İçeriğe atla

Backhousia

Backhousia
Backhousia citriodora
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Myrtales
Familya:Myrtaceae
Oymak:Backhousieae
Cins:Backhousia
Hook. & Harv.[1][2]
Sinonimler
  • Choricarpia

Backhousia Myrtaceae familyasına bağlı bilinen on üçüncü çiçekli bitki cinsidir.[1][2] Bilinen tüm cinsler Avustralya'daki yağmur ormanlarına ve Queensland, New South Wales ve Batı Avustralya'ya özgüdür.[2][3]

1845'te Avrupa bilim yayınlarından olan Curtis's Botanical Magazine botanik dergisinde botanist James Backhouse onuruna İngiltere ve Avustralya'da William Jackson Hooker ve William Henry Harvey tarafından tanımlama, resmi özellikleri ve adlandırması yayımlandı.[1][2]

Türleri

Australian Plant Name Index ve Australian Plant Census tanımlamalarına göre:[2] For taxa including undescribed species further afield outside Australia, for example likely in New Guinea, this list lacks them—refer also to the genus Kania.[2][3]

  • Backhousia angustifolia F.Muell.
  • Backhousia bancroftii F.M.Bailey
  • Backhousia citriodora F.Muell.
  • Backhousia enata A.J.Ford, Craven & J.Holmes[4]
  • Backhousia gundarara M.D.Barrett, Craven & R.L.Barrett; eski haliyle Backhousia sp. Prince Regent (W.O'Sullivan & D.Dureau WODD 42) WA Herbarium[5]
  • Backhousia hughesii C.T.White
  • Backhousia kingii Guymer
  • Backhousia leptopetala (F.Muell.) M.G.Harr., eski adıyla: Choricarpia leptopetala (F.Muell.) Domin[5]
  • Backhousia myrtifolia Hook. & Harv.
  • Backhousia oligantha A.R.Bean[6]
  • Backhousia sciadophora F.Muell.
  • Backhousia subargentea (C.T.White) M.G.Harr., eski adıyla: Choricarpia subargentea (C.T.White) L.A.S.Johnson
  • Backhousia tetraptera Jackes[5][7]
eski taksonomisi
  • Backhousia anisata, Anetholea anisataya aktarıldı[8] sonrasında da Syzygium anisatum.[9]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b c Hooker, William Jackson; Harvey, William Henry (1845). "Tab. 4133 Backhousia myrtifolia Myrtle-leaved Backhousia; Nat Ord. Myrtaceae—Icosandria Monogynia; Backhousia. Hook. et Harv" (Digitised archive copy, online, from biodiversitylibrary.org). Botanical Magazine. Cilt 71. tab: 4133 (plate and text formal genus and species description). 15 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2014. 
  2. ^ a b c d e f "Backhousia%". Australian Plant Name Index (APNI), Integrated Botanical Information System (IBIS) database (listing by % wildcard matching of all taxa relevant to Australia). Centre for Plant Biodiversity Research, Australian Government. 29 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2013. 
  3. ^ a b Kew World Checklist of Selected Plant Families
  4. ^ Ford, Andrew J.; Craven, Lyndley A.; Brophy, J. J. (2005). "Backhousia enata A.J.Ford, Craven & J.Holmes (Myrtaceae), a new species from north-eastern Queensland". Austrobaileya. 7 (1). pages 121–127, fig. 1, map 1. JSTOR 41739014. 
  5. ^ a b c Harrington, Mark G.; Jackes, Betsy R.; Barrett, M. D.; Craven, Lyndley A.; Barrett, Russell L. (2012). "Phylogenetic revision of Backhousieae (Myrtaceae): Neogene divergence, a revised circumscription of Backhousia and two new species" (PDF). Australian Systematic Botany. 25 (6). ss. 409-414. doi:10.1071/sb12015. 9 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Ekim 2021. 
  6. ^ Bean, A. R. (2003). "Backhousia oligantha (Myrtaceae), a new species from Queensland". Austrobaileya. 6 (3). pages 533–536, fig. 1, map 1. JSTOR 41738996. 
  7. ^ "Mystery Tree April 2010; Update 2012 Backhousia tetraptera". The Society for Growing Australian Plants Townsville Branch Inc. 2012. 23 Haziran 2011 tarihinde kaynağından (website) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2013. 
  8. ^ Wilson, Paul G.; O'Brien, M. M.; Quinn, Chris J. (2000). "Anetholea (Myrtaceae), a new genus for Backhousia anisata: a cryptic member of the Acmena alliance". Australian Systematic Botany. 13 (3). ss. 429-435. doi:10.1071/SB99008. 
  9. ^ Craven, Lyndley A.; Biffin, Ed (2005). "Anetholea anisata transferred to, and two new Australian taxa of, Syzygium (Myrtaceae)". Blumea. 50 (1). ss. 157-162. doi:10.3767/000651905x623346. 9 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2021. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Allium</i> bitki cinsi

