İçeriğe atla

Bagaj kilidi

Bagaj kilidi, bagajın kazara açılmasını önlemek için kullanılan bir kilit'dir. Bagaj kilidi genellikle çok az veya hiç güvenlik sağlamaz ancak olası hırsızlar için caydırıcı olabilir. Bagaj kilitleri, bagajın içine yerleştirilebilir veya asma kilitler veya kilitlenebilir kayışlar gibi harici kilitler olabilir.

Travel Sentry standardını kullanan dahili TSA bagaj kilidi
Travel Sentry TSA Kilit sistemini kullanan şifreli asma kilit

Güvenlik

Bagaj kilitleri genellikle düşük güvenlikli kilitlerdir. Prangalar küçük çaplıdır ve cıvata kesiciler veya benzer ekipman kullanılarak kesilmeleri kolaydır. Pinli tamburlu kilit tasarımına dayalı bagaj kilitleri genellikle yalnızca üç veya dört pim kullanır, bu da onları, bükülmüş bir ataç kadar basit aletlerle bile, açılabilir.[1]

TSA Onayı

Amerika Birleşik Devletleri'nde Ulaştırma Güvenliği İdaresi (TSA), bagaja yolcu olmadan erişim gerektirir; yolcuların bagajlarını kilitlemelerine izin vermek için açıp yeniden kilitleyebilecekleri belirli kilitleri kabul etmişlerdir. TSA, TSA tarafından kabul edilen kilitlerin kullanılmasını tavsiye eder,[2][3] çünkü diğer yöntemlerle kilitlenen bagajların denetlenebilmesi için zorla açılması gerekir.

TSA tarafından kabul edilen bagaj kilitleri, yetkililer tarafından genel olarak bilinen evrensel "master" anahtarlar kullanılarak açılabilir.[4] Bu sistemi kullanan kilitler, Travel Sentry tarafından belirlenen standartları karşılayacak şekilde üretilir. TSA ile yapılan anlaşma kapsamında, bu kilitlerin standartlarını belirleyen ve her tasarımı onaylayan Travel Sentry'dir. Travel Sentry tanımlama işaretine (kırmızı elmas) sahip her kilit, TSA tarafından kabul edilir.

TSA tarafından kabul edilen bazı kilitler, master anahtar tarafından açıldığında kırmızı görünecek göstergelidir, böylece sahibi çantasına erişildiğini bilecektir.

Yedi master anahtarın kolayca yeniden üretilmesine imkan veren master anahtarların görüntüleri, Travel Sentry web sitesinde[5] güvensiz şekilde bırakılmıştı.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "How to open TSA luggage locks". YouTube. 13 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "TSA Travel Tips Tuesday: TSA Recognized Locks | Transportation Security Administration". www.tsa.gov. 2005. 28 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Travel Tips". Transportation Security Administration. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Lock". Travel Sentry. 31 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2012. 
  5. ^ "Travel Sentry (archived by Wayback Machine)" (PDF). 26 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">AES</span> Şifreleme standartı

AES, elektronik verinin şifrelenmesi için sunulan bir standarttır. Amerikan hükûmeti tarafından kabul edilen AES, uluslararası alanda da defacto şifreleme (kripto) standardı olarak kullanılmaktadır. DES'in yerini almıştır. AES ile tanımlanan şifreleme algoritması, hem şifreleme hem de şifreli metni çözmede kullanılan anahtarların birbiriyle ilişkili olduğu, simetrik-anahtarlı bir algoritmadır. AES için şifreleme ve şifre çözme anahtarları aynıdır.

<span class="mw-page-title-main">Transport Layer Security</span> Internet Şifreleme Protokolü

Taşıma Katmanı Güvenliği (TLS) ve onun öncülü/selefi olan Güvenli Soket Katmanı (SSL), bilgisayar ağı üzerinden güvenli haberleşmeyi sağlamak için tasarlanmış kriptolama protokolleridir. X.509 sertifikalarını kullanırlar ve bundan dolayı karşı tarafla iletişime geçeceklerin kimlik doğrulaması asimetrik şifreleme ile yapılır ve bir simetrik anahtar üzerinde anlaşılır. Bu oturum anahtarı daha sonra taraflar arasındaki veri akışını şifrelemek için kullanılır. Bu, mesaj/veri gizliliğine ve mesaj kimlik doğrulama kodları için mesaj bütünlüğüne izin verir. Protokollerin birçok versiyonu ağ tarama, elektronik mail, İnternet üzerinden faks, anlık mesajlaşma ve İnternet üzerinden sesli iletişim gibi uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu durumda/içerikte/bağlamda en önemli özellik iletme gizliliğidir. Bundan dolayı kısa süreli oturum anahtarı, uzun süreli gizli simetrik anahtardan türetilememelidir.

