İçeriğe atla

Badon Dağı Muharebesi

Badon Dağı Muharebesi
Britanya'ya Anglosakson yerleşimi

Arthur, Idylls of the King eserinde 1898 tarihli bir illüstrasyonda Badon Dağı'ndaki süvari hücumuna liderlik ederken
TarihMS 500
Bölge
Britanya
Sonuç Briton zaferi
Taraflar
BritonlarAnglosaksonlar

Badon Dağı Muharebesi veya Mons Badonicus Muharebesi, MS 5. yüzyılın sonlarında veya 6. yüzyılın başlarında Roma sonrası Britonlar ve Anglosaksonlar arasında meydana geldiği düşünülen bir muharebedir.[1] Muharebe, Anglosakson krallıklarının batıya doğru ilerlemesini bir süreliğine durduran Britonlar için büyük bir zafer olarak kabul edildi.

Briton din adamı Gildas'ın savaşla ilgili bilinen en eski referansları 6. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Bugün esas olarak, daha sonra efsanevi Kral Arthur olarak hatırlanacak olan efsanevi komutanın katılımıyla bilinmektedir; Arthur'un tarihi bir kişi olduğu kabul edilmese de, adı ilk olarak 9. yüzyıl Historia Brittonum eserinde geçmektedir; burada Brittonik kralların yanında savaş komutanı olarak savaşa katıldığından bahsediliyor, ancak bir kral olarak tanımlanmamaktadır. Kaynakların sınırlı olması nedeniyle çatışmanın tarihi, yeri ve detayları konusunda kesinlik bulunmamaktadır.[2][3]

Hemen hemen tüm bilim adamları bu muharebenin gerçekleştiği konusunda hemfikirdir. Ancak Gildas bunu gerçek bir savaş değil, kuşatma olarak adlandırmaktadır. Saksonların mı Britanyalıları kuşattığı yoksa Britanyalıların mı Saksonları kuşattığı belli değildir.[4]

Kaynakça

  1. ^ Ashe, Geoffrey, From Caesar to Arthur pp. 295–8.
  2. ^ Dupuy, R. Ernest & al. The Harper Encyclopedia of Military History From 3500 B.C. to the Present, 4th ed., p. 193. HarperCollins Pub. (New York), 1993.
  3. ^ Hollister, C. Warren. The Making of England to 1399, 8th ed., p. 31. Houghton Mifflin Co. (New York), 2001.
  4. ^ Hugh Williams (ed.), Gildas, De Excidio Britanniae, Honourable Society of Cymmrodorion, 1899, p. 61–63.

Ek okuma

  • Green, Thomas. Concepts of Arthur. Tempus (Stroud, Gloucestershire), 2007. 9780752444611.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kral Arthur</span> İngiliz Efsanesi Kral Arthurdaki baş kahraman

Kral Arthur, Britanya mitolojisindeki efsanevi Camelot kralı. Hikâyeleri, 5. yüzyıl sonları ya da 6. yüzyıl başları Britanya'sında geçen Arthur, Britanyalılar için savaşta ve barışta ideal kralın simgesi olmuştur. Arthur'un, Sakson istilacılara karşı Kelt asıllı Britonların koruyucusu olduğuna inanılır. Kral Arthur, Britanya konulu romanslar olarak bilinen Orta Çağ edebiyat geleneğinde bir kahraman ve merkezi figürdür.

<span class="mw-page-title-main">Sparta</span> Yunan anakarasında yer alan antik kent

Sparta Antik Yunanistan'ın Lakonya bölgesindeki öne çıkan bir şehir devletiydi. Söz konusu şehir devleti, antik dönemde Lakedemon olarak bilinirken, Sparta ismi Peloponez'in güneydoğusunda bulunan Lakonya bölgesindeki Evrotas Nehri'nin kıyısındaki ana yerleşim bölgesi için kullanılan bir isimdi. Sparta, MÖ 650'lerde Antik Yunanistan'daki baskın askeri kara kuvveti hâline gelmiştir.

