İçeriğe atla

Bager Akbay

Bager Akbay (d.1976, İstanbul), Türk sanatçı ve tasarımcıdır.

İlk yerli dijital insan Aypera'nın yaratıcıları arasında yer almış,[1] Türkiye'nin ilk yapay zekâ küratörü Avind'e ilk sergisinde eşlik etmiş,[2] robot şair Deniz Yılmaz'ı tasarlayıp üretmiştir.[3][4] Cumhuriyet'in 100'üncü yılında, 'Atatürk'ün En Seveceği Şarkılar' yapay zeka projesinde de yer alan Akbay,[5] basında yapay zeka ile sanat konusunda Türkiye'deki en yetkin isimler arasında değerlendirilmiştir.[6] Eserleriyle Ars Electronica,[7] transmediale[8] ve Today's Art gibi festivallerde yer almıştır.[9] Çocuklar için Scratch kitabının yazarlarından olan Akbay, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Berlin Ernst Busch Sanat Akademisi'nde dersler vermiş, Türkiye'de gerçekleştirilen üç TEDx etkinliğinde konuşmacı olarak yer almıştır.[10] Ocak 2020'den bu yana YouTube'daki Flu TV kanalında İlker Canikligil ile Sanat Sohbetleri serisini yapmaktadır.[11] Ağustos 2023 itibarıyla seride yer alan 18 video toplam 1,5 milyon üstünde izlenmiş, Refik Anadol, Koray Birand gibi sanatçılar serinin konukları arasında yer almıştır.[12]

Kaynakça

  1. ^ Salih Seref (2 Haziran 2021). "Turkey's 1st robot actor Aypera tells her story at Contemporary Istanbul" (İngilizce). Anadolu Ajansı. 20 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2023. 
  2. ^ Seray Şahinler (7 Haziran 2022). "Yapay zekâdan dijital sergi". Milliyet. 26 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2023. 
  3. ^ Ezgi Atabilen (2 Aralık 2016). "Robotlar da şiir yazar". Cumhuriyet. 11 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2023. 
  4. ^ Kezban Yılmaz (12 Temmuz 2016). "Posta Gazetesi'ne şiir yazan Şair robot Deniz Yılmaz". Posta. 25 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2023. 
  5. ^ Emirhan Yılmaz (4 Kasım 2023). ""Atatürk bugün hangi şarkıları severdi" sorusu yapay zekayla yanıt buldu". Anadolu Ajansı. 30 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2023. 
  6. ^ Zeynep Güven Ünlü (21 Ağustos 2022). "Dünya bu iki programı konuşuyor: Midjourney ve Dall-e 2". Diken. 30 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2023. 
  7. ^ "Deep Space Music" (İngilizce). 2012. 22 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2023. 
  8. ^ "Alternative Futurism: Middle-East Imaginaries" (İngilizce). transmediale. 2017. 15 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2023. 
  9. ^ "Metinden Görüntüye: Yapay Zekâ Sanatı". Akbank Sanat. 2 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2023. 
  10. ^ "bager akbay search results". TED. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2023. 
  11. ^ Sanat Hâlâ Var mı? - Bager Akbay - Sanat Sohbetleri B01. YouTube. 29 Ocak 2020. 25 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2023. 
  12. ^ "Sanat Sohbetleri". YouTube (Flu TV). 5 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Güney</span> Kürt kökenli Türk sinema sanatçısı (1937–1984)

Yılmaz Güney, Kürt kökenli Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı, yazar, şair ve aktivisttir. Oyuncu olarak yer aldığı Çirkin Kral, hem senaristi hem de yönetmeni olduğu Umut, Ağıt, Baba, Arkadaş ve Duvar, senaryosunu yazdığı ancak 1974–1981 yılları arasında cinayet nedeniyle hüküm giymesi sebebiyle çekimlerinde bulunamadığı eş yönetmenli Yol ve Sürü gibi filmleriyle tanınmaktadır. Güney, eserlerinin birçoğunu sol perspektiften üretmiş ve bunları Türkiye'deki işçi sınıfı insanlarının içinde bulunduğu kötü duruma adamıştır. Filmlerinde Türkiye'deki toplumsal yapı ile birlikte Kürt kültürünün, halkının ve dilinin tasvirini etkin bir şekilde kullanmıştır. Sinemada elde ettiği başarılar, uluslararası bir üne ulaşmasını sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Robotik</span> robotların tasarımı, üretimi ve kullanımı ile ilgilenen çok disiplinli bir bilim dalı

