İçeriğe atla

Bafel Talabani

Bafel Celal Talabani
Bafel Talabani (sağ)
Kürdistan Yurtseverler Birliği başkanı
Görevde
Makama geliş
18 Şubat 2020
Kişisel bilgiler
Doğum 1 Ocak 1973 (51 yaşında)
Bağdat, Irak
Partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği
Ebeveyn(ler) Celal Talabani (babası)
Hero İbrahim Ahmed (annesi)
Askerî hizmeti
Komutası CTG Kürdistan
Çatışma/savaşları Irak Savaşı
Irak İç Savaşı
Kürdistan Bölgesel Yönetimi-PKK çatışması

Bafel Celal Talabani (Kürtçe:بافڵ جەلال تاڵەبانی), bilinen adıyla Bafel Talabani (Kürtçe : بافڵ تاڵەبانی), Kürt siyasetçi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin başkanı. Eski Irak cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin büyük oğludur.

Askeri kariyer

Talabani, Fransız Yabancı Lejyonu ve İngiliz Özel Kuvvetleri'nde resmi askeri eğitim gördü. 2003 yılında ABD'nin Irak'a girmesinin ardından Talabani Süleymaniye'ye döndü ve KYB'nin istihbarat birimi Zanyari'nin başındaki ilk resmî görevini üstlendi. 2005 yılında CTG Kürdistan'ı kurdu ve yönetti ve Çok Uluslu Güç - Irak'ı desteklemek için çalışan Peşmerge'den üyeler topladı. Başlangıçta El Kaide'nin Irak'ta yayılmasıyla mücadeleye odaklanmıştı. Aynı yıl, Kürdistan İslami Grubu üyesi Abdullah Qasre'nin öldürülmesiyle sonuçlanan bir karşı istihbarat görevi başlattı.

KYB'nin siyasi çıkarlarını desteklemek için 2010 yılında tam zamanlı askerlikten ayrıldı. 2010'ların ortalarında IŞİD'e karşı savaşa katılmak için geri döndü.

Siyasi kariyer

Aktif hizmetten ayrıldıktan sonra Bafel, Süleymaniye'deki aile yerleşkesine yerleşti. Parti içinde bir anlaşma yapıcı ve siyasi bir tamirci olarak kabul ediliyor ve aynı zamanda Kürdistan'ın çıkarları doğrultusunda partizan bölünmeler arasında sorunsuz bir şekilde hareket edebiliyor. Bafel, küçük kardeşi Kubad Talabani'nin Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başbakan yardımcısı olmasıyla birlikte siyasi bir figür olarak ortaya çıkmasının da arkasındaydı.[1]

Bafel, 2016 yılında KYB'nin karar alma organına başkanlık etti ve KYB'nin müzakereler için İran'a giden heyetine eşlik etti. Talabani ailesinin üst düzey bir üyesi olarak geleneksel KYB liderlerini geri getirmede belirleyici bir rolü olduğu iddia ediliyor. O, KYB gerilimlerini azaltmak, Goran Hareketi ile KYB'nin ortak liderliğini yeniden tesis etmek ve Irak Kürdistanı eski Başkanı ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesud Barzani'ye birleşik bir yanıt hazırlamakla tanınıyor.[1]

2017 sonundaki gelişmeler

2017 Kürdistan Bölgesi bağımsızlık referandumu sırasında Bafel, KBY, Irak ve uluslararası toplum arasında arabuluculuk yaptı ve alternatif bir gecikmeli oylama çözümü sunmaya çalıştı. Ana aktörler tarafından hem içeriden hem de dışarıdan kabul edilmesine rağmen, çözüm nihayetinde Mesud Barzani tarafından reddedildi.

