İçeriğe atla

Babayerli

Babayerli, evlilikten sonra çiftin erkek tarafının akrabaları yanında yerleşmesi[1][2] ve böyle sosyal sistem geliştiren toplumları sosyal antropolojide belirten terim. Buradaki yerden kastedilen damadın ailesinin bulunduğu ev, köy, kasaba, şehir gibi yakınlıktır ve Türkçede kadınların evlenmesini ifade etmede kullanılan "göçmek" (halk ağzında "köçmek") fiili gelinin damadın ailesinin bulunduğu yere göçmesini belirtir. Etimolojik olarak "gelin" kelimesi de "gelmek" fiilinden köken alır. Evli çiftin kadın tarafının yanına yerleşmesine ise anayerli (matrilocal) adı verilir. Babayerlilik anayerliliğe göre toplumların çoğunda (Türkler, Kürtler, Araplar, Eskimolar, Hititler ...) görülür.

Kaynakça

  1. ^ "Etnoloji Sözlüğü" (PDF). kitaplar.ankara.edu.tr. s. 35. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2016. []
  2. ^ "Budunbilim Terimleri Sözlüğü" (PDF). kitaplar.ankara.edu.tr. s. 12. 22 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ekşi Sözlük</span> Katılımcı sözlük

Ekşi Sözlük, kayıtlı yazarların yorumlarını içeren Türkiye merkezli bir katılımcı sözlük özelliği gösterse de tartışma platformu, arama motoru, sosyalleşme aracı, tarihî belge, reklam mecrası nitelikleri haiz tek bir tanım etrafında toplanamayan bir ağ sayfasıdır. İçeriklerinin doğru, güncel ve tarafsız olma zorunluluğu yoktur, argo kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Türkçe</span> Türk halkının Oğuz Türkçesi dili

Türkçe ya da Türk dili, Güneydoğu Avrupa ve Batı Asya'da konuşulan, Türk dilleri dil ailesine ait sondan eklemeli bir dildir. Türk dilleri ailesinin Oğuz dilleri grubundan bir Batı Oğuz dili olan Osmanlı Türkçesinin devamını oluşturur. Dil, başta Türkiye olmak üzere Balkanlar, Ege Adaları, Kıbrıs ve Orta Doğu'yu kapsayan eski Osmanlı İmparatorluğu coğrafyasında konuşulur. Ethnologue'a göre Türkçe, yaklaşık 90 milyon konuşanı ile dünyada en çok konuşulan 18. dildir. Türkçe, Türkiye, Kuzey Kıbrıs ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nde ulusal resmî dil statüsüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Afet İnan</span> Türk sosyolog ve tarihçi

Afet İnan, Türk sosyolog, tarihçi ve akademisyen. Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızıdır.

Cümlenin ögeleri, cümlede yüklem ile görev ve anlam yönünden yükleme eşlik eden diğer parçalardan her biri. Cümlenin ögeleri tek bir sözcükten veya sözcük grubundan oluşabilir. Ögeler anlamlı ve doğru cümleler kurulabilmesini sağlar. Türkçede cümlenin ögeleri şunlardır:

  1. Yüklemler
  2. Yapım ekleri
  3. Çekim ekleri
  4. Nesneler
  5. Bağlaçlar
  6. Dolaylı tümleçler
  7. Zarf tümleçleri
  8. Edat tümleçleri
  9. Özneler
  10. Noktalama işaretleri
<span class="mw-page-title-main">Lazca</span> Laz halkı tarafından kullanılan dil

Lazca Türkiye'nin Doğu Karadeniz kıyı şeridinde Rize ilinin Pazar ilçesinde bulunan Melyat Deresi'nden itibaren ve Gürcistan'ın Türkiye ile paylaştığı Sarp köyüne uzanan bölgede yaşayan Laz halkı tarafından konuşulan ve eski Kolhis dilinin devamı olduğu düşünülen Zanik bir Güney Kafkas dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Hüyükköy, Şarkışla</span>

Hüyükköy, Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Dara, Artuklu</span> Artukluya bağlı mahalle

Dara, Mardin ilinin Artuklu ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Ardıçgöze, Bayburt</span>

Ardıçgöze, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Aşağıçimağıl, Bayburt</span>

Aşağıçimağıl, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Başçimağıl, Bayburt</span>

Başçimağıl, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Demirışık, Bayburt</span>

Demirışık, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Göloba, Bayburt</span> Bayburt köyü

Göloba, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Sarımeşe, Bayburt</span>

Sarımeşe, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Soğukgöze, Bayburt</span>

Soğukgöze, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Taşocağı, Bayburt</span>

Taşocağı, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Sabiha Sultan</span> Osmanlı prensesi

Sabiha Sultan veya Rukiye Sabiha Osmanoğlu, son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin’in kızı ve son İslam Halifesi Abdülmecid Efendi'nin gelini.

Sıfat-fiil, ortaç veya partisip; bir fiilin cümlede sıfat görevinde kullanılan hâli. Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiillerin sonuna sıfat-fiil ekleri olan -en, -esi, -mez, -ar, -di(k), -di(ği), -ecek ve -miş getirilerek oluşturulur ve kısaca anası mezar dikecekmiş şeklinde formülize edilir. Sıfat-fiiller kendinden sonraki kelimelerle birlikte sıfat tamlaması oluşturur.

Anayerli, evlilikten sonra çiftin kadın tarafının akrabaları yanında yerleşmesi ve böyle sosyal sistem geliştiren toplumları sosyal antropolojide belirten terim. Buradaki yerden kastedilen gelinin ailesinin bulunduğu ev, köy, kasaba, şehir gibi yakınlıktır. Evli çiftin erkek tarafının yanına yerleşmesine ise babayerli adı verilir. Türkler ve Çerkeslerdeki iç güveyi uygulaması anayerli uygulamadır.

<span class="mw-page-title-main">Hidrofit</span>

Hidrofit, yaşama ortamı su olan bitkilerin genel adı. Bu bitkilerin, sabit hâlde tamamen su içine gömülü olarak yaşayan veya yapraklarını suyun dışına çıkararak yaşayan türleri olduğu gibi, suyun içinde yüzerek yaşayan türleri de mevcuttur. Yüzücü bitkilerin bir kısmı yaşamları boyunca kök taşımazlar.

Gün Eksilmesin Penceremden, Cahit Sıtkı Tarancı'nın ölümünün ellinci yılında, 2006'da, Can Yayınları tarafından basılan hikâye kitabıdır. Kitapta Tarancı'nın 43 hikâyesi yer almaktadır. Kitabın adı Tarancı'nın "Gün Eksilmesin Penceremden" adlı şiirinden gelmektedir.