İçeriğe atla

Badamlı

Kontrol Edilmiş
Badamlı
TipMaden suyu
Üretici"Badamlı Mineral Sular" MMC
KökenAzerbaycan
İlk üretim yılı1947
Alkol miktarıyok
Renkşeffaf
Bağlantılı ürünlerSirab

Badamlı, Azerbaycan'ın Şahbuz ilçesine bağlı Badamlı kasabasında bir maden suyu kaynağıdır.[1]

Genel

Badamlı maden suyunun keşfi ve dünyada tanıtımı, Jeolojik ve Mineralojik Bilimler Doktoru Aziz Askerov'un adıyla bağlantılıdır. 1947'den bu yana üretilen Badamlı, Azerbaycan’ın ilk ve en ünlü su markasıdır.[2] Sovyetler döneminde 15 sovyet cumhuriyetine satılan Badamlı suyu, faydalı bileşenlerle zengin içeriği ve kendine has tadı ile Sovyetler Birliği genelindeki alıcıların gönlünü fethetmişti. 1990’lı yıllarda Sovyetler Birliğinin parçalanmasının ardından piyasa ekonomisine geçişle ilgili olarak yaşanan zorluklar nedeniyle Badamlı suyunun ihracatı durmuştur. Adını bölgede bulunan Badamlı Köyü adından alan kaynaklar, 19. yüzyıl sonlarında yer kabuğunun çatlaması sonucu ortaya çıkmıştır. Badamlı mineral sofra suyu sindirimi kolaylaştırır, iştah açar. İçeriğindeki mineraller, insan organizmasına faydalı olduğu gibi organizmada eksik olan minerallerin yerinin dolmasına yardımcı olur. Değerli bir sofra suyu olarak endüstriyel ölçekte üretilmektedir.[3]

Badamlı maden suyu kaynağı

Badamlı kaynağı, Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Şahbuz köyünün güney batısında, 1262-1274 metre yükseklikte yer almaktadır. Badamlı, birkaç kaynaktan oluşmaktadır.

Badamlı’da beş kaynaktan su çıkarılmaktadır ve günlük üretim miktarı 1,1 milyon litredir. Badamlı suyu; hidrokarbonlar, magnezyum, kalsiyum, sodyum, potasyum, iyot, klor, sülfat anyonları, brom, bakır, borik asit ve diğer faydalı mineralleri içerir. Bu kaynakların genel mineralizasyon değeri 0,4-7,4 q/l olup, sıcaklığı 17-22°C’dir. Ph değeri 7.5’tir. Badamlı maden suyunu mide, bağırsak, idrar yolları ve bazı karaciğer hastalıklarında içmek faydalıdır. Halen üretim yapılan “Badamlı 5” kaynağının mineralizasyon derecesi nispeten düşük olduğundan sofra suyu olarak değerlendirilmektedir. Kaynağın genel mineralizasyon değeri 450 mq/l'dir. Bu, alındığı takdirde, insanın günlük mineral ihtiyacının önemli bir kısmının karşılandığı bir değerdir, ayrıca uzun süreli içilmesi, vücutta fazla mineral birikmesine yol açmaz. Badamlı 5 maden suyu kaynağının kullanım rezervi 700m³/gün olarak belirlenmiştir (1972).

Badamlı Maden Suyu Fabrikası

Badamli fabrikası, 1947'den Şahbuz’da faaliyet göstermiştir. İşletme, 1970-1980’li yıllarda yeniden yapılanmadan sonra, ürünün %90’ı Azerbaycan’dan ihraç ediliyordu. 1990 yılında “Badamli” fabrikası yeniden faaliyete başladı. Tesis, 1999 yılında “Nahçıvan Mineral Sular Üretim Birliği”nden ayrılarak 2004 yılında özelleştirildi. Ağustos 2008’de inşaatı başlatılan tesis, 2,1 hektar alanı kapsamaktadır. Binanın toplam alanı, 4.590m², üretim alanı ise 3.600m²'dir. Tesise Badamlı kaynağından yapılan hattın uzunluğu 25 km’dir.[4]

2017 yılında Badamlı suyu kaynağında 4 hektarlık alanda toplam 10.590m² alana sahip yeni Badamlı üretim tesisinin inşaatına başlandı. İşletme, 2020 yılı başlarında Badamlı kasabasında kaynağa 60 metre mesafede faaliyete geçti. Badamlı suları, “Badamlı Maden Suları” MMC tarafından Avrupa'da ve dünyada benimsenen en yüksek teknolojilerin uygulanması ile kapalı ortamda, temassız olarak ambalajlanmaktadır. Firma, ISO 22000 Gıda Güvenliği Belgesine sahip olup, ürünleri dünya standartlarını karşılamaktadır. Tesisteki ambalajlama süreci, Fransız “Sidel” firması tarafından üretilen ekipmanlar kullanılarak gerçekleştiriliyor. Ayrıca tesiste Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde üretilen modern ekipmanlarla donatılmış özel bir laboratuvar bulunmaktadır. Su kalitesinin sürekli olarak izlendiği bu laboratuvarda fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve organoleptik analizler yapılmaktadır. Badamlı, gazlı ve gazsız olmak üzere farklı hacimlerde üretilmektedir.

