İçeriğe atla

Backorder

Backorder, Türkçe adı ön sipariş olarak tercüme edilse dahi bilişim sektörünce kullanılan backorder ifadesi süresi biten bir alan adının bilgisayar yazılımları ile otomatik olarak takibini yapmak ve tamamen silinme zamanında kayıt sağlayıcısına saniyede binlerce kayıt isteği göndererek farklı firma veya kişilerden önce kayıt etmek için çalışan süreçlerin tamamıdır. Bu hizmeti alan kullanıcılar ilgili alan adını backorder yapmış olurlar.

Backorder, dijital pazarlama ve web yönetimi dünyasında oldukça önemli bir kavramdır. Backorder, kelime anlamıyla “geri sipariş” anlamına gelir. Ancak dijital dünyada backorder terimi, özellikle domain adlarıyla ilişkilendirilir. Bir domain adı, bir web sitesinin adresidir ve internet üzerindeki varlığınızın temelini oluşturur. İşte backorder, bu domain adlarının yeniden kayıt edilebilir hale geldiği durumlarda devreye girer.

Bir domain adı sahibi, alan adını yenilemediğinde veya kullanmadığında, bu domain adı yeniden kayıt edilebilir hale gelir. İşte burada backorder devreye girer. Backorder işlemi, bu serbest kalan domain adını yeniden kaydetmek isteyen kişiler veya kuruluşlar için bir fırsat sunar.[1]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">DNS</span>

DNS, internet uzayını bölümlemeye, bölümleri adlandırmaya ve bölümler arası iletişimi organize etmeye yarayan, bilgisayar, servis, internet veya özel bir ağa bağlı herhangi bir kaynak için hiyerarşik dağıtılmış bir adlandırma sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">.ai</span> Anguillanın İnternet Ülke Alan Kodu kod harfleri

.ai, Anguilla'nın İnternet Ülke Alan Kodu (CcTLD) kod harfleri. Anguilla hükûmeti tarafından işletilmektedir.

Aşağıdaki liste şu anda mevcut olan İnternet üst seviye alan adlarıdır (TLD'ler). Daha fazla bilgi için Üst seviye alan adına bakabilirsiniz.

<span class="mw-page-title-main">.cy</span>

.cy, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin internet ülke üst seviye alan adıdır (ccTLD).26 Temmuz 1994'te tahsis edilmiştir. Kıbrıs Üniversitesi tarafından yönetilir. 2019'dan beri ikinci düzey kayda açıktır.

<span class="mw-page-title-main">.tk</span>

.tk Tokelau için internet ülke kodu üst seviye alan adıdır. (CcTLD) Dağıtımı dot.tk tarafından yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">.ie</span> İrlandanın alan adı uzantısı

.ie İrlanda'nın internet ülke üst seviye alan adıdır. University College Dublin Bilgisayar Merkezi Bilişim Servislerine sponsorluk yetkisi IANA tarafından verilmiştir. 200 yılından beri yönetimini IE Domain Registry Limited (IEDR) üstlenmektedir. Kayıtlar yalnızca İrlanda Adası ile sınırlıdır. Bunun tek istisnası ise kayıtçının İrlanda ile kuvvetli bir bağa sahip olduğunu kanıtlamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">.tv</span> Tuvalu ülkesine ait üst düzey alan adı

.tv, Tuvalu adalarının İnternet üzerindeki ülke kodlu üst seviye alan adıdır . com.tv, net.tv, org.tv ve diğer rezerve edilmiş adlar haricinde herkes tv uzantılı ikinci seviye alan adları kaydettirebilir. Alan adı hem popülerdir, hem de ekonomik açıdan değerlidir; çünkü televizyon kelimesinin kısaltmasıdır.

.ye, Yemen için internet ülke kodu üst seviye alan adıdır. (CcTLD) .ye alan adı kaydettirmek için Yemen'de kayıtlı bir şirketiniz olması gerekir. Ancak bazı kayıt kuruluşları Yemenli olmayan müşteriler için yerel varlık hizmeti sağlar. Alan adlarının ayrıca Yemen Cumhuriyeti'nde barındırılması gerekir.

.nr Nauru için internet ülke kodu üst seviye alan adıdır. (CcTLD) Alan adları ücretlidir ve Nauru'nun İnternet servis sağlayıcısı olan CenpacNet'ten sipariş edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">.eg</span> Mısırın üst düzey alan adı

.eg, Mısır'ın üst düzey alan adıdır. Bu alan adıyla bir internet sitesi oluşturmak isteyenlerin Mısır'da ikâmet etmesi veya bir temsilcisini barındırması gerekir. Ayrıca site, Mısır'da bulunan DNS sunucularında çalıştırılmalıdır. Mısır'ın Arap Alfabesi kullanan alan adı "مصر."dır (.masr).

