İçeriğe atla

Babi Bedelov

Babi Bedelov
Bedelov, 2015'te
Doğum18 Haziran 1959 (65 yaşında)
Lerik, SSCB
MeslekRessam, şair
VatandaşlıkFransa

Babahan Büyükhan oğlu Bedelov (AzericeBabaxan Böyükxan oğlu Bədəlov, 18 Haziran 1959, Lerik), Azeri şair ve ressamdır.

Yaşamı

İki senelik Sovyet Kara Kuvvetleri'nde askerlik hizmetini yerine getirdikten sonra Sankt-Peterburg'a yerleşti. Burada iken şehrin yeraltı sanat sahnesinin başlıca şahsiyetlerinden olmuştu. 1990'larda Puşkinskaya Caddesi'nde yer alan bir "squat" eylemine katılmıştı.[1]

Kendisini en çok boya resimleri, nesneler, yerleştirmeler ve performanslar ile ifade eder. Eserlerini sıkça şiirleri ile bütünleştirir ve "görsel şiir" yaratmaya çalışır.[1]

Rusya'da yaşadıktan sonra ilk önce Türkiye'ye gitti, sonra Azerbaycan'a geri döndü. 2006'da Birleşik Krallık'ta sunulan bir uluslararası sanat atölyesine davet edildikten sonra Cardiff'e yerleşip ülkesindeki eşcinsellere yönelik baskıları sebep göstererek sığınma talebinde bulunduysa da Azerbaycan yasasında eşcinsellik karşıtı bir düzenlemenin olmaması öngörülmüş, sığınma talebi yetersiz bulunarak reddedilmiş ve Bedelov Azerbaycan'a sınırdışı edilmiştir. Azerbaycan'da bulunduğu süre boyunca eşcinselliğinden ötürü şiddet ve tehditlere maruz kalan Bedelov,[1] Paris'e kaçtı ve 2011'de sığınma hakkını kazandı.[2][3]

Sergileri

  • 2007: Moskova, Victor Misiano.
  • 2009: "Monument to Transformation", City Gallery, Prag.
  • 2010: MANIFESTA 8, Murcia/Cartagena.
  • 2010: "The Watchmen, the Liars, the Dreamers", Le Plateau, Centre d'art contemporain, Paris.
  • 2010: "LONELY AT THE TOP", MuHKA, Museum of Contemporary Art, Anvers.

Görsel şiirleri

Kaynakça

  1. ^ a b c Çernov, Sergey (5 Aralık 2008). "Artist on the run: Openly gay, politically active and trying to find a place to settle" (İngilizce). The St. Petersburg Times. 9 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2011. 
  2. ^ Patinet, Antoine (8 Nisan 2011). "Babi Badalov obtient l'asile politique en France" (Fransızca). Yagg. 4 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2011. 
  3. ^ "Azərbaycanlı homoseksual rəssam Bakı "Eurovision"i haqda..." (Azerice). azadlıq.org. 9 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerice</span> Azerbaycanın resmî dili olan Türk dili

Azerice, Azerbaycanca veya Azerbaycan Türkçesi, Türk dilleri dil ailesinin Oğuz grubu içerisinde yer alan ve bir Türk halkı olan Azerilerin ana dilini oluşturan dil. En çok konuşucusu İran Azerbaycanı'nda bulunan dil, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmî dilidir. Rusya'ya bağlı özerk bir cumhuriyet olan Dağıstan'ın ise resmî dilleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Sanat</span> duygusal veya estetik çekicilik yoluyla dışsal değerler yaratma sürecine denir

Sanat, en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır. Tarih boyunca neyin sanat olarak adlandırılacağına dair fikirler sürekli değişmiş, bu geniş anlama zaman içinde değişik kısıtlamalar getirilip yeni tanımlar yaratılmıştır. Bu tanımlardan en yaygın kabul göreni sanatın edebiyat, resim, müzik, tiyatro, sinema, mimari ve heykel alt türlerinden oluştuğu görüşüdür. Bugün sanat terimi birçok kişi tarafından çok basit ve net gözüken bir kavram gibi kullanılabildiği gibi akademik çevrelerde sanatın ne şekilde tanımlanabileceği, hatta tanımlanabilir olup olmadığı bile hararetli bir tartışma konusudur.

<span class="mw-page-title-main">Kaçar Hanedanı</span> 1789-1925 yılları arasında İranı yöneten Türk hanedan

Kaçar Hanedanı, İran'daki Azerbaycan Türklerinin Kaçar boylarından olan Kovanlı kolu tarafından kurulmuş ve 1794 ile 1925 yılları arasında hüküm sürmüş bir İran Devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Bahtiyar Vahapzade</span> Şair

Bahtiyar Vahabzade, Azerbaycanlı şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Devrim Erbil</span> Türk ressam

Devrim Erbil, Türk ressam, Devlet Sanatçısı sanat eğitimcisi ve öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Futbol Federasyonları Birliği</span>

Azerbaycan Futbol Federasyonları Birliği Azerbaycan'da futbolu düzenleyen kurumdur. Azərbaycan Premyer Liqası ve Azerbaycan millî futbol takımını düzenlemektedir.

Azerbaycan'ı 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Aysel Teymurzade və Arash birlikte söyledikleri Always şarkısı ile temsil ettiler.

