İçeriğe atla

Babadağ (Azerbaycan'da Dağ)

Büyük Kafkas Dağları'nın güneydoğusundaki en yüksek zirvelerden biri olan Babadağ, Guba ve İsmayilli ilçeleri sınırları içinde yer alan bir kutsal alan.

Genel bilgi

Babadağ, Guba ve İsmayilli ilçeleri arasında yer almaktadır.

Deniz seviyesinden 3632 metre yükseklikte bulunan Babadağ'dan Karaçay, Valvelachay ve Girdimançay nehirleri başlamaktadır. Yılın çoğu karla kaplıdır.

Adının anlamı

Babadağ adı Azerice "baba" (saygılı bir unvan) kelimesinden gelmektedir.[1] >.

Hazreti Baba Piri

Babadağ bir hac yeridir ve "Hazratbaba Piri" olarak da adlandırılır.

Geçmişte bu iskeleyi ziyaret etmek için Guba, Ismayilli, Gabala ve diğer bölgelerden gelirlerdi. Efsaneye göre bu pir, bir zamanlar Shabran'a kin besleyen bir kişinin mezarıdır. Bir keresinde pilav yerken yanlışlıkla bir çeltik tarlasına basmış ve bunu büyük bir günah olarak görüp o dağa tırmanmış ve orada ölmüştür. Başka bir rivayete göre Hazreti Baba, Suudi Arabistan'da yaşamıştır. Daha sonra konuşmanın yapıldığı yere geldi. Hazreti Baba'nın Babadağ ziyareti, Arabistan'da İslam'ın ortaya çıkmasından sonra gerçekleşti. Bir partide neler olduğunu görmediği söylenir, ayağının altında bir pirinç tanesi kalır. Pirinç de bir nimettir. Aynı gece, Tanrı uykuya dalar. Suçunu temizlemek için Babadağ'a gitmesini emreder. Yolu da açıklıyor. Aynı gecenin sabahı Hazreti Baba ailesini alıp gitti. Hazreti Baba'nın annesinin Babadağ'a tırmanmayı reddettiğini, kız kardeşi Agabika'nın da kardeşini bırakmadığını, Babadağ'ın tepesine yerleştiklerini söylüyorlar.

Şair Musa Yakub "Babadağ'ın Beyaz Sisi" adlı şiirinde Hazreti Baba'nın ilk kez Babadağ eteklerinde yaşadığını yazar. O zamanlar fırtınalar ve kasırgalar bu bölgeleri terk etmedi - dağların eteklerinde korunan köyler. İnsanların ekinlerini mahvetti. Bu işin başında şeytan var. İnsanlar Hazreti Baba'ya sormaya giderler. Hazreti Baba, şeytanı öldürmek için yaşadığı dağlara tırmanır. Şimdi gömüldüğü yerde bir yuva yapar (Hz. Baba'nın ortadan kaybolduğuna dair bir fikir de vardır. Bu, insanların ziyaret ettiği mezarın bir simgesidir). Hazreti Baba şeytanı öldürememişse de dağ keçileri, dağ keçileri ve kartalların yardımıyla onu en derin vadiye kadar kovalamış ve insanları beladan kurtarmıştır. Şeytanın saklandığı o dipsiz vadiden şimdi bir gümbürtü geliyor. O zamandan beri insanlar şeytanın yaşadığı o dereye taş atıyorlar. Sonra kartallar, keklikler ve İskender kuşları birkaç gün boyunca gagalarında tahıl taşırlar. Hazreti Baba toprağa eker, tahıl yetiştirir. Dağ hayvanları tarlalarda onun yardımına gelir. Daha sonra Hazreti Baba'nın ömür boyu arkadaşı Güllü ve kızı onu bu zirveye kadar takip etti. Türbenin yamacına anne ve kızının, tepesinde ise Hazreti Baba'nın gömülü olduğunu söylüyorlar.

Bu dağ tüm yıl boyunca karlı. Bu yüzden bu dağa bazen Kar Babası denir. Türbeyi 7 defa ziyaret eden kişiye "Hazrat" denir.

Kaynakça

  1. ^ Nadir Məmmədov. Azərbaycanın yer adları (oronimiya). Bakı: Azərnəşr, 1993, səh. 116. (Azerice)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pirinç</span> Buğdaygiller (Poaceae) familyasından otsu bir bitki türü

Pirinç, Buğdaygiller familyasından Oryza sativa veya daha az yaygın olarak Oryza glaberrima türüne ait bitki ve bu bitkinin tohumlarıdır. Yabani pirinç adı genellikle terim her ne kadar yabani ve evcilleştirilmiş olsa da Zizania ve Porteresia cinslerinin türleri için kullanılır ayrıca ilkel veya ekilmemiş Oryza çeşitleri için de kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Uludağ</span> Bursa ili sınırları içinde, 2.543 m rakımlı, Türkiyenin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan dağ

Uludağ, Bursa ili sınırları içinde, 2.543 m yüksekliği ile Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan dağ. Uludağ; Marmara Bölgesinin en yüksek dağıdır. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Uludağ'ın uzunluğu 40 km'yi bulur. Genişliği ise 15–24 km'dir. Toplu ve heybetli bir görünüşe sahip olan bu dağın Bursa'ya bakan yamaçları kademeli, güneye Orhaneli'ne bakan tarafları ise düz ve daha diktir. En yüksek noktası göller bölgesinde yer alan Uludağ tepe'dir. Uzaktan Bursa'ya yaklaşılırken ve oteller bölgesinde görülen yüksek tepe genelde zirve olarak algılanır. Hâlbuki Zirve gibi görünen o tepenin ismi Keşiş Tepedir ve yüksekliği 2.486 m'dir. Uludağ tepe Keşiş Tepenin 5 km güneydoğusunda yer alır. Dağın kuzey tarafında Sarıalan, Kirazlı, Kadı, Sobra yaylaları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Alpler</span> Orta Avrupada yer alan bir sıradağ

Alpler, Orta Avrupa'da yer alan büyük dağ silsilesi. İsviçre, Kuzey İtalya ve Fransa'nın pek çok bölümünde görülür. Avusturya'nın hemen hemen hepsini kaplar ve Almanya'nın güneyinde önemli yer tutar. Coğrafi olarak 44°-48° kuzey enlemleri ve 5°-18° doğu boylamları arasında bulunur. Ekvator'dan ve Kuzey kutbundan hemen hemen aynı uzaklığa sahiptir. 207.000 km² bir alanı kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Danyal Topatan</span> Türkiye Ermenisi sinema, tiyatro ve dizi oyuncusu

Danyal Topatan, asıl adıyla Ahmet Danyal Bayrı,, Türk sinema, tiyatro ve dizi oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Tanrı Dağları</span> Orta Asyada yer alan sıradağlar

Tanrı Dağları ya da Tien-Şan, Orta Asya'da bulunan büyük dağ sistemlerinden birini oluşturan sıradağlardır.

<span class="mw-page-title-main">Yolkaya, Yıldızeli</span>

Yolkaya, Sivas ilinin Yıldızeli ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Tahtakuşlar, Edremit</span>

Tahtakuşlar, Kaz Dağları'ının eteklerinde bulunan, Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı bir dağ köyüdür.

Spil Dağı, Manisa merkezden kuzey yolunu izleyerek 24 km, İzmir merkezden güney yolunu izleyerek yaklaşık 50 km uzaklıkta, ismi Manisa ile özdeşleşmiş, tarih, mitoloji ve flora bakımından çok zengin bir dağdır.

<span class="mw-page-title-main">Kaz Dağı</span>

Kaz Dağı ya da İda Dağı, Edremit Körfezi'nin kuzeyinde Çanakkale ve Balıkesir illeri arasında yer alan bir dağ.

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreniyle ilgili yazmış olduğu hikâyelerde birçok yer ismi geçmektedir. Bu hayalî mekanlardan bazıları, olayların merkezinde yer alırken, yine bazı mekanlar vardır ki bunlara ayrıntılı olarak değinilmemiştir. Orta Dünya kıtasında yer alan, görece ikinci planda kalan bu yerlerden bazıları aşağıda listelenmektedir.

Tekeli Dağı. Sivas'ın Doğanşar ile Tokat'ın Almus ilçesi arasında bulunan bir dağdır.

Eren, Anadolu halk geleneğinde üstad veya üstadın üstadı anlamında kullanılırken dini çevrede ise Evliya anlamında kullanılmaktadır. İren veya Yiren de denir. Ermiş olarak da adlandırılır. Kendini doğanın ve evrenin işleyişine ve yoluna bırakmış, doğrudan yalnızca bunlardan öğrenmeyi yol edinmiş kişilerdir. Öte yandan dini olarak da Tanrıya ve onun yoluna adamış kişi olarak görülür.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ (Karaman)</span>

Karadağ, Karaman ilinde bulunan sönmüş volkanik bir dağ. Konya ilinin güneyinde Karaman ilinin kuzeyinde Konya ile Karaman arasına yer alır. Dağ Hotamış bataklığı ile Karaman ve Çumra ovaları arasındadır. Karaman'a uzaklığı yaklaşık 30 km kadardır. Karadağ 3 yüksek tepenin birleşmesinden oluşmaktadır. Bunlar; Baştepe, Kızıltepe ve en yüksek noktası olan Mahalaç Tepe'dir. Baştepe'de 150 metre çaplı bir krater bulunmaktadır. Dağ kütlesinin içinde çokça ikincil tepenin yer alması, dağın farklı zamanlarda pek çok kez püskürdüğünü düşündürmektedir. Önemli zirveler şunlardır: Mahalaç, Kızıldağ, Yellibel, Başdağ, Göz (Maden) dağı.

<span class="mw-page-title-main">Akdağlar</span>

Ak Dağlar, Türkiye'de Akdeniz bölgesinde eski Likya bölgesi olarak gösterilen Antalya'da yükselmektedir. Bey Dağları'nın kolu olan Akdağlar Yüksek Tekellioğulları Dağları'nın, Kıyı Beydağları ve Merkezi Beydağları boyunca uzanan sıradağlardır. MÖ 1. yüzyılda yaşayan Amasyalı Strabon'unda bahsettiği Akdağlar'da çoklu zirveler ve ana zirvenin 5 sivriden oluştuğu ve Roma antik yollarının da bulunduğu bölgedir. Fethiye - Kaş arasında heybetle yükselen Akdağlar kütlesi uzaktan bakıldığında ulaşılmaz gibi görünür. Oysa Beydağları'nın bir kolu olan Akdağlar, 3 bin metrelere varan doruklarının hemen altındaki yeşil alanlarıyla yaylacıların yurdudur. Kuzey-güney doğrultusunda uzanan Teke Yarımadası’nın bu karlı dorukları, zirvelerindeki düzlükleriyle yaz ayları boyunca yerleşime elverişli. Akdağlar’ın en yüksek noktası olan 3 bin 14 metrelik Uyluk Tepe zirvesine çıktığınızda, altınızda uzanan vadilerdeki Yörük çadırlarını görebilir.

<span class="mw-page-title-main">Güllük Dağı Millî Parkı</span>

Güllük Dağı (Termessos) Millî Parkı, Antalya ilinde 1970 yılında, 6.702 hektarlık alan üzerinde kurulan mili park. Toros dağlarının eteklerinde, Korkuteli ilçe sınırlarında yer alır.

Keremali (Elmacık) Dağı, Köroğlu Dağlarının batıda bölümünü oluşturan, Sakarya ilinin en yüksek dağı. 1543 m yüksekliğindeki dağ Hendek ilçesinin güneyi, Akyazı'nın doğusunda bulunur. Dağ adını zirveye yakın bir alanda bulunan türbeden almaktadır. Dağın genel adı Elmacık Dağı iken Sakarya ilinde kalan kısmı için Keremali Dağı olarak kullanılmaktadır. Dağın batısı Sakarya, doğusu Düzce ve Bolu (Mudurnu) il sınırlarında bulunur.

Ulubaba Dağı, Adıyaman'da bulunan bir dağdır. En yüksek noktası deniz seviyesinden 2533 metre yüksekliktedir. Alman arkeolog Hans Henning Von Der Osten'in aktardığına göre, bölgede Recep Dağı olarak da bilinen dağ Ulubaba Dağı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Koçana Vadisi</span>

Koçana Vadisi(Makedonca: Кочанска котлина) Kuzey Makedonya'nın doğu kısmında 41 ° ve 55 ' enlemi ve 22 ° ve 25' boylamı arasında Bregalnica Nehri boyunca uzanan, 1020 kilometrekarelik bir alanı kaplayan vadi.

<span class="mw-page-title-main">Ekecik Dağı</span> Aksaray ilinin Merkez ilçesinde bulunan bir dağdır

Ekecik Dağı, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'ndeki Aksaray ilinin Merkez ilçesinde bulunan bir dağdır. Dağın yüksekliği 2.133 metre olup doğudan batıya iki zirvesi vardır. Doğu zirvesi kamuya açık alan iken batı zirvesinde askeri bir radar üssü kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Ardıç Türbesi</span>

Ardıç Türbesi, halk arasında Ardıç Baba olarak bilinen, Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı Kaymak köyünde yer alan bir türbedir. Şarkışla'nın Kaymak köyündeki Ardıçlı Tepesi mevkiinde, dağın tepesinde bulunan türbe, Türkmen Alevileri ve Bektaşiler tarafından kutsal kabul edilen bir yerdir. Burada yer alan Ardıç ağacı, bölge halkı için büyük bir manevi öneme sahiptir. Emlek yöresi olarak anılan bölgede yer almaktadır.