İçeriğe atla

Babaneuri Tabiatı Koruma Alanı

Koordinatlar: 42°05′15″K 45°23′55″D / 42.08750°K 45.39861°D / 42.08750; 45.39861
Babaneuri Tabiatı Koruma Alanı
Gürcüceბაბანეური
IUCN kategori Ia (tabiatı koruma alanı)
Zelkova yaprağı
Alan türü Tabiatı koruma alanı
DevletGürcistan
İlçeBabaneuri
Koordinatları 42°05′15″K 45°23′55″D / 42.08750°K 45.39861°D / 42.08750; 45.39861
Kapladığı alan 15,16
Kuruluş tarihi 2003
İnternet sitesi Batsara-Babaneuri Protected Areas

Babaneuri Tabiatı Koruma Alanı (Gürcüceბაბანეური), Gürcistan'ın Kakheti bölgesi Akhmeta Belediyesi'nde, Alazani Nehri kıyısında, deniz seviyesinden 439-985 metre yükseklikte yer alan bir koruma alanıdır.[1]

Tabiatı Koruma Alanı, Büyük Kafkasya'nın eteklerinde Babaneuri ve Argoq köylerinin yakınında yer almaktadır ve Batsara-Babaneuri Koruma Alanları'nı da kapsamaktadır. Koruma alanının temel amacı, Gürcistan Bölgesel Kırmızı Listesi'nde yer alan 240 ha zelkova (Zelkova carpinifolia) korusu ve ağaçlarını korumaktır.[2]

'Babaneuri Tabiatı Koruma Alanı, Batsara Babaneuri Tabiatı Koruma Alanının bir parçasıdır ve Batsara Tabiatı Koruma Alanı ve Ilto Koruma Alanı'nı kapsar.[3]

Flora

Doğa Koruma Alanı, Gürcistan'daki en nadir bitkinin - Kafkasya zelkovası - en büyük korusuna sahiptir. Bu bitki Üçüncül dönemden kurtulmuş bir bitkidir, ancak neslinin tükendiği düşünülmekteydi. 1946'da bitki türleri ile Alazani kıyısında yeniden karşılaşıldı.

Bu relikt ağaçlar 30 metre yüksekliğe ve gövde çaplarıı 90 santimetreye ulaşabilir. Gürcü meşesi, tarla akçaağacı ve diğerleri bir arada yaşayabilir. Çalılar arasında adi alıç, kurtbağrı, muşmula ve yaban gülü gibi bitkiler görülür.

Fauna

Çok sayıda ötücü kuş kışları korunmuş korulukta geçirir. Burada çeşitli memeliler de yaşıyor: taş sansarı, karaca, tavşan, tilki ve diğerleri.

Kaynakça

  1. ^ "Babaneuri". Protected Planet. 6 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2018. 
  2. ^ T.Patarkalashvili Forest biodiversity of Georgia and endangered plant species 27 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Annals of Agrarian Science, Volume 15, Issue 3, September 2017, Pages 349-351 https://doi.org/10.1016/j.aasci.2017.06.002
  3. ^ "Batsara-Babaneuri Protected Areas - Agency of Protected Areas of Georgia". apa.gov.ge. 9 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Algeti Millî Parkı</span>

Algeti Millî Parkı, Gürcistan'ın güneydoğusunda yer alankorunan bir alandır. Ülkenin başkenti Tiflis'in yaklaşık 60 km güneybatısındaki Tetritsqaro Belediyesi içinde yer alan Kvemo Kartli bölgesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kintrişi Millî Parkı</span>

Kintrişi Millî Parkı, Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti'nde, Kobuleti Belediyesi içinde olan bir doğa koruma alanıdır. Kintrişi Nehri vadisinde yer alan park, 2007 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Vaşlovani Millî Parkı</span>

Vaşlovani Millî Parkı Gürcüce: ვაშლოვანის ეროვნული პარკი, Gürcistan'ın doğusunda yer alan milli bir parktır ve 1935 yılında eşsiz sığ ormanlarını korumak için kurulmuştur. 2003 yılı Nisan ayında koruma alanının alanı 84,80 km² genişletildi ve Vaşlovani Milli Parkı'nın toplam alanı 251,14 km² oldu.

