İçeriğe atla

Baba (iskambil oyunu)

Baba, kozlu bir iskambil oyunudur. Türkiye'de Koç Üniversitesi öğrencileri tarafından klasik koz oyunlarından Batak oyununa bir takım eklemelerle geliştirilmiştir. Özellikle son birkaç yılda bu oyuna görülen ilgi artmıştır.

Oyun ve kurallar

Oyun basitçe 4 kişi ve 52 kartla oynanır. Her oyuncuya on üçer kart dağıtıldıktan sonra her oyuncu istediği bir kartı önüne kapalı olarak koyar, dağıtanın sağından başlanarak her oyuncu kartını sırayla açar ve saat yönünün tersine oynanır.

Oyun açılan kartların durumuna göre 5 durumla başlayabilir.

  • 2 oyuncunun açtığı kartın rengi aynı, diğer ikisininki farklı ise(örn: 2 sinek, 1 kupa, 1 maça) koz aynı olan kart olur.
  • 2 oyuncunun açtığı kartın rengi aynı, diğer ikisininki onlardan farklı olarak aynı ise(örn: 2 maça, 2 kupa) açılan kâğıtların toplamı küçük olan grubun kozuyla oyuna başlanır. Eğer toplamları aynı ise kartlar yeniden dağıtılır ve ortaya sadece önceki dağıtımda açılan 2 kart türünden konulabilir.
  • 3 oyuncunun açtığı kartın rengi aynıysa(örn: 3 maça, 1karo), 4. oyuncunun açtığı koz oynanır.
  • 4 oyuncu aynı kozu açarsa herkes 13 batar. El tekrar dağıtılır.
  • Tüm oyuncular farklı renk açarsa sanzatu eli yani kozsuz oyun oynanır.

Baba, artırmanın zorunlu olduğu bir iskambil oyunudur. Yani eğer bir sonraki oyuncunun elinde yerdeki kağıdın renginden ve daha yüksek numaralısı varsa atmak zorundadır. Birden fazla yüksek numaralı kâğıttan seçim yapabilir. Aynı şekilde bir sonraki oyuncu da onun attığı kartı geçebiliyorsa geçmelidir. Yere atılan kâğıttan kendinde olmayan oyuncu koz atmak zorundadır. Aynı şekilde 2 kişi koz çakıyorsa yine ikincinin arttırması zorunludur

Oyun ve puanlama

Oyuncuların aldığı eller toplanır. 1 el 1 puandır. Hiç el alamayan oyuncu, en yükseksayıda el alanın aldığı el sayısına batar. (Sanzatu elleri bu kural haricindedir). Oyun, isteğe göre, bir oyuncu 51 81 101 ya da 201'e ulaştığında biter. Buna limit puan denir. Oyunun tek kazananı vardır. Eğer iki kişi aynı elde limiti geçerse puana bakılmaksızın son elde o iki oyuncudan çok el alan kazanır. Eğer son elde eşit almışlarsa berabere biter. Kazanan ya da kaybeden olmaz.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Briç</span> oyun kartları ile yapılan stratejik ve çözümsel düşünmeyi esas alan olimpik bir beyin sporu

Briç, İskambil kağıtları ile 4 kişi arasında oynanan bir masa oyunudur. Dünya briç federasyonu, Uluslararası Olimpiyat Komitesi federasyonları arasında yer alır.

King, 4 kişiyle oynanan bir iskambil oyunudur.

Pinochle, Amerika Birleşik Devletleri'nde 19. yüzyılın ortalarında geliştirilmiş bir iskambil oyunudur. Fransız oyunu Bezik'ten türemiştir. Oyunda iki takım vardır. Ortaklar birbirleriyle karşılıklı olarak otururlar. Kağıt destesi özeldir ve toplam 80 karttan oluşur. Destede sinek, karo, maça ve kupanın asları, papazları, damları, valeleri ve onlarından dörder adet bulunur. Kartlar karıştırılır ve dağıtılır. Her bir oyuncunun elinde 20 kart bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Pis Yedili</span>

Pis Yedili, şansla birlikte taktik faktörünün de esas olduğu bir iskambil oyunudur.

Pişti veya pişpirik, kart saymaya ve şansa dayalı bir iskambil oyunudur. 2 veya 4 kişi ile 52'lik bir deste ile oynanır. Yalnız başına veya eşli oynanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Batak (oyun)</span>

Batak, taktiğe dayalı bir iskambil oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">Üçbeşsekiz</span>

3 5 8, şans ve taktiğe dayalı bir iskambil oyunudur.

Balayı Kingi, iki kişiyle oynanan ve sadece koz oyunundan ibaret bir iskambil oyunu.

<span class="mw-page-title-main">Maça Kızı</span>

4 kişiyle oynanan bir iskambil oyunudur. Bazı İnternet sayfalarında oynanan versiyon ile Türkiye'de oynanan versiyonu farklıdır. Oyun başında tüm kâğıtlar dağıtılır. Daha sonra oyunculardan herhangi biri peşkir derse, o oyuncu oynanacak elde yerde dönen kağıdı almayacağını oyun başında söylemiş olur. Oyunun amacı Maça Kızını ve Kupaları almamaktır. Oyunda koz kupadır.

<span class="mw-page-title-main">Hoşgin</span>

Hoşgin, şans ve hızlı hesap gerektiren bir iskambil oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">Ohel</span>

Ohel, şans ve taktik gerektiren bir iskambil oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">Prafa</span> bir şans oyunu

Prafa, şansa dayalı bir iskambil oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">Eşşek (iskambil oyunu)</span>

Eşşek, iskambil kartlarıyla oynanan bir şans oyunudur.

T-Rex, ağırlıklı olarak Arap yarımadasında oynanan bir çeşit iskambil oyunudur. King oyununa benzer.

Gömmeli batak, 3 ya da 4 kişiyle oynanabilen iskambil oyunudur.

Dost kazığı, 4 kişi ile oynanan, 52 kâğıt kullanılan bir oyundur.

Altmışaltı, iki kişiyle oynanan ve el almaya dayalı en basit kozlu iskambil oyunlarındandır. Avusturya'nın ulusal kart oyunudur ve Almanya ve Macaristan'da çok popülerdir. Türkiye'de de sevilen ve yaygınlıkla oynanan bir iskambil oyunudur. Tarihte ilk defa Mariagespiel adı ile 1715 yılında oynanmıştır.

2 kişilik bir kâğıt oyunudur. 4 adet 52'lik desteden 9'dan küçük kâğıtların çıkarıldığı toplam 96 kâğıtla oynanır. Sayıları tutmak için marköz adı verilen mandallı tahtalar kullanılır.

Sadrazam, Dai Hin Min 3 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. isimli İskambil Oyununun Türkleştirilmiş versiyonudur. Amaç üç veya daha fazla oyuncunun elindeki kartlardan kurtulmasıdır. Böylelikle ilk elindeki kâğıtlardan kurtulan oyuncu Sadrazam olur.

Konturlu king, 4 kişi ile oynanan bir iskambil oyunudur.