İçeriğe atla

Baf Kalesi

Koordinatlar: 34°45′13″K 32°24′25″D / 34.75361°K 32.40694°D / 34.75361; 32.40694

Baf Kalesi, Baf limanının kenarında yer alan bir kaledir.

Baf Kalesi
Paphos Castle
Harita
Genel bilgiler
ŞehirBaf
Ülke Kıbrıs Cumhuriyeti
Koordinatlar34°45′13″K 32°24′25″D / 34.75361°K 32.40694°D / 34.75361; 32.40694

Başlangıçta limanı korumak için bir Bizans kalesi olarak inşa edilmiştir. Daha sonra 1222 depreminde yıkıldıktan sonra 13. yüzyılda Lüzinyanlar tarafından yeniden inşa edildi. 1570 yılında Venedikliler tarafından söküldü. Osmanlılar adayı ele geçirdikten sonra restore edip güçlendirdi. Çağlar boyunca birçok kullanım görmüştür. Adanın İngiliz işgali sırasında kale, hapishane ve hatta tuz deposu olarak hizmet vermiştir. Daha yakın zamanlarda kale, Eylül ayında düzenlenen yıllık açık hava Baf kültür festivalinin arka planını oluşturmaktadır.[1]

1935'te koruma altına alınmış bir bina ilan edildi ve Baf şehrinin en belirgin simge yapılarından birini temsil ediyor. Geçmişini araştırmak için birkaç arkeolojik kazı yapılmıştır.

Şu anda kale turistik bir cazibe merkezi olarak kullanılıyor ve zaman zaman tematik sergilere ev sahipliği yapıyor. Giriş ücreti 2,50 €, ziyaret saatleri kışın 8:30 - 17:00 ve yazın 8:30 - 19:30'dur.

Kaynakça

  1. ^ Megaw, Arthur H. S. (1972). "Supplementary Excavations on a Castle Site at Paphos, Cyprus, 1970-1971". Dumbarton Oaks Papers. 26: 323-343. doi:10.2307/1291325. ISSN 0070-7546. 15 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bodrum Kalesi</span> Bodrum ilçesinde tarihi bir yapı

Bodrum Kalesi, Türkiye'nin liman kenti Bodrum'da yer alan ve 1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından Aziz Peter Kalesi adıyla inşa edilmiş kale. Bodrum'un simgesi haline gelmiş kale, 1960 yılından beri "Sualtı Arkeoloji Müzesi" olarak kullanılanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alanya Kalesi</span> Kale

Alanya Kalesi, Antalya'nın ilçesi Alanya'nın simgelerinden biri olan kale. Denizden yaklaşık olarak 250 metre kadar yükselen bir yarımada üzerinde bulunmaktadır. Surlarının uzunluğu toplam olarak 6,5 kilometredir.

<span class="mw-page-title-main">Harput Kalesi</span>

Harput Kalesi, Urartular tarafından dikdörtgen bir plan üzerine kurularak yapılmış olan mimari yapıdır. Şu anki Elazığ il sınırları içerisindeki tarihi Harput mahallesinde bulunmaktadır. Kale, iç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Rivayete göre yapımında kullanılan harca su yerine süt eklenmiştir bu nedenle "Süt Kalesi" olarak da adlandırılır. Yine bir rivayete göre, Süt Kalesi harcında su yerine süt kullanılma sebebi dönemde yaşanan su kıtlığı olduğu söylenir.

<span class="mw-page-title-main">Kalmar</span>

Kalmar, İsveç'in güneydoğusunda bulunan bir kenttir. Kent, Baltık Denizi kıyısında Öland adasına bakan bölgede kurulmuştur. Şehir ayrıca kendisiyle aynı ada sahip olan Kalmar ilinin de yönetim merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Samsun Kalesi</span>

Samsun Kalesi, bugünkü Samsun kentinin kökenini oluşturan ve 1092 yılında Danişmendliler tarafından yaptırılan kermen. Kalenin sınırları günümüzde Saathane Meydanı'ndan bedestene, deniz kıyısında ise Ziraat Bankası Özel İşlem Merkezi'nin bulunduğu alandan Büyük Camii'nin bulunduğu alana kadar uzanmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Bozcaada Kalesi</span>

Bozcaada Kalesi, adanın yerleşim merkezinin sahilinde bulunan Bozcaada'nın tarihi kalesidir.

<span class="mw-page-title-main">1222 Kıbrıs depremi</span>

1222 Kıbrıs depremi, 11 Mayıs 1222 tarihinde saat 06:15 sularında merkez üssü Kıbrıs'ın güneybatısı olan, 7.0 Ms ~ 7.5 Ms arası bir büyüklükte meydana gelen deprem. Libya ile İskenderiye'de gözlemlenmiş bir tsunamiye yol açan deprem en şiddetli biçimde Lefkoşa, Limasol ve Baf'ta hissedildi.

