İçeriğe atla

Baekdu Dağı

Koordinatlar: 42°00′20″K 128°03′19″D / 42.00556°K 128.05528°D / 42.00556; 128.05528
Baekdu Dağı
Baekdu Dağı'nın görünümü
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik2.744 m (9.003 ft)
Çıkıntı2.593 m (8.507 ft)
ListelenmeÜlkenin en yüksek noktası
Ultra belirgin zirve
Koordinatlar42°00′20″K 128°03′19″D / 42.00556°K 128.05528°D / 42.00556; 128.05528
Coğrafya
Kuzey Kore'deki konumu, Çin sınırında.
Kuzey Kore'deki konumu, Çin sınırında.
Baekdu Dağı
Kuzey Kore'deki konumu, Çin sınırında.
KonumRyanggang, Kuzey Kore
Jilin, Çin
Jeoloji
Dağ türüStratovolkan
Son patlama1903

Baekdu Dağı veya Pektu Dağı (Korece백두산, 白頭山, Baekdusan veya Paektusan; Çince (basitleştirilmiş): 白头山; Çince (geleneksel): 白頭山; pinyin: báitóu shān) veya Çangbay Dağı (Çince: 长白山地; pinyin: chángbái shāndì), Kuzey Kore ile Çin arasında yer alan bir aktif yanardağdır. Dağ 2,744 m yüksekliği ile Kore Yarımadası ile Kuzeydoğu Çin'in en yüksek dağıdır.[1] Dağ büyük bir volkanik patlama ile oluşmuş olup Cennet Gölü adında büyük bir krater gölü dağın tepesine yer almaktadır.

Kuzey Kore arması'nda bu dağ yer alır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Ehlers, Jürgen; Gibbard, Philip (2004). Quaternary Glaciations: South America, Asia, Africa, Australasia, Antarctica. Elsevier. The Changbai Mountain is the highest (2570 m a.s.l.) in north-eastern China (42°N,128°E) on the border between China and Korea. 

Dış bağlantılar

  • Görsel tur: Paektu Dağı'nın 360 derece interaktif panoraması29 Mayıs 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (DPRK 360, Eylül 2014)
  • Google Maps'ta dağın uydu görüntüleri25 Mayıs 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tibet</span> Asyada bir yayla bölgesi

Tibet Orta Asya'da Tibet halkının anavatanı olan bölge. Ortalama 4.900 metrelik yükseltisiyle "Dünyanın Çatısı" diye tanınır. Kuzeyinde Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve Qinghai, doğusunda Sichuan, güneyinde Hindistan, Nepal ve Bhutan vardır. Başkenti Lhasa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Hubei</span>

Hubei (

<span class="mw-page-title-main">Anhui</span>

Anhui Çin'in bir eyaletidir. Gök Irmağı ile Huaihe Irmağı havzaları arasında Çin'in doğu bölgesinde yer alan eyaletin doğusunda Jiangsu, güneydoğusunda Zhejiang, güneyinde Jiangxi, güneybatısında Hubei, kuzeybatısında Henan ve kuzeyinde Şantung eyaletleri bulunur. Eyalet başkenti Hefei'dir. Ayrıca en küçük eyaletlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Çağantogay İlçesi</span>

Çağantogay İlçesi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinin kuzeyinde Tarbagatay İli toprakları içinde bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Karaşehir</span>

Karaşahr veya Karasahr, Karaxahr, Karaschahr, Qara-Shāhr; eski bir budist krallığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Turfan Havzası</span>

Turfan Havzası, Çin'in Doğu Sincan Bölgesi'nde bir çökelti havzadır.

<span class="mw-page-title-main">Songhua Nehri</span>

Songhua Nehri veya Sunggari Nehri Kuzeydoğu Çin'de bulunan bir nehirdir. Amur Nehri'nin en büyük koludur. Changbai Dağları'ndan Jilin ve Heilongjiang bölgelerine doğru 1.434 kilometre (891 mi) boyunca uzanır. Nehir 557.180 milkare (1.443.100 km2) alanı besler.

<span class="mw-page-title-main">Baishan</span>

Baishan, Çin'in Jilin eyaletinde bulunan bir il düzeyi şehirdir. Şehir, kuzeyde Jilin ve batıda Tonghua il düzeyi şehirleri, doğuda Yanbian Kore Özerk İli ile güneyde Kuzey Kore ile komşudur. Yüzölçümü 16,137 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 1,296.127'dir.

