İçeriğe atla

Badşahi Camii

Koordinatlar: 31°35′17″K 74°18′34″D / 31.58806°K 74.30944°D / 31.58806; 74.30944
Badşahi Camii
بادشاہی مسجد‎
Cami görünümü
Harita
Temel bilgiler
KonumLahor, Pakistan
Koordinatlar31°35′17″K 74°18′34″D / 31.58806°K 74.30944°D / 31.58806; 74.30944
İnançSünni İslam
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimBabür
Tamamlanma1673
Özellikler
Kapasite100,000
Uzunluk53.75 m
Minare sayısı8
MalzemelerKırmızı kumtaşı, mermer

Badşahi Camii (Urducaبادشاہی مسجد), Pakistan'ın Lahor kentinde bulunan bir camidir.[1] Cami, 17. yüzyılda Babür İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş olup Lahor Kalesi'nin batısında, Lahor Surları'nın eteklerinde yer alır[2] ve kentin en önemli yerlerinden biri olarak kabul edilir.[3]

Badşahi Camii, 1671 yılında Evrengzib tarafından yaptırılmış olup 1673 yılında tamamlandı. Cami, Babür mimarisinin önemli bir örneği olup Babür döneminin en büyük camisiydi ve günümüzde de Pakistan'ın ikinci büyük camisidir.[4] Babür İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra mescit Sih İmparatorluğu ve Britanya sömürge yönetimi tarafından bir garnizon olarak kullanıldı ve günümzde Pakistan'ın en önemli manzaralarından biridir.

Kaynakça

  1. ^ "Lahore's iconic masjid stood witness to two historic moments where tolerance gave way to brutality". 27 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2020. 
  2. ^ "Badshahi Masjid". Ualberta.ca. Erişim tarihi: 23 Mart 2020. []
  3. ^ "Holiday tourism: Hundreds throng Lahore Fort, Badshahi Masjid - The Express Tribune". 9 Ekim 2014. 13 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2020. 
  4. ^ Meri, Joseph (31 Ekim 2005). Medieval Islamic Civilization: An Encyclopedia. Routledge. s. 91. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lahor</span> Pakistanda bir şehir

Lahor, Pakistan'ın Pencap eyaletinin başkenti ve en büyük şehridir. Karaçi'den sonra Pakistan'ın en büyük ikinci, 13 milyonu aşan nüfusuyla da dünyanın en büyük 26. şehridir. Pencap'ın kuzeydoğu bölgesinde, Ravi Nehri boyunca yer almaktadır. Lahor, Pakistan'ın başlıca sanayi ve ekonomi merkezlerinden biridir. Geniş Pencap bölgesinin tarihi başkenti ve kültür merkezi olmakla birlikte Pakistan'ın sosyal açıdan en liberal, ilerici ve kozmopolit şehirlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kocatepe Camii</span> Ankara, Kocatepede bir ibadethane

Kocatepe Camii, Ankara'nın Kocatepe semtinde 1967'de inşaatına başlanan ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1987'de inşaatı tamamlanan camidir.

<span class="mw-page-title-main">Babürlüler</span> Bir zamanlar Hindistan alt kıtasının büyük kısımlarına uzananan hanedan imparatorluğu

Babürlüler veya Babür İmparatorluğu, günümüzdeki Hindistan ve çevresi üzerinde kurulmuş ve hüküm sürmüş Türk-Moğol kökenli devlet. Çağatay Türkü bir şef ve Timurlu Hanedanı'ndan olan Babür Şah tarafından 1526 yılında kurulan ve 17. yüzyılın sonu ile 18. yüzyılın başında imparatorluğun gücünün zirvesinde olduğu dönemde, Hindistan'ın büyük bölümüne hakim olan imparatorluğun nüfusunun o tarihlerde 3,2 milyon kilometre karelik bir bölge üzerinde 110 milyon ila 150 milyon arasında olduğu tahmin edilmektedir. Babür İmparatorluğu'nun hakimiyet alanı, en geniş olduğu dönemde bugünkü Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'ı kapsamaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Delhi</span>

Delhi (Hintçe: दिल्ली; Pencapça: ਦਿੱਲੀ; Urduca: دلی; UFA: [d̪ɪlːiː]; bazen Dilli şeklinde adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Peşaver</span> Pakistanda bir şehir

Peşaver, Pakistan'da, Hayber-Pahtunhva eyaletinin merkezi olan şehir. Kâbil Irmağı'nın kolu Bara kıyısında, Lahor'un 385 km kuzeybatısındadır. Ünlü Hayber Geçidi'nin 15 km güneyinde yer alan kentin stratejik yeri önemlidir. Anlamı «sınır kenti» demektir. Geçmişte İpekyolu'nun önemli duraklarından biridir.

Çin'de camiler, Müslümanların kutsal ibadet mekanı, Çin'de İslam 'ın zengin bir mirası vardır, en eski tarihe sahip, 650 yılı hatta öncelerine kadar dayanır. O zamanlar İslam Peygamberi Muhammed, amcası Sa'ad ibn Abī Waqqās 'ı', İmparator Gaozong 'na resmi bir elçi olarak gönderir.