Robotik, robotların tasarımı, üretimi ve kullanımı ile ilgilenen çok disiplinli bir bilim dalıdır. Makine mühendisliği, uçak mühendisliği, uzay mühendisliği, elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, mekatronik mühendisliği ve kontrol mühendisliği dallarının ortak çalışma alanıdır. Robotlar bir yazılım aracılığıyla yönetilen ve yararlı bir amaç için iş ve değer üreten karmaşık makinelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Yapay zekâ</span> insani zekaya sahip makine ve yazılım geliştiren bilgisayar bilimleri dalı

Yapay zekâ ya da kısaca YZ,, insanlar da dahil olmak üzere hayvanlar tarafından, doğal zekânın aksine makineler tarafından görüntülenen zekâ çeşididir. İlk ve ikinci kategoriler arasındaki ayrım genellikle seçilen kısaltmayla ortaya çıkar. Güçlü yapay zeka genellikle Yapay genel zekâ olarak etiketlenirken, doğal zekayı taklit etme girişimleri yapay biyolojik zekâ olarak adlandırılır. Önde gelen yapay zeka ders kitapları, alanı zeki etmenlerin çalışması olarak tanımlar: Çevresini algılayan ve hedeflerine başarıyla ulaşma şansını en üst düzeye çıkaran eylemleri gerçekleştiren herhangi bir cihaz. Halk arasında, yapay zekâ kavramı genellikle insanların insan zihni ile ilişkilendirdiği öğrenme ve problem çözme gibi bilişsel eylemleri taklit eden makineleri tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Şevval Sam</span> Türk şarkıcı ve oyuncu

Türkdeniz Şevval Sam, Türk oyuncu ve müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">TOPIO</span>

TOPIO (Türkçe: Ping Pong Oynayan Robot) iki ayaklı insansı bir robottur. İnsanlara karşı masa tenisi oynayabilecek şekilde tasarlanmıştır. Vietnam'da TOSY adlı bir robotik firması tarafından 2005 yılından bu yana geliştirilmiştir. Halka 28 Kasım 2007 tarihinde Tokyo Uluslararası Robot Fuarı'nda (IREX) gösterilmiştir. TOPIO 3.0 yaklaşık 1.88 m. boyunda ve 120 kg. ağırlığındadır. Her TOPIO oyun oynarken, kendi beceri düzeyini artırmak ve sürekli olarak iyileştirmek için gelişmiş bir yapay zeka sistemi kullanır.

OpenAI, ABD merkezli yapay zekâ araştırma şirketi. Şirketin genel amacı insanlığa fayda sağlayabilecek yapay zekâ hakkında araştırma yapmaktır. 2015 yılının sonlarında San Francisco'da kurulan şirket, patentlerini ve araştırmalarını halka açık hale getirerek diğer kurum ve araştırmacılarla “serbest iş birliği yapmayı” amaçlamaktadır. Elon Musk ve Sam Altman, yapay genel zekâdan kaynaklanan varoluşsal risk endişelerinden dolayı bu şirketi kurduklarını açıklamıştır. Organizasyon 2015 yılında Sam Altman, Reid Hoffman, Jessica Livingston, Elon Musk, Ilya Sutskever, Peter Thiel ve diğerleri tarafından San Francisco’da kurulmuş ve toplamda 1 milyar dolar bağışta bulunulmuşlardır. Musk 2018 yılında yönetim kurulundan istifa etmiş ancak bağışçı olarak kalmıştır. Microsoft 2019 yılında OpenAI LP’ye 1 milyar dolarlık bir yatırım sağlamış ve Ocak 2023’te ikinci birçok yıllık yatırım sağlamıştır; bu ikinci yatırımın 10 milyar dolar olduğu bildirilmektedir. ChatGPT yazılı cevap veren botun yapımı da OpenAI’a aittir.

<span class="mw-page-title-main">Sagopa Kajmer videografisi</span> Videografi

Sagopa Kajmer videografisi, kendi şarkılarının kırk bir video klibi ile konuk olduğu diğer sanatçıların beş klibinden oluşmaktadır.

<i>Kizuna AI</i> sanal Youtuber

Kizuna AI, bir Japon sanal YouTuber ve yapay zekâ programıdır. Kizuna'nın dünyanın ilk sanal YouTuber'ı olduğu söylense de YouTube'da vlog yapmak için bir CG avatarı kullanan ilk kanal 2011'de ilk videosunu çıkaran ve daha sonra Mattel tarafından 2015 reklam kampanyası için sanal bir kişilik kullanılmasını içeren benzer bir kavramın benimsenmesi sağlayan İngilizce-Japonca Ami Yamato'nun kanalıdır. 29 Kasım 2016'da Kizuna, ilk YouTube kanalı "A.I.Channel"da video yayınlamaya başladı. Oyunlar ile ilgili içerik için ikinci bir kanal olan "A.I.Games" Mart 2017'de açıldı. Üçüncü bir kanal olan "A.I.Channel China", Haziran 2019'da Çinli bir kitle için başlatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Cynthia Breazeal</span>

Cynthia Breazeal Amerikalı bir robotik bilimci ve girişimcidir.

