İçeriğe atla

Babas

Babas, Bolu Mudurnu'nun 3 km güneyinde yer alan termal kaynaktır.[1] Türkiye'nin en yoğun ormanlık alanlarına sahip bölgelerinden birinde yer alan bu kaynağın kaplıca olarak kullanımı 2500 yıl öncesine dayanır. Babas çevresinde, Hititler, Roma İmparatorluğu, Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinden izlere rastlamak mümkündür. Bu alanda ilk çağlarda yapılan kaya oyma hamamların yanı sıra, 1000 yıllık bir tarihi kaplıca hamamı bulunmaktadır.

Mudurnu Babas Bölgesi

Termal Suyun Kullanım Alanları

"Doğal Kalsiyumlu ve Florürlü Termomineral Su" niteliklerini taşıyan Babas kaynağı, cilt hastalıkları ve romatizma ağrılarını iyileştirici etkisinin yanı sıra; Kardiyovasküler sistem, Metabolik sistem, birtakım hormonal reaksiyonlar, İmmün sistem ve Sinir Sistemi üzerinde normalleştirici tesire sahiptir. 40 °C sıcaklıkta çıkan Babas termal suyu; Su içi egzersizler ve içme kürleriyle Balneolojik tedavi amaçlı kullanılabilir.

Su içi egzersizlerle kullanım

Romatizmal Hastalıklar

  • Dejeneratif eklem hastalıkları
  • İnflamatuar romatizmal hastalıklar
  • Yumuşak doku romatizmaları

Genel Sağlık Güçlendirme

  • Her yaşta Wellness ve Preventif kürler
  • İleri yaşlılık - sağlıklı yaşlanma için kürler
  • Strese karşı kürler
  • Aşırı kilo sorununda kürler
  • Daha dinç bir vücut ve sağlıklı organ fonksiyonları için koruyucu kürler.

İçme kürleriyle kullanım

Kalsiyum içeriğine bağlı olarak,

  • Günlük kalsiyum gereksiniminin bir kısmının karşılanmasında.
  • Kemik ve dişlerin gelişmesi ve sağlamlığında
  • Kalp kası ve çizgili kasların yeterli çalışmasında
  • Osteoporoz ve Raşitizm hastalıklarına karşı destek ve önlem amacıyla içme kürlerinin yararlı olacağı beklenir.

Florür içeriğine bağlı olarak;

  • Beslenmede florür eksikliğinde
  • Çocuklarda ve gençlerde diş çürüklerinin önlenmesinde
  • Hamilelikte ve yetişkinlerde florür eksikliğinin giderilmesinde yararlı etkileri bulunmaktadır.[2]

Dipnotlar

  1. ^ "Mudurnu Babas Coğrafi Konumu". 15 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2012. 
  2. ^ Karagülle, Prof. Dr. Zeki. "Bolu Mudurnu Babas Kaplıcası Doğal Kaynak Suyunun Tıbbi Balnelojik Değerlendirmesi" (PDF). İstanbul Üniversitesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı. Erişim tarihi: 18 Aralık 2012. []

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zehirlenme</span> Kimyasal bir maddenin canlı üzerindeki patolojik etkisidir

Zehirlenme, kimyasal bir maddenin canlı organizma üzerindeki patolojik etkisidir. Görece küçük miktarlarda kimyasal ya da biyokimyasal etki gösteren zehir, süresi ve ağırlığı değişebilen bir hastalık haline ya da ölüme yol açar. Adli tıp uzmanları, zehirlenme olgularını 3 orijine ayırarak inceler:

  1. Kaza
  2. İntihar
  3. Cinayet
<span class="mw-page-title-main">Kalsiyum</span> kimyasal element

Kalsiyum, toprak alkalileri grubundan metalik bir element. Sembolü "Ca"dır. İsmi Latincede “kireç” anlamına gelen “calx” sözcüğünden gelmektedir. İlk defa 1808'de Humphry Davy tarafından kalsiyum hidroksitten elektroliz yoluyla elde edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pekmez</span> Şurup

Pekmez üzüm, kuşburnu, incir, keçiboynuzu (harnup) veya dut gibi tatlı meyvelerin ya da şeker pancarı, ardıç meyvesi gibi şekere dönüşebilecek tarım ürünlerinin ezilerek kaynatılması ile üretilen, yoğun ve tatlı bir şuruptur.

