İçeriğe atla

Baba Faya Martaneşi

Baba Faya Martaneşi
Doğum1910
Kavalye ilçesi
Ölüm18 Mart 1947 (37 yaşında)
Tiran, Arnavutluk

Baba Faya Martaneşi (Arnavutça: Baba Faja Martaneshi, gerçek adıyla Mustafa Cani, 1910 - 18 Mart 1947), Martaneş Tekkesi'nin son babasıydı.

Kavalye ilçesi'nde doğmuştur. Baba, İkinci Dünyâ Savaşı sıralarında Enver Hoca yönetimindeki Arnavut Partizanları’na katılmış ve Baba Feyzo ile berâber Dedebaba olan Dede Abbas’a gidip Bektaşîlik’te reform yapılması, “evliyâ kanûnunun” yâni giyinme şeklinin değiştirilmesini istemişlerdir. Dede Abbas ikisini de Tiran'da öldürmüş ve kendisi intihar etmiştir.

Kaynakça

  • Baba Faja Martaneshi, heroi i popullit - Yazar: Apostol Kotani. Yayım yılı: 2001. 185 sayfa.

İlgili Araştırma Makaleleri

Kadirilik ya da Kadiriyye, Seyyid Abdülkâdir Geylânî tarafından 12. yüzyılın başlarında kurulan tarikattır.

<span class="mw-page-title-main">Bektaşîlik</span> Sufi/tasavvufî tarikat

Bektâşîlik, adını 13. yüzyıl Anadolu'sunun İslâmlaştırılması sürecinde etkin faaliyet gösteren ve Hoca Ahmed Yesevî'nin öğretilerinin Anadolu'daki uygulayıcısı konumunda olan Hacı Bektaş-ı Veli'den alan, daha sonra ise 14. ilâ 15. yüzyıllarda Azerbaycan ve Anadolu'da yaygınlaşan Hurûfilik akımının etkisiyle ibahilik, teslis (üçleme), tenasüh ve hulul anlayışlarının da bünyesine katılmasıyla 16. yüzyılın başlarında Balım Sultan tarafından kurumsallaştırılan, On İki İmam esasına yönelik sufi/tasavvufî tarikat.

<span class="mw-page-title-main">Kaçar Hanedanı</span> 1789-1925 yılları arasında İranı yöneten Türk hanedan

Kaçar Hanedanı, İran'daki Azerbaycan Türklerinin Kaçar boylarından olan Kovanlı kolu tarafından kurulmuş ve 1794 ile 1925 yılları arasında hüküm sürmüş bir İran Devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Bakteriyofaj</span> Bakteri enfekte eden virüs

Bakteriyofaj, bakterileri enfekte eden bir virüstür. Terim genelde kısaltılmış hali olan faj olarak kullanılır.

<i>Süper Baba</i> (dizi) Türk televizyon dizisi

Süper Baba, Kare Ajans imzalı, 1993-1997 yılları arasında atv'de yayımlanmış olan dram türündeki Türk televizyon dizisidir. Başrollerinde Şevket Altuğ, Jülide Kural, Seray Gözler, Sümer Tilmaç, İsmet Ay, Şevval Sam ve Bennu Yıldırımlar yer almıştır. Toplam 4 sezondan oluşan dizi, 137. bölümü ile sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Achille Lauro</span>

Achille Lauro,, bir yolcu gemisidir. Daha çok 1985'teki kaçırılma olayı ile anılır.

<span class="mw-page-title-main">I. Abbas</span> 5. Safevi hükümdarı

I. Abbas veya Büyük Abbas, Safevi Hanedanlığının beşinci hükümdarı olan Şah Abbas, Safevi Hanedanı'nın en güçlü hükümdarı olarak gösterilir. Şah Muhammed Hüdabende'nin üçüncü oğludur. 3 Ekim 1587 tarihinde Türkmen şeflerinin desteklediği bir askerî darbe ile 17 yaşında tahta geçip 1629 yılına kadar 42 yıl hükümdar olarak kalmıştır. Hükümdar olduğu tarih Safevi Devleti açısından zorlu bir dönemdir. İçeride Türkmen aşiretleri arasındaki kanlı çatışmalar, doğuda Özbek akınları, batıda ise Osmanlı İmparatorluğu'nun baskısı altındaydı. Bu durumun kaçınılmaz sonucu olarak ülke ekonomik olarak da çözülmektedir. Tarımsal ve endüstüriyel üretim düşerken ticaret de çökmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Köker Üçlemesi</span>

Köker Üçlemesi ya da Deprem Üçlemesi, İranlı yönetmen Abbas Kiyarüstemi'nin yönettiği üç filmlik seriye verilen addır. Bu filmler, Arkadaşımın Evi Nerede (1987), Ve Yaşam Sürüyor (1992) ve Zeytin Ağaçları Altında'dır. (1994)

Şücâ'ed-Dîn Ebû'l-Bekâ Baba İlyâs bin Ali el-Horasânî, 13. yüzyılda Bâbâ'îyye Tarikâtı'nın Anadolu'daki önderlerindendir.

Hershey-Chase deneyleri, 1952 yılında Alfred Hershey ve Martha Chase tarafından yapılan bir dizi deneydi. Bu deneylerin amacı, 1944 Avery-MacLeod-McCarty deneyi ile gösterilmiş olan, DNA'nın genetik materyal olduğunu teyid etmekti. DNA, 1869'dan beri biyologlarca bilinmesine rağmen çoğu kişi kalıtım bilgisinin proteinlerce taşındığına inanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Enterobakteri faj T2</span>

Enterobakteri faj T2, Myoviridae familyasının T4-benzeri virüsler cinsine ait bir virülan bakteriyofajdır. Escherichia coli'yi enfekte eder ve T-Çift fajların en iyi bilinenidir. virionda lineer çift iplikçikli DNA bulunur, bu DNA'nın dizisi uçlarda tekrarlıdır ve dairesel olarak permutasyonludur. Faj koruyucu bir örtüyle kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bender Abbas</span>

Bender Abbas ) İran'ın Hürmüzgan Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir.

Ahmediye, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda bulunan Üsküdar ilçesine bağlı bir mahalledir. Batısında Salacak, kuzeyinde Aziz Mahmud Hüdayi ve Mimar Sinan; güneyinde Salacak ve Zeynep Kamil; doğusunda ise yine Mimarsinan ve Zeynep Kamil mahalleleri vardır. Adını mahalle sınırları içinde camisi ve imareti bulunan İbn'ül Emin Ahmed Ağa adlı kişiden almaktadır. Mahallede Tavaşi Hasan Ağa, Ahmediye, Malatyalı İsmail Ağa, Kurban Nasuh, Şehit Süleyman Paşa camileri yer almaktadır.

Martaneş Tekkesi veya Peşku Tekkesi (Teqeja e Peshkut) Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Debre ilçesi'nin Martaneş köyünde bulunmakta olan tarihi Osmanlı-Türk dinî eserlerinden biridir. Dergâh Bektaşi tarikât'a aittir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavut Partizanları</span>

Arnavut Partizanları ya da Ulusal Özgürlük Hareketi 1939'da İtalya'nın Arnavutluğu işgali sonrası kurulmuştur. İtalya işgaline tepkili davranmışlar Baba Faya Martaneşi işgale karşı yerel ve sevilen lider olarak savaşmıştır. 1945'te savaş bittikten sonra Arnavutluk Demokratik Hükümeti kurulmuştur ve ardından Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti'ni kurmuşlardır. 1945 senesinde savaş bittikten sonra ordu Arnavutluk Halk Ordusu olarak işlevine devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Martaneş</span> Arnavutlukun Debre iline bağlı Bulqiza belediyesinde bulunan bir idari birim

Martaneş, Arnavutluk'un Debre iline bağlı Bulqiza belediyesinde bulunan bir idari birimdir. Nüfusu 2011 yılı itibarı ile 1.836'dır.

<span class="mw-page-title-main">Mat Nehri</span>

Mat Nehri, Arnavutluk'un kuzeyinde bulunan bir nehirdir. Nehir, Martaneş yakınlarından başlayarak Mat'ın batısından akarak Adriyatik Denizi'ne dökülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ümmü'l-Benîn</span>

Ümmü’l-Benin diye meşhur olan Fatıma bint Hizam, Müminlerin Emiri Ali bin Ebu Talib’in eşidir. Ümmü’l-Benin, Şialar nezdinde saygınlığı ve ihtiramı yüksek olan bir hanımefendidir. Ümmü’l-Benin; Ebu’l-Fazlı’l Abbas, Abdullah, Cafer ve Osman’ın annesidir. Bunların her dördü de Kerbela’da Aşura günü şehit olmuşlardır. Dört erkek çocuğun annesi olduğu için kendisine Ümmü’l-Benin denmiştir.