İçeriğe atla

Baba Mahmudoğlu

Baba Mahmudoğlu
DoğumMirzeyev Baba Mahmudoğlu
07 Kasım 1940 (83 yaşında)
Ölüm06 Aralık 2006 (66 yaşında)
Bakü, Azerbaycan
TarzlarMuğam
MesleklerŞarkıcı

Mirzeyev Baba Mahmud oğlu (7 Kasım 1940, Kazak – 6 Aralık 2006, Bakü) şarkıcı, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin halk sanatçısı (1992).

Hayatı

Baba Mahmudoğlu 1940 yılında Kazak bölgesinin Muğanlı köyünde doğdu. 1956 yılında ortaokulu gümüş madalya ile bitirerek Petrol Akademisi'ne girdi.

Öğrencilik döneminde arkadaşları onu Seyid Şuşinski'nin yanına götürdü ve Baba Mahmudoğlu, Seyid Şuşinski'nin derslerine katıldı. Bu dönemde Süleyman Abdullayev, Alibaba Memmedov, Neriman Aliyev, Nezaket Memmedova, Zeynep Hanlarova ile birlikte Azerbaycan Millî Konservatuvarı bünyesinde Müzik Koleji Asef Zeynallı isimli Müzik Okulu'nda muğam öğrenimi gördü.

Daha sonra Seid Rüstemov'un yönettiği orkestr ile televizyonda yer aldı. Ardından Ahmet Bakıhanov ve Baba Salahov'un müzik grupu ile ekranda görünmeye başladı. Ahsen Dadaşov'un grupunda biraz sonra şarkı söyleme hakkı kazandı.

1962 yılında Azerbaycan Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu'nda stajyer olarak çalışmaya başlayan B. Mahmudoğlu, daha sonra bu tiyatronun muğam bölümünde solist oldu. "Leyla ve Mecnun"da Mecnun, "Aşık Garip"te Aşık Garip, "Aslı ve Kerem"de Kerem, "Köroğlu"da soytarı, "Şah İsmail"de Şah İsmail, "Hanendenin taleyi"nde Mir Seyid rolleriyle sahne aldı. 1992 yılında halk sanatçısı unvanını aldı.

Cumhurbaşkanlığı bursiyeri olan sanatçı, 2005 yılının sonbaharında uzun yıllar çalıştığı tiyatrodan emekli oldu.

2005 yılının Kasım ayında hastalandı ve inme geçirdi. Bir süre sonra kendini iyi hissetse de, 2006 yılının yazında durumu yeniden kötüleşti ve doktorlar ona kırsalda yaşamayı önerdi. Bu nedenle B. Mahmudoğlu Şamahı bölgesinin Çuhuryurd köyünde geçirdi. Daha sonra Bakü'ye döndü.

Sanatçı, sağlığında kendi grubunu kurmuştu ve bu grubu ile birçok yurtdışı konserleri vererek Azerbaycan müziğinin diğer milletlerin temsilcilerine en iyi şekilde tanıtmıştı. Grup şu anda sanatçının adını taşımaktadır. Sanatçının ölümünden sonra grubun yeniden faaliyete geçmesi için sanatçının arkadaşı ve akordeoncu Ahsen Rehmanlı, grubun liderliğini üstlenmiş ve günümüze kadar birçok sanatçı ile kayıtlar yaparak ve televizyon programlarına davet alarak onun yaşaması için tüm imkanları kullanmaktadır.

2006 yılının 6 Aralık'ında Azerbaycan'ın halk sanatçısı Baba Mahmudoğlu, 66 yaşında vefat etti.

Filmografi

  • Evlenmek istiyorum (film,1983)
  • Aşık Garip (film, 1988)
  • Tanrı payım, telli sazım (film, 2007)

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Üzeyir Hacıbeyov</span> Azeri bestekar

Üzeyir Hacıbeyov, Üzeyir Bey Hacıbeyli, Üzeyir Abdül Hüseyin Bey oğlu Hacıbeyov Azerbaycanlı Sovyet bestecisi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan müziği</span>

Azerbaycan müziği, Kafkas, Orta Asya ve İran ağırlıklı etkileri görülür. Tar, kemençe, ut, bağlama, balaban, zurna, kaval, nağara, garmon, tütek, tef ve davul kullanılan başlıca müzik aletleridir.

<span class="mw-page-title-main">Kara Karayev</span>

Kara Karayev, Azerbaycan müzik kültürünün önde gelen bestecisi, pedagog ve eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Muğam</span>

Muğam,, esas Azerbaycan müziğidir. Tasnif ve âşık ile tezat oluşturur. Muğam sözü, Arapçadaki makam sözünden türemiştir. Tahminen 14. yüzyıla kadar yakın doğu ülkelerinin ortak müziği olmuş ama daha sonra ortaya çıkan siyasi-iktisadi değişikliklerden dolayı parçalara ayrılmıştır. Klasik doğu muğamı aslen 12 tür ve 6 koldan oluşmaktadır. Asli muğamlar: Uşşak, Neva, Buselik, Rast, Irak, İsfahan, Zirefkand, Büzürk, Zengüle, Rehavi, Hüseyni ve Hicaz; kolları ise, Şahnaz, Selmek, Maya, Nevruz, Kerdaniye ve Güvaşt'tan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alim Kasımov</span>

Alim Hamza oğlu Kasımov, Azeri ses sanatçısıdır. Dünyanın önde gelen muğam yorumcuları arasındadır. 1999 yılında Uluslararası Müzik Konseyi tarafından UNESCO Müzik Ödülüne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Hüseynkulu Sarabski</span>

Hüseynkulu Melik oğlu Rızayev, Azeri operacı, oyuncu, yönetmen.

Hanende Farsça kökenli bir kelime olup müzik icra eden; şarkı okuyan, şarkıcı vb. anlama gelmektedir. Azerbaycanda Hanendelik halkın manevi âleminin sözcüsü olan türküyü ve makam sanatını yayma, yaşatma ve koruma sanatıdır. Osmanlı döneminde de kullanılagelen sözcüklerdendir; Osmanlı hanendeleri mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Muğan Sovyet Cumhuriyeti</span>

Muğan Sovyet Cumhuriyeti, Muğan Geçici Askeri diktatasına karşı başlatılan ayaklanma sonucunda Lenkeran bölgesinde kurulmuş kısa ömürlü Sovyet Cumhuriyeti'dir.

<span class="mw-page-title-main">Seyid Şuşinski</span>

Seyid Şuşinski, Azerbaycan hanendesi, Şuşa hanendelik okulunun en parlak temsilcisiydi. Cabbar Qaryağdıoğlu ona "Doğu müziğinin incisi" adını vermişti.

<span class="mw-page-title-main">Sara Kadimova</span> Azerbaycanlı şarkıcı

Sara Bebiş kızı Kadimova, Azeri hanende, kadın soprano ve opera sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Memmedova</span> Azərbaycanlı müzisyen ve  İlk Azerbaycanlı bayan profesyonel şarkıcı

Şevket Hasan kızı Memmedova, Azeri şarkıcı, oyuncu, kadın soprano ve opera sanatçısıdır. İlk Azeri profesyonel kadın şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Teymur Mustafayev</span>

Teymur Mustafayev Ağakhan oğlu, Azerbaycanlı şarkıcı, halk sanatçısı. Azerbaycan Cumhuriyetinde onursal bir unvan olan Azerbaycan Halk Sanatçısı unvanına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Cabbar Karyağdıoğlu</span> Azerbaycanlı hanende ve besteci

Cabbar Karyağdıoğlu , Azeri hanende ve bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Han Şuşinski</span> Azerbaycanlı hanende

Han Şuşinski Azeri hanendedir.

Hasan Adıgüzel veya Hasan Adıgüzelzade, orkestra şefi, besteci.

Meşedi İsi, Karabağ muğam okulunun temsilcisi olan 19. yüzyıl Azerbaycanlı bir hanendedir.

Meşedi Zeynal Hagverdiyev, Azerbaycan müzik tarihindeki ilk solo tarzenlerden biri olan 19.-20. yüzyıl Azerbaycan tarzeni.

<span class="mw-page-title-main">Muğam üçlüsü</span>

Muğam üçlüsü - Azerbaycan'ın ulusal müzik aletleri olan tar, kamança ve gaval ile performans gösteren klasik bir muğam üçlüsü, Azerbaycan muğam destgahını seslendiren geleneksel bir müzisyen topluluğu; şarkıcı ve sazende grubu.

Elmira Rahimova, Azeri folklor sanatçısı, şarkıcı, eski öğretmen. Azerbaycan'ın halk sanatçısı (2000).

<span class="mw-page-title-main">Hacıbeyli kardeşlerin opera ve operet sanatçıları topluluğu</span>

Hacıbeyli kardeşlerin opera ve operet sanatçıları topluluğu, Azerbaycan'da faaliyet gösteren bağımsız bir sanatçı topluluğu. Topluluğun başında Üzeyir Hacıbeyli ve Zülfikar Hacıbeyov vardı.