Talas Muharebesi, 751 yılında bugünkü Kırgızistan sınırları içindeki Talas Nehri civarında, Abbâsîler ile Çinliler arasında yapılan ve 5 gün süren muharebe. Çin ordusunun yenilgisi ile sonuçlanan muharebe gerek Çin, gerekse Türk ve İslam tarihi açısından önemlidir. Muharebenin başında Tang Hanedanına bağlı paralı askerler olan Karlukların muharebe esnasında taraf değiştirmeleri belirleyici olmuştur. Muharebenin ardından Tang Hanedanının batıya doğru ilerleyişi durdurulsa da Abbasiler Çang'an'a derhal bir elçi heyeti göndererek diplomatik ilişkilerin barış içinde sürdürülmesine gayret etmiştir. Bölgeye dair Çin ilgisi devam etmiş, Abbasiler de bölgeye hakim olamamıştır. Bu ortam o bölgede Gaznelilerin doğuşuna olanak sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Puvatya Muharebesi</span>

Puvatya Muharebesi ya da Tours Muharebesi, 10 Ekim 732'de Emevîler ile Fransa'yı yöneten Franklar arasında yapılmış bir muharebedir. Bu savaşı Franklar kazanmış, böylece Müslümanların Avrupa'nın içine ilerlemeleri durdurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan Krallığı</span> Orta Avrupada uzun yıllar hüküm süren bir krallık

Macaristan Krallığı, Orta Çağ'dan 20. yüzyıla kadar yaklaşık bin yıl boyunca Orta Avrupa'da varlığını sürdüren bir monarşiydi. Macaristan Prensliği, ilk kral I. István'ın 1000 yılı civarında Estergon'da taç giymesi üzerine bir Hristiyan krallığı olarak ortaya çıktı; ailesi 300 yıl boyunca monarşiyi yönetti. 12. yüzyıla gelindiğinde krallık Avrupalı bir güç haline geldi.

Mactan Muharebesi, Filipinler'in Mactan Adası'nda meydana gelen muharebe. Muharebede Portekizli Denizci Ferdinand Macellan öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">İskoçya Krallığı</span> 843ten 1707ye kadar Büyük Britanyanın kuzeyine egemen bir tarihî devlet

İskoçya Krallığı, 843'ten 1707'ye kadar Büyük Britanya'nın kuzeyine egemen bir tarihî devlet. Daha sonra İngiltere Krallığı ile birleşerek Büyük Britanya Krallığı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Guria Prensliği</span> Devlet

Guria Prensliği, Gürcistan'da tarihi bir devlettir. Guria kelimesi Megrelce ve Lazca kökenli bir kelime olup kalp ya da merkez anlamına gelmektedir. Gürcistan'ın güneybatı bölgesi Guria'da - Karadeniz ve Küçük Kafkas sıradağları arasında - yer alır. 1463 yılından 1829 yılına kadar Gurieli hanedanı'nın 22 prensi tarafından yönetilmiştir. Gürcistan Krallığı'nın dağılmasından sonra ortaya çıkmış, sınırları Osmanlı İmparatorluğu ile çıkan sürekli çatışmalar sebebiyle değişken olmuş, 1829 yılında Çarlık Rusyası tarafından ilhak edilene kadar farklı derecelerle özerk olarak hüküm sürmüştür.

Sena Gallica Muharebesi, İtalyanın Adriyatik sahillerinde Bizans İmparatorluğu ile Ostrogotlar Krallığı filosu arasında 535 ile 554 arası Gotlar Savaşı sırasında 551 yılının sonbaharında gerçekleşen Deniz Muharebesidir. Bu savaş, Gotların Romalılara kaşı denizde kısa süren öne geçişinin sonu, Narses liderliğinde gerçekleşen savaşta Bizans'ın yeniden dirilişinin başlangıcı kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Torvioll Muharebesi</span>

Torvioll Muharebesi veya Aşağı Debre Muharebesi, 29 Haziran 1444 tarihinde Torvioll Ovası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile Leş Birliği arasında gerçekleşen bir muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Karnal Muharebesi</span> Afşar - Babür Savaşları

Karnal Muharebesi 13 Şubat 1739 İran Şahı Afşar hanedanı hükümdarı Nadir Şah'ın ordusu, Muhammed Şah'ın Babür ordusu ile Delhi'nin 110 km kuzeyinde Karnal'da karşı karşıya geldi. Babür ordusu Afşarlardan sayıca 6 kat fazla olmasına ve 2000 fil ile desteklenmesine rağmen, Nadir Şah'ın taktiksel ustalığı ile üç saat içinde Babürlüler bozguna uğradı. Afşarlar Babür İmparatorluğunun başkenti Delhi'yi işgal ve yağma etti. Bu savaştan sonra Babür İmparatorluğu iyice zayıfladı ve kısa süre sonra yıkıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kardiya Muharebesi</span>

Kardiya Muharebesi, yaklaşık 872/3'te Bizans İmparatorluğu ile Girit Sarazenleri arasında Saros Körfezi'nde Kardiya sahili açıklarında gerçekleşen deniz muharebesidir. Muharebe, büyük bir Bizans zaferi ile sonuçlanmıştır.

