İçeriğe atla

Baalbek-Hirmil (il)

Baalbek-Hirmil
بعلبك - الهرمل
İlin Lübnan haritasındaki sınırları
İlin Lübnan haritasındaki sınırları
Koordinatlar: 34°12′N 36°18′E / 34.2°K 36.3°D / 34.2; 36.3
ÜlkeLübnan
Kuruluş16 Temmuz 2003 (21 yıl önