İçeriğe atla

Bademus

Aziz Bademus
Aziz Bademus (Azizlerin Küçük Resimli Yaşamları, 1878)
Başrahip ve Şehit
DoğumBilinmiyor
Bethlapeta, İran
Ölüm10 Nisan 376
Yortu

Aziz Bademus (ayrıca Bademe olarak da çağrılır)[1] İran'ın Bethlapete yöresinde zengin, kutsal bir vatandaştı. Behtlapete yakınında bir manastır kurdu. O ve müritleri tutuklandılar. 376 yılında öldürüldü; daha sonra bir aziz olarak tanındı.[2]

Ölümü

Sasanilerin 9. İmparatoru 36 yaşındaki Shapur II (bazen büyük olarak da adlandırılır) Bademus ve müritlerini tutuklattı. Aylarca zincirler altında zindanda yattılar. Aynı zamanda Nersan isimli Aria Prensi Hristiyan lordu da hapse atıldı, çünkü Güneş'e tapınma inancını reddediyordu. Başlangıçta inancında direniyordu, ancak uğradığı işkenceden sonra itaat edeceğine söz verdi. Nersan'ın samimiyetini test etmek için, Kral Shapur, Bademus'u Nersan'ın hücresine nakletti. Burası gerçekte kraliyet sarayının bir odası idi. Shapur, daha sonra Nersan'a, eğer Bademus'u öldürürse Prenslik hakkını ve saygınlığını tekrar geri verileceğini söyledi.[2]

Nersan bu teklifi kabul edince eline bir kılıç verilir. Kılıcı baş rahibin vücuduna sokmak için ilerlediğinde, ani bir korkuya kapılır ve Besamus'u öldürmekte zorlanır. Yine de kendini zorlayarak ona vurmaya başlar. Korku, utanç, pişmanlık ve saygının birleşimi vuruşlarını zayıf ve istikrarsız hale getirir ancak vurmaya devam eder. Bademus'un yaraları o kadar çoktu ki, çevredekilerin onun yenilmez sabrına hayran kaldığı söylenir.[2]

Besamus Nersan'ı ""Mutsuz Nersan, sen dinsizliği nasıl bir boyuta taşıyorsun. Sevinçle koşuyorum ölüme; ama seninkinden başka bir el tarafından düşmek isterdim: neden benim celladım olmak zorundasın?" diyerek azarlar.[1]

Nersan, Bademus'un kafasını vücudundan dört vuruş yaparak ayırır. Kısa bir zaman sonra da Nersan intihar eder. Aziz Bademus'un naaşı Sasaniler tarafından şehir dışına atılmış, ancak Hristiyanlar tarafından gizlice götürülüp gömülmüştür. 379 yılında kral Shapur'un ölümüyle müritleri serbest bırakılmıştır.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b "Bademus of Persia, Abbot M (AC)". Nisan 1999. 13 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2007. 
  2. ^ a b c d Butler, Alban (23 Temmuz 2007). "April 10.—ST. BADEMUS, Martyr". Lives of the Saints. sacred-texts.com (Benziger Brothers). 12 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eskrim</span> silahlı bir uzak dövüş sporu

Eskrim, kılıçla yapılan bir dövüş sporudur. Kökleri düellolar ve nefsi müdafaa için kullanılan kılıç ustalığıyla yakından ilişkilidir. Eskrimin bir spor dalı olarak gelişmesi 18. yüzyılın ortalarında başlamıştır. 1896 Yaz Olimpiyatları'nda yer alan spor dallarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Zerdüştçülük</span> Tek Tanrılı bir Antik İran dini

Zerdüştçülük, Zerdüştîlik ya da Mecûsîlik, günümüzden 3.500 yıl önce Zerdüşt tarafından İran'da kurulan, yaklaşık M.Ö. 6. yüzyıldan M.S. 7. yüzyıla kadar Pers, Med ve Sasani İmparatorluğu’nun dini olan, içerisinde düalist ve eskatolojik inanışın ilk örneklerini barındıran, dünyanın en eski tek tanrıcı vahiy dini. Bu dine inananlar Zerdüştçü, Mazdaist ve Zerdüştî olarak adlandırılıyor olup bedenen öldükten sonra dirilip Ahura Mazda'nın huzuruna çıkacaklarına ve orada sorgulanacaklarına inanırlar. Zamanla Zerdüştlüğün Zurvanizm gibi alt dalları ortaya çıkmıştır. Zurvanizm inancı, Zurvan olarak bilinen zaman ve kader tanrısını baş tanrı konumuna yükseltmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sasani İmparatorluğu</span> İslamın gelişinden önceki son Fars imparatorluğu, dördüncü büyük İran hanedanı (224–651)

