İçeriğe atla

Babam, Romulus

Babam, Romulus
Romulus, My Father
"Babam, Romulus" (Romulus, My Father) filminin Türkçe sinema afişi
YönetmenRichard Roxburgh
YapımcıRobert Connolly
John Maynard
SenaristNick Drake
Raimond Gaita (Anı kitabı)
OyuncularEric Bana
Franka Potente
Kodi Smit-McPhee
MüzikBasil Hogios
Görüntü yönetmeniGeoffrey Simpson
KurguSuresh Ayyar
StüdyoArenafilm
DağıtıcıMagnolia Pictures (ABD)
CinsiSinema filmi
TürüDram, biyografi
RenkRenkli
Yapım yılı2007
Çıkış tarih(ler)i20 Mayıs 2007 Cannes, Fransa
Süre104 dakika
ÜlkeAvustralya
Dilİngilizce
Resmî sitesi

Babam, Romulus (özgün adı: Romulus, My Father), 2007 çıkışlı Avustralya yapımı biyografik drama filmidir. Raimond Gaita'nın Romulus, My Father adlı romanından uyarlanmıştır.

1987'den başlayarak TV filmlerinde rol alan, 1991'den beri de sinema oyunculuğu yapan Avustralyalı tiyatro yönetmeni Richard Roxburgh'un sinemadaki ilk ve tek yönetmenlik denemesidir. Senaryosunu şair ve oyun yazarı Nick Drake'nin Raimond Gaita (d.1946) 'nın 1998 yılında yayımladığı aynı adlı ödüllü anı kitabından uyarlayarak yazdığı filmin başlıca rollerinde Eric Bana, Franka Potente, Kodi Smit-McPhee, Marton Csokas, Russell Dykstra ve Jacek Koman oynamışlardır.

Filmin uyarlandığı biyografik kitabın yazarı Alman kökenli Avustralyalı yazar Raimond Gaita anılarının çarpıtılıp basitleştirileceğinden çekinerek önceleri film haklarını satmak istememiş, ancak senaryo taslağını okuyunca ikna olmuştur.

Film 1960'lı yılların başlarında Romanya'dan Avustralya'ya göç etmiş bir ailenin dramını anlatır. Dürüst ve çalışkan bir insan olan baba Romulus bir yandan güç çalışma şartları içerisinde oğlu Raimond'u yetiştirmeye çalışırken diğer yandan aileyi sık sık terkeden ihmalkâr ve bunalmış karısı ile alışılageldik ahlak kurallarına pek de uymayan bir şekilde ilişkisini sürdürmeye devam eder. Küçük Raimond ailenin birliğini sağlamak için çırpınırken felaketlerin ardı arkası kesilmez.

İlk gösterimi Cannes Film Festivali'nde yapılan filme çeşitli uluslararası yarışmalarda tam 25 ödül verilmiştir.

Oyuncu kadrosu

Aktör/Aktris Rolü
Eric BanaRomulus
Franka PotenteChristina
Marton CsokasHora
Kodi Smit-McPheeRaimond
Russell DykstraMitru
Jacek KomanVacek
Alethea McGrathMrs. Lillie
Esme MelvilleMiss Collard
Terry NorrisTom Lillie
Jonathan OldhamLidia'nın kocası
Veronica SywakLidia Vukovic
Eric Bana ve Franka Potente

Film hakkında notlar

  • Filmin uyarlandığı anı kitabının yazarı Raimond Gaita 1946 yılında Almanya'da doğmuştur. Londra'daki King’s College Üniversitesi ve Avustralya Katolik Üniversitesi'nde felsefe profesörüdür. Filmle aynı adı taşıyan biyografik eseri 1998 yılında "Victoria Edebiyat Ödülü"nü kazanmıştır.
  • Film bir Alman göçmeni olan yazar Raimond Gaita'nın kendi anılarına dayanmakla birlikte filmdeki karakterlerin isimlerinden (Romulus, Mitru, Vacek vb) ve şivelerinden Avustralya'ya Romanya'dan göçmüş oldukları anlaşılmaktadır. Bazı film eleştirilerinde de bu durum zaten belirtilmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "ROMULUS, MY FATHER". moviereview.com.au. 26 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Selim İleri</span> Türk yazar, senarist, eleştirmen

Ali Selim İleri, Türk yazar, senarist, eleştirmen.