<span class="mw-page-title-main">Tuşeti Millî Parkı</span>

Gürcistan'ın doğusundaki Tuşeti Millî Parkı, 22 Nisan 2003'te Gürcistan Parlamentosu tarafından onaylanan sekiz yeni korunan alandan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Batsara Tabiatı Koruma Alanı</span>

Batsara Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'ın Kaheti bölgesinde, Alazani Nehri kıyısındaki Pankisi Gorge'da, Büyük Kafkasya'nın eteklerinde deniz seviyesinden 700-2000 metre yükseklikte yer alan bir koruma alanıdır. İlto vadisinin bir bölümünü içeren Ilto Koruma Alanı ile sınırdır.

Biçvinta-Miuseri Tabiatı Koruma Alanı, eskiden Gürcistan'a bağlı iken günümüzde tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmiş olan Abhazya Cumhuriyeti'ndeki Gagra Rayonu ve Gudauta Rayonu'nda bulunan bir koruma alanıdır. Koruma alanının temel hedefi Biçvinta'nın relikt ve kolonize flora ve faunasını korumaktır.

<span class="mw-page-title-main">Borcomi Tabiatı Koruma Alanı</span>

Borcomi Tabiatı Koruma Alanı(Gürcüce: ბორჯომის ნაკრძალი), Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde Borcomi Belediyesi'nde yer alan bir koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kobuleti Tabiatı Koruma Alanı</span> Tabiat Alanı

Kobuleti Tabiatı Koruma Alanı Gürcistan'ın Acara bölgesindeki Kobuleti Belediyesi'nde, tatil beldesi Kobuleti'nin kuzey kesiminde, Karadeniz kıyısında yer alan bir koruma alanıdır. Ramsar Sözleşmesi tarafından tanınan eşsiz sulak alan ekosistemlerini korumak için 1998 yılında Kobuleti Koruma Alanları kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Lagodehi Koruma Alanları</span>

Lagodehi Milli Parkı olarak da bilinen Lagodehi Koruma Alanları, Gürcistan'ın Kakheti bölgesinde yer alan bir çift korunan alandır : Lagodehi Tabiatı Koruma Alanı ve Lagodehi İdari Koruma Alanı. Toplam alanı 24.451 hektar (94,41 sq mi)'dır. Koruma alanları Gürcistan'ın kuzey doğusunda, Kafkasya'nın güney yamaçlarında, Azerbaycan ve Dağıstan sınırında bulunmaktadır. Lagodehi çeşitli nadir yerel flora ve faunayı korur. İlk olarak 1912'de Gürcistan'daki ilk doğa koruma alanı olarak Rus İmparatorluğu altında kurulmuştur. Ekolojik bölgeleri Kafkasya karışık ormanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kintrişi Tabiatı Koruma Alanı</span>

Kintrişi Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'ın Acara bölgesinde, Kobuleti Belediyesi'ndeki, Kintrişi Nehri'nin üst kesimlerinde, Tskhemvani (Tskhemlovana) ve Khino Dağları arasında deniz seviyesinden 300-2.500 metre yükseklikte yer alan bir koruma alanıdır. 1959 yılında relikt ormanı ve Shuamta'nın endemik florasını ve faunasını korumak için kurulmuştur. Kintrishi Koruma Alanları arasında Kintrişi Tabiatı Koruma Alanı ve Kintrişi Milli Parkı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Liahvi Tabiatı Koruma Alanı</span> Gürcistanda koruma altına alınmış doğa parkı

Liahvi Tabiatı Koruma Alanı, Tshinvali Bölgesi'nin kuzeydoğu kesiminde ve Gürcistan'ın Akhalgori Belediyesinde Büyük Kafkasya Dağları'nın güney yamacındaki tarihi Shida Kartli bölgesinde yer alan bir koruma alanıdır. Koruma alanının temel hedefi çevredeki dağlık bölgedeki flora ve faunayı korumaktır. Genel olarak Patara Liahvi Vadisi'n birçok turistik faaliyet sürdürülmektedir: etnolojik, kuş gözlemciliği ve botanik.

