İçeriğe atla

Baekseolgi

Baekseolgi
백설기
Alternatif isimBeyaz pirinç keki
Ülke(ler) Güney Kore
 Kuzey Kore
BölgesiKore
TürüTteok (pirinç keki)
Ana malzemelerPirinç unu, tuz, şeker

Baekseolgi (Korece백설기) veya beyaz pirinç keki (Korece흰무리떡, romanize: Huinmuritteok), pirinç unundan yapılan Kore'ye özgü bir çeşit tteok yani pirinç kekidir.[1] Buharda hazırlanan baekseolgi, bu nedenle aynı zamanda bir sirutteok'tur. Anavatanı Kore Yarımadası olan baeksolgi, diğer tteok çeşitleriyle beraber Kore yemek kültüründe önemli bir yer tutar.[2] Baekseolgi'nin temel malzemeleri pirinç unu, tuz ve şekerdir. Kore'de bazı bölgelerde yeni doğan bebeğin sağlıklı ve huzurlu bir yaşam geçirmesi için doğumun 100. gününde 100 kişiye baeksolgi dağıtılması gerektiği inancı varken bazı yörelerde de baekseolgi'nin özel günlerde sadece aile üyelerine dağıtılması, aile dostlarıyla veya komşularla paylaşılmaması gerektiği inancı mevcuttur.[3] Bebeğin doğumunun saei-rye yani üçüncü haftasında da baekseolgi hazırlanması yaygındır.[4]

İsim

Baegseol (백설), Korecede "kar beyazı" anlamına gelirken baekseolgi (백설기), "kar beyazı pirinç keki" anlamına gelir.[5] Baekseolgi, hazır olduğunda kar beyazı bir hâl aldığı için bu ismi almıştır. Baekseolgi'nin kar beyaz renginin ise saflık, temizlik ve kutsallığı temsil ettiğine inanılır.

Kaynakça

  1. ^ An Illustrated Guide to Korean Culture - 233 traditional key words. Seul: Hakgojae Publishing Co. 2002. ss. 75. ISBN 978-89-8584-698-1. 
  2. ^ "Steamed Rice Cake(米糕)" (İngilizce). Encyclopedia of Korean Folk Culture. 20 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2021. 
  3. ^ (İngilizce) Samch'il-Il 21 Haziran 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., lifeinkorea. Retrieved June 4, 2010.
  4. ^ "White steamed rice cake (Baekseolgi-tteok) recipe - Maangchi.com". www.maangchi.com (İngilizce). 9 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2021. 
  5. ^ "Baekseolgi (백설기)". world.kbs.co.kr (İngilizce). 17 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kore kültürü</span>

Kore, Dünya'da devam eden en eski uygarlıklardan biri olup, 5.000 yılın üzerinde bir tarihe sahiptir. Arkeolojik kanıtlar Kore yarımadasına 500.000 yıl önce yerleşimin olduğunu ileri sürmektedir. Günümüzdeki Kuzey ve Güney Kore arasındaki politika ayrılığı Modern Kore kültürlerinde ayrılığa neden oldu. Buna rağmen “Kore kültür” geleneği tarihsel olarak iki devlette ortaktır. Kore ve Çin arasındaki tarihsel bağlar Çinden geniş bir şekilde etkilenirken, Kore kendine özgü kültürü geliştirdi ve diğer kültürleri etkiledi.

<span class="mw-page-title-main">Un</span> öğütülmüş tahıl

Un, tahılların öğütülmesiyle elde edilen ince toza verilen addır. Başta ekmek ve hamur işleri olmak üzere pek çok gıdanın temel bileşenidir. Genellikle buğdaydan elde edilen toza sadece un denir. Arpa, yulaf, çavdar, mısır, nohut gibi bitkilerden elde edilen un ise, yaygın olarak o tahılın adıyla birlikte mısır unu, arpa unu biçiminde adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Korean Broadcasting System</span> Güney Koreli kamu yayıncısı

Korean Broadcasting System (KBS) 1927'de Güney Kore hükûmeti tarafından kurulan Güney Kore'nin ulusal kamu yayıncısıdır. Televizyon, radyo ve çevrimiçi hizmetler sunan, Güney Kore'nin en büyük televizyon ağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tteokguk</span> Geleneksel Kore yemeği

