İçeriğe atla

Badaling

Koordinatlar: 40°21′15″K 116°0′17″D / 40.35417°K 116.00472°D / 40.35417; 116.00472
Badaling
Pekin, Çin
Geçit görünümü
Koordinatlar40°21′15″K 116°0′17″D / 40.35417°K 116.00472°D / 40.35417; 116.00472
TipTahkimat
Yapı tarihçesi
İnşa1505
İnşa ettirenMing Hanedanı

Badaling (Çince: 八達嶺; Çince: 八达岭; pinyin: Bādálǐng), Çin'in başkenti Pekin'de bulunan bir geçittir. Geçit, Pekin'in 80 km kuzeybatısında Yanqing semtinde yer almaktadır. Badaling, Çin Seddi'nin en çok ziyaret edilen bölümüdür.

Badaling Çin Seddi, güneyindeki Juyongguan Geçidi'ni ve Pekin şehrini daha da korumak için komuta ve stratejik bir konum olması için 1505 yılında Ming Hanedanı döneminde inşa edildi.[1] Badaling'in en yüksek noktası, deniz seviyesinden yaklaşık 1.015 metre yükseklikte olan Beibalou'dur.

Duvarın Badaling'deki kısmı restorasyondan geçmiştir ve 1957'de duvarın turizme açılan ilk bölümü olmuştur. Günümüzde her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilen yakın bölge, oteller, restoranlar ve bir teleferik dahil olmak üzere önemli gelişmeler görmektedir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Badaling Great Wall" ChinaTour.Net 2 Nisan 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 1 Ekim 2021 tarihinde erişilmiştir.
  2. ^ "A Guide to Exploring the Great Wall of China from Beijing". 17 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pekin</span> Çinin başkenti

Pekin veya Beijing (Çince: 北京; pinyin: Běijīng; Putonghua telaffuzu:

<span class="mw-page-title-main">Çin Seddi</span> Ayrı Çin krallıklarının inşa ettiği dünyanın en uzun savunma duvarı

Çin Seddi, Çin'in kuzeybatısı boyunca uzanan, dünyanın en uzun savunma duvarıdır. Kalıntıları Po Hay Körfezi'nde deniz kıyısında başlar. Pekin'in kuzeyinden geçerek batıya yönelir ve Huang-Ho Nehri'ni ikiye bölerek güneybatıya uzanır. Gobi Çölü'nün güneyinden batıya yönelerek devam eder.

<span class="mw-page-title-main">Liu Xiaobo</span> Vikihaber maddesi

Liu Xiaobo, Çinli entelektüel ve insan hakları savunucusu. 2010 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştür.

Air China Limited, Çin'in Pekin merkezli ulusal havayolu şirketi. Uçuşlarını Pekin Uluslararası Havalimanı'ndan gerçekleştiren Air China, Aralık 2007'den bu yana Star Alliance üyesidir. Türkiye'den Türk Havayolları ile ortak uçuşlar düzenlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Baoding</span>

Baoding, Çin'in Hebei eyaletinde bulunan bir il düzeyi şehirdir. Şehir, Pekin ile eyalet merkezi Shijiazhuang'ın arasında yer almaktadır. Yüzölçümü 22,185 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 11,194.379'dur.

<span class="mw-page-title-main">Great Wall Motors</span> Çin merkezli otomotiv şirketi

Great Wall Motors Company Limited, Çin merkezli bir otomotiv şirketidir. Şirket, 1984 yılında kurulmuş olup adını Çin Seddi'nden almaktadır. Şirketin merkezi Baoding'de yer almaktadır. Haval, Ora, Tank, Wey markaları altında modeller üretir. BMW ile beraber Spotlight Automotive ortak girişimine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Rusya ilişkileri</span>

Çin ile Rusya arasındaki diplomatik ilişkiler, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından ve 1991'de Rusya Federasyonu'nun kurulmasından sonra oldukça düzelmiş hale gelmiştir. Amerikalı uluslararası ilişkiler araştırmacısı Joseph Nye şu argümanı ileri sürmektedir:

Sovyetler Birliği'nin çökmesiyle birlikte, fiili ABD-Çin ittifakı sona erdi ve bir Çin-Rusya yakınlaşması başladı. 1992'de iki ülke bir "yapıcı ortaklık" peşinde olduklarını ilan ettiler; 1996'ta "stratejik ortaklık"a doğru ilerlediler; 2001'de ise bir "dostluk ve işbirliği" antlaşması imzaladılar.
<span class="mw-page-title-main">Tu Youyou</span>

Tu Youyou, ilaç kimyacısı ve eğitimci. Artemisinin ve dihidroartemisinin kaşifi olarak bilinir. Artemisinin ve dihidroartemisinin'i malaria tedavisi için kullanılmıştır ve milyonlarca hayat kurtarmıştır. Onun artemisinin ve malaria tedavisini keşfetmesi 20. yüzyılda tropikal tıbbın önemli bir atılımı ve Güney Asya, Afrika ve Güney Amerika'da tropik ve gelişmekte olan ülkelerdeki insanlar için sağlıkta iyileşme olarak görülüyor. Çalışmalarından dolayı 2011 yılında klinik tıpta Lasker ödülü ve 2015'te William C. Campbell ve Satoshi Ōmura ile birlikte Nobel Fizyoloji ve Tıp ödülünü almıştır. Tu Youyou fizyoloji veya tıp dalında ilk nobel ödülünü alan Çinli kadındır.