<span class="mw-page-title-main">.tc</span> Turks ve Caicos Adaları için üst seviye alan adı

.tc Turks ve Caicos Adaları'nın üst düzey alan adıdır (ccTLD). T.C. aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti anlamına geldiğinden alan adı bazı Türk siteleri tarafından da kullanılmaktadır. .tc alan adı, Ocak 1997'de tescil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">.eu</span> Avrupa Birliği için internet ülke kodu üst seviye alan adı

.eu, Avrupa Birliği'nin üst seviye alan adıdır. 7 Aralık 2005'te kullanıma açılan bu alan adı, Avrupa Birliği'nde bulunan herhangi bir kişi, kurum veya kuruluş tarafından kullanılabilir. Bu sınırlamaya 2014 yılında Avrupa Ekonomik Alanı (EEA) dahil edilerek İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç'te bulunan kişi, şirket veya kuruluşlar için de geçerli hâle gelmesi sağlanmıştır. Alan adı önceden Belçika, İsveç ve İtalya'nın ulusal ccTLD sicil operatörlerinden oluşan bir konsorsiyum olan EURid tarafından yönetilmekteydi. Daha sonra Çek Cumhuriyeti'nin ulusal sicil operatörü de katıldı. Ticari marka sahipleri, siber spekülasyonu önlemek amacıyla bir öncelik süreci aracılığıyla kayıt başvurularında bulunabilirler. Tam kayıt, 7 Nisan 2006'da başlamıştır. 27 Mart 2024 itibarıyla 3.687.760 kayıtlı alan adı barındırır.

JPEG, Joint Photographic Experts Group tarafından standartlaştırılmış bir sayısal görüntü kodlama biçimidir. Bu biçim, 1994 yılında ISO 10918-1 adıyla standartlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alan adı</span>

Alan adı, bir web sitesinin internetteki adı ve adresidir. Bu adres olmadan bir internet kullanıcısı web sitesine sadece IP adresiyle ulaşabilir. Örneğin wikipedia.org bir alan adıdır. Alan adları IP adresi denilen, bilgisayarların (sunucuların/serverların) birbirini tanımasını sağlayan numara sisteminin daha basitleştirilmiş ve akılda kalması için kelimelerle ifade edilmiş halidir.

<span class="mw-page-title-main">World Wide Web</span> internet kullanarak ulaşılan, birbirine bağlı belgelerden oluşan küresel sistem

World Wide Web, Dünya Çapında Ağ (kısaca WWW veya Web), İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilir.

.name, İnternet'in Alan Adı Sistemi'nde bir genel jenerik üst seviye alan adıdır. Kişilerin kişisel isimleri, takma adları, sahne adları, mahlasları ya da farklı türden kimlik etiketlerinin temsili için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dijital ses işleme istasyonu</span>

Digital Audio Workstation (DAW) yani dijital ses işleme istasyonu, elektronik bir sistemde, ses kayıt ve editleme işlemlerinin yapıldığı ortama verilen isimdir. Bu işlemi ses editleme programlarında MIDI ile dijital sesi ilişkilendirip yapmak da mümkündür. Eski tip analog sistemlere göre DAW; kayıt, edit, mix, mastering gibi konular üzerinde çalışan kişilere büyük bir kolaylık ve hız sağlamaktadır. Bant kayıtlarındaki edit hataları, elektromanyetik alandan etkilenerek ortaya çıkan kayıplar gibi problemler yaşatmaz. Ses üzerinde yapılan işlemler pek çok kablo üzerinden geçerek değil virtual processor(sanal işlemci) üzerinden yapılır. Stüdyo gibi çalışma ortamlarında yerden de büyük kazanç sağlayarak pek çok hardware ekipmanları ufak bir kutuya (PC-MAC) sokar. Bu tip çalışma şekline "in the box" adı verilir. Günümüzde pek çok üst düzey ses mühendisi, mastering mühendisi, prodüktör vb. kişiler de tercihini DAW'dan yana kullanmaktadır. Başlıca programlar arasında Pro Tools, Cubase, Ableton Live, Cakewalk Sonar, Logic Pro, Adobe Audition, LMMS, Digital Performer ve Reaper sayılabilir.

Sertifika otoritesi, dijital imzalama işlemi yapan ve belgeleyen kurumdur. Sertifika otoritelerinin görevi, açık anahtarları kendi gizli anahtarlarıyla imzalayarak 3. taraflara sunmaktır. Dijital sertifika imzalama işlemi açık anahtar altyapısı kullanılarak yapılır. Açık anahtarlı şifreleme, kullanıcıların güvenli olmayan ağlarda dijital sertifikaların kullanılması suretiyle güvenli bir şekilde iletişim kurabilmesini ve karşı tarafın kimliğini doğrulamasını sağlayan bir şifreleme yöntemidir.

<span class="mw-page-title-main">Apple ID</span>

Apple ID veya Apple Kimliği, böyle iWork, iCloud, iTunes Store ve Apple Store gibi ürünlerin çoğu için sunduğu herhangi bir e-posta sağlayıcısından bir müşterinin mevcut e-posta adresini kullanarak, çeşitli online sistemlere giriş yapmak için kullanılan bir all-in-one kullanıcı hesapıdır. Apple Inc. tarafından yaratılmıştır.

Google Domains, Google tarafından yönetilen bir alan adı kayıt şirketiydi.