Füze, genellikle bir sevk maddesi, jet motoru veya roket motoruyla desteklenen, kendi kendine hareket edebilen, havada giden menzilli bir silahtır.
SSM-700K Hae Song, Güney Kore yapımı bir gemisavar seyir füzesidir. Füze, 1995 yılında Kore Cumhuriyeti Deniz Kuvvetleri için geliştirilmiş olup 2006 yılında KDX-II ve KDX-III destroyerleri ile Ulsan sınıfı fırkateynlerde hizmete girdi.
Tomahawk, tam adı BGM-109 Tomahawk, stratejik bir seyir füzesidir.
Babür ve Bebür veya tam adıyla Zahîreddîn Muhammed Bâbur Türk lider, Babür İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk hükümdarı. Soyu, baba tarafından Timur anne tarafından Cengiz Han'a dayanan Babür Şah, 1519'dan itibaren Hindistan'a düzenlediği seferler sonunda bütün Kuzey Hindistan'ı kontrol altına alıp 1526'da Delhi Sultanlığı'na son vererek günümüzdeki Afganistan, Pakistan ve Hindistan'ın kuzeyini kapsayan topraklar üzerinde Babür İmparatorluğu'nu kurdu.
Balistik füze, nükleer, kimyasal, biyolojik başlık taşıyabilen uzun menzilli güdümlü veya güdümsüz füzedir. Bu füzeler tek bir nükleer başlık taşıyabilecekleri gibi, birden fazla başlık taşıyarak bu başlıkları farklı hedeflere yollayabilirler. Bu silahlar, motorlu uçuşta aerodinamik olarak yönlendirilen seyir füzelerinden farklı bir kategoridedir.
Havadan karaya füze tabiri askeri uçaklar tarafından fırlatılan, kara ve deniz hedeflerine karşı kullanılan füzelere verilen genel addır. Süzülen bombalara çok benzeseler de bu bombaların sahip oldukları itiş sistemleri vardır. Bu sistemler içerisinde en çok kullanılan türleri roket ve jet motorlarıdır. Bu motorlar silaha kısa ve uzun menzil sağlamaktadır. Bunun yanında Sovyetler tarafından geliştirilen bazı füzelerde kullanılan ramjet sistemi, füzeye hem uzun hem de yüksek uçuş hızı sağlamaktadır.
Seyir füzesi kaldırıcı kuvvet olarak kanatçıklarının yardımıyla havanın dinamik yapısından, sürüklenmeyi dengelemek için de çekiş kuvvetlerinden bunun içinde jet motorundan faydalanan güdümlü bir füze sistemidir. Kruz füzesi genel olarak içerisinde klasik patlayıcı veya nükleer bomba bulunan savaş başlıklarını yüzlerce kilometre taşımak üzere tasarlanmıştır. Gelişmiş kruz füzeleri süpersonik veya yüksek sesaltı hızla ilerleyen, kendi kendine sevk edebilen, radara yakalanmamak için çok alçak irtifadan uçabilen araçlardır. Genel olarak bu araçlar savaş başlığı taşımaları ayrıca keşif veya gözetleme değil saldırı amacı taşıdıklarından insansız hava aracı sınıfına girmezler.
MIM-104 Patriot, uçaklara, seyir füzelerine ve taktik balistik füzelere karşı koruma sağlamak üzere tasarlanmış uzun menzilli, her irtifada, her türlü hava koşuluna uygun bir hava savunma sistemidir. Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir savunma ve havacılık şirketi olan Raytheon Technologies tarafından üretilmektedir. Öncelikle Amerika Birleşik Devletleri ve dünyadaki diğer bazı ülkeler tarafından kullanılmaktadır.
Meteor füzesi, çok uluslu "MBDA" şirketi tarafından geliştirilmekte olan, 200 km azami menzilli, radar güdümlü bir havadan havaya füze çeşidi. Yüksek yoğunluklu elektronik savaş ortamında işlev gören ve gelişmiş ramjet motor teknolojisi kullanılan füze 2016 yılında Avrupa ülkelerinde üretilmeye başlanmıştır.
Ground Launched Cruise Missile veya GLCM, Soğuk Savaş'ın son on yılında ABD Hava Kuvvetleri tarafından geliştirilen yerden fırlatılan bir seyir füzesi. 1983-1991 yılları arasında kullanıldı.