<span class="mw-page-title-main">Mariamcvari Tabiatı Koruma Alanı</span>

Mariamcvari Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'ın Kaheti rayonundaki Sagareco Belediyesi'nde, Gombori Sıradağları'nın güney yamaçlarında yer alan bir koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pshu-Gumista Tabiatı Koruma Alanı</span>

Pshu-Gumista Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'da, Abhazya'nın Sohum Bölgesi'nde yer alan bir koruma alanıdır. Koruma alanının temel amacı, çevresindeki dağlık bölgedeki flora ve faunayı korumaktır.

<span class="mw-page-title-main">Ritsa Tabiatı Koruma Alanı</span> Abhazya da tabiat koruma alanı

Ritsa Tabiatı Koruma Alanı, Abhazya'nın Gudauta Bölgesi'nde yer alan korunan bir alandır. Koruma alanının ana hedefi, çevredeki dağlık bölgedeki Ritsa Gölü ile flora ve faunayı korumaktır.

<span class="mw-page-title-main">Sataplia Tabiatı Koruma Alanı</span>

Sataplia Tabiatı Koruma Alanı Gürcistan'ın Imereti bölgesinde, Kutaisi kasabasına 10 km mesafede yer alan bir koruma alanıdır. Ziyaretçi merkezi, Aşağı Alkani ile Ahmeta Belediyesi sınırları içinde, sönmüş yanardağ - Sataplia Dağı eteklerinde yer almaktadır. Sataplia "bal alanı" olarak tercüme edilebilir. Temel olarak arılar küçük delikler ve mağaraları doğal yaşam alanı için kullanılıyordu ve yerel halk tarafından arıların ürettiği bal hasat ediliyordu.

Gürcistan'ın Güney Kafkasya bölgesi, çevresel, kültürel veya benzer değerleri nedeniyle çeşitli korunan alanlara ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan en eskisi - günümüzdeLagodekhi Koruma Alanları olarak bilinir - Gürcistan'ın Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olduğu 1912 yılına tarihlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tuşeti Tabiatı Koruma Alanı</span>

Tulşeti Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'ın kuzey-doğu kesimindeki Tuşeti Dağlık bölgesinde yer alan bir koruma alanıdır. Ziyaretçi merkezi Ahmeta Belediyesi'ndeki, Alvani Aşağı Köyü'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vaşlovani Tabiatı Koruma Alanı</span>

Vashlovani Tabiatı Koruma Alanı, Gürcistan'ın Kaheti rayonunda, Dedoplistsqaro Belediyesi sınırları içindeki Shiraqi Sıradağları ve Alazani Nehri'nin Gürcistan kesiminde, deniz seviyesinden 300-600 metre yükseklikte yer alan bir koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Acameti İdari Koruma Alanı</span>

Acameti İdari Koruma Alanı, Gürcistan'ın Zestafoni Belediyesi ve Bağdati Belediyesi'nde yer alan korunan bir alandır. Ünlü Acameti meşelerini ve diğer yerel florayı koruma amacıyla kurulmuştur. Bazı ağaçlar 120 ila 200 yaşlarındadır. Koruma alanı ayrıca yerel faunayı da koruma amacı gütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çaçuna İdari Koruma Alanı</span>

Çaçuna İdari Koruma Alanı, Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki Dedoplistskaro Belediyesinde, Iori Nehri taşkın alanlarında, ülkenin güneydoğu kesiminde,Azerbaycan sınırına yakın bir konumda yer alan korunan bir alandır. Çaçuna İdari Koruma Alanı, Iori Nehri ve Dalis-Mta Baraj Gölü çevresindeki ormanları ve bu ormanların karakteristik kurak ve yarı kurak flora ve fauna türlerini korumak için kuruldu. Koruma alanı bölgesinde kuş gözlemciliği için birkaç gözlem kulesi bulunmaktadır. Çaçuna İdari Koruma Alanı, 1996 yılında çoğunlukla 1965'ten beri var olan eski Çaçuna Devlet Ormanlığı topraklarını kapsayacak şekilde kurulmuştur. Çaçuna İdari Koruma Alanı idaresi Dedoplistskaro'da Vaşlovani Koruma Alanları Yönetimi ile ortak bir tesiste yer almaktadır.