İçeriğe atla

Bab Sa'dun

Koordinatlar: 36°48′31″K 10°09′33″D / 36.80861°K 10.15917°D / 36.80861; 10.15917
Bab Sa'dun
باب سعدون
Bab Sa'dun
Harita
Genel bilgiler
DurumTamamlandı
TürŞehir kapısı
KonumTunus, Tunus
Koordinatlar36°48′31″K 10°09′33″D / 36.80861°K 10.15917°D / 36.80861; 10.15917
Tamamlanma1350

Bab Sa'dun (Arapçaباب سعدون), Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir şehir kapısıdır. Kapı, ilk olarak Bab Sevike'nin banliyösünün kenarında 1350 dolaylarında inşa edilmiş, başlangıçta yalnızca bir dar kemeri bulurken 1881'de trafiğin hacmine daha iyi uyum sağlayan üç kemerli bir kapı ile değiştirildi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Topkapı Sarayı</span> İstanbulda bir saray

Topkapı Sarayı, İstanbul Sarayburnu'nda, Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca, devletin idare merkezi olarak kullanılan ve Osmanlı padişahlarının yaşadığı saraydır. Bir zamanlar içinde 4.000'e yakın insan yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şam</span> Suriyenin başkenti

Şam veya Dimaşk, Suriye'nin başkentidir. Ayrıca, Şam Valiliğinin ve Rif Şam Valiliği'nin de idari başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Tunus</span> Kuzey Afrika ülkesi

Tunus, resmî adıyla Tunus Cumhuriyeti, Kuzey Afrika'da, Akdeniz'e kıyısı olan bir ülkedir. Kurucusu Habib Burgiba'dır. Batısında Cezayir, doğusunda Libya ve Akdeniz, Kuzeyinde de Akdeniz yer alır. Ülkenin güney kısmını Büyük Sahra Çölü kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Ali Muhammed Şirazi</span> Bâbîliğin kurucu peygamberi (1819–1850)

Ali Muhammed Şirazi ya da bilinen adıyla Bab, Babi inancının kurucusudur. Lakabı olan Bab, Arapçada kapı demektir.

<span class="mw-page-title-main">Bâb-ı Âli</span> Osmanlı Devletinde sadrazam sarayı

Bâb-ı Âlî ya da basitleştirilmiş şekli ile Bâbıâlî, Osmanlı Devleti döneminde sadrâzam sarayına verilen isimdir. Onsekizinci yüzyıl sonlarına yakın bir zamana kadar Paşa sarayı, Paşa kapısı, Bâb-ı Âsafî gibi adlarla da anılan sadrazam sarayına I. Abdülhamid zamanından itibaren Bâb-ı Âlî denilmeye başlanmıştır. Günümüzde İstanbul Valiliği valilik konağı olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tunus (şehir)</span> Tunusun başkenti

Tunus, Tunus'un başkenti ve Tunus ilinin merkezi olan şehir ve belediyedir. Tunus şehri sınırları dışında bulunan ve Tunus'un etrafında şehirleşmiş metropoliten varoşları ile birlikte Tunus şehri "Büyük Tunus " olarak anılmaktadır. 2004 yılı verilerine göre nüfusu belediye sınırları içinde nüfusu 728,453 kişidir. "Büyük Tunus" metropoliten bölgesinin nüfusunun ise yaklaşık 2.7 milyon olduğu tahmin edilmektedir.

Osmanlı hükûmeti, Osmanlı İmparatorluğu'nun Avrupa'daki çağdaş idare sistemlerine ayak uydurmak amacıyla 19. yüzyılın başından itibaren uyguladığı kabine sistemidir. Günümüzdeki Bakanlar Kurulu sistemine çok benzemekteydi.