Bafel, KDP'nin bağımsızlık referandumuna gitme kararına Kerkük'ün ve petrol zengini bölgelerin kaybını suçladı. ABD'nin referandumu iki yıl erteleme önerisinin kabul edilmesi gerektiğini söyleyerek kararı "devasa bir hata" olarak nitelendirdi. Bu, Irak'ın 2014'ten bu yana Kürtler tarafından yönetilen bölgelerin kontrolünü ele geçirdiği mevcut durumdan kaçınabilirdi.[2]

Ekim ayında Irak güçleri, Peşmerge'ye karşı yoğun çatışmaların ardından Kürt toprağı Kerkük ilinin kontrolünü ele geçirdi. İddiaya göre Bafel Talabani, askerî güçlerine bölgeden çekilme emri vererek Irak Ordusu ve Haşdi Şabi'nin bölgenin kontrolünü sağlamasına izin verdi.[3] Daha sonra Kürt milliyetçileri tarafından Kürt bağımsızlık mücadelesine “ihanet” ettiği için eleştirildi.

Ancak Bafel, suçlamaları şiddetle reddetti. Bunun Bağdat ve Tahran ile yaptığı bir anlaşmanın parçası olduğu yönündeki "temelsiz" iddiaları reddetti ve güçlerinin gerçekten savaştığını ve asker kaybettiğini, ancak Peşmerge saflarında çok fazla kayıp meydana geldiği için çekilmeye karar verdiğini öne sürdü.[4]

Ayrıca, Kasım 2017'de yayınlanan bir New York Times röportajında, Kerkük'ün teslim edilmesinden önce Bafel'in bir başka hazır çözüm önerdiği ortaya çıktı.[5] IŞİD'e karşı Amerikan liderliğindeki koalisyondan askerlerin, federal güçler ve babasının partisine sadık Kürt güçleriyle birlikte Kerkük yakınlarındaki büyük bir askeri üssü ele geçirmesini öngördü. New York Times makalesine göre Bafel, KYB ve iktidardaki Kürdistan Demokrat Partisi arasında alternatif planına devam etmek için uzlaşma sağlayamadı.

Babasının Ekim 2017'deki ölümünün ve son olayların ardından Bafel, ekonomik olarak güçlü, sosyal açıdan kapsayıcı ve istikrarlı bir Kürdistan sağlayabilmek için KYB'nin yeniden doğuşunu desteklemeye odaklandı.

Kişisel hayat

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreteri Celal Talabani ve Kahraman İbrahim Ahmed'in oğludur. Kubad Talabani'nin ağabeyi ve Lahur Talabani'nin kuzenidir. KYB'nin beyni olarak kabul edilen Mala Bakhiyar'ın kızıyla evlidir.[1] 27 Ağustos 2020'de Bafel'in COVID-19 testi pozitif çıktı.[6] 8 Eylül 2020'de COVID-19'dan kurtuldu. Koban adında bir oğlu var.

Kaynakça

  1. ^ a b c Sarteep Qashqayee (28 Aralık 2016). "The Second Coming of Talabani; Who Is Bafel Talabani?". Kurdish Policy Foundation. 13 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2017. 
  2. ^ "Kurdish referendum a 'colossal mistake', says the son of late president Talabani". France24. 20 Ekim 2017. 20 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2017. 
  3. ^ "Iraq forces in full control of Kirkuk province". Al Jazeera. 20 Ekim 2017. 22 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2017. 
  4. ^ "Bafel Talabani Reveals New Information on Kirkuk Development" 29 Mayıs 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Millet Press, 21 October 2017.
  5. ^ "With Iraqi-Kurdish Talks Stalled, Phone Diplomacy Averts New Clashes". New York Times. 12 Kasım 2017. 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2017. 
  6. ^ "Bafel Talabani Tested positive for COVID-19". 2 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Celal Talabani</span> 6. Irak cumhurbaşkanı

Celal Talabani, Iraklı Kürt siyasetçi. 2005-2014 yılları arası Irak cumhurbaşkanı olarak görev almıştır. Irak'ın ilk Arap olmayan cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Bölgesel Yönetimi</span> Iraka bağlı özerk bölge

Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Kürdistan Bölgesi veya Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Irak'a bağlı, anayasal düzeyde varlığı olan özerk bir bölgedir. Yaklaşık 40.000 km2'den oluşan idari birim; batıda Suriye, doğuda İran, kuzeyde ise Türkiye ile komşudur. Bölgesel yönetimin başkenti Erbil'dir. Kürdistan Parlamentosu Erbil'de yer almaktadır, ancak Kürdistan Bölgesi anayasası tartışmalı Kerkük kentini Kürdistan Bölgesi'nin başkenti olarak tanımaktadır. Bölgenin nüfusu, 2023 itibarıyla 6.556.752'dir. Resmî dilleri Kürtçe ve Arapça'dır.