<span class="mw-page-title-main">Piktogram</span> Anlamını fiziksel bir nesneye olan resimsel benzerliği aracılığıyla ileten ideogram

Piktogram ya da piktograf bir eşyayı, bir objeyi, bir yeri, bir işleyişi, bir kavramı resmetme yoluyla temsil eden semboldür. Bu sembollere dayalı yazı sistemine "piktografi" denir.

<span class="mw-page-title-main">Kapı</span>

Kapı, bir mekâna ya da bir taşıta girip çıkarken geçilen, mafsallı, sürgülü ya da elektronik aksamlı açılıp kapanabilir levha ya da bölme açıklığıdır. Kapılar, yapıların içine girmeye veya yapı içindeki odalar arasında yer değiştirebilmeye olanak sağlayan, temelde tüm dünya kültürlerinde aynı biçimde kullanılan mimari ögelerdir. Elektronik kilitli otomatik kapılar da vardır.

İnternet anahtar değişim protokolü ya da Internet Key Exchange internet üzerinde güvenli bir şekilde veri alışverişi için kullanılan anahtarların değişimini sağlayan protokoldür.

<span class="mw-page-title-main">Root (Android)</span> İşletim sistemindeki kısıtlamaların bazılarını kaldırmaya yarayan yazılımsal işlem

Rootlama, Android cihaz kullanıcılarının genellikle akıllı telefonlar ve tabletler olmak üzere cihazın çeşitli alt sistemleri üzerinde ayrıcalıklı yetki elde edebilmeleri işlemidir. Android, Linux çekirdeğinin değiştirilmiş bir sürümünü temel aldığından, bir Android cihazının "rootlanması", Linux'ta, FreeBSD'de veya macOS gibi bir Unix benzeri işletim sisteminde olduğu gibi yönetim (root) izinlerine benzer erişim sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Kriptografik özet fonksiyonu</span>

Kriptografik özet fonksiyonu çeşitli güvenlik özelliklerini sağlayan bir özet fonksiyonudur. Veriyi belirli uzunlukta bir bit dizisine, (kriptografik) özet değerine, dönüştürür. Bu dönüşüm öyle olmalıdır ki verideki herhangi bir değişiklik özet değerini değiştirmelidir. Özetlenecek veri mesaj, özet değeri ise mesaj özeti veya kısaca özet olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Çakı</span>

Çakı, ikiye katlanarak kesici ağzı sapı içine saklanan, böylece hem sapının kın vazifesi görmesi, hem de boyunun yarılanarak küçülmesi sayesinde daha cepte taşımaya uygun hale gelen küçük boyutlardaki bıçakların genel adıdır.

Anahtar veya Açar, kilit dilini döndürmeye yarayan, genellikle metalden üretilen araç.

<span class="mw-page-title-main">Havaalanı güvenliği</span>

Havaalanı güvenliği; kazara ya da kötü niyetli kişilere karşı yolcu, personel ve uçakların korunmasında kullanılan teknik ve yöntemler ile ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Donanımsal güvenlik modülü</span>

Donanımsal Güvenlik Modülleri, güçlü kimlik doğrulama için gerekli sayısal anahtarları koruyup yöneten ve kripto işleme sağlayan fiziksel bir aygıttır. Geleneksel olarak bu modüller takılabilir kart veya bir bilgisayar ya da ağ sunucusuna takılabilen harici bir aygıt şeklindedir.

<span class="mw-page-title-main">Anahtar Zinciri (yazılım)</span>

Anahtar Zinciri (ingilizce:Keychain) Apple tarafından geliştirilmiş, OS X işletim sisteminde var olan şifre yönetme sistemidir. Mac OS 8.6 sürümü ile tanıtılan yazılım OS X dahil olmak üzere Mac OS'in devam sürümlerinde yer aldı. Anahtar Zinciri web siteleri, FTP sunucuları, SSH hesapları, ağ paylaşımları, kablosuz ağlar, uygulamalar, şifreli görüntüler, özel anahtarlar, sertifikalar ve güvenli notlar gibi çeşitli dataları barındırabilen bir yazılımdır.

Saldırı ağaçları, bir varlık veya hedefe nasıl saldırılabileceğini gösteren kavramsal diyagramlardır. Saldırı ağaçları birçok farklı uygulamada kullanılmıştır. Bilgi teknolojileri alanında, bilgisayar sistemlerindeki tehditleri ve bu tehditleri gerçek kılacak alternatif saldırıları tanımlamak için kullanılmışlardır. Ancak, saldırı ağaçlarının kullanımı sadece bilgi sistemlerinin analizi ile sınırlı değildir. Saldırı ağaçları, savunma ve havacılık alanında kurcalamaya karşı korumalı elektronik sistemlerde tehdit analizi için de sıklıkla kullanılmaktadır. Saldırı ağaçları artan bir oranda bilgisayar kontrol sistemlerinde de kullanılmaktadır. Saldırı ağaçları fiziki sistemlere saldırıları anlamak için de kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kimlik doğrulama</span>