<i>Sıkı Dostlar</i> (film)

Sıkı Dostlar, Martin Scorsese tarafından yönetilen, Nicholas Pileggi ve Scorsese tarafından yazılan ve Irwin Winkler tarafından yapımcılığı üstlenilen 1990 Amerikan biyografik suç draması filmidir. Film, Pileggi'nin 1985 tarihli Wiseguy adlı gerçek olaylardan esinlenerek yazılmış kitabının bir uyarlamasıdır. Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci, Lorraine Bracco ve Paul Sorvino'nun başrollerini paylaştığı film, 1955'ten 1980'e kadar olan dönemde mafya ortağı Henry Hill'in yükselişini ve düşüşünü ile ailesini ve arkadaşlarını anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Eric Bana</span> Avustralyalı sinema oyuncusu (d. 1968)

Eric Banadinovich, Avustralyalı oyuncu, film yapımcısı ve komedyendir.

<span class="mw-page-title-main">Cate Blanchett</span> Avustralyalı sinema oyuncusu (d. 1969)

Catherine Élise Blanchett, iki kez Oscar, üç kez BAFTA ve üç kez Altın Küre kazanmış Avustralyalı oyuncu. Elizabeth ve Elizabeth: Altın Çağ filmlerinde canlandırdığı İngiltere kraliçesi I. Elizabeth ve Peter Jackson'ın Yüzüklerin Efendisi üçlemesinde canlandırdığı elf kraliçesi Galadriel rolleriyle bilinir. Ayrıca Katharine Hepburn'ü canlandırdığı Martin Scorsese'nin The Aviator filmiyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'nü kazanmıştır. 2007 yılında Jude Quinn'i canlandırdığı I'm Not There filmi ile 64. Venedik Film Festivali'nde Volpi Kupasını almıştır. Bu filmle Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Oscar'a aday gösterilen oyuncu karşı cinsi oynayıp Oscar'a aday olmuş 2. oyuncudur. 2013 yılında Woody Allen yapımı Blue Jasmine filminde Jasmine adlı karakteri canlandırarak En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar kazanmıştır. Peter Jackson yönetmenliğinde çekilen The Hobbit: An Unexpected Journey'de yine elf kraliçesi Galadriel'i canlandırmıştır. 77. Venedik Film Festivali'nin jüri başkanlığını da üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Emma Thompson</span>

Dame Emma Thompson ; Emmy, BAFTA ve Akademi ödüllü Britanyalı oyuncu ve senaryo yazarı.

<i>Karanlıkta Bir Çığlık</i> (film, 1988)

Karanlıkta Bir Çığlık, 1988 ABD - Avustralya ortak yapımı dramatik filmdir. Özgün adı A Cry in the Dark olan film Avustralya'da Evil Angels adıyla gösterime girmiştir. Film çevrildikten iki yıl sonra 9 Şubat 1990'da Türkiye'de gösterilmiştir.

Hasan Barış Pirhasan, Türk yönetmen, senarist, yapımcı, oyuncu ve yazar'dir. Vedat Türkali'nin oğlu, sinema oyuncusu Deniz Türkali’nin kardeşi, sinema yönetmeni Yusuf Pirhasan'ın babasıdır.

<i>Vahşi Hakikat</i> (film)

Vahşi Hakikat 1968 ABD yapımı bir polisiye filmdir. Özgün adı The Detective olan film Kasım 1971'de Türkiye'de de gösterime girmiştir.

<i>Yaz Günüydü</i>

Yaz Günüydü 1971 ABD yapımı dramatik filmdir.Özgün adı Summer of '42 dur. Senaryosunu Herman Raucher'in kendi anılarına dayandırarak yazdığı filmi Robert Mulligan yönetmiş, önemli rollerinde Jennifer O'Neill, Gary Grimes, Jerry Houser ve Oliver Conant oynamışlardır. Filmin müziklerini Michel Legrand yapmış ve bu çalışması ile 1972 yılında En İyi Orijinal Müzik Akademi Ödülünü kazanmıştır.

<i>En Tatlı Yaz</i>

En Tatlı Yaz 1971'de Amerikalı Herman Raucher'in yazdığı senaryo ve romanın adıdır. Özgün adı Summer of '42'dur.

<span class="mw-page-title-main">Naomi Watts</span> Britanyalı oyuncu

Naomi Ellen Watts İngiliz ve Avustralyalı aktris. Mulholland Çıkmazı, Halka ve King Kong filmlerinin oyuncusu sanatçı, Akademi Ödülü'ne 21 Gram filmindeki rolüyle aday gösterilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Jim Sheridan</span> İrlandalı film yönetmeni

Jim Sheridan İrlandalı film yönetmeni. 6 kez Oscar'a aday gösterilmiştir. My Left Foot, In the Name of the Father ve Yeni Bir Ülkede filmleri ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Wes Anderson</span> Amerikalı film yönetmeni

Wesley Wales Anderson Amerikalı yönetmen, yazar ve kısa film, sinema ve reklam yapımcısı. 2001 yılında En İyi Özgün Senaryo dalında Akademi Ödülleri adayı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Romulus, My Father</span>

Romulus, My Father Avustralyalı filozof Raimond Gaita'nın 1998 yılında yayımlamış olduğu biyografik anı kitabıdır.

<i>Angelanın Külleri</i> (film) film

Angela'nın Külleri,, Amerikalı yazarın çocukluk ve gençliğini konu alan, Frank McCourt'un aynı başlıklı romanının film uyarlaması, 1999 tarihli sinema filmidir.

<i>Mary Poppins</i> (film)

Mary Poppins, 1964 ABD yapımı fantastik müzikal filmdir. Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de özgün adı ile gösterime sunulmuştur.

<i>Bu Gözler Neler Gördü</i> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Bu Gözler Neler Gördü, Yeşilçam'ın 'iyi kalpli kötü adamı' olarak tanınan Türk sinema ve tiyatro sanatçısı, gazeteci Hüseyin Baradan'ın 1996 yılında yayımladığı otobiyografik kitabı.

<span class="mw-page-title-main">Isabelle Adjani</span> Fransız oyuncu (d. 1955)

Isabelle Yasmina Adjani, Fransız oyuncu ve şarkıcı. Adjani 1970 yılından bu yana otuz filmde rol almıştır. Possession (1981), One Deadly Summer (1983), Camille Claudel (1988), Queen Margot (1994) ve Skirt Day (2009) filmleri için César Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu ödülünü 5 kez almıştır. 1981 yılında kendisine iki kez Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ve 1989 yılında Berlin Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü verildi. Aynı zamanda En İyi Kadın Oyuncu olarak iki kez Akademi Ödülü adayı oldu. Isabelle Adjani rol aldığı filmlerinde Fransızca, İngilizce ve Almanca olarak konuşarak performans göstermektedir.

<i>I Never Sang for My Father</i>

I Never Sang for My Father, aynı adı taşıyan 1968 tarihli tiyatro oyunundan sinemaya uyarlanan 1970 ABD yapımı drama filmi. Yaşlanan babasının egemenliği altında olduğunu hisseden, yeniden evlenip California'ya taşındığında ise onu geride bırakma planından pişmanlık duyan dul bir üniversite profesörünün hikâyesini anlatır. Başrollerinde Melvyn Douglas, Gene Hackman, Dorothy Stickney, Estelle Parsons ve Elizabeth Hubbard var.

Terence Richard Norris, Avustralyalı sahne, radyo, televizyon ve sinema oyuncusu ve siyasetçi.