İçeriğe atla

Baba Hasan

Baba Hasan
Dayı
Cezayir Dayısı
Hüküm süresi1682-1683 (resmi olarak, De jure)
1677-1683 (De facto)
Önce gelenMuhammed Trik
Sonra gelenMezamorta Hüseyin Paşa
ÖlümCenina Sarayı, Cezayir

Baba Hasan, 1682'den 1683'ye [1] kadar Cezayir Dayısı.

Cezayir Dayısı olarak

Bir önceki dayı olan Muhammed Trik ve yaşlı[2] Berberi korsanlar'ın siyaseti bırakmasının ardından kontrolü ele aldı ve 1677'de kendisine Dayı unvanını verdi. 1682'de resmen hükümdar ilan edildi. Fransa'ya savaş açtı, ancak 1683'te Cezayir'in Bombardımanından sonra teslim olmak zorunda kaldı.[1] Cezayir Divanı bu kararı kabul etmedi. Mezamorta Hüseyin Paşa adlı başka bir isyancı onu Cenina Sarayı'nda öldürerek yetkilerini elinden aldı ve dayı rolünü üstlendi.

Kaynakça

Özel
Genel
  • Kaddache, Mahfoud (2011). L'Algérie des Algériens (Fransızca). Alger: Société nationale d'édition et de diffusion. ISBN 978-9961-9-6621-1. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fransızlar</span> Fransa vatandaşları

Fransızlar, Fransa'da yaşayan, Fransa'nın vatandaşlığına sahip veya bir Cermen kavmi olan Frank kökenli bir halktır. "Francia" sözcüğünün kökü de bu kelimeden gelmektedir, Frenklerin yurdu ve yaşadıkları bölge anlamına gelir. Fransız kimliğinin oluşmasında önemli bir faktör olan Cermen kökenli Franklar, Frankiya'yı (Fransa) fethettiklerinde kendi dillerini bırakıp Latin dilini benimsemişlerdir ve buna müteakip Fransızca dediğimiz Latin dili ortaya çıkmıştır. Tarih boyunca Franklar, Roma kültürünün etkisinde kalarak Galya'daki yerli halklar ile karışmış ve bugünkü Fransızların ataları olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Mezamorta Hüseyin Paşa</span> Osmanlı devlet adamı ve amiral

Mezamorta Hüseyin Paşa, Osmanlı donanmasında 1688-1689 ile 1696-1701 yılları arasında iki kez kaptan-ı deryalık yapmış Osmanlı devlet adamı. Venediklilerle yapılan bir savaşta çok ağır bir şekilde yaralanmasına rağmen iyileşip geri dönmesinden dolayı İtalyanca Mezzomorto ifadesinden bozma Mezamorta lakabını almış, Mezemorta, Mezomorto ya da Mezamorto Hüseyin Paşa olarak da anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Henry Houssaye</span> Fransız tarihçi (1848 – 1911)

Henry Houssaye, Fransız tarihçi, akademisyen, sanat ve edebiyat eleştirmeni.

<span class="mw-page-title-main">İslam Slimani</span> Cezayirli futbolcu

İslam Slimani, forvet pozisyonunda görev yapan Cezayirli millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Mağrip el-Kaidesi</span> İslamcı terör örgütü

Mağrip el-Kaidesi, ‎el-Kaide'ye bağlı olarak Mağrip'te faaliyet gösteren yasa dışı silahlı cihatçı Selefi grup.

<span class="mw-page-title-main">Danièle Djamila Amrane-Minne</span>

Danièle Minne, Fransız kadın hakları savunucusu aktivisttir. 2. Dünya Savaşı esnasında Fransız-Cezayir Savaşı'nda Cezayir Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLN) 'ye yardım etmekle suçlanmıştır. Annesş Jacqueline Netter-Minne-Guerroudj ve Cezayirli üvey babası Abdelkader Guerroudj, hem mahkûm edilmiş hem de Cezayir isyanında aktif görev alan Fernand Iveton'a ortaklık yapmaktan suçlu bulunmuşlar ancak anne ve üvey babası yazar Simone de Beauvoir'in çabalarıyla hapisten kurtulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nahla El Fatiha Naili</span> Cezayirli heykeltıraş ve sanatçı

Nahla El Fatiha Naili, Cezayirli heykeltıraş ve sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir'de COVID-19 pandemisi</span>

Bu makale COVID-19 pandemisinin Cezayir'deki etkilerini belgelemektedir. 7 Nisan 2023 itibarıyla Cezayir'de koronavirüs ile enfekte olmuş toplam 6.881 kişinin öldüğü, toplam vaka sayısının ise 271.603 olduğu açıklandı. 182.894 hasta ise iyileşti ve taburcu edildi.

Air Algérie SpA, merkezi Cezayir'de bulunan Cezayir'in bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi. Houari Boumedienne Havalimanı merkezli şirket Avrupa, Kuzey Amerika, Afrika, Asya ve Orta Doğu'daki 28 ülkede 39 noktaya sefer düzenlemektedir. Ayrıca Cezayir içinde 32 havalimanınına uçmaktadır. Hava yolu Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, Arap Hava Taşımacılığı Organizasyonu ve Afrika Hava Yolları Birliğini'nin 1968'den beri üyesidir. Air Algérie şirketinin bütün hisseleri Cezayir devletinin kontrolündedir.

Cezayir'deki gazetecilerin çalışma koşulları, 1962 bağımsızlık savaşından bu yana gelişti. 1990'dan sonra, Basın Yasası kaldırılarak daha fazla basın özgürlüğü sağlandı. Ancak 1990'lardaki iç savaşla birlikte 70'ten fazla gazeteci Teröristler tarafından öldürüldü. Cezayir'de 1993 ile 1998 yılları arasında 60 gazeteci öldürüldü.

Tindouf Cezayir'in Tindouf Vilayeti'nde Moritanya, Batı Sahra ve Fas sınırlarına yakın ana şehir ve bir komündür.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Federasyonu</span> 1922den 1925e kadar Fransız manda bölgesi; Suriyenin öncül devleti

Suriye Federasyonu, resmi olarak Suriye Özerk Devletleri Federasyonu 28 Haziran 1922'de Yüksek Komiser Gouraud tarafından kuruldu. Halep, Şam ve Alevi devletlerini kapsamakta olup, 190.000 ile 200.000 km2 arasında bir alanı kapsıyordu. Resmi olarak, 1 Ocak 1925'ten başlayacak olan 5 Aralık 1924 tarihli kararname ile feshedildi.

<span class="mw-page-title-main">Harkiler</span>

Harkiler ya da Harki, 1954-1962 Cezayir savaşı sırasında Fransız Silahlı Kuvvetleri adına görev yapan yardımcıyı ifade eder. Ayrıca, bağımsızlık savaşı sırasında Fransa'ya bağlılığını bildiren ve Cezayir'in bağımsızlığını istemeyen tüm Cezayirli Müslümanlar genellikle bu şekilde adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Baba Ali (Cezayir dayısı)</span>

Baba Ali veya kısaca I. Ali 1710-1718 yılları arasında Cezayir Beylerbeyliği'nin ilk bağımsız hükümdarlığını yapmış devlet adamı.

Cezâyir-i Garp beylerbeyi, paşa ve dayı listesi aşağıdadır:

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Trik</span>

Muhammed Trik Osmanlı subayıdır. 1671'den 1682'ye kadar Cezayir dayısıdır. Cezayir'in ilk dayısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Souhila Belbahar</span> Cezayirli kadın ressam

Souhila Belbahar ya da Souhila Bel Bahar, Cezayirli kadın ressam.

El-Meniye ili, Cezayir'in illerinden biridir. İl, Cezayir Çölü'nün kuzeyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 62.215 km² olan ilin nüfusu 14 Nisan 2008 tarihi itibarı ile 57.276'dır. İlin merkezi El-Meniye'dir.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Beyliği</span>

Konstantin Beyliği (Arapça: ), Gündoğumu Beyliği veya Doğu Beyliği resmi adıdır, Cezayir-i Garp eyaletinin'nin üç beyliğinden biriydi . Bölge Hafsiler'den alınmıştır. 1514'ten 1648'e kadar olan dönemde Konstantin'in Tunus Hafsîlerine olan bağımlılığı sona ermiş ve 1530'larda Cezayir'in merkezi gücüne kesin olarak bağlanmıştır. Ancak tüm eyaletin kontrolü ancak güçlü aşiret konfederasyonlarıyla yaşanan çatışmalardan sonra sağlanabilmiştir. Beylik, Fransa'nın Cezayir'i İşgali sırasında 1837 Konstantin kuşatması sırasında yıkıldı. Beyliğin temelleri üzerine 1848 yılında Fransızlarca Konstantin departmanı kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Melviye Muharebesi (1692)</span>

Moulouya Savaşı, Mayıs 1692'de Fas'taki Melviye nehri üzerindeki bir geçitte gerçekleşti. Alevi Sultanı Moulay İsmail'in orduları ile Cezayir Deyi Hadj Chabane'nin orduları arasında gerçekleşti.