<span class="mw-page-title-main">Mübariz İbrahimov</span> Azerbaycan ulusal kahramanı

Mübariz Ağakerim oğlu İbrahimov, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin askeriydi, gedikli subay olarak görev yapmaktaydı. İbrahimov, 2010 yılında ölümünden sonra Azerbaycan'da yılın adamı ve Azerbaycan ulusal kahramanı unvanlarına layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Efran İsmailov</span>

Efran İsmailov, Azerbaycanlı futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Sebine Babayeva</span>

Sebine Babayeva, Azerbaycanlı şarkıcı.

Refik Nezir oğlu Tağıyev, Azeri yazar, gazeteci, hekim.

<span class="mw-page-title-main">Ferid Memmedov</span>

Ferid Memmedov, Azerbaycanlı şarkıcı. İsveç'in Malmö kentinde gerçekleştirilen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Azerbaycan'ı "Hold Me" şarkısıyla temsil ederek 234 puan topladı ve ikinci oldu.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da LGBT hakları</span>

Azerbaycan'da LGBT hakları, Azerbaycan sınırları içerisindeki eşcinsel bireylerin yaşam biçimidir. Azerbaycan'da LGBT bireyler için hiçbir yasal güvence bulunmamakla birlikte ülke genelinde homofobik yaklaşım bulunmaktadır.

Azeri diasporası, Azerbaycan ve İran Azerbaycanı dışında yaşayan ve kendisini bu adla değerlendiren Azerilere verilen genel ad. Azerbaycan dışında 3-4 milyon kadar Azerbaycanlının yaşadığı iddia edilmektedir. Ancak sağlıklı istatistikler yoktur. Azerbaycanlıların en yoğun olduğu ülkeler Rusya, ABD, Ukrayna, Kazakistan, Almanya ve Fransa'dır. Türkiye, Gürcistan ve Rusya'nın Azerbaycan'a komşu bölgelerinde yaşayan etnik Azerbaycanlılar kendilerini diaspora kapsamında değerlendirmemektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Yeni medya sanatı</span>

Yeni medya sanatı; dijital sanat, bilgisayar grafikleri, yeni medya teknolojileri, bilgisayar animasyonları, sanal sanat, İnternet sanatı, interaktif sanat, video oyunları, robotbilimi ve bioteknolojik sanat yöntemlerini kullanarak yapılan sanat eserlerini kapsayan bir sanat türüdür. Bu terim, açığa çıkardığı kültürel obje ve sosyal olaylar ile kendini eski görsel sanatlardan ayırmaktadır. Kullanılan araçlar ile bu mecra, çağdaş sanat için kilit bir rol oynamakta ve doğal olarak günümüzde Yeni Anlatım Biçimleri veya Yeni Medya konularını okutan saygın üniversite, sanat okulu ve uluslararası lisansüstü programlarının sayısının gün geçtikçe artmasına sebep olmaktadır. Yeni medya sanatı genellikle sanatçı ve izleyici ya da izleyici ve sanat eseri arasında bir etkileşim içerir. Fakat, bazı teorisyenlerin ve küratörlerin belirttiği gibi bu etkileşim, sosyal takas, katılım ve dönüşüm yeni medya sanatının ayırt edici özelliği değil, diğer modern sanat pratikleriyle paylaştıkları ortak zemindir. Bu anlayış aslında, kültürel uygulama biçimleriyle eş zamanlı ortaya çıkan teknolojik platformları ve teknolojik mecraları sorgulamayı vurgular.

Veli Yusuf oğlu Ahundov, Azerbaycan Komünist Partisi 10. Birinci Sekreteri, siyasetçi ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Tatlin</span>

Vladimir Yevgrafoviç Tatlin Sovyet mimar, heykelci ve kuramcıdır. Kazimir Maleviç ile birlikte, 1920'lerin Sovyet avangart sanat hareketindeki en önemli iki figürden biriydi. Sonrasında konstrüktivizm hareketinde de önemli bir sanatçı oldu. Yapımına 1919 yılında başladığı Tatlin'in Kulesi adlı eseriyle tanınmaktadır.

Azim Azimzade Azerbaycanlı bir sanatçı ve karikatüristti. Azerbaycan SSC Halk Sanatçısı onursal unvanı ile ödüllendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Halide Seferova</span> Azeri ressam

Halide Elekber kızı Seferova, Azeri kökenli Sovyet ressam. Seferova 1977'de Azerbaycan SSC Onur Sanatçısı, 1989'da ise Azerbaycan SSC Halk Sanatçısı unvanına layik görülmüştür.

Fariz Bedelov ve Aygün Şahmalıyeva'nın ölümü — Ermenistan silahlı kuvvetleri tarafından 2011 yılında dört ay içinde öldürülen Azerbaycanlı çocuklar. İlk olarak 8 Mart'ta 8 yaşındaki Fariz Bedelov, Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarında bulunan Ermeni silahlı kuvvetlerine bağlı birliklerin keskin nişancı ateşi sonucu Ağdam ilçesinin Orta Gervend yerleşimindeki evinin bahçesinde öldürüldü. Dört ay sonra, 14 Temmuz'da Ermenistan silahlı kuvvetlerinin Alibeyli yerleşim bölgesinde içinde patlayıcı düzenek bulunan bir oyuncağı Tovuz Nehri'ne bırakması sonucunda, oyuncağı bulup evine getiren ve onunla oynarken meydana gelen patlama sonucunda 12 yaşındaki Aygün Şahmalıyeva ölmüştür.