<span class="mw-page-title-main">Mudurnu</span> Bolunun ilçesi

Mudurnu, Bolu'nun bir ilçesidir. İl merkezine 52 km uzaklıktaki Mudurnu İlçesi eski Türk evleri bakımından önemli bir özelliğe sahiptir. Yeşilin hakim olduğu ilçede 207 konut, 20 dini kültürel yapı, 2 askeri yapı, 2 doğal anıt, çeşme ve hamam olmak üzere toplam 231 adet mimari değeri yüksek yapı bulunmaktadır. Bu nedenle ilçe "Kentsel Sit Alanı" ilan edilmiştir. Türk sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biri ise Armutçular Konağı ve Keyvanlar Konağıdır. Yöresel ev yemeklerinin tanıtıldığı konaklardan oda kiralamak da mümkün. İlçe sınırlarındaki Abant Gölü, Sülük Gölü, Karamurat Gölü, Şeyh-ül Ümran Tepesi görülmeye değer yerlerinden olup tüm Mudurnu'yu kuş bakışı izleme imkânı sunar. Ana gelir kaynağı hayvancılık olan Mudurnu'da bayanların hünerle işlediği iğne oyası da önemli bir gelir kaynağıdır. Ayrıca pişmaniye adıyla bildiğimiz Mudurnu Saray Helvalarının üretim merkezi olan Mudurnu birçok isimle kendini Türkiye ve dünya çapında duyurmuştur. Demirciler çarşısında eskilerin el işlerini bu güne taşıyan birkaç esnaf bulmak da mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Aziziye</span> Erzurum ilinin ilçesi

Aziziye, eski ismi Ilıca, Türkiye'de Erzurum ilinin bir ilçesidir. Merkez yani Erzurum Ovasında bulunan mahalleleri Doğu Anadolu Bölgesi'nde Ovacık (Toprakkale) kısmı ise Karadeniz Bölgesi'nde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Erzin</span> Hatay ilinin ilçesi

Erzin, Hatay'ın bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hierapolis</span> Denizlide bir antik Roma kenti

Hierapolis, Pamukkale (Denizli) yakınlarında bulunan ve Frigler döneminde ana tanrıça Kibele kültünün merkezlerinden biri olarak faaliyet göstermiş bir antik kenttir. Antik coğrafyacı Strabon ile Ptolemaios verdikleri bilgilerde, Karia bölgesine sınır olan Laodikeia ve Tripolis kentlerine yakınlığı ile Hierapolisin bir Frigya kenti olduğunu ileri sürülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Diş hekimi</span> ağız ve diş sağlığıyla ilgilenen hekim, diş doktoru

Diş hekimi, diş doktoru veya diş tabibi, diş hekimliği mesleğini icra eden, ağız, diş ve dudaklardan oluşan ağız boşluğu ve çevre dokularının hekimidir. İnsan sağlığına ilişkin olarak dişlerin, diş etlerinin ve bunlarla doğrudan bağlantılı olan ağız ve çene dokularının sağlığının korunması, hastalıklarının ve düzensizliklerinin teşhisi ve tedavisi ve rehabilite edilmesi ile ilgili her türlü mesleki faaliyeti icra etmeye yetkilidir. Her yıl 22 Kasım günü ''Türk Diş Hekimleri Günü''; 6 Mart günü ''Dünya Diş Hekimleri Günü'' olarak kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">İnsan dişi</span> besinleri parçalamak için kullanılan insanların ağzındaki kalsifiye beyazımsı yapı

İnsan dişi, besinleri yutmaya ve sindirmeye hazırlık aşamasında keserek ve ezerek besinlerin mekanik olarak yıkımında görev yapar. İnsanlarda, her birinin belirli bir işlevinin olduğu kesici diş, köpek dişi, küçük azı dişi ve azı dişi olmak üzere dört tip diş vardır. Kesici dişler besini keser, köpek dişleri besini koparır ve küçük azı ve azı dişleri besini ezer. Dişlerin kökleri maksilla ya da mandibula içerisine yerleşmiş ve diş eti ile kaplanmıştır. Dişler yoğunluğu ve sertliği farklı çeşitli dokulardan yapılmıştır.

Septisemi (kan zehirlenmesi), kana bakteri ya da toksin karışmasıdır. Septisemi birkaç yolla oluşabilir:

<span class="mw-page-title-main">Kaplıca</span> jeotermal olarak ısınmış yer altı sularının çıktığı kaynak

Kaplıca, sıcak yeraltı sularından yararlanmak için yeryüzüne çıktıkları kaynakların çevresine kurulan hamam görünümündeki tesislere denir. Kudret hamamı olarak da bilinmektedir.