Sasani İmparatorluğu, dördüncü büyük İran Hanedanı ve ikinci Pers İmparatorluğu'nun adıdır. Sasani İmparatorluğu, son Arşaklı hanedanı (Partlar) kralı IV. Artabanus'u yenmesinin ardından I. Ardeşir tarafından kurulmuş, son Sasani hükümdarı Şehinşah III. Yezdigirt'in (632-651), erken Halifelik'le yani ilk İslam Devleti ile girdiği 14 senelik mücadeleyi kaybetmesiyle sona ermiştir. İmparatorluğun sınırları bugünkü İran, Irak, Azerbaycan, Ermenistan, Afganistan, Türkiye'nin doğu bölgesi, Suriye'nin bir kısmı, Pakistan, Kafkaslar, Orta Asya ve Arabistan'ın bir kısmını kapsıyordu. II. Hüsrev'in hükümdarlığı (590-628) sırasında Mısır, Ürdün, Filistin ve Lübnan da kısa süreli olarak imparatorluğa dahil oldu. Sasaniler, imparatorluklarını 'İranşehr' ايرانشهر (Iranshæhr) 'İranlıların (Aryanların) memleketi' diye adlandırırlardı.

Rüfailik ya da Rifâiyye, tasavvufi inanışa göre kurucusu ve piri Ahmed er Rüfâi olan İslamîyetin bir tarikatıdır.

<span class="mw-page-title-main">III. Gordianus</span>

Marcus Antonius Gordianus Pius, 238 - 244 arası Roma imparatoru. I. Gordianus'un kızı ve II. Gordianus'un kızkardeşi Antonia Gordiana'nın oğludur. Babasını adı bilinmemektedir ve kendi adını 238'de dedesinden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Erdeşîr</span>

I. Erdeşîr ya da Erdeşîr-i Bâbekân, Sasani İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk hükümdarıdır. İsmi, Artaxares, Artaşastra ve Artakhşathra olarak da geçer.

<span class="mw-page-title-main">Jovianus</span> 4. YY Roma İmparatoru

Flavius Claudius Iovianus imparator Julian'ın Sasani seferi sırasında ölümü üzerine ordu tarafından 26 Haziran 363'te Roma imparatoru seçilmiş bir askerdi.

<span class="mw-page-title-main">Hâlid bin Velîd</span> Arap asker ve komutan, sahabe (y. 585–642)

Hâlid bin el-Velîd Seyfullah olarak da bilinen Arap komutan. Hudeybiye Antlaşması sonrasında Müslümanlığı seçene kadar Kureyşlilerin saflarında, İslam dinine geçtikten sonra ise İslam devletinin emrinde savaşmıştır. Kureyşlilerin Uhud Savaşı'nda yenilmemelerinde kilit rol oynamış, emrindeki süvarilere yaptırdığı manevra ile Müslümanların yenilmesini sağlamıştır. Müslüman olduktan sonra Bizans ve Sasanilere karşı zaferler kazanmıştır. Bunların en dikkat çekeni Yermük nehri kıyısında Bizans ordusunu bozguna uğrattığı savaştır. İslami kaynaklara göre katıldığı yüzü aşkın savaşta hiçbir yenilgiye uğramamış nadir komutanlardan biridir.

Devil May Cry 4, serinin 4. oyunudur. Dante adındaki şeytan avcısı, Fortuna Şehri'nin baş rahibine saldırınca, Nero adlı genç karakter Dante ile savaşmaya başlar ve olaylar gelişir. Oyunun hikâyesi çok eskiye dayanmaktadır. Oyun kombolarıyla ve hikâyesiyle piyasadaki birçok oyundan çok daha iyidir.

<span class="mw-page-title-main">İran tarihi</span> İranın tarihsel gelişimini ele alan tarihyazımı alanı

İran tarihi, tarihin en eski uygarlıklarından biri olan İran'ın tarihsel gelişimini ele alan tarih yazımı alanıdır. Bu tarih; batıdaki Anadolu'dan doğudaki Hindistan ile Siri Derya Nehri'ne, kuzeydeki Kafkaslar ve Avrasya steplerinden de güneydeki Basra Körfezi ile Umman Körfezi'ne kadar geniş bir alanı içine alan Antik İran bölgesinin tarihini kapsamaktadır.