Treviso Muharebesi Gotlar Savaşı sırasında Bizans İmparatorluğu ile Ostrogotlar arasında 541 yılında Treviso yakınlarında gerçekleşmiş muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Michel Ney</span> 18/19. yüzyıl fransız ordusu mareşali

Michel Ney, Mareşal Ney olarak da bilinir, Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşları'nda savaşmış Fransız mareşal ve askeri komutan.

<span class="mw-page-title-main">Pułtusk Muharebesi</span> Savaş

Pułtusk Muharebesi, 26 Aralık 1806'da Polonya'nın Pułtusk kenti yakınlarında Dördüncü Koalisyon Savaşı sırasında gerçekleşen muharebe. Sayısal üstünlüklerine ve topçularına rağmen, Ruslar, ertesi gün Fransızlar yüzünden büyük kayıplar vermeden, yıl boyunca ordularını düzensiz hale getirmeden önce Fransız saldırılarına maruz kaldılar. Birinci Fransa İmparatorluğu savaşı askeri taktik ile kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Monmouth'lu Geoffrey</span> St Asaph, Galler piskoposu ve tarihçi  (1095-1155)

Monmouth'lu Geoffrey, bir İngiliz din adamı, antropolog ve İngiliz tarihçiliğinin gelişiminde ve Kral Arthur masallarının popülaritesinde rol oynamış önemli figürlerden biriydi. En çok Britanya Krallarının Tarihi isminde, zamanında çok popüler olan, orijinal Latincesinden başka dillere çevrilmiş olan eseriyle tanınır. 16. yüzyıla kadar tarihsel olarak güvenilir kabul edilirken, günümüzde tarihsel olarak güvenilmez kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ramla Muharebesi (1101)</span> Orta Doğuda muharebe

Birinci Ramla Muharebesi 7 Eylül 1101 tarihinde Haçlı Kudüs Krallığı ile Mısırlı Fâtımîler arasında gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">VI. Bonifacius</span>

Papa VI. Bonifacius, Nisan 896'da Roma piskoposu ve Papalık Devleti'nin hükümdarıdır. Roma yerlisiydi. Formosus'un ölümünden kısa bir süre sonra çıkan isyanlar sonucunda seçilmesi gerçekleşti. Papalığından önce, bir alt diyakoz ve bir papaz olarak iki kez emirlerden mahrum bırakma cezasına çarptırılmıştı. Sadece on beş günlük papalık yapmıştır. Bazılarına göre guttan ölmüş, bazılarına göre ise Spoletan partisinin adayı VI. Stephanus'a yol açmak için zorla atılmıştır.

Ebû Yezîd (Ebü’s-Sımt) Şürahbîl b. es-Sımt b. el-Esved el-Kindî eş-Şâmî genellikle İbnü's-Simṭ olarak anılır, 636'da Kadisiye Muharebesi'nde Sasani Perslerine karşı Müslüman ordusunda bir Kindite komutanıydı ve daha sonra Muâviye bin Ebu Süfyan'ın Suriye valiliği (639–661) ve halifelik (661–680) dönemlerinin yakın çevresinin Humus merkezli bir üyesiydi.

Ambrosius Aurelianus, 5. yüzyılın ortalarında Britanya'da yaşamış Roma-Briton lideridir. Tarihsel kaynaklar, onun Romalı kökenli soylu bir aileden geldiğini ve Britanya'daki Anglosakson istilalarına karşı mücadele ettiğini belirtir. Ambrosius, özellikle Gildas adlı tarihçinin "De Excidio et Conquestu Britanniae" adlı eserinde, Saksonlara karşı direnişin başındaki lider olarak anılır. Onun önderliğinde Britonlar, bir dizi başarılı savaşlar yaparak Sakson ilerlemesini durdurmuş ve Britanya'nın bazı bölgelerini geri kazanmıştır.