Emet kaplıcaları, Kütahya'nın Emet ilçesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Su temizleme</span>

Su arıtma istenmeyen kimyasalları, biyolojik kirleticileri, askıda katı maddeleri(AKM) ve gazları sudan uzaklaştırma işlemidir. Amaç, belirli amaçlara uygun su üretmektir.

<span class="mw-page-title-main">Széchenyi termal hamamı</span>

Széchenyi Tıbbi Kaplıcası, Budapeşte, Macaristan’da yer alır ve Avrupa’nın en büyük tıbbi hamamı sayılır. Suyu iki termal kaynaktan sağlanır. Biri 74 °C (165 °F), diğeri ise 77 °C (171 °F) dir.

Kuzuluk kaplıcaları, Sakarya ili, Akyazı ilçesi, Kuzuluk beldesi sınırlarında bulunur. Kaplıca suları; 80 °C sıcaklığında, 7,22 pH'a, 1,2 sn/m³ akıma sahiptir. Sıcak sulardan; Otel, devre mülk, pansiyonların havuz ve banyolarında yararlanılmaktadır. Ayrıca ihracat yapan çiçek seralarında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Toplam çözünmüş katı maddeler</span>

Toplam çözünmüş katı maddeler (ingilizce: total dissolved solids veya TDS), bir sıvıda bulunan moleküler, iyonize edilmiş veya mikro-granüler süspansiyon halinde bulunan inorganik ve organik bileşiklerin kombine içeriğinin bir ölçüsüdür. Bunu TDS metre adında bir cihaz gösterir. Genellikle, operasyonel tanımda, maddelerin iki mikrometre gözenekli bir filtreden süzülüp atılmaya yetecek kadar küçük olması gerekir. Tuzluluk, TDS tanımını oluşturan bazı iyonları içerdiğinden, toplam çözünmüş katı maddelerin normalde tatlı su sistemleri için uygunluğu tartışılmaktadır. TDS'nin başlıca uygulaması, akarsular, nehirler ve göller için su kalitesinin incelenmesidir, ancak TDS genellikle birincil kirletici olarak düşünülmemektedir. Bu, içme suyunun estetik özelliklerinin bir göstergesi olarak ve geniş bir dizi kimyasal kirleticilerin varlığının bir toplam göstergesi olarak kullanılır. Alınan sularda TDS için birincil kaynaklar, tarımsal ve konut akışı, kil zengin dağ suları, toprak kirliliğinin süzdürülmesi, endüstriyel veya kanalizasyon atık su arıtımı tesislerinden kaynaklanan su kirliliği kaynaklı noktalardır. En yaygın kimyasal bileşenler, besin maddesi akışı, genel yağmursuyu akışı ve kalsiyum, fosfatlar, nitratlar, sodyum, potasyum ve klorürdür. Çözünür bir mikro granül oluştuğu sürece, kimyasallar katyonlarca, daha az moleküllü, katyonlar, anyonlar, moleküller ya da yığışmalar olabilir.

Tümbüldek Kaplıcaları, Türkiye'nin Bursa iline bağlı Mustafakemalpaşa ilçesinde yer alan bir kaplıcadır. İlçe merkezine 13 kilometre uzaklıktaki Akarca köyü sınırları içinde bulunmaktadır. Kaplıcaya ulaşım, ilçenin güney kısmında bulunan Yalıntaş köyü üzerinden sağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tıbbi jeoloji</span>

Tıbbi jeoloji, jeolojik öğelerin ve süreçlerin insan sağlığı ve doğa üzerindeki etkilerini inceleyen bir jeoloji disiplinidir.

Terziköy Kaplıcaları, Amasya merkez ilçesine bağlı Çivi köy sınırları içerisinde yer almakta olan kaplıca.

Reşadiye Kaplıcaları, Tokat'ın güneydoğusunda yer alan Reşadiye ilçesine 1.5 km uzaklıkta olan, ortalama su sıcaklığı yaklaşık 48 °C ile doğal termal kaplıcadır. Suda bulunan arsenik miktarı izin verilen değerlerin önemli ölçüde üzerindedir. Bu nedenle bu kaynağın içme uygulamaları olarak kullanılması sakıncalıdır. İçme ve soluma için su kullanımı kesinlikle yasaklanmalıdır. Suyu ekşi, kokusuz, renksiz ve hafif tuzludur.