<span class="mw-page-title-main">Peşmerge</span> Irak Kürdistanının askerî gücü

Peşmerge, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin askerî gücüdür. Irak Anayasası'na göre Peşmerge, güvenlik yan kuruluşlarıyla birlikte Kürdistan Bölgesi'nin güvenliğinden sorumludur. Peşmerge'ye bağlı kuruluşlar arasında Asayiş, Parastin u Zanyarî ve Zeravani bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Barzani</span> Kürt milliyetçi lider

Molla Mustafa Barzani, Kürt lider. Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin kurucusudur. 1946 yılından 1979'daki ölümüne kadar Kürdistan Demokrat Partisi'nin başkanı olarak siyaset yapmıştır. Bağımsız Kürt devleti görüşleriyle Kürt milliyetçiliğine önemli katkılar sunmuştur. Mesud Barzani ve İdris Barzani'nin babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mesud Barzani</span> Kürt siyasetçi ve KDP genel başkanı

Mesud Barzani, Kürt siyasetçi. 2005-2017 yılları arası Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkanı olarak görev aldı. 1 Nisan-30 Nisan 2004 tarihleri arasında Irak Başbakanlığı görevinde bulunan Barzani, Kürdistan Demokratik Partisi'nin 1979 yılından beri başkanlık görevini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Yurtseverler Birliği</span> Irakta bir siyasi parti

Kürdistan Yurtseverler Birliği kısaca KYB, 1975'te Irak'ta kurulan bir siyasi partidir. KYB'nin kurucuları arasında Celal Talabani vardı. Parti Kürdistan Demokrat Partisi'nden kopan ve daha sosyalist olanlar tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Kerkük (il)</span> Irak valiliği

Kerkük İli Irak'ın kuzeyinde yer alan, nüfusun çoğunluğunu Araplar, Kürtler ve Türkmenlerin oluşturduğu, yönetim merkezi Kerkük kenti olan ve dört kazaya ayrılan ildir. 28 Mart 2017 tarihinde aldığı meclis onayıyla Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bir parçası olduğu anlamına gelecek bir kararla, resmi kurumlara Irak Bayrağı'nın yanı sıra Bölgesel Yönetim bayrağının da çekilmesine hükmedildi. 16 Ekim 2017'de Irak ordusu Kerkük'e gece saatlerinde operasyon başlattı ve şehri Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden tamamen temizledi. Yerel yönetim bayrakları indirildi.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Kürt Ulusal Konseyi</span> Suriyede etkin olan siyasî parti

Suriye Kürt Ulusal Konseyi, Suriye'de etkin olan ve devlet başkanı Beşşar Esad'e karşı duran 11 muhalif Kürt parti ve grup tarafından kurulan bir oluşumdur. Askerî kanadi Peşmerge Roj'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kürt Yüksek Komitesi</span>

Kürt Yüksek Komitesi ya da Batı Kürdistan Üst Kurulu 25 Temmuz 2012 tarihinde Kamışlı'da Suriye Kürt Ulusal Meclisi (ENKS) ve Batı Kürdistan Halk Meclisi (MGRK)'nın beşer üyesinin bir araya gelmesiyle oluşturuldu. PYD ve ENKS arasında çıkan anlaşmazlıklar yüzünden işlevini kaybederek dağılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin dış ilişkileri</span>

Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin uluslararası politikaları ve ilişkileri, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin bölgesinin dış ilişkilerini ifade eder. Dış ilişkiler Kürdistan Bölgesel Hükûmeti (KBH) tarafından yürütülmektedir. Siyasi istikrar ve gelişen ekonomisiyle KBH, yoğun bir dış politikala trafiğine sahiptir. KBH'nin dinamik dış ilişkileri Kürdistan Bölgesi'nin ekonomik ve sosyal kalkınması için ayrılmaz bir bileşendir.

