazar-yayıncı. Gaspıralı, Rus İmparatorluğu'nda Türk ve İslam toplumlarının eğitim, kültür reformu ve modernleşmeye ihtiyacını betimleyen Türkçü aydındır. Soyadı, Kırım'daki Gaspra şehrinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">19. yüzyıl felsefesi</span>

19. yüzyıl felsefesi öncelikli olarak Alman felsefesinde romantizmin ve idealizmin zirveye ulaştığı bir dönemdir. Aynı şekilde materyalizmin de yeni bir derinlik kazandığı ve öne çıktığı görülür. Fransız felsefesinde bir yanda Charles Fourrier, Pierre-Joseph Proudhon, Claude Henri de Saint-Simon gibi reformcu düşünürler; öte yanda da August Comte ile pozitivizmin belirginleştiği görülür. Tarihçi Tocqueville ile sosyolog ve düşünür olan Emile Durkheim'ı da buraya eklemek gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Beşir Fuad</span> Osmanlı asker, çevirmen, gazeteci ve fikir adamı

Beşir Fuad, Türk asker, çevirmen, gazeteci ve fikir adamı.

<span class="mw-page-title-main">Şeker Ahmet Paşa</span> Osmanlı ressamı, asker ve bürokrat

Şeker Ahmet Paşa, Osmanlı ressamı, asker ve bürokrat. Asıl adı Ahmet Ali'dir.

Emrullah Efendi, Osmanlı eğitimcisi, siyasetçi, felsefeci.

Bu madde, Friedrich Nietzsche'nin bibliyografyasını içermektedir.

  1. David Strauss: der Bekenner und der Schriftsteller, 1873
  2. Vom Nutzen und Nachteil der Historie für das Leben, 1874
  3. Schopenhauer als Erzieher, 1874
  4. Richard Wagner Bayreuth'da, 1876
<span class="mw-page-title-main">Mustafa Satı Bey</span> Osmanlı eğitimci, teorisyen ve siyasetçi (1880 - 1969)

Mustafa Satı Bey, Mustafa Satı-el Husri, Sāti` al-Husrī, Arapça: ساطع الحصري, Osmanlı eğitimci, teorisyen ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Nietzsche kronolojisi</span>

Friedrich Wilhelm Nietzsche, "Güç İstenci", "Üstinsan", "Bengi dönüş" gibi özgün fikirlerle tanınan varoluşçu Alman filozof.

Bu liste etnik köken ya da ulusa bağlı olmaksızın Almanca Kurgu, Deneme veya Tiyatro oyunu yazan ölmüş ya da yaşamakta olan yazarları içerir.

Postanarşizm, postmodern ve postyapısalcı düşünce gelenekleri ile anarşist düşünce geleneğinin bir sentezi olarak nitelendirilebilir. Aynı zamanda postyapısalcı anarşizm olarak da bilinen postanarşizm, tek bir çerçeveden ilerleyen bir düşünce geleneği olmaktan ziyade, birçok postmodern düşünce akımının etkisinde kalınarak geliştirilmiş farklı anarşist yaklaşımların bir bütün olarak ele alınmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de anarşizm</span>

Türkiye’de anarşizm, 12 Eylül 1980 darbesinin ardından, özellikle de 1986 yılında Kara dergisinin yayınlanmaya başlamasıyla görünürlük kazanan, radikal bir sol harekettir. Öncesinde Türkiye siyaset sahnesinde anarşist hareketin bir gelenek ihtiva ettiği söylenemese de, Türkiye’de bir anarşist geleneğin oluşumuna dair “yüzyıllık gecikme”ye rağmen, Anadolu topraklarında anarşizmin tarihsel köklerine dair izlere rastlamak da mümkündür.

Bazı gözlemciler[kim?] varoluşçuluğun anarşizm için felsefi bir zemin oluşturduğuna inanmaktadır. Anarşist tarihçi Peter Marshall, "varoluşçuların birey, özgür seçim ve ahlaki sorumluluk üzerindeki vurgusu ile anarşizmin temel prensipleri arasında yakın bir bağlantı olduğunu" iddia ediyor.