İçeriğe atla

Babassu yağı

Brezilya'nın Maranhão şehrindeki Babassu palmiyeleri

Babassu yağı veya cusi yağı, Güney Amerika'nın Amazon bölgesinde yetişen babassu palmiyesinin (Attalea speciosa) tohumlarından elde edilen, berrak açık sarı bitkisel bir yağdır. Gıdalarda, temizlik maddelerinde ve cilt ürünlerinde kullanılan, kurutucu olmayan bir yağdır. Bu yağ, hindistan cevizi yağına benzer özelliklere sahiptir ve aynı bağlamda kullanılır. Hindistan cevizi yağının alternatifi olarak, giderek daha fazla kullanılmaktadır. Babassu yağı, aşağıdaki oranlarda yaklaşık% 70 lipit'tir:[1]

Yağ asidiYüzde
Lorik50.0%
Miristik20.0%
Palmitik11.0%
Oleik10.0%
Stearik3.5%

Lorik ve miristik asitler, insan vücudunun sıcaklığına nispeten yakın erime noktalarına sahiptir, böylece babassu yağı cilde temas halinde eriyen bir katı olarak uygulanabilir. Bu ısı transferi bir soğutma hissi verebilir. Etkili bir nemlendiricidir.

Şubat 2008'de, Virgin Atlantic Airways'in sponsor olduğu bir biyo-yakıt denemesinde, bir Boeing 747'nin bir motoruna kısmen güç sağlamak için, babassu ve hindistan cevizi yağı karışımı kullanılmıştır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Soap Making Oil Properties". Saratoga Scents. 7 Ekim 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2006. 
  2. ^ "First biofuel flight, BBC News, 24/2/08". 29 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hindistan</span> Güney Asyada bir ülke

Hindistan, resmî adıyla Hindistan Cumhuriyeti, Güney Asya'da bulunan bir ülkedir. Dünyanın en büyük yedinci coğrafi alanı ve en büyük nüfusuna sahip olan ülkenin ulusal marşı Jana Gana Mana'dır. Ülkede resmî dilleri İngilizce ve Hintçe oluşturur, ancak 22 adet tanınmış bölgesel dil de bulunur. Hindistan'da baskın din Hinduizm olup, ülke Endonezya ve Pakistan'dan sonra sayıca en kalabalık Müslüman nüfusa sahiptir. Hindistan nominal fiyatlarla dünyanın en büyük on ikinci ekonomisine ve satın alma gücü paritesine göre dünyanın en büyük dördüncü ekonomisine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Niue</span> Büyük Okyanusta, Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsüne sahip ülke

Niue, Polinezya ada öbeği içerisinde, Büyük Okyanus'un güneyinde yer alan, kendi kendine yöneten, bağımsız bir ülke olan ancak Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsünde olan Okyanusya ada ülkesi. Niue'nin başkenti Alofi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Çağlayancerit</span> Kahramanmaraş ilçesi

Çağlayancerit, Kahramanmaraş ilinin Akdeniz Bölgesi'nde kalan bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Cezerye</span>

Cezerye veya cezeriye, özellikle Mersin ve Adana bölgesinde yaygın tatlı türü. Osmanlı mutfağında yer alır. Havuç, toz şeker, ceviz ve hindistan cevizinden yapılır. Adını, Arapçada havuç anlamına gelen kelimesinden alır. Rendelenen havuç önce haşlanır haşlandıktan sonra şekerle kavrulur. Üzerine hindistan cevizi; içine antep fıstığı, fındık, yer fıstığı ya da ceviz koyulur. Mersin Cezeryesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Palmiye</span> bitki ailesi

Palmiye, palmiyegiller familyasını oluşturan tropik iklimlerde yetişen türlerin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan cevizi</span> Palmiyegillerden, tropikal bölgelerde yetişen bir ağaç

Hindistan cevizi, palmiyegiller (Arecaceae) familyasından tropik bölgelerde yetişen meyvesi yenen bir palmiye türü.

<span class="mw-page-title-main">Victoria (Seyşeller)</span> Seyşellerin başkenti

Victoria, Seyşeller'in başkentidir. Şehir ilk olarak İngiliz sömürgecileri tarafından kuruldu. Victoria şehrinin nüfusu 25.000 dir. Victoria'nın uluslararası havaalanı vardır.Ayrıca ulusal stadyum ve devlet kurumları da bu şehirdedir. Victoria şehri 25 Seyşel Adaları bölgesinin en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya mutfağı</span>

Endonezya mutfağı 17.000'den fazla adadan oluşan Endonezya üzerinde yaşayan binlerce kültürün çeşitliliğinden meydana gelir. Bu nedenle tek bir çeşit Endonezya mutfağı yoktur fakat bölgesel yemek çeşitleri vardır. Endonezya mutfağı Endonezya kültürünün bir yansımasıdır. Yemek pişirme tarzı ve stili bölgeden bölgeye farklılıklar gösterir.