Seri penaltı vuruşları, genelde eliminasyon sisteminde oynanan futbol maçlarında normal süre ve uzatmaların beraberlikle sonuçlanması durumunda maçın galibini belirlemek için iki takımın sırayla beşer penaltı kullanmaları, sonucun tayin edilememesi halinde ise penaltı vuruşlarına eşitliğin bozuluncaya kadar seri bir şekilde devam edildiği futbol kuralı. Penaltı vuruşlarında, penaltıyı kullanacak ilk beş oyuncu liste ile belirlenir. Bu oyuncuların kullandıkları vuruşlardan sonra eşitlik bozulmazsa penaltı vuruşları takımdaki diğer oyuncuların vuruşlarıyla devam eder. Maç içerisinde kırmızı kart gören ve oyundan alınan oyuncular penaltı vuruşu kullanamazlar. Eğer tüm oyuncular penaltı kullanmış ve eşitlik yine bozulmamışsa, vuruşlar tekrar en baştan sırayla başlar. Seri penaltı vuruşlarında atıcının yalnızca bir vuruş hakkı vardır. Vuruşunu yaptıktan sonra atıcı topa ikinci defa vuruş yapamaz. Top ilk vuruşun aksiyonu ile kale çizgisini geçerse gol kararı uygulanır.

<span class="mw-page-title-main">İberya Krallığı</span> Antik Gürcü Krallığı

Greko-Romen Coğrafya'da İberya, Gürcü Kartli Krallığı için bir egzonim idi. Doğu ve Güney Gürcistan’da M.Ö. 4. yüzyıl - M.S. 6. yüzyıl tarihleri arasında 882 yıl var olmuş Gürcü krallığıdır.

Amida Kuşatması, II. Şapur yönetimindeki Sasaniler 359 yılında Roma'nın Amida şehrini kuşattığında gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Petrus (patrisyen)</span> Bizanslı tarihçi

Patrisyen Petrus, kıdemli Doğu Roma bürokrat, diplomat ve tarihçisi. İyi eğitimli ve başarılı bir avukattı, defalarca Ostrogot İtalya'ya 535-554 arası Gotlar Savaşı öncesi elçi olarak gönderilmiştir. Diplomatik yeteneklerine rağmen, savaşı engelleyememiş ve birkaç yıl Ravenna'da Gotlar tarafından hapsedilmiştir. Serbest bırakıldıktan sonra, imparatorluk bakanlarının başı olan magister officiorum makamına atanmış, bu makamı 26 yıl elinde tutmuştur. Yetenekleriyle, I. Justinianus'un önde gelen bakanlarından biri olmuş, Bizans imparatorunun din siyasetinde ve en önemlisi 20 yıl süren Lazika Savaşı'nı sona erdiren barış anlaşması görüşmelerine başkanlık etmek olan Sasani İmparatorluğu ile ilişkilerde önemli rol oynamıştır. Tarih yazımlarının sadece parçaları günümüze ulaşmıştır fakat erken dönem Bizans merasimleri ve Bizans ile Sasani arasındaki diplomatik konular üzerine eşsiz bir kaynak sunar.

Sasani İmparatorluğu'nun şehinşahları geniş bir coğrafyada hüküm sürmüşlerdir. En güçlü olduğu zaman, batıda Türkiye ve Rodos doğuda Pakistan'a kadar uzanıyordu ve aynı zamanda modern Kafkasya, Yemen, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Mısır, İsrail, Lübnan, Suriye, Ürdün ve Orta Asya'daki bölgeleri kapsıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Vahtang Gorgasali</span> 32. İberia kralı

Vahtang Gorgasali ya da I. Vahtang, Hosroviani hanedanından Kartli olarak da bilinen İberia kralı. 5. yüzyılın ikinci yarısı ile 6. yüzyılın ilk çeyreğinde hüküm sürmüştür.

Lazika Savaşının bir parçası olan Onoguris Kuşatması, Bizans ve Sasani kuvvetlerinin arasında, MS 554 veya 555 yılında gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Sasani İç Savaşı (589-591)</span>

Sasani İç Savaşı (589-591) IV. Hürmüz'ün yönetimine karşı soylular arasındaki büyük memnuniyetsizlik nedeniyle 589'da patlak veren bir çatışmadır. İç savaş 591 yılına kadar sürdü. Mihranlı gaspçı Behrâm-ı Çûbîn'in devrilmesi ile Sasani ailesi İran hükümdarlığına tekrar geldi geldi.

<span class="mw-page-title-main">Sarkis Zoravar</span>

(Surp) Sarkis Zoravar Ermeni Kilisesi’nce aziz sayılan Roma ordusundaki bir generaldir.

<span class="mw-page-title-main">Haralambos</span>

Aziz Haralambos Ege bölgesinde Aydın ili topraklarında antik bir şehir olan Menderes Magnesiası'nda, aynı adı taşıyan piskoposlukta bulunan erken dönem Hristiyan rahibidir. Grekçe: Χαράλαμπος olan ismi Yunancada sevinçle parlayan anlamına gelir. Roma İmparatoru Septimius Severus (193-211) döneminde Magnesia Prokonsülü Lucian zamanında yaşadı. Bir kaynağa göre, 202 yılında şehit edildiğinde Haralambos 113 yaşındaydı.