Tteokguk, Kore mutfağında genellikle et suyuna dilimlenmiş pirinç kekiyle yapılan bir çorbadır. "Tteok" pirinç keki ve "guk" ise çorba anlamına gelmektedir. Kore’de geleneksel bir Yeni Yıl yemeğidir. Tteok’un şekersiz ve uzun bir silindir şeklinde olan garaetteok diye adlandırılan çeşidiyle yapılır. Çorba için garaetteok (가래떡) ince ince oval bir şekilde kesilir. Bu beyaz oval şekil parlak ve müreffeh bir yeni yılı simgeler.

<span class="mw-page-title-main">Makgeolli</span>

Makgeolli, bir Kore pirinç şarabıdır. Sütlü, kirli beyaz ve hafif köpüklü olup bulutlu bir görünüm veren kireçli bir çökeltiye sahiptir ve hafif tatlı, keskin, acı ve sıkılaştırıcı tatları olan hafif bir viskozitesi vardır. Yaklaşık %6-9 oranında bir alkole sahip olup genellikle mutlu ve ortak bir içecek olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Pirinç keki</span>

Bir pirinç keki, tek bir nesne halinde şekillendirilmiş, yoğunlaştırılmış veya başka şekilde birleştirilmiş pirinçten yapılan herhangi bir gıda maddesi olabilir. Pirincin yenildiği birçok farklı kültürde çok çeşitli pirinç kekleri mevcuttur ve özellikle Asya'da yaygındır. Yaygın varyasyonlar arasında pirinç unuyla yapılan kekler, öğütülmüş pirinçten yapılanlar ve birlikte sıkıştırılmış veya başka bir bağlayıcı madde ile birleştirilmiş tam pirinç tanelerinden yapılanlar bulunur. Pirinç kekleri genellikle çeşitli türlerde.

<span class="mw-page-title-main">Kyung Hee Üniversitesi</span>

Kyung Hee Üniversitesi, Seul ve Suwon'da kampüsleri olan Güney Kore'de özel bir üniversitedir. 1949 yılında kurulan bu üniversite Güney Kore'nin en iyi üniversitelerinden biri olarak kabul edilir. Kyung Hee Üniversitesi, anaokulundan lisansüstü okula kadar kapsamlı bir eğitim sunan Kyung Hee Üniversite Sistemi'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Song Yoo-jung</span>

Song Yoo-jung, Güney Koreli aktris ve modeldir.

<span class="mw-page-title-main">Kore yemekleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kore mutfağından yemeklerin listesi aşağıda sıralanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jangajji</span>

Jangajji, veya diğer ismiyle sebze turşusu, sebze turşusu ile yapılan bir çeşit banchan'dır (garnitür). Kimçi'den farklı olarak jangajji, genellikle soya sosu, soya fasulyesi ezmesi veya acı biber salçası ile salamura edilen fermente olmayan sebzelerden oluşur. Jangajji genellikle uzun süre korunur ve susam yağı ile servis edilir.

Pirinç sirkesi mayalanmış pirinçten yapılan bir sirke türüdür. Hafif ekşi, hafif tatlı bir tadı olan pirinç sirkesi çoğunlukla Doğu Asya ve Güneydoğu Asya mutfağında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Jeolpyeon</span>

Jeolpyeon yapışkan olmayan pirinç unundan yapılan bir tür tteok'tur. Siru-Tteok ve baekseolgi yapımının aksine, jeolpyeon yaparken pirinç unu buharda Siruda pişirildikten sonra bir hamur halinde ezilip küçük parçalara ayrılır. Desenli tteoksal ile hamura çiçek, harf veya bir çember gibi şekiller verilebilir. Jeolpyeon servis edildiğinde üzerine susam yağı sürülür.

<span class="mw-page-title-main">Bupyeon</span>

Bupyeon (부편), geleneksel düğünlerde kullanılan buharda pişirilmiş pirinç keki (tteok) türüdür. Güney Gyeongsang Eyaleti, Miryang şehrine özgü bir tatlıdır.

Bugak Kore mutfağına özgü birtakım vejetaryen twigim'leri kapsar. Bu tür yemekler genel olarak, kurutulmuş sebze ya da chapssal-pul ile kaplanmış yosunlar kullanılarak yapılır. Sonrasında derin yağda kızartma yöntemi ile pişirilip tekrar kurutulur. Banchan veya anju olarak yenir. Bunlardaki ortak malzemeler; yeşil acı biber, perilla yaprakları, çiçekler, kamelya yaprakları, kasımpatı yaprakları, dulavrat otu yaprakları, kokar ağaç filizleri, patatesler, gim (laver) ve dasima'dır (yosun). Perilla yağı veya soya fasulyesi yağı gibi bitkisel yağlar tipik olarak kızartma için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Siru-tteok</span>

Siru-tteok, ufalanmış kırmızı fasulyeden ve beyaz pirinçten yapılan yemek çeşitlerine verilen addır. Bu yemek çeşidi, yapışkan pirinç veya pirinç ununun hamur haline getirilerek kırmızı fasulye ya da soya fasulyesi ile beraber buharda pişirilmesiyle yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Guk</span>

Guk (국) ya da bilinen diğer adıyla tang, Kore mutfağının servis edilen çorba tarzı yemeklerinin genel adıdır. Guk ve tang genellikle birlikte gruplandırılır ve aynı çeşit olarak kabul edilir, buna rağmen tang, guk'a göre daha az sulu olabilir. Kore mutfağının temel ürünleri bap ve banchandır. Kore masa sunumlarında bap (pirinç), guk’un sağında, sujeo ’ ise solunda yer alır.

Jokpyeon Kore mutfağı'nda bulunan; inek paçası ve diğer kollajen içerikli inek başı, derisi, kuyruğu ve domuz başı gibi bölgelerin uzun süre suda kaynatılmasıyla hazırlanan bir yemektir. İsim büyük ölçüde ineğin paçalarına dayanıyor, bu da jok ve pyeon'dan oluşan adını açıklıyor. Jokpyeon bazen benzer görünüm ve özelliklerden dolayı tahıl nişastasından yapılan bir Kore jöle kategorisi olan muk olarak sınıflandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Hwajeon</span>

Hwajeon veya çiçek keki, tavada kızartılmış küçük bir Kore pirinç kekidir. Yapışkan pirinç unu, bal ve ormangülü gibi mevsim çiçeklerinden elde edilen yenilebilir yapraklardan yapılır. Samjinnal ve Buda'nın Doğum günü festivallerinde yenir.

<span class="mw-page-title-main">Ay tavşanı</span>

Ay tavşanı, Doğu Asya ve yerli Amerikan folklorunda, Ay'ın yakın yüzündeki ay denizlerini bir tavşan olarak tanımlayan pareidolia yorumlarına dayanan efsanevi bir figürdür. Doğu Asya'da tavşanın havan tokmağı ile dövüldüğü görülür, ancak havanın içeriği Çin, Japon, Kore ve Vietnam folklorunda farklılık gösterir. Çin folklorunda tavşan genellikle Ay tanrıçası Chang'e'nin bir arkadaşı olarak tasvir edilir, onun için sürekli yaşam iksiri ve bazıları kek veya pirinç keki yapımını gösterirken Japon ve Kore folklorunda tavşan, mochi veya başka bir tür pirinç keki için malzemeler yapmaktadır Vietnam folklorunda, Ay tavşanı genellikle Hằng Nga ve Chú Cuội ile birlikte görünür ve Çin folklorunda olduğu gibi, Ay tavşanı da havanda ölümsüzlük iksiri yapmaktadır. Bazı Çin versiyonlarda, tavşan ölümlüler için ilaç yapmakta ve bazılarında ay çöreği yapımı yer alır. Kuzey Amerika'nın bazı Kızılderili kültürlerinden gelen Ay folklorunda da tavşan temaları ve karakterleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hangwa</span>

Hangwa, geleneksel Kore şekerlemeleri için kullanılan genel bir terimdir. Tteok ile birlikte Kore mutfağında tatlı yiyecek kategorisini oluşturur. Hangwanın yaygın bileşenleri arasında tahıl unu, meyveler ve kökler, bal ve yeot gibi tatlı malzemeler ve tarçın ve zencefil gibi baharatlar bulunur.