Kimlik doğrulama, bir varlığın(kurum, kişi ya da sistem) doğruladığı bir veri parçasının doğruluğunun teyit edilmesidir. Kimlik tanıma(identification), bir kişinin veya bir şeyin kimliğini kanıtlayan veya gösteren bir eylemi tanımlamanın; kimlik doğrulama, bu kimliğin gerçekten doğrulanma sürecidir. Bu süreç, kişinin kimliğini, kimlik belgelerini doğrulanması, bir dijital sertifikayla internet sitesinin gerçekliğinin doğrulanması, bir yapının yaşının Radyokarbon tarihleme yöntemiyle belirlenmesi ya da bir ürünün ambalajına ve etiketine bakarak doğrulamasını içerir. Diğer bir ifadeyle, kimlik doğrulama, genellikle en az bir çeşit kimlik tanımının doğrulanmasını içerir.

Güvenli kabuk,, ağ hizmetlerinin güvenli olmayan bir ağ üzerinde güvenli şekilde çalıştırılması için kullanılan bir kriptografik ağ protokolüdür. En iyi bilinen örnek uygulaması bilgisayar sistemlerine uzaktan oturum açmak için olandır.

Bilgisayar Destekli Yolcu Ön Tarama Sistemi, Amerika Birleşik Devletleri'nde hava yolculuğu endüstrisinde uygulanan bir terörle mücadele sistemidir. Amerika Birleşik Devletleri Ulaştırma Güvenlik İdaresi (TSA), 49 USC § 114 (h)(2) uyarınca, hava korsanlığı, terörizm riski veya havayolu ve yolcu güvenliğine tehdit oluşturduğu bilinen ya da şüphelenilen kişilerin izleme listesi tutmaktadır. Bu liste, Amerika Birleşik Devletleri'nde uçak bileti satın almaya veya seyahat eden uçaklara binmeye çalışan teröristleri önceden tespit etmek ve algılanan tehditleri azaltmak için kullanılır.

Çocuk güvenlik kilidi, çocukların tehlikeli şeylere veya içeriklere ulaşmasını önlemeye yardımcı olmak için tasarlanmış, dolaplar, çekmeceler, şişeler vb. için özel amaçlı bir kilittir. Küçük çocuklar doğal olarak çevrelerini merak ederler ve her zaman keşfederler ancak tehlikeli maddelerden veya durumlardan habersiz olabilecekleri için sonuçlar ölümcül olabilir. Çok sayıda zehirlenme vakası, parlak renkli hapları yemekten veya temizleme solventlerini dökmekten kaynaklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Spin (propaganda)</span>

Halkla ilişkiler ve siyasette spin, bir etkinlik, organizasyon ya da kişi hakkında bir konuyu bilerek belli bir yönde aktarmak ve bu şekilde kamuoyunu etkilemek yoluyla yapılan bir propaganda biçimidir. Reklamcılık gerçeklerin sunumunu yönetebilirken, "spin" genellikle samimiyetsiz, aldatıcı ve manipülatif taktiklerin kullanılmasını ima eder.

<span class="mw-page-title-main">Şifreli kilit</span>

Şifreli kilit, kilidi açmak için bir dizi sembol sırası, genellikle sayıların kullanıldığı bir tür kilitleme cihazıdır. Diziye, birkaç disk veya "kam" ile etkileşime giren tek bir döner kadran kullanılarak, doğrudan kilitleme mekanizmasıyla etkileşime giren yazılı sembolleri olan birkaç döner disk seti kullanılarak veya elektronik veya mekanik tuş takımı aracılığıyla girilebilir. Ucuz üç haneli bagaj kilitlerinden yüksek güvenlikli kasalara kadar çeşitleri vardır. Sıradan asma kilitlerin aksine şifreli kilitlerde anahtar kullanılmaz.

<span class="mw-page-title-main">Elektronik kilit</span>

Elektronik kilit elektrik akımıyla çalışan kilitleme cihazı'dır. Elektrikli kilitler bazen doğrudan kilide takılmış elektronik kontrol düzeneği ile bağımsızdır. Elektrikli kilitler erişim kontrol sistemine bağlanabilir. Bu sistemin avantajları şunlardır: kilit silindirinin yeniden anahtarlanmasına gerek kalmadan anahtarların eklenebildiği ve çıkarılabildiği anahtar kontrolü; zaman ve yerin etken olduğu hassas erişim kontrolü; ve etkinliğin kaydedildiği işlem günlüğü. Elektronik kilitler ayrıca hem kilitlemek hem de kilidini açmak için uzaktan izlenebilir ve kontrol edilebilir.