<span class="mw-page-title-main">Rum Mehmet Paşa Camii</span>

Rum Mehmet Paşa Camii ya da Rumi Mehmet Paşa Camii, İstanbulun Üsküdar ilçesinde yer alan, Osmanlı döneminden kalma tarihî bir ibadethanedir. Rum asıllı Osmanlı veziri Rum Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul'un Anadolu Yakası'na yaptırılan ilk cami olma özelliğini taşımaktadır. Ters T planlı, zaviyeli bir camidir. İki yanında ikişerden toplam dört oda bulunmaktadır. Sağdaki odalar geçişlidir. Soldaki büyük oda mutfak olarak düzenlenmiştir. Yapımına 1469 yılında başlanan cami, 2 yıllık inşaat sürecinin ardından 1471 yılında tamamlanarak ibadete açıldı. Cami, mimari olarak Bizans ve Osmanlı esintilerini bir arada taşımaktadır. Cami son kapsamlı onarımını 1953 yılında geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dünyanın en büyük camileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, ibadethaneler, avlular (sahın) ve revaklar gibi mevcut tüm namaz alanlarında en az 15.000 ibadet edeni barındırabilen, herhangi bir İslami okul veya şubeye ait, mevcut kapasiteye göre dünyanın dört bir yanından camileri listeler.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Sâlih Tettevî</span> Babürlü metalürjist, astronom, coğrafyacı ve zanaatkar

Muhammad Salih Tettevî, Moğol metalürjist, astronom, geometri uzmanı ve zanaatkâr, Babür İmparatoru Şah Cihan döneminde ve Sind'li Babür Nevvab Mirza Gazi Bey valiliği sırasında Pakistan'daki Sind eyaletinin Thatta şehrinde doğmuş ve büyümüştür. Bu yıllarda genç metalürjistler işe alınır, himaye edilir ve Agra'daki Babür sarayına teslim edilirdi.

<span class="mw-page-title-main">İstiklal Camii</span>

İstiklal Camii ya da Masjid İstiqlâl, Endonezya'nın başkenti Cakarta'da bulunan bir camidir. Cami, 22 Şubat 1978 tarihinde açılmış olup Güneydoğu Asya'nın en büyük camisidir ve Merdeka Meydanı ve Cakarta Katedrali'nin yakınlarında yer almaktadır. 120.000'den fazla kişinin aynı anda ibadet edebileceği cami, 1975 yılında Endonezya hükûmeti tarafından inşâ ettirildi.

<span class="mw-page-title-main">Lahor Kalesi</span>

Lahor Kalesi Pakistan'ın Lahor kentinde bulunan bir kaledir.

<span class="mw-page-title-main">İsfahan Ulu Camii</span>

İsfahan Ulu Camii ya da İsfahan Cuma Camisi, İran'ın İsfahan Eyaleti'ndeki yer alan cuma camisidir. Cami, 771 yılından 20. yüzyılın sonlarına kadar devam eden inşaat, yeniden yapılanma, ilaveler ve yenilemelerin sonucunda bugünkü halini almıştır. İsfahan Kapalıçarşısı, caminin güneybatı kanadında yer almaktadır. 2012 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şalemar Bahçeleri</span>

Şalemar Bahçeleri, Pakistan'ın Pencap eyaletinin başkenti Lahor'da bulunan bir Babür bahçe kompleksidir. Bahçelerin inşaatı İmparator Şah Cihan döneminde 1637'de başlamış ve 1641 yılında tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vezir Han Camii</span>

Vezir Han Camii, Pakistan'ın Lahor kentinde bulunan bir camidir. 17. yüzyılda Babür İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş olup Lahor Surları'nın eteklerinde yer almaktadır. Cami avlusunun girişi ve yapının ön cephesi, Vezir Han Meydanı'na bakmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Babür Bahçeleri</span>

Babür bahçeleri, Babürlüler tarafından İran mimarisi tarzında yaratılan bahçelerdir. Bu tarz, özellikle insanların doğanın tüm unsurları ile uyum içinde bir arada var olduğu dünyevi bir ütopya temsili yaratması amaçlanan Çaharbağ yapısı tarafından büyük ölçüde etkilenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hızır Bey Camii (Eğirdir)</span>

Hızır Bey Camii, Türkiye'nin Isparta ilindeki Eğirdir ilçesinde yer alan bir camidir. Caminin ilk inşa tarihi bilinmemektedir. Bununla birlikte, Hızır Bey tarafından 14. yüzyılın ilk çeyreğinde yaptırılmış olabileceği tahmin edilmektedir. 1814 yılındaki bir yangında yanan cami orijinal mimarisine uygun olarak yeniden inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Selimiye Camii (Konya)</span> Konya, Türkiyede bir cami

Konya Selimiye Camii, Türkiye'nin Konya şehrinde bulunan bir camidir. Osmanlı döneminde 16. yüzyılda tamamlanmıştır.

Dang humması Pakistan'da giderek daha sık salgınlar gösteren önemli bir bulaşıcı hastalıktır. Pakistan Hükûmeti'nin özellikle Pencap'taki çabalarına rağmen, salgın tedbirlerinin yüksek maliyeti Pakistan'ın salgınları kontrol etme yeteneğini sınırladı. Pakistan'da 2011 yazında Dang hummasından 300'den fazla kişi öldü. Hastalığın prevalansı 14.000'in üzerindeydi. Salgınlar çoğunlukla Pakistan, Pencap, Lahore bölgesinde meydana geldi.

<span class="mw-page-title-main">Lahor Subahı</span>

Lahor Subahı, günümüzde Pakistan ve Hindistan arasında bölünmüş olan orta Pencap bölgesini kapsayan Babür İmparatorluğu'nun bir vilayetiydi. Ekber Şah tarafından 1580 yılında gerçekleştirilen idari reformlar kapsamında Babür İmparatorluğu'nun orijinal 12 Subah'ından biri olarak kurulmuştur. Eyalet, son genel valisi Adina Beg'in 1758'de ölümünden sonra büyük bir kısmı Dürrânîler'e dahil olarak varlığını yitirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jamek Mescidi</span>

Jamek Mescidi, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da 1909'da inşa edilen büyük cami.