<span class="mw-page-title-main">Chattanooga, Tennessee</span>

Chattanooga, Amerika Birleşik Devletleri'nin Tennessee eyaletine bağlı Hamilton ilinin merkezi olan şehirdir. Şehrin nüfusu 2020 sayımına göre 181,099'dur. Şehir, Doğu Tennessee bölgesi ile Chickamauga Gölü arasında yer almaktadır. Tennessee Nehri'nin yakınlarında 190 km kuzeyinde ise Atlanta şehri bulunmaktadır. 120 km güneyinde ise de Knoxville şehri, 135 km güneydoğusunda ise Nashville şehri, kuzeydoğusunda ise Birmingham şehri bulunmaktadır. Şehir, Georgia eyaletinin sınırında yer alıp bölgenin büyük şehirlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Cennet Gölü</span>

Cennet Gölü, Çince asıl çevirisiyle Gök Gölü, Çin ile Kuzey Kore sınırında bulunan bir krater gölüdür. Göl Baekdu Dağı'nın kalderasında yer almakta olup dünyanın en yüksek krater gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Batı Gölü</span>

Batı Gölü, Çin'in Hangzhou kentinde bulunan bir göldür. Göl üç patika yolu ile beş bölüme ayrılmıştır. Gölde çok sayıda tapınak, pagoda, bahçe ve yapay adalar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tanrı Gölü</span>

Tanrı Gölü, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bulunan bir dağ gölüdür. Göl, Tanrı Dağları'nın Bogda Dağı aralığının kuzey tarafında, Fukang'ın yaklaşık 30 km güneyinde ve Urumçi'nin 45 km doğusuna uzanmaktadır. Göl, Çin Ulusal Turizm İdaresi tarafından en üst düzey doğal alan olarak sınıflandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hyesan</span>

Hyesan (Korece: 혜산시; 惠山市; Hyesan-si,, Kuzey Kore'nin Ryanggang bölgesinde bulunan bir şehirdir. Nehir taşımacılığı ve ürün dağıtımının ülkedeki merkezidir. Aynı zamanda Ryanggang bölgesinin yönetimsel merkezidir. 2008 yılı itibarıyla, şehrin nüfusu 192,680'dir. İlk kez 1960'larda keşfedilen Hyesan Madeni'nde yılda 10.000 ton bakır üretimi yapılmaktadır. Bu alan, Kuzey Kore'nin mevcut bakırının %80'ine sahiptir ve Kuzey Kore'nin önümüzdeki kırk yıl boyunca orada bakır madenciliği yapmaya devam edebileceği tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yalu Nehri</span>

Yalu Nehri, Amnok Nehri olarak da bilinir, Çin ile Kuzey Kore arasındaki sınırda bulunan bir nehir. Yalu Nehri, sınırın doğusundaki Tumen Nehri'yle ve Baekdu Dağı'nın küçük bir kısmıyla beraber Çin ile Kuzey Kore arasındaki sınırı oluşturur ve tarih boyunca Birinci Çin-Japon Savaşı, Rus-Japon Savaşı, II. Dünya Savaşı ve Kore Savaşı gibi çeşitli askeri çatışmalarının yer aldığı mekan olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Çin'deki Koreliler</span>

Koreliler, Çin Halk Cumhuriyeti Devleti'nin resmî olarak tanıdığı 56 etnik gruptan biridir. Çin vatandaşı olan bu etnik Koreliler Çincede Cháoxiǎnzú, Korecede ise Joseonjok ya da Chosŏnjok şeklinde anılırlar. 2010 Yılı Çin Ulusal Nüfus Sayımı'na göre tüm Çin çapında 1.830.929 Çin vatandaşı etnik Koreli var; bunlar en büyük yoğunlukla Kuzeydoğu Çin'deki Heilongjiang, Jilin ve Liaoning eyâletlerinde ikâmet ederler. Kuzeydoğu Çin'in haricindeki büyük şehirlerde de büyük etnik Koreli topluluklarına rastlanır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzeydoğu Çin Platosu</span>

Kuzeydoğu Çin Platosu veya Songhua Ovası ve Mançurya Ovası, Çin'in kuzeydoğusunda bulunan bir ovadır. Ova, Büyük ve Küçük Hingan ile Changbai Dağları dağları arasında uzanmakta ve güneyde Liaodong Körfezi kıyısında bitmektedir. Toplamda 350.000 km²'lik bir alanı kapsamakta olup 200 metreden daha alçak ve güneybatıya doğru 100 metreden daha az rakımı ile Çin'in en büyük ovasıdır ve Mançurya'nın büyük bir kısmını kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Changbai Dağları</span>

Changbai Dağları, Kuzeydoğu Asya'da Çin ve Kuzey Kore arasında bulunan sıradağlardır. Dağlar, Çin'in Heilongjiang, Jilin ve Liaoning eyaletlerinden Kuzey Kore'nin Ryanggang ve Chagang illerine kadar uzanmaktadır. Çoğu zirvenin yüksekliği 2.000 metreyi aşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jinggang Dağları</span>

Jinggang Dağları, Çin'in Hunan ve Jiangxi eyaletleri arasında bulunan sıradağlardır. Dağlar, Luoxiao Dağları'nın bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jingpo Gölü</span>

Jingpo Gölü, Çin'in Heilongjiang eyaletinde bulunan bir göldür. Göl, Mudan Nehri'nin yukarı kesimlerinde Wanda Dağları arasında yer almaktadır.

Çin-Kuzey Kore sınırı, Çin ile Kuzey Kore'yi birbirinden ayırır ve uzunluğu 1.352'dir. Batıda Kore Körfezi'ndeki Yalu Nehri'nin ağzından doğuda Rusya ile olan gezi noktasına kadar uzanır. Mevcut sınır, 1962 ve 1964'te Çin ile Kuzey Kore arasında imzalanan iki gizli anlaşma ile oluşturulmuştur.