<span class="mw-page-title-main">2017 Kürdistan Bölgesel Yönetimi bağımsızlık referandumu</span>

Kürdistan Bölgesel Yönetimi bağımsızlık referandumu, 25 Eylül 2017'de Irak'ın özerk bölgesi Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde yapılan referandum. Referandumda seçmenlere "Kürdistan Bölgesi ve Kürdistan Bölgesi dışında kalan Kürt yerleşimlerinin bağımsız bir devlet olmasını istiyor musunuz?" sorusu sorulmuş ve seçmenlerin %92.73'ü referanduma "Evet" oyu vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Kürdistan Bölgesel Yönetimi ilişkileri</span> Kürt ve Yahudi ilişkileri

Kürdistan Bölgesel Yönetimi-İsrail ilişkileri, Kürt ve Yahudi halkları arasındaki ilişkilerin tarihsel arka planını ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile İsrail arasındaki mevcut siyasi ve ekonomik ilişkileri kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mesrur Barzani</span> Kürdistan Bölgesel Yönetiminin başbakanı.

Mesrur Barzani Kürt siyasetçi, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başbakanı. Kürdistan Demokrat Partisinin bir üyesidir. Mesut Barzani'nin oğlu ve Kürdistan Bölgesi'ndeki Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi eski başkanıdır. 10 Temmuz 2019'da, Kürdistan Parlamentosu'ndaki 97 milletvekilinden aldığı 88 oyla Kürdistan Bölgesel Yönetimi 9. kabinesinin Başbakanı olarak yemin ederek görevine başlamıştır.

İdris Barzani Kürt politikacı. Kürdistan Demokratik Partisi için sık sık diplomatik gezilerdeydi. 31 Ocak 1987'de, 43 yaşındayken geçirdiği kalp krizi nedeniyle öldü.

<span class="mw-page-title-main">Mama Rişa</span>

Mama Rişa veya gerçek adıyla Najmadin Shukr Rauf, Irak Kürdistanı'nda önde gelen bir Peşmerge savaşçısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Kubad Talabani</span>

Kubad Talabani, Kürt siyasetçi. Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başbakan yardımcısıdır. Kürdistan Bölgesi'nin ABD temsilcisi olarak görev yapan Kubad, eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin ikinci oğludur.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi-PKK çatışması, Irak Kürdistanı'nda meşru Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile PKK ve PKK'nın müttefik grupları arasında gerçekleşen bir dizi savaş ve çatışmadır. 1983 yılında başladı ve hala isyan şeklinde devam ediyor. PKK'nın ağırlıklı yöntemi Peşmergelere karşı gerilla savaşı uygulamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Lahur Talabani</span>

Lahur Talabani, Lahur Şeyh Cengi Talabani olarak da bilinir, Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) eski eş başkanı. ve iki istihbarattan biri olan Zanyari Ajansı'nın eski direktörü Kürdistan Bölgesi'nde Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren CTG Kürdistan'ın eski başkanı. Halk arasında Şeyh Lahur olarak bilinen Talabani, illegal örgütlere ve özellikle de IŞİD'e karşı mücadelede önde gelen bir figürdü.

<span class="mw-page-title-main">Cafer Şeyh Mustafa</span>

Cafer Şeyh Mustafa Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkan yardımcısıdır. Kürdistan Yurtseverler Birliği üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">2024 Kürdistan Bölgesel Yönetimi yasama seçimleri</span> Kürdistan Bölgesi milletvekili seçimi

2024 Kürdistan Bölgesel Yönetimi yasama seçimleri, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Kürdistan Parlamentosu'nda sandalye dağılımı için 20 Ekim 2024 tarihinde yapılacak olan yasama seçimleridir.