İçeriğe atla

Baekje Tarihî Alanları

Baekje Tarihî Bölgeleri
UNESCO Dünya Mirası
Mireuksa Tapınağı
Konum Güney Kore
KriterKültürel: ii, iii
Referans1477
Tescil2015 (39. oturum)
BölgeAsya-Pasifik

Baekje Tarihî Bölgeleri, Güney Kore'nin Gongju kenti ile Kuzey Jeolla ilinde bulunan Baekje döneminden kalma sekiz arkeolojik alandır. Gongju'da Gongsanseong Kalesi (공주 공산) ve Songsan-ri kraliyet mezarlıkları, Buyeo'da Busosanseong Kalesi ve Gwanbuk-ri idari binaları, Jeongnimsa Tapınağı, Neungsan-ri kraliyet mezarları ve Sabi'deki Naseong surları ile Iksan'da Wanggung-ri Sarayı ve Mireuksa Tapınağı'nı kapsamaktadır.[1][2][3] Baekje Tarihi Alanları, 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edildi.

Kaynakça

  1. ^ "Baekje Historic Areas". UNESCO Organization. 6 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2017. 
  2. ^ "Evaluation report of the Nomination of the Baekje Historic Areas" (pdf). UNESCO Organization. ss. 12-13. 24 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Mart 2017. 
  3. ^ "Baekje Historic Areas (Designated 2015)". Korea Tourism organization. 27 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'de yirmi bir tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1985'te İstanbul'un Tarihî Alanları, Göreme Millî Parkı ve Kapadokya ile Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, son olarak da 2023'te Gordion ile Anadolu'nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan on dokuzu kültürel, ikisi karma alandır. Türkiye'nin Dünya Mirası Geçici Listesi'nde ise yetmiş dokuz tane varlığı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Londra Kalesi</span>

Londra Kulesi, Londra'nın merkezinde, Thames Nehri'nin kuzey kıyısında bulunan tarihî bir kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Afrika'da 145 Dünya Mirası belirlemiştir. Bu sit alanları 35 ülkede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'un Tarihî Alanları</span>

İstanbul'un Tarihî Alanları, Türkiye'nin İstanbul şehrindeki tarihî yarımada içerisinde dört bölgeden oluşan ve 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilen koruma alanı.

<span class="mw-page-title-main">Antik Kyoto'nun Tarihî Anıtları</span>

Antik Kyoto'nun Tarihî Anıtları, Japonya'nın Kyoto, Uji ve Ōtsu şehirlerinde yer alan 17 tarihi yapıyı kapsayan bir UNESCO Dünya Mirası Alanı'dır. Bu yapılardan 13'ü Budist tapınağı, üçü Şinto tapınağı ve biri kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore'deki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

1972 yılında imzalanan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), kültürel veya doğal miras açısından önem taşıyan yerler olan Dünya Mirasları kavramını tanımladı. Doğal özellikler, jeolojik ve fizyografik oluşumlar ve bilim, koruma veya doğal güzellik açısından önemli olan doğal alanlar doğal miras olarak tanımlanır. Güney Kore'nin, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına İlişkin Sözleşmeyi 14 Eylül 1988'de onaylamasıyla ülkedeki alanlar listeye dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Antik Nara'nın Tarihî Anıtları</span>

Antik Nara'nın Tarihî Anıtları, Japonya'nın Nara kentinde bulunan sekiz tarihî yapıdır. Bunlardan beşi Budist tapınağı, biri Şinto tapınağı, biri saray ve biri de bakir ormandır. Antik Nara'nın Tarihî Anıtları 1998'de UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Hiraizumi'nin Tarihî Anıtları ve Alanları</span>

Hiraizumi'nin Tarihî Anıtları ve Alanları, Japonya'nın Iwate prefektörlüğüne bağlı Hiraizumi kasabasında 11. ve 12. yüzyıldan kalma beş bölgeden oluşan bir gruptur. 2011 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jokhang Tapınağı</span> Lhasa da yer alan, Tibetlilere göre en kutsal tapınak

Jokhang Tapınağı, Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nin başkenti Lhasa'da bulunan bir Budist tapınağıdır. Genel olarak Tibetliler tarafından Tibet'in en kutsal ve önemli tapınağı olarak kabul edilmektedir. Tapınak günümüzde Gelug mezhebi tarafından korunur, ancak Budizmin tüm mezheplerine mensup olanları da kabul etmektedir. Tapınağın mimari tarzı Hint vihara, Tibet ve Nepal mimarisinin bir karışımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1972 yılında yayımlanan Dünya Mirası Sözleşmesi'nin 11.4 maddesine uygun olarak Dünya Miras Komitesi tarafından Dünya Mirası Alanları'nı belirlemek ve yönetmek amacıyla derlenmiştir. Listelenen alanlar, korunması için büyük operasyonların gerekli olduğu ve "yardım talep edilen" Dünya Mirası Alanları'ndan oluşmaktadır. Listenin amacı uluslararası farkındalığı artırmak ve tehditlere karşı önlemler almaktır. Alana yönelik tehditler arasında yakın zamanlı, gerçekleşmesi kesinleşmiş tehditler veya alanda olumsuz etkilere neden olabilecek potansiyel tehlikeler sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Champaner-Pavagadh Arkeolojik Parkı</span>

