Papua Yeni Gine, resmî adıyla Papua Yeni Gine Bağımsız Devleti, Okyanusya'da Yeni Gine adasının doğu yarısı ile Melanezya'daki civar adaları kapsayan bir ülkedir. Yeni Gine adasının batı kısmı ise Endonezya'ya aittir ve sadece Endonezya ile kara sınırı bulunur. Güneyinde Avustralya bulunur. 462.840 km²'lik yüzölçümüyle en büyük üçüncü ada ülkesidir. Başkenti adanın güneydoğu kıyısındaki Port Moresby'dir.
Tonga ya da resmî adı ile Tonga Krallığı,, Büyük Okyanus'ta yaklaşık 169 adadan oluşan ada ülkesi. Toplam kara yüzölçümü yaklaşık 700 km2 olan ülke, Güney Pasifik Okyanusu'nun yaklaşık 700.000 km2 büyüklüğünde bir alanı kaplar. 2021 itibarıyla nüfusu 104.494 olan ada ülkesinin nüfusunun %70'i başkent Nuku'alofa'nın bulunduğu Tongatapu adasındadır. Ülke nüfusunun geri kalanı, ülkedeki 35 adada yaşamaktadır. Tonga, kuzebatısında Fiji ile Wallis ve Futuna (Fransa), kuzeydoğusunda Samoa, batısında Yeni Kaledonya (Fransa) ile Vanuatu, doğusunda Niue ve güneybatısında Kermadec ile sınırlanmıştır.
Endonezya, resmî adıyla Endonezya Cumhuriyeti, Hint ve Pasifik okyanusları arasında, Güneydoğu Asya ve Okyanusya'da toprakları bulunan bir ülkedir. 17 binden fazla adadan oluşur. Bu adaların en büyükleri Sumatra, Cava ve Sulavesi ile kısmen Borneo ve Yeni Gine'dir. Endonezya dünyanın en büyük ada ülkesidir, 1.904.569 km²'lik yüzölçümüyle dünyada 14. sıradadır. 280 milyon civarında nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi ve aynı zamanda en kalabalık Müslüman ülkesidir. Cava dünyanın en kalabalık adasıdır ve nüfusun yarıdan fazlasına ev sahipliği yapar.
Marshall Adaları ya da resmî adı ile Marshall Adaları Cumhuriyeti, Mikronezya ada öbeği içerisinde, Okyanusya'da Kuzey Pasifik Okyanusu'nda Hawaii ve Papua Yeni Gine arasında bulunan 31 adet yuvarlak ada grubu, 5 ada ve 1152 adet adacıktan oluşan ada devleti. Marshall Adaları, resmî adıyla Marshall Adaları Cumhuriyeti, bir ada ülkesi ve Uluslararası Tarih Çizgisinin biraz batısında, Pasifik Okyanusu'nda Ekvator'a yakın bir konumdadır. Coğrafî olarak, ülke daha büyük Mikronezya ada grubunun bir parçasıdır. Ülkenin 58.413 kişilik nüfusu 29 mercan atolü 1.156 ayrı ada ve adacıktan oluşmaktadır. Başkent ve en büyük şehir Majuro'dur. Ada %97,87 ile herhangi bir egemen devletin sudan oluşan topraklarının en büyük kısmına sahiptir. Adalar, kuzeyde Wake Adası, güneydoğuda Kiribati, güneyde Nauru ve batıda Mikronezya Federal Devletleri ile deniz sınırlarını paylaşır. Marshall Adalılarının yaklaşık %52,3'ü Majuro'da yaşıyor. Birleşmiş Milletler verileri, 2018'de 58.413 olan tahmini bir nüfusu göstermektedir. 2016 yılında nüfusun %73,3'ü "şehirli" olarak tanımlandı. BM ayrıca km² başına 295 nüfus yoğunluğunu belirtir ve 2020 yılı için öngörülen nüfusu 59.190'dır. Mikronezyalı kolonistler, MÖ 2. binyıl civarında kanolar kullanarak Marshall Adaları'na ulaştılar ve adalar arası navigasyon, geleneksel çubuk haritalar kullanılarak mümkün hâle getirildi. Sonunda buraya yerleştiler. Takımadalardaki adalar ilk olarak 1520'lerde Avrupalılar tarafından, İspanya'nın hizmetinde olan Portekizli bir kâşif olan Ferdinand Magellan, Juan Sebastián Elcano ve Miguel de Saavedra'dan başlayarak keşfedildi. İspanyol kâşif Alonso de Salazar, Ağustos 1526'da bir atol gördüğünü bildirdi. İspanyol ve İngiliz gemilerinin diğer seferleri izledi. Adalar, isimlerini 1788'de ziyaret eden John Marshall'dan almaktadır. Adalar tarihsel olarak bölge sakinleri tarafından "jolet jen Anij" olarak biliniyordu. İspanya, adaları 1592'de sahiplendi ve Avrupa güçleri adalar üzerindeki egemenliğini 1874'te tanıdı. 1528'den beri resmen İspanyol Doğu Hint Adaları'nın bir parçasıydılar. Daha sonra İspanya, adaların bir kısmını 1885'te Alman İmparatorluğu'na sattı ve onlar o yıl adalarda ticaret yapan ticaret şirketleri, özellikle Jaluit Şirketi tarafından yönetilen Alman Yeni Gine'nin bir parçası oldu. I.Dünya Savaşı'nda Japonya İmparatorluğu, 1920'de Milletler Cemiyeti'nin Güney Denizleri Mandası'nı oluşturmak için diğer eski Alman topraklarıyla birleştiği Marshall Adaları'nı işgal etti. İkinci Dünya Savaşı sırasında A.B.D., 1944'te Gilbert ve Marshall Adaları kampanyasında adaların kontrolünü ele geçirdi. Bikini Atoll'da nükleer testler 1946'da başladı ve 1958'de sona erdi.