<i>Parajubaea</i>

Parajubaea, kapalı tohumlulardan Arecaceae familyasına ait bir cinstir. Bu palmiyeleri diğer türlerden ayıran özellik hindistan cevizi gibi dişi ve erkek çiçeklerin aynı ağaç üzerinde olması ve bu sebeple hurma veren palmiyeler gibi dişi ve erkek palmiye ağaçlarına meyve için ihtiyaç duymamaları, meyvelerinin minyatür hindistan cevizine benzemesi ve diğer bazı palmiye ve hindistan cevizi türlerinin aksine yüksek rakımlı yerlerde yetişebilmeleridir. Yine doğal olarak yetiştikleri alanlarda yerel halk bu türün cinslerinin meyvelerinden yararlanabilmektedir. Yine hindistan cevizine benzer yapraklara sahip oldukları için peyzaj'da da bu cinsin türlerinden de yararlanılabilmektedir. Bunun yanında bütün Parajubaea cinsleri Jubaea chilensis ile de yakından akrabadır.

<span class="mw-page-title-main">Tayland mutfağı</span>

Tayland mutfağı Tayland'ın milli mutfağıdır. Birden fazla Güneydoğu Asya geleneğini harmanlamıştır ve hafif hazırlanmış, güçlü aromatik unsurlar ihtiva eden yemekleriyle tanınır. Tayland mutfağında baharatlar çok yaygın kullanılmaktadır. Diğer Asya mutfaklarında olduğu gibi Taylandlı şefler de yemeklerde denge, detay ve çeşitliliğe çok önem verirler. Tayland yemeklerinde, her bir yemekte ya da tüm sofrada, ekşi, tatlı, tuzlu ve acı olmak üzere dört ana lezzetin dengesi gözetilir.

<span class="mw-page-title-main">Çikolatalı trüf</span>

Çikolatalı trüf, şekli itibarıyla domalan mantarını andıran, içi ganaj, dışı çikolata veya kakao tozu ile kaplı bir tür şekerlemedir.

<span class="mw-page-title-main">Fiji bayrağı</span> Ulusal bayrak

Fiji bayrağı günümüzde kullanıldığı hâli ile 10 Ekim 1970 tarihinde kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kopra</span>

Kopra, hindistan cevizi yağı çıkarmak için kullanılan kurutulmuş hindistan cevizi çekirdeğidir. Kopra'dan hindistan cevizi yağı çıkarma ve kullanma ile ilgili en erken kanıt, MS 1. yüzyıldan itibaren erken Tamil edebiyatında belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan cevizi yağı</span>

Hindistan cevizi yağı, hindistan cevizi avucundan hasat edilen olgun çekirdekten elde edilen bir yemeklik yağdır. Çeşitli uygulamalara sahiptir. Yüksek oranda doymuş yağ içermesinden dolayı oksitlenmesi yavaştır ve bu nedenle bozulma olmadan 24 °C'de altı aya kadar dayanabilmektedir. "Sağlıklı" olarak pazarlanmasına rağmen yüksek doymuş yağ oranı nedeniyle kalp hastalıkları ile ilişkilendirilmekte ve sağlığa etkileri genellikle tereyağı, donyağı ve palm yağı gibi yağlarla karşılaştırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yemeklik yağ</span>

Yemeklik yağ, kızartma, fırınlama ve diğer pişirme yöntemlerinde kullanılan bitkisel, hayvansal veya sentetik yağdır.

ZICO hindistan cevizi suyu üreten El Segundo, Kaliforniya merkezli bir Amerikan içecek şirketidir. ZICO, Orta Amerika'da bir Barış Gücü gönüllüsü olarak hindistan cevizi suyuna sunulmasının ardından Mark Rampolla tarafından 2004 yılında kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Puran poli</span> Hint yemeği

Puran Poli Hindistan'ın Dekan Yaylasından gelen bir tatlı yassı ekmek türüdür. Nohut, koyu esmer palmiye özunden elde edilen jaggery şekeri, düşük proteinli beyaz un, kakule, küçük hindistan cevizi, saf yağ ve su ile hazırlanan hamur bazı yörelerde noğut yerine hint güvercin bezelyesi veya maş fasulyesi kullanılıyor. Kuru meyve ve zerdeçal da eklenebilir. Puran poli Hindu bayramları Holi ve Ganesh Chaturthi için hazırlanır.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan cevizi suyu</span>

Hindistan cevizi suyu, hindistan cevizi içindeki berrak sıvıdır. Erken gelişimde, nükleer gelişme aşamasında hindistan cevizi endospermi için bir süspansiyon görevi görür. Büyüme devam ettikçe, endosperm hücresel fazına olgunlaşır ve hindistan cevizi hamurunun kabuğuna birikir.

Kedi Blaze, Kirpi Sonic'in oyun serisinde görülen bir karakter. İlk kez 2005'te Sonic Rush oyununda görülmüştür. Ateşi kontrol etmesini sağlayan Pirokinezi gücüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan cevizi üretimine göre ülkelerin listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, Gıda ve Tarım Örgütü Kurumsal İstatistik Veritabanı verilerine dayanarak, 2016'dan 2018'e kadar Hindistan cevizi üretimine göre ülkelerin bir listesidir. 2017 yılında 60.444.228 ton olan Hindistan cevizi için tahmini toplam dünya üretimi 61.865.423 metrik ton olarak gerçekleşti. Filipinler, Endonezya ve Hindistan, dünyadaki toplam kurutulmuş Hindistan cevizi içi'nin yaklaşık% 70'ini üretmektedir, Filipinler ve Endonezya da dünyanın ana Hindistan cevizi yağı ihracatçılarıdır. Bağımlı bölgeler italik olarak gösterilir.