<span class="mw-page-title-main">Kız Kalesi (Mersin)</span> Mersinde bulunan tarihi kale

Kız Kalesi, Mersin'in Erdemli ilçesinde bulunan tarihî kale. Mersin merkeze uzaklığı yaklaşık 80 km' dir. Turistik belde Kızkalesi ismini bu tarihi kaleden alır. Kıyıdan yaklaşık 300 metre (980 ft) açıktadır. Adanın toplam alanı yaklaşık 15.000 metrekare (160.000 ft2) olup, kale bu alanın çoğunu kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Mamure Kalesi</span> Türkiyede bir kale

Mamure Kalesi Türkiye'nin güneyinde, Mersin'in Anamur ilçesine bağlı Bozdoğan mahallesi yakınlarında kıyı boyu uzanan tarihi bir kaledir. Türk sinemasına ve Türk dizilerine ev sahipliğide yapmıştır, bunlardan bazıları Cüneyt Arkın rol aldığı Malkoçoğlu Krallara Karşı filmi ve Cihan Ünal oynadığı Kuruluş "Osmancık" dizisidir.

<span class="mw-page-title-main">Foça Kalesi</span> İzmir, Türkiyede bir kale

Foça Kalesi veya Beş Kapılar Kalesi, İzmir'in Foça ilçesindeki bir kaledir. 11. veya 12. yüzyılda inşa edilmiştir. Phocaea antik kentinin etrafındaki sur duvarının tarihi, kaleden de eskidir; MÖ 590-580 yıllarında inşa edilmiştir. Duvarlar Bizans İmparatorluğu döneminde restorasyon görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Amasra Kalesi</span>

Amasra Kalesi, Bartın'ın Amasra ilçesindeki bir kale. Romalılar tarafından inşa edildi ve sonrasında sırasıyla Bizanslılar, Cenevizliler ve Osmanlılar tarafından restore edildi. Sormagir Kalesi ve Zindan Kalesi olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. UNESCO, 2013'te kaleyi Dünya Mirası Geçici Listesi'ne ekledi.

<span class="mw-page-title-main">Japon kalesi</span>

Japon kalesi, Japonya'da başta tahta ve taştan inşa edilmiş bir kale türüdür. Yüzyılların başlarında ahşap yığınlardan evrimleşerek 16. yüzyılda en iyi bilinen formlarına girdiler. Japonya'da kaleler, limanlar, nehir geçitleri veya kavşaklar gibi önemli veya stratejik bölgelerin korunması için inşa edildi ve manzara daima savunmalarına dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Çeşme Kalesi</span> İzmir, Türkiyede bir kale

Çeşme Kalesi, İzmir'in Çeşme ilçesinde yer alan tarihi kale.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Liman Kalesi</span> İzmir, Türkiyede eski bir bina

İzmir Liman Kalesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde bulunan bir kaleydi.

<span class="mw-page-title-main">Şile Kalesi</span> Cezayirliler tarafından inşa edilmiştir. Şile Liman bölgesinde bulunur

Şile Kalesi veya Ocaklı Ada Kalesi, İstanbul'un Şile ilçesindeki Ocaklı Ada'nın üzerinde konumlanmış kaledir. 2015'teki restorasyon sonrasındaki görünümü SüngerBob'a benzediği için eleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Güvercinada</span> Aydın, Türkiyede bir ada

Güvercinada, Türkiye'nin Aydın ilinde bulunan bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">Birecik Kalesi</span>

Birecik Kalesi Şanlıurfa İli Birecik ilçesi sınırları içinde yer alan tarihi bir kaledir. Üzerinde inşa edildiği beyaz kalker tepeden dolayı adı, Beyaz Kale olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Stolzembourg Kalesi</span>

Stolzembourg Kalesi, kuzeydoğu Lüksemburg'daki Stolzembourg köyünün merkezindeki bir tepede yer alan bir kaledir. Mevcut bina, bir İskoç kır evi tarzında 1898'de Orta Çağ kalesinin kalıntıları üzerine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Stadtbredimus Kalesi</span>

Stadtbredimus Kalesi, Lüksemburg'un güneydoğusunda, Moselle kıyısında yer alan Stadtbredimus köyünde yer alan, bölgede müstahkem bir kalenin bulunduğu 13. yüzyıla kadar uzanan bir geçmişe sahip bir kaledir. 1724'te, bugünkü kale eski kalenin kalıntıları üzerine inşa edildi ve bazı restorasyon çalışmalarından sonra 1802'de la Fontaine ailesi tarafından satın alındı. Daha çok Dicks olarak bilinen Lüksemburg'un ulusal şairi Edmond de la Fontaine 1858'den 1881'e kadar burada yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Kumbhalgarh</span>

Kumbhalgarh batı Hindistan'daki Racastan eyaletinin Udaipur şehri yakınlarındaki Rajsamand bölgesinde, Aravalli Tepeleri'nin batısındaki yer alan bir Mewar kalesidir. Racastan Tepe Kaleleri Dünya Mirası Alanı'nın bir parçasıdır. 15. yüzyılda Rana Kumbha tarafından inşa edilmiştir. 19. yüzyılın sonlarına kadar yerleşim görmüş olan kale günümüzde halka açıktır. Kumbalgarh, Udaipur'un kara yolu ile 82 km kuzeybatısında yer almaktadır. Chittaurgarh Kalesi'nden sonra Mewar'daki en önemli kaleydi.