Champaner-Pavagadh Arkeolojik Parkı, Hindistan'daki Gucerat Eyaletinin Panchmahal Bölgesinde yer alan bir UNESCO Dünya Mirası alanıdır. Gucerat Sultanı Mahmud Begada tarafından yaptırılan tarihi Champaner şehri etrafında yer alır. Miras alanı, Pavagadh tepelerinden başlayarak Champaner şehrine uzanan burçlarla kaplıdır. Parkın peyzajı, kalkolitik alanlar, erken bir Hindu başkentine ait bir tepe kalesi ve Gucerat eyaletinin 16. yüzyıl başkentinin kalıntıları gibi arkeolojik, tarihi ve canlı kültürel mirasa ait anıtları içerir. 8. yüzyıldan 14. yüzyıla kadar uzanan basamaklı kuyular ve sulama havuzları gibi sulama sistemleri, saraylar, giriş kapısı ve kemerler, camiler, mezarlar ve tapınaklar, konut kompleksleri, tarımsal yapılar bulunmaktadır. 800 metre yüksekliğindeki Pavagadh Tepesi'nin üzerinde bulunan Kalika Mata Tapınağı, bölgedeki önemli bir Hindu tapınağıdır ve yıl boyunca çok sayıda hacının ilgisini çekmektedir.

Aşağıdaki liste UNESCO tarafından Güney Amerika'da ilan edilmiş Dünya Mirası listesidir.

Aşağıdaki liste, Kuzey Amerika'daki UNESCO Dünya Mirası Alanlarının bir listesidir. Grönland, Avrupa'yla olan kültürel ve siyasi birlikteliğine rağmen Kuzey Amerika'nın bir parçası olarak buraya dahil edilmiştir. Meksika sahip olduğu 35 site ile dünyada en çok miras alanı içeren yedinci ülke konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Bănița Daçya Kalesi</span>

Bănița Daçya Kalesi, Romanya'daki Orăștie Dağlarındaki Daçya Kaleleri biridir. Bölgedeki diğer Daçya kaleleri ile birlikte, 1999 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Costești-Blidaru Daçya Kalesi</span>

Costești-Blidaru Daçya Kalesi, bir Daçya müstahkem kale şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Piatra Roșie Daçya Kalesi</span>

Piatra Roşie, Boşorod belediyesindeki Luncani'deki Costești-Cetățuie Daçya Kalesi'nden iki gün yürüme mesafesinde yer alan bie Daçya kalesiydi. Bölgedeki diğer Daçya kaleleri ile birlikte, 1999 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Sarmizegetusa Regia</span>

Sarmizegetusa Regia, ayrıca Sarmisegetusa, Sarmisegethusa, Sarmisegethuza, Ζαρμιζεγεθούσα (Zarmizegethoúsa) or Ζερμιζεγεθούση (Zermizegethoúsē), Roma İmparatorluğu ile yapılan Daçya Savaşlarından önce Daçya'nın başkenti ve en önemli askerî, dinî ve politik merkezi idi. 1200 metre yüksekliğindeki bir dağın üzerine kurulmuş olan kale, altı iç kale ile birlikte oluşturulmuştu ve Orăştie Dağlarındaki stratejik savunma sisteminin çekirdeğini oluşturuyordu. Bölgedeki diğer Daçya kaleleri ile birlikte 1999 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edildi.

UNESCO , Güney Avrupa'daki 17 ülkede , Arnavutluk, Andorra, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs , Yunanistan, İtalya, Makedonya, Malta, Karadağ, Portekiz, San Marino, Sırbistan, Slovenya, İspanya, Türkiye ve Vatikan'ın yanı sıra Cebelitarık'taki Britanya Denizaşırı Toprakları'nda bir bölgede yer alan 168 bölgeyi, Dünya Mirası olarak belirlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Magoksa</span>

Magoksa, Güney Kore'nin Gongju şehrinde yer alır ve Kore Budizmi'nin Jogye Tarikatı'nın ana tapınağıdır. Taegeukcheon Deresi üzerinde, Taehwasan'ın doğu yamacında yer alır.