Tokelau, Polinezya ada öbeği içerisinde, Büyük Okyanus'un güneyinde, Yeni Zelanda'ya tam bağımlı bir bölgedir. Birçok küçük Okyanusya ülkesi gibi mercan adalardan oluşur. Tokelau resmî olarak bir başkente sahip olmayıp, her üç mercan adasının merkezî yerleşim yerleri bulunmaktadır.
Güney yarımküre, Dünya'yı ekvator hizasından bölen hayalî bir düzlemin altında (güneyde) kalan yarısıdır. 0° paraleli ile 90° güney paraleli arasında yer alır. Kuzeyde kalan kısma ise kuzey yarımküre denir.
Yeni Gine, Avustralya'nın kuzeyinde yer alan ve 785.753 km² yüzölçümü açısından dünyanın en büyük ikinci adasıdır. 779.452 km² lik Türkiye'den 6.301 km² daha büyüktür. Adanın batısı Endonezya'ya ait olup, doğusu Papua Yeni Gine olarak bağımsız bir devlettir.
Sumatra, Endonezya'ya ait bir adadır. Sunda Adaları'nın en batıda olanıdır. Yüzölçümü açısından dünyanın en büyük altıncı adasıdır. Ayrıca tamamıyla Endonezya'ya ait en büyük ada unvanına da sahiptir. En büyük şehri 2.400.000 nüfusuyla Medan'dır.
Bougainville, Pasifik Okyanusu'nda yaklaşık 8.800 km²'lik bir alanı kapsayan bir adadır. Ada coğrafî olarak Solomon Takımadaları'nın bir parçası konumundayken, siyasi olarak 500 km²'lik komşu Buka Adası ve birkaç küçük adayla birlikte Papua Yeni Gine'nin Bougainville Özerk Bölgesi adıyla tek özerk bölgesini oluşturmaktadır. Ada, bağlı oldğu Papua Yeni Gine'nin kuzeydoğu açıklarında yer almaktadır. 2019 yılı verilerine göre nüfusu 300.000'dir.
Yeni Britanya Adası, Papua Yeni Gine'deki Bismark Takımadaları'nın en büyüğüdür. Papua Yeni Gine'ye aittir. Yeni Gine Adası'ndan Dampier Boğazı ile ayrılır. Başlıca şehirleri Rabaul, Kokopo ve Kimbe'dir.
Yeni İrlanda Papua Yeni Gine'de bir adadır ve yaklaşık 8650 km² alana sahiptir. Bu ada Papua Yeni Gine'ye bağlı Yeni İrlanda Vilayeti'nin ana adası ve en büyük adasıdır.Yeni Britanya'yanın kuzeydoğusunda yer alır. Bu iki ada Bismark Takımadaları'nın birer adasıdır ve Saint George Kanalı'yla birbirlerinden ayrılmaktadırlar.
Nevis, Karayipler'deki Küçük Antiller'in kuzeyinde bulunan ada. Saint Kitts adasıyla birlikte Saint Kitts ve Nevis'i oluşturmaktadır. Adanın batı tarafında Karayip Denizi ve doğusu Atlas Okyanusu'na bakmaktadır. Adanın 350 km doğu-güneybatısında Puerto Rico adası ve 50 km batısında Antigua adası bulunur. Adanın alanı 93 km² olup nüfusu 2006 itibarıyla 12,106 kişidir. Adanın başkenti Charlestown kentidir.
UTC+10:00, UTC'den 10 saat ileri zaman dilimi.
Madang ili, Papua Yeni Gine'nin bir ili. Yönetim merkezi Madang olan, Yeni Gine adasının kuzeydoğusundaki il 28.886 km²'lik alana sahiptir.
Yassıca Ada, İzmir Körfezi'nde yer alan bir adadır. Koyun Adası ve Alman Adası da denilir. Çiçek Adaları denilen bir grup küçük ada grubunun üyesidir.
Green Adaları, kuzeydoğu Papua Yeni Gine'nin Bougainville Özerk Bölgesi içinde, Solomon Denizi'ndeki adalardan oluşan küçük bir takımadadır.
Nissan Adası, Papua Yeni Gine'deki Yeşil Ada takımının en büyüğüdür. Koordinatları :4°30′G 154°13′D olupYeni Britanya'da Rabaul'un yaklaşık 200 km doğusunda ve Bougainville'in yaklaşık 200 km kuzey batısında bulunur. Ada, Bougainville Özerk Bölgesi'nde Nissan Rural LLG altında yönetilmektedir.
Babase Adası, Yeni İrlanda bölgesinin doğusunda bulunan Papua Yeni Gine'deki Feni Adaları'nın bir adasıdır. Bir isthmus ile birleştirilen bir stratovolkan ve bir lav kubbesinden oluşur.
Buka Adası, Pasifik Okyanusu'ndaki yaklaşık 500 km²'lik büyük ada. Ada, coğrafî olarak Solomon takımadalarına, siyasi olarak da 8.800 km²'lik büyük komşu ada Bougainville ile birlikte Papua Yeni Gine'nin tek özerk bölgesi olan Bougainville Özerk Bölgesi'nin bir parçasıdır. Buka'nın 53.986 nüfusu vardır.
Rendova Adası, Okyanusya ülkesi Solomon Adaları'na ait bir adadır. Ada, Papua Yeni Gine'nin doğusunda yer almakta olup, ülkenin Batı Bölgesi'nde bulunan Yeni Georgia Adaları'na dâhil edilmektedir.