<i>Börü 2039</i>

Börü 2039, yapımcılığını Alper Çağlar'ın sahibi olduğu CaglarArts ve Doruk Acar'ın sahibi olduğu Insignia stüdyoları ortaklığının yürüttüğü aksiyon, gerilim ve dram temeline dayanan Türk yapımı bilimkurgu türündeki internet dizisidir. Dizinin yönetmenliğini Can Emre ve kısa metrajlı aksiyon filmi The Cure'un da yönetmenliğini yapmış olan Ahmet Atalay üstlenmektedir. Dizi, 17 Ocak 2021 tarihinde yapımcı tarafından yayınlanan bir fragman ile duyurulup ilk teaserı 25 Kasım 2021'de yayınlanmıştır. Dizi, 28 Aralık 2021 tarihinde BluTV'de yayınlanmaya başlamıştır. Dizi, 2039 yılında distopik bir evrende Türkiye'de ve dünyada gerçekleşen bir dizi siyasi ve toplumsal olay ile bu olayların ardından yaşananları anlatmaktadır.

Robotik süreç otomasyonu, metaforik yazılım robotlarına (botlar) veya yapay zekaya (AI) / dijital işçilere dayalı bir iş süreci otomasyon teknolojisi biçimidir. Bazen yazılım robotları olarak adlandırılır.

OpenCog, açık kaynaklı yapay zeka çerçevesi oluşturmayı amaçlayan projedir. OpenCog Prime, tüm sistemin ortaya çıkan bir olgusu olarak insana eşdeğer yapay genel zekayı (AGI) ortaya çıkarmak için tasarlanmış bir dizi etkileşimli bileşeni tanımlayan, robot ve sanal somutlaşmış bilişe yönelik mimaridir.

<span class="mw-page-title-main">Refik Anadol</span>

Refik Anadol, Türk medya sanatçısı ve tasarımcı.

Aypera; Türkiye'nin ilk dijital insanıdır. Basında robot oyuncu olarak da tanımlanmış, 2022'de vizyona girebileceği düşünüşen "Digital Human" filmiyle sahneye çıkacağı şeklinde haberlere konu olmuştur. "Işıl Işıl" adında bir şarkısı bulunan Aypera'nın konser vermesi de planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gemini</span> yapay zeka sohbet botu

Gemini ya da eski adıyla Bard, Google AI tarafından geliştirilen ve 21 Mart 2023'te yayınlanan bir sohbet robotudur. Google'ın LaMDA dil ailesini kullanan Gemini; şu anda 200'den fazla ülkede yayın yapmakta, 40'tan fazla dilde kullanılabilmektedir.

Marc Lee, İsviçreli medya sanatçısı ve tasarımcı.

<span class="mw-page-title-main">Üretken yapay zekâ</span>

Üretken yapay zekâ, bilgisayar sistemlerinin metin, görüntü, ses gibi farklı veri türlerini işleyerek orijinal içerik oluşturmasına yarayan bir yapay zekâ teknolojisi dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Grok</span> xAI tarafından geliştirilen Chatbot programı

Grok, xAI tarafından geliştirilen ve büyük dil modellerine (LLM'ler) dayanan, konuşmaya dayalı, üretken bir yapay zeka sohbet robotudur. OpenAI'nin ChatGPT'sinin yükselişine doğrudan yanıt olarak Elon Musk tarafından bir girişim olarak geliştirilmiştir. Chatbot'un "mizah anlayışına sahip" olduğu ve Twitter'a (X) doğrudan erişim sağladığı belirtilmiştir.

Ölü İnternet teorisi, İnternetin artık ağırlıklı olarak bot faaliyetlerinden; algoritmik düzenleme yoluyla manipüle edilen, otomatik olarak oluşturulan içerikten oluştuğunu iddia eden bir çevrimiçi komplo teorisidir. Teorinin savunucuları, bu botların algoritmaları manipüle etmek ve arama sonuçlarını yükseltmek için kasıtlı olarak oluşturulduğunu ve nihayetinde tüketicilerin manipüle edildiğini düşünmektedir. Dahası, teorinin bazı savunucuları devlet kurumlarını kamuoyu algısını manipüle etmek için botları kullanmakla suçlayarak "ABD hükûmeti tüm dünya nüfusunu yapay zekâ destekli bir şekilde yönlendiriyor" demektedirler. Bu "ölüm" için verilen tarih genellikle 2016 veya 2017 yılları civarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Ben Goertzel</span>

Ben Goertzel, ABD'li bilgisayar bilimcisi, yapay zekâ araştırmacısı ve iş insanı.