Allium, Alliaceae familyasına dahil olan ve soğan, sarımsak, pırasa gibi çok bilinen türleri içeren bir bitki cinsidir. İçermiş olduğu 1250 kadar tür ile dünyanın en büyük bitki cinslerinden biri olan Allium, bazı sınıflandırmalarda Liliaceae familyasına dahil edilmiştir. İçerdiği türler çok yıllık ve yumru gövdeli olup, tipik soğan ya da sarımsak koku ve tadını veren kimyasal bileşikler üretirler. Pek çoğu yenilebilir türdür.

<span class="mw-page-title-main">Ranunculaceae</span>

Ranunculaceae Ranunculales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.

<i>Casuarina</i>

Casuarina. Gençlikte sivri, ileri yaşlarda dağınık tepe yapar. 30–40 m'ye kadar boy yapabilen ve hızlı büyüyen bir ağaçtır. Dalları at kuyruğuna benzer. Dallar gövdeden oldukça dar bir açı ile çıkar. Hep yeşil yaprakları 10–15 cm uzun,1 mm çaplıdır. Küçük, pulumsu ve çevresel biçimlidir. Birleşik fındık büyüklüğünde bir kozalakçık oluştururlar. 70-90 adet tohum içerirler. Çiçekler monoiktir. Erkek çiçekler sürgün ucundu kurul halinde, kat kat ve çevresel durumludur. Dişi çiçekler ise yanlardadır. Soğuğa karşı dayanıklı değildir. Donlara duyarlıdır. -7 c sıcaklıklara kadar dayanır. Sıcak iklim koşullarında yetişir. Sahillerde, kumluk, fakir ve çorak arazilerde ıslah ve ağaçlandırma gayeleri ile kullanılır. İyi drenajlı, nemli ve ıslak topraklarda iyi gelişir.

<span class="mw-page-title-main">Bitki</span> ökaryotik, ağaçlar, çiçekler, otlar, yosunlar ve benzeri organizmaları içinde bulunduran çok büyük bir canlılar alemi

Bitkiler, ağırlıklı olarak fotosentetik ökaryot canlılardır. Tarihsel olarak bitkiler alemi, algler ve mantarlar da dahil olmak üzere hayvan olmayan tüm canlıları kapsarken, günümüzde mevcut tüm tanımlamalar prokaryotları, mantarları ve bazı algleri hariç tutar. Tanımlamalardan birine göre: Çiçekli bitkiler, kozalaklı bitkiler ve diğer açık tohumlular, eğrelti otları ve benzerleri, boynuz otları, ciğer otları, kara yosunları ve yeşil algler hep birlikte Viridiplantae adı verilen kladı oluştururlar. Buna kırmızı ve esmer algler dahil değildir.

<span class="mw-page-title-main">Tek çenekliler</span>

Tek çenekliler (Liliopsida), monokotiller, çoğunlukla tek yıllık, palmiyeler haricindeki otsu bitkileri kapsayan çiçekli bitkiler sınıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amaryllidaceae</span>

Amaryllidaceae Asparagales takımına bağlı bir bitki familyasıdır. Amaryllidaceae, tek çenekli Asparagales takımında yer alan otsu, çoğunlukla çok yıllık ve soğanlı çiçekli bitkilerden oluşan bir familyadır.

<span class="mw-page-title-main">Papaveraceae</span> çiçek açan bitkiler ailesi

Papaveraceae Ranunculales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.

Muhtarophis barani veya Amanos yılanı, Colubridae familyasında bulunan Muhtarophis cinsine bağlı bir yılan türüdür. Türkiye'ye de bulunan Amanos Dağlarına özgüdür ve 2007 yılında tanımlanmıştır.

<i>Pseudonaja textilis</i> Avustralyaya özgü çok zehirli yılan

Pseudonaja textilis, Pseudonaja cinsine bağlı zehirli bir yılan türüdür.

<i>Çiğdem</i> bitki cinsi

Crocus veya Çiğdem, Iridaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Melastomataceae</span>

Melastomataceae Myrtales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.

<i>Glossopteris</i>

Glossopteris, dil biçiminde olup Glossopteridales adlı soyu tükenen açık tohumlu bitki takımının en büyük ve en iyi bilinen üyesidir. Permiyen'de Güney yarımkürede yaşamıştır. Güney yarımküre deyince akla Güney Amerika, Afrika ve Hindistan gelmelidir. Çünkü ilk kez Eduard Suess'ün belirttiği gibi bu üç kıta aslında Gondwana adlı bir üstkıtanın parçasıdır. Bu bitkiler Permiyen boyunca güney yarı küre bitki örtüsünün egemen bitkileri olmaya devam ettiler ancak 252 milyon yıl önce neredeyse her yerden kayboldular.

<span class="mw-page-title-main">Adını insanlardan alan canlılar listesi</span>

Biyolojide organizmalara verilen bilimsel adlar sıklıkla bir kişiye ithafen verilebilmektedir. Bilimsel adlar genellikle bilimsel dergilerde adı verilen taksonların tanımlamaları ve diğer taksonlardan ayırt edici özellikleri ile birlikte yayımlanır. Latince gramer kurallarına uygun olarak bir erkeğin adından üretilen tür ya da alt tür adlarının sonu genellikle -i ya da -ii ile biterken bir erkek grubu ya da erkek ya da kadınlardan oluşan grup isimleri -orum ile biter. Benzer şekilde bir kadın isminden gelen adlar sıklıkla -ae ile biterken iki ya da daha fazla sayıda kadın için -arum ile biter.

<i>Psyllaephagus</i> Böcek cinsi

Psyllaephagus bir zar kanatlı türü olup adlandırılması ve sınıflandırılması William Harris Ashmead tarafından 1900. yılında yapılmıştır. Psyllaephagus cinsi yaklaşık 245 tür içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Angiosperm Phylogeny Group</span>

Angiosperm Phylogeny Group filogenetik araştırmalarla keşfedilen bitki ilişkileri hakkında yeni bilgileri yansıtan, çiçekli bitkilerin (anjiyospermler) taksonomisi üzerinde bir fikir birliği oluşturmak için işbirliği yapan, gayri resmi bir uluslararası sistematik botanikçiler grubudur.

Tanımlanmış Grevillea türleri şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">Syzygium türleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Syzygium, Myrtaceae familyasına bağlı büyük, geniş dağılımlı ağaç ve çalı cinsidir. Ocak 2019 itibarıyla Kew'deki Plants of the World Online tarafından 1.100'den fazla türü kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yalancı Kayın</span>

Nothofagus veya Güney kayınları olarak da bilinen Yalancı Kayın, 43 tür ağaç ve çalı cinsinin adıdır. Güney Amerika ve Avustralasya'ya özgüdür. Türler, bu bölgelerdeki birçok ılıman ormanda ekolojik olarak baskındır. Bazı türlerin Almanya ve Büyük Britanya'da iklime alıştırıldığı bildiriliyor. Cins, zengin bir fosil kaydına sahiptir.

<i>Actaea</i> (bitki)

Actaea Ranunculaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.

<i>Terminalia</i>

Terminalia, Combretaceae familyasına ait neredeyse 300 türü kapsayan, tropikal bölgelerde yayılım gösteren büyük ağaçlardan oluşan bir ağaç cinsidir. Latince "terminus" kelimesinden türetilen adı, yaprakların sürgünlerin en uçlarında yer almasına referansla verilmiştir.