SOM Seyir Füzesi, TÜBİTAK SAGE'nin tasarladığı hedefe yüksek isabet yeteneğine sahip, sabit kanatlı hava platformlarından atılabilen yeni nesil bir seyir füzesidir. Füze, ilk olarak 10-13 Mayıs 2011 tarihinde düzenlenen IDEF 11 fuarında protokolün yer aldığı birinci günü sergilenmiş ancak ikinci gün sergiden kaldırılmıştır. Füze kamuoyuna 4 Haziran 2011 günü İzmir Çiğli hava üssünde Türk Hava Kuvvetleri'nin 100. kuruluş yılı kutlamalarında teşhir edilmiştir. 2006'dan beri tasarlanan füze, Türkiye'nin yerli imkanları ile, kuşbakışı 180 km uzaklıktaki sabit ve hareketli hedefleri vurmak için ürettiği ilk füzedir. Füzenin üretim ve yurt dışı pazarlama iş sorumlulukları ise Roketsan'a yüklenmiştir. Füzenin A, B1, B2, C1 ve C2 olarak 5 ana versiyonu ile F-35 uçaklarında gövde içinde taşınmak üzere katlanır kanatlı ve daha küçük boyutta SOM-J versiyonu planlanmıştır.Özellikle deniz hedefleri için geliştirilecek C1 ve C2 varyantlarının çalışmaları devam etmektedir. Tübitak Milli Muharip Uçak Kaan'da kullanılmak üzere Som-M isimli bir versiyon duyurdu.
Fatih-110, İran yapımı bir kısa menzilli balistik füzedir. Füze, 1990'larda Zilzal-2 füzesi temelinde geliştirilmiştir. Füzenin geliştirilmiş modelleri ile birlikte yaklaşık 200–300 km menzili bulunmaktadır.
Halic-i Fars, İran yapımı bir gemisavar balistik füzesidir. Füze, Fatih-110 füzesi temelinde geliştirilmiş olup 300 km menzili bulunmaktadır ve 650 kg'lık bir savaş başlığı ve bir önlemeyi engelleyici kılavuz sistemi ile donatılmıştır.
Gauri, Pakistan yapımı bir orta menzilli balistik füzedir. Füze, 1990'larda Kuzey Kore yapımı Nodong-1 füzesi temel alınarak 700 kilometrelik bir yük taşıma kapasitesine sahip 1,500 km'lik bir sıvı yakıtlı roket motoru kullanan bir elektronik sistem ile geliştirilmiştir.
Nur, İran yapımı bir gemisavar seyir füzesidir. Füze, Çin yapımı C-802 füzelerinin ABD baskısı sonucu İran'a satışından vazgeçilmesi üzerine bu füze temelinde geliştirilmiştir. Füzenin geliştirilmiş modelleri ile birlikte yaklaşık 30–200 km menzili bulunmaktadır.
Tufan, İran yapımı bir güdümlü tanksavar füzesidir. Füze, ABD yapımı BGM-71 TOW füzesi temelinde geliştirilmiştir. Füzenin 3.5 km'den fazla menzili bulunmaktadır ve daha fazla vurucu güce sahip başka birçok varyant da geliştirilmiştir.
R-7, Sovyet yapımı bir kıtalararası balistik füzedir. Füze, 1950'lerin sonunda geliştirilmiş olup dünyanın ilk kıtalararası balistik füzesidir. Füzenin değiştirilmiş bir varyantı Sputnik-1 uydusunun fırlatılmasında kullanılmış ve R-7 ailesinin temelini oluşturmuştur.
R-36, Sovyetler Birliği yapımı bir kıtalararası balistik füzedir. Füze, üç savaş başlığı taşıyabilmekte olup ilk Sovyet MIRV füzesidir. Orijinal modelinin NATO rapor adı SS-9 Scarp olup R-36M ise SS-18 Satan olarak adlandırılmıştır.
Gadır, İran yapımı bir gemisavar seyir füzesidir.
Norveççe Nytt sjømålsmissil olarak da bilinen Naval Strike Missile (NSM), Kongsberg Defence & Aerospace tarafından gemisavar ve kara saldırısı operasyonlarında kullanılmak üzere geliştirilmiş bir füzedir. İngilizce pazarlama adı olan "Naval Strike Missile" daha sonra benimsenmiştir. NSM, 2022 yılı itibarıyla Norveç, Polonya, Malezya, Almanya, ABD (RGM-184 olarak bilinmektedir), Japonya, Romanya, Kanada, Avustralya ve İspanya tarafından kullanılmak üzere seçilmiştir. Buna ek olarak, NSM'nin Müşterek Taarruz Füzesi (JSM) adı verilen çok rollü, havadan fırlatılan bir versiyonu şu anda geliştirilmektedir.