Mevcut üretim tesisinin günlük üretim kapasitesi yaklaşık 500.000 şişedir. Badamlı, şu anda Azerbaycan'ın yanı sıra Rusya Federasyonu, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri, Irak Cumhuriyeti ve Kazakistan Cumhuriyeti'ne ihraç edilmektedir.

Badamlı, üretildiği günden beri insanlara armağan ettiği serinlik ve hoş ruh halinden dolayı hafızalarda yer etmiş, namına müzik bestelenmiştir.

Kültürdeki yeri

Badamlı suyunun tazeliği ve ünü Reşid Behbudov ve Anatollu Ganiyev gibi önde gelen ünlü sanatçıların şarkılarına konu olmuş ve konser programlarında seslendirilmiştir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Doğanın yarattığı bir mucize - "Badamlı" maden suyu". 17 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2020. 
  3. ^ "Adına ve zevkine göre". 3 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2022. 
  4. ^ "Mineral su nədir?". 3 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Su</span> H2O formülüne sahip kimyasal bileşik, yaşam kaynağı

Su, Dünya üzerinde bol miktarda bulunan ve tüm canlıların yaşaması için vazgeçilmez olan, kokusuz ve tatsız bir kimyasal bileşiktir. Sıklıkla renksiz olarak tanımlanmasına rağmen kızıl dalga boylarında ışığı hafifçe emmesi nedeniyle mavi bir renge sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Babek (rayon)</span>

Babek Rayonu, Azerbaycan'da, Nahçıvan Özerk Cumhuriyetinde rayon. İdarî merkezi Babek kasabasıdır. 1978 yılında kurulmuştur. Adını Azerilerin millî kahramanlarından Babek'ten almıştır. İran ve Ermenistan ile sınırı mevcuttur. Rayon, 1 kasaba ve 39 köye sahiptir. Rayon bünyesindeki en yüksek dağ 2475 m. rakımı olan Buzkov Dağıdır. Babek rayonunda çok sayıda tarihi anıt vardır.

<span class="mw-page-title-main">Culfa (rayon)</span> Azerbaycan, Nahçıvanda bir idarî bölün

Culfa Rayonu, Azerbaycan'ın rayon olarak adlandırılan birinci derece idarî bölümlerinden biridir. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde, İran sınırında yer almaktadır. Yönetim merkezi Culfa kenti'dir.

<span class="mw-page-title-main">Tuz</span>

Basit bir kimyasal bileşik olan sodyum klorür (NaCl), diğer adıyla yemek tuzu, yüzyıllardan beri insanlar için büyük bir önemi olan bir gıda maddesidir. Tuzun önemini artıran en büyük özelliği de tarih öncesi zamanlarda besin maddelerini uzun süre saklamak için tuzu koruyucu madde olarak kullanmalarından gelmektedir. Eski zamanlarda et ve balık gibi besinler tuzun içinde kurutulup saklanarak bunların bozulması engellenmiştir. Tuz insan dahil tüm canlıların besin kaynaklarındandır ve ticari bakımdan da önemli bir maddedir. Dünyanın her yerinde rastlanabilen sofra tuzu tarih boyunca önemli bir ihtiyaç ve ticaret maddesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti</span> Azerbaycana bağlı özerk bir cumhuriyet

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti, Azerbaycan'a bağlı özerk bir cumhuriyettir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, bugünkü Azerbaycan'dan önce 1920 yılında Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin yıkılması ve Kızıl Ordu'nun işgaliyle kurulan, 1920–1922 ile 1936–1991 yılları arasında varlığını sürdüren, Sovyetler Birliği'ni oluşturan 15 cumhuriyetten biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kaya tuzu</span>

Kaya tuzu (Halit), halite ağırlıklı olarak deniz suyu veya tuzlu göl suyunun buharlaşmasından oluşan tortul kayaçlarda meydana gelir. sodyum klorürün mineral formudur. İzometrik kristalleri oluşturur. Mineral tipik olarak renksiz ya da sarıdır; ancak yabancı maddelerin miktarı ve türüne bağlı olarak açık mavi, koyu mavi ya da pembe de olabilir. Genellikle sülfat, halojen tuzu ya da boraks asidi tuzu gibi diğer evaporit minerallerle birlikte oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Şahbuz</span> Nahçıvan özerk Cumhuriyetinde şehir

Şahbuz , Azerbaycan'da, Nahçivan Özerk Cumhuriyeti'nde şehir. Şahbuz Rayonunun idarî merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Zengezur Millî Parkı</span>

Zengezur Millî Parkı, Azerbaycan'da, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde millî park. Yüzölçümü 427.97 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan jeolojisi</span>

Azerbaycan'ın arazisi, Kafkasya arazisinin tamamı gibi, Alplerin kıvrımlı kuşağına ait olup karmaşık tektonik yapıya sahiptir. Azerbaycan Cumhuriyeti arazisinde son 13-15 bin yıl içinde yer alan jeolojik ve jeomorfolojik süreçler, iklim şartları ve denizin toplu olarak gerilemesi eşsiz yer şekillerini oluşturmuştur. Kayaçların yaşı, Alt Pliyosenden başlayarak çağdaş döneme kadar tüm zamanlarda insanların dikkatini çekmiştir. Azerbaycan arazisinde en eski kayaçlar, Alt Paleozoik, karmaşık metamorfik şistler çökelimidir. Azerbaycan Cumhuriyetinin arazisi paleontolojik ve mineralojik anıtlarla zengindir. Volkanik-magmatik ve tortul kökenli, paleontolojik koşulları yansıtan zaman ve mekân içinde değişen faktörler, aynı zamanda doğal zenginlikler bu kayaçların yaşını belirlemek için imkân sağlamaktadır. Kabuk içeren sapkın kayalar, onların Kretase ve Kretase sonrası dönemleri için yaşlarının tarihini belirlemeye yardımcı oluyor.

Vileş Vileşçay olarak da adlandırılan bir Azerbaycan nehridir. Güneydoğu Azerbaycan'dan Hazar Denizi'ne akar ve ülkenin en büyük nehirlerinden biridir.

Sarraf Kasım - Azerbaycanlı şair ve ozan, Azerbaycan Tarım Üniversitesi'nin uzmanı, çağdaş Nahçıvan ozan mektepinin kurucusu

Gürcistan'da madencilik yüzyıllardır yapılmaktadır. 2020 yılında, Gürcistan'ın maden endüstrisi manganez, bakır ve çeşitli tiplerde taş ocağı üretmektedir. Gürcistan ekonomisi son yıllarda ekonomik büyüme yaşamış olsa da, Gürcistan'ın madencilik ve metalurji sektöründeki büyümesi, genel ekonominin gerisinde kalmıştır.

Azerbaycan, çok elverişli doğa koşullarına ve zengin doğal kaynaklara sahip bir ülkedir. Karlı tepeler, yüksek dağlar, verimli topraklar, geniş ovalar, Okyanus Seviyesi Altındaki En Alçak Arazi Noktaları cumhuriyetin ana peyzaj oluşumları arasındadır. Bu karmaşık peyzaj dokusu, doğal koşullarda - iklim, toprak-bitki örtüsü ve su kaynakları - çeşitliliğe neden olmuştur. Bu da, bölgedeki nüfus ve çiftliklerin dengesiz dağılımına ve üretimin farklı türlerde uzmanlaşmasına yol açmıştır.

Makine üretiminin ana alanları takım tezgahlarının hazırlanması, traktör ve otomobil ekipmanı, gemi yapımı, uçak yapımı, Tarımsal Makine Yapımı, Elektrik Mühendisliği, Radyo Mühendisliği ve otomasyon ekipmanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ceyranbatan Baraj Gölü</span>

Ceyranbatan Baraj Gölü, Azerbaycan'ın doğusunda Abşeron Rayonu içerisinde yer alan bir baraj gölüdür. Bakü ile Sumgayıt şehirleri arasında, Bakü'ye 20 km uzaklıkta Ceyranbatan şehrinin yanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Siyavuş Nevruzov</span>

Siyavuş Dünyamalı oğlu Nevruzov, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi 2., 3., 4., 5. ve 6. dönem milletvekili, Meclis Yerel Meseleler Komitesi Başkanı, Yeni Azerbaycan Partisi Gençler Birliği Başkanı (1995-2005) ve Hukukta Felsefe Doktoru.

<span class="mw-page-title-main">Resul Guliyev</span> Azerbaycanlı siyasetçi

Resul Bayram oğlu Guliyev, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisinin eski başkanı, Azerbaycan Demokrat Partisi eski genel başkanı, Açık Toplum Partisi kurucu lideri ve Gelecek Azerbaycan Partisi’nin lideridir.

Maden atıkları, bir cevherin ekonomik olmayan kısmından değerli fraksiyonu ayırma işleminden sonra arta kalan malzemelerdir. Artıklar, bir cevher veya mineral gövdesinin üzerinde yer alan ve madencilik sırasında işlenmeden yer değiştiren atık kaya veya diğer malzemeler olan aşırı yükten farklıdır. Maden atıkları, insanlığın ürettiği en büyük atık miktarıdır.

Cahri, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin Babek ilçesinin Cahri yerleşim idari mülki yerleşimine bağlı bir yerleşim yeridir. Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi'nin 12 Haziran 2020 tarih ve 128-VIQ sayılı Kararı ile Nahçivan Özerk Cumhuriyeti'nin Babek ilçesinin cahri köyü idari mülki dairesi dahilindeki cahri köyüne yerleşim statüsü verilmiş ve cahri köyü idari bölge dairesi, cahri yerleşiminin idari bölge dairesi olarak kabul ediliyordu.