<span class="mw-page-title-main">El-Bab</span> Suriyenin Halep ilinde bulunan bir şehir

El-Bab, Suriye'nin Halep ilinde bulunan bir şehirdir. Halep'in kuzeydoğusunda yer almaktadır, 2004'te nüfusu 63.069'dur. Şehirde Sünni Müslümanlar çoğunluk oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Eski Şehri Kapıları</span>

Aşağıdaki liste, Tapınak Tepesi Kapıları hariç , Kudüs'ün Eski Şehrinin Kapılarını listeler. Kapılar, son 1500 yılda Kudüs'ün eski haritalarının çoğunda görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Tunus Cephesi</span>

Tunus Cephesi, İkinci Dünya Savaşı'nın Kuzey Afrika harekatı sırasında Tunus'ta Mihver kuvvetleri ve Müttefik kuvvetler arasında gerçekleşen bir dizi savaştı. Müttefikler, Amerikan ve Fransız kolordusu ile bir Yunan birliği de dahil olmak üzere İngiliz İmparatorluk Kuvvetleri'nden oluşuyordu. Savaş, Alman ve İtalyan kuvvetleri tarafından ilk zamanlar başarılar göstermeleri ile başladı, ancak muazzam tedarik engelleme çabaları, Mihver'in kesin yenilgisine yol açtı. Alman Afrika Kolordusu'nun çoğu da dahil olmak üzere 250.000'den fazla Alman ve İtalyan askeri savaş esiri olarak alındı.

<span class="mw-page-title-main">Tunus başbakanı</span> Tunusun hükûmet başkanı

Tunus başbakanı Tunus hükümetinin yürütme organının başıdır. Başbakan, cumhurbaşkanı ile birlikte yürütme organını yönetir ve başbakanın kabinesi ile birlikte Halk Temsilcileri Meclisine, başbakanın siyasi partisine ve nihayetinde yürütme ve yasamanın politikaları ve eylemleri için seçmenlere karşı sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Mecazü'l-Bab</span>

Mecazü'l-Bab, Tunus'un Bace ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, il merkezi Bace'nin güneydoğusunda Mecerda Nehri ovasında yer almaktadır. Yüzölçümü 462,5 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 44.100'dür.

<span class="mw-page-title-main">Babü'l-Bahr</span>

Babü'l-Bahr veya Porte de France, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir şehir kapısıdır. Tunus Medinesi ile modern kent arasındaki ayrımı işaret ediyor. Kapı alçaltılmış bir kemerden oluşur ve mazgallı bir korkulukla örtülüdür.

Babü'l-Cezire, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir şehir kapısıdır. Kapı, Tunus kentinin güney banliyösüne erişim sağlarken, kuzey banliyösü Bab Sevke, aynı adı taşıyan kapıdan açılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bab Alevi</span>

Bab Alevi, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir şehir kapısıdır. Kapı, Hafsî sultanı Ebu İshak İbrâhim el-Müstensir tarafından inşa edilmiştir ve adını birinci kattan almıştır. Barbaros Hayreddin Paşa 1534 yılında Tunus'a bu kapıdan girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bab Kartaca</span>

Bab Kartaca, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir şehir kapısıydı. Kapı, eski muhafazanın doğusunda yer almaktaydı ve Kartaca'ya giden yola erişim sağlamaktaydı. Kapı, 1881 yılında ortadan kaybolmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bab Minare</span>

Bab Minare, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir şehir kapısıdır. Kapı, Hafsîler döneminde inşa edilmiş olup eski muhafazanın batısında yer almaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Bab Sidi Abdüsselam</span>

Bab Sidi Abdüsselam, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir şehir kapısıydı. Tunus beyi Hammuda bin Ali döneminde inşa edilen ve adını Abdüsselam el-Esmer'den alan kapı, günümüzde varlığını sürdürmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bab Sidi Kasım</span>

Bab Sidi Kasım, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir şehir kapısıdır. Kapı, Osmanlı döneminde inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bab Sevike</span>

Bab Sevike, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir şehir kapısıydı. Kapı, 1861 yılında yıkılmıştır.