<i>Çin Seddi</i> (film) 2016 yapımı aksiyon filmi

Çin Seddi Amerikan yapımı, aksiyon filmi. Yönetmenliğini Zhang Yimou üstlenmiştir. Matt Damon gibi aktörler ise başroldedir.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de internet</span>

Çin'de internet, 1989'dan beri aralıklı olarak, 1994'ten beri ise kalıcı olarak mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Çin Güvenlik Seddi</span>

Çin Güvenlik Seddi, Çin Halk Cumhuriyeti tarafından yurt içinde İnternet'i düzenlemek için uygulanan yasama eylemlerinin ve teknolojilerin birleşimidir. Seddin Çin'deki internet sansüründeki rolü, bazı yabancı web sitelerine erişimi engellemek ve sınır ötesi internet trafiğini yavaşlatmaktır. Çin Güvenlik Seddi, TCP paketlerini anahtar kelimeler veya hassas kelimeler için kontrol ederek çalışır. Anahtar kelimeler veya hassas kelimeler TCP paketlerinde görünürse, erişim engellenir. Bir bağlantı kapatılırsa, aynı makineden yapılacak daha fazla bağlantı Güvenlik Seddi tarafından engellenecektir. Seddin etkisi şunları içerir: yabancı bilgi kaynaklarına erişimin sınırlandırılması, yabancı internet araçlarının engellenmesi ve mobil uygulamalar ve yabancı şirketlerin yerel düzenlemelere uyum sağlamasını zorunlu kılması.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Estonya ilişkileri</span>

Çin-Estonya ilişkileri, Çin ile Estonya arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Günümüzde bu ilişkilerin taraflarını Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ve Estonya Cumhuriyeti devletleri oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Çin ilişkileri</span>

Avusturya-Çin ilişkileri, Avusturya ile Çin arasında hem tarihî olarak sürdürülmüş hem de günümüzde sürdürülmeye devam eden ikili ilişkileri içerir. Günümüzde bu ilişkilerin taraflarını Avusturya Cumhuriyeti ile Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) devletleri oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan-Çin ilişkileri</span>

Bulgaristan-Çin ilişkileri, Bulgaristan ile Çin arasında hem tarihî olarak sürdürülmüş hem de günümüzde sürdürülmeye devam eden ikili ilişkileri içerir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 4 Ekim 1949 tarihinde kuruldu. Bulgaristan'ın Pekin'de bir büyükelçiliği ve Şanghay'da bir başkonsolosluğu, Çin'in ise Sofya'da bir büyükelçiliği var.

<span class="mw-page-title-main">Geç Ming Hanedanı veba salgını</span>

Geç Dönem Ming Hanedanlığı'ndaki Büyük Veba, Çin'deki Ming Hanedanlığı'nın son dönemi olan 1633 ve 1644 yılları arasında yaşanan büyük bir veba salgınıdır. Salgın 1633'te Şansi Eyaletinde başladı ve 1641'de Pekin'e ulaştı. Veba 1643'te 200.000'den fazla insanın ölümüne neden oldu ve 1644'te Ming Hanedanlığı'nın çöküşüne katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Dokuz çizgili hat</span>

Dokuz çizgili hat, Çin (Çin) tarafından Güney Çin Denizi'ndeki toprak iddiaları için kullanılan belirsiz sınır çizgisidir. Hat, Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı bölge Paracel Adaları, Spratly Adaları ve Pratas Adaları ve Vereker Bankası, Macclesfield Bankası ve Scarborough Sığlığı dahil olmak üzere çeşitli diğer alanları içermektedir. Bu hak iddiaları, Çin'in "Büyük Kum Seddi" olarak bilinen arazi ıslah alanını kapsamaktadır. Belirsiz iddialar 1947'de kamuoyuna açıklamış olmasına rağmen, ne Çin Halk Cumhuriyeti ne de Çin Cumhuriyeti (Tayvan) günümüze kadar bölge hakkında resmi ve özel olarak tanımlanmış bir talepte bulunmadı.

<span class="mw-page-title-main">Jiayu Geçidi</span>

Jiayu Geçidi, Çin'in Kansu eyaletine bağlı Jiayuguan kentinde bulunan bir geçittir. Geçit, Jiayuguan kentinin 6 km güneybatısında, Hexi Koridoru'nun batı bölümünün en dar noktasında yer almaktadır. Ming Hanedanı Çin Seddi'nin batı ucundaki ilk sınır kalesi olup Çin Seddi'nin ana geçitlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Shanhai Geçidi</span>

Shanhai Geçidi, Çin'in Hebei eyaletine bağlı Qinhuangdao kentinde bulunan bir geçittir. Geçit, Shanhaiguan semtinde Yan Dağları ile Liaodong Körfezi arasında Shi Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Ming Hanedanı Çin Seddi'nin ana geçitlerden biridir ve Liaoxi Koridoru'ndaki en dar boğaz noktasına komuta etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Juyong Geçidi</span>

Juyong Geçidi, Çin'in başkenti Pekin'de bulunan bir geçittir. Geçit, Pekin'den 50 km uzaklıkta Changping semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jizhou</span>

Jizhou, Çin'in doğrudan yönetilen şehirlerinden biri olan Tientsin'in 16 semtinden biridir. Semt, kentin kuzeyinde dağlık bir alanda yer almaktadır. Yüzölçümü 1.590 km² olan semtin nüfusu 1 Kasım 2020 tarihi itibarı ile 795.516'dır.