
İshak Paşa Sarayı; Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan bir saraydır. Yapımına 1685 yılında başlanan ve 1784'te tamamlanan saray; içinde barındırdığı cami, türbe, kütüphane, mahzenler, koğuşlar, harem ve selamlık bölümleri ile büyük bir yapı kompleksidir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilmesine karşın genel olarak Selçuklu mimarisinden izler taşıyan İshak Paşa Sarayı'nda; Batı kökenli barok, gotik, rokoko ve ampir gibi sanat akımlarının etkileri de gözlemlenir. 2000 yılından beri UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunmaktadır.

Bahçekapı, İstanbul ilinin Fatih ilçesi sınırları bulunan şehrin en eski semtlerinden biri.

Piyale Paşa, Sultan I. Süleyman ve II. Selim döneminde 14 yıl kaptan-ı derya görevinde bulunmuş ve önemli zaferler kazanmış bir Osmanlı devlet adamı ve komutandır.

Cerbe Deniz Muharebesi 1560 yılının Mayıs ayında Tunus'un Cerbe Adası açıklarında Kaptan-ı Derya Piyale Paşa kumandası altındaki Osmanlı Donanmasıyla İspanyol kuvvetlerinin başını çektiği bir Haçlı Donanması arasında yapılmış bir deniz savaşıdır. Osmanlıların büyük bir zafer kazandığı bu savaşta Haçlı gemilerinin yarısı batırılmıştır.

Ramazan Efendi Camii İstanbul'un Kocamustafapaşa semtinde bir camidir. 1585'te Mimar Sinan tarafından yapılan cami, Kuvayı Milliye caddesinin otobüs duraklarında biten yönündedir. Tek minareli, kırma çatılıdır. Çeşitli tamirler görmüştür. Dede Efendi bu caminin tamirine destek vermiştir. Hüsrev Çelebi Camii, Bezirganbaşı Camii adıyla da bilinir. Ramazan Efendi denmesinin sebebi buradaki tekke şeyhinin adının Ramazan Efendi oluşundandır. Ramazan Efendi, cami giriş kapısının solunda yapıya bitişik türbesinde yatmaktadır.
Akşemseddin Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde Keçeciler caddesi ile Yamak sokağının kesiştiği noktada, Hırka-i Şerif Camii'ne 200 m uzaklıktadır.

Brandenburg Kapısı Almanya'nın Berlin şehrinin ana sembollerinden biridir. Hemen kuzeyinde Reichstag bulunur. Soğuk Savaş boyunca, Reichstag Batı Berlin'de, Brandenburger Kapısı Doğu Berlin'de bulunmuştur. Kapı 1788-1791 yılları arasında yapılmıştır.

Kapı, bir mekâna ya da bir taşıta girip çıkarken geçilen, mafsallı, sürgülü ya da elektronik aksamlı açılıp kapanabilir levha ya da bölme açıklığıdır. Kapılar, yapıların içine girmeye veya yapı içindeki odalar arasında yer değiştirebilmeye olanak sağlayan, temelde tüm dünya kültürlerinde aynı biçimde kullanılan mimari ögelerdir. Elektronik kilitli otomatik kapılar da vardır.

Girne Kapısı, Lefkoşa surlarında yer alan bir kapı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan kapı; şehrin kuzeye, dolayısıyla Girne'ye ulaşımını sağlamaktaydı. 1567 yılında inşa edilmiş olup, Venediklilerin yaptığı üç kapıdan biridir. 1821 yılında Osmanlılar tarafından tadilattan geçirilmiştir. 1931 yılında her iki yanındaki surlar yıkılarak motorlu araçlar için yol açılmıştır. Günümüzde Lefkoşa Turizm Enformasyon Ofisi'ne ev sahipliği yapmaktadır.

Şam Kapısı, Kudüs'ün doğu bölümünde; Eski Kudüs denen tarihi kısmında yer alan önemli bir sur kapısıdır. Kudüs'ü çevreleyen 4 km. uzunluğundaki surlarda bulunan 7 kapıdan en büyüğüdür. Kapı, Süleyman Surları üzerinde bulunmaktadır. Kapının hemen önünde ise Sultan Süleyman Caddesi geçmektedir. Yine cadde üzerindeki bugün mesken olarak kullanılan Osmanlı yapısı Kudüs Mevlevihanesi'ne yakındır.

Akyaka Sınır Kapısı, Kars ilinin en doğusunda yer alan Akyaka ilçesinde, Ermenistan sınırında bulunan demiryolu sınır kapısıdır. Kapı 1993'ten beri kapalıdır. Deniz seviyesinden 1532 metre yüksekliktedir.
D.977 Türkiye'nin doğusunda bulunan bir devlet kara yoludur.

Kleoptra Kapısı veya Deniz Kapısı, adını Mısır kraliçesi VII. Kleopatra'dan alan, Mersin'in Tarsus ilçesinde bulunan bir şehir kapısıdır.

Lefkoşa surları, Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa'yı çevreleyen bir dizi savunma duvarıdır. İlk şehir surları Orta Çağ'da inşa edilmiş ancak 16. yüzyıl ortalarında Venedik Cumhuriyeti tarafından tamamen yeniden inşa edilmiştir. Venedikli mühendis Guilio Savorgnan'nun bir sanat eseri olarak görülen surlar 4,8 kilometre (3,0 mi) uzunluğunda olup on bir burç ile üç giriş kapısına sahiptir. Günümüzde büyük ölçüde bozulmamış bir hâlde olan surlar, Doğu Akdeniz'deki en iyi korunmuş Rönesans surları arasındadır. Önemli bir turistik cazibe merkezidir.

Araba kapısı, otomobillerde bulunan kapıdır. Arabaya girmek ve çıkmak için tasarlanmıştır. Genellikle bir menteşe üzerine, bazen de kapı açıklığı boyunca özel bir ray üzerine monte edilir. Araba kapıları manuel veya elektrikli olarak açılabilir. Elektrikli kapılar genellikle minibüslerde, modifikasyonlu arabalarda veya lüks araçlarda bulunur. Modern arabalar 2 kapı, 4 kapı veya 5 kapılıdır. Araba kapısı Kapı paneli, kapı kolu, anahtar, elektrikli pencere regülatörü, araba sütunu, elektrikli kapı kilitlerinden oluşur. Kapı araba anahtarı ve ve akıllı anahtar ile açılır kapanır.

Sürgülü araba kapısı sürgülü kapı türlerinden olan bir araba kapısıdır. Kapının genellikle yatay olarak dışarıda kayması için bir ray üzerine monte edilir veya asılır. Otobüs kapıları ve fiş kapısı ile benzerlikleri bulunur. Sürgülü kapılar genellikle Toyota Porte, Peugeot 1007 ve Renault Kangoo gibi mini MPV'lerin dışında kullanılır. Toyota Previa, Citroën C8, Peugeot 807, Chrysler Voyager ve Kia Sedona gibi tam boyutlu furgon ve minivan'larda daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Cep kapısı, uzunluğu boyunca kayan, açıldığında bitişik duvardaki bir bölmeye veya taşıtlarda kaybolan sürgülü bir kapıdır.

Aşağıdaki liste, Tapınak Tepesi Kapıları hariç , Kudüs'ün Eski Şehrinin Kapılarını listeler. Kapılar, son 1500 yılda Kudüs'ün eski haritalarının çoğunda görülebilir.

Humetü's-Sevk, Tunus'un Medenin ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, Cerbe Adası'nda Acim'in 20 km kuzeyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 159,4 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 24.865'tir.

Midun, Tunus'un Medenin ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, Cerbe Adası'nın kuzeydoğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 189,3 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 72.291'dir.

Bab Alevi, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir şehir kapısıdır. Kapı, Hafsî sultanı Ebu İshak İbrâhim el-Müstensir tarafından inşa edilmiştir ve adını birinci kattan almıştır. Barbaros Hayreddin Paşa 1534 yılında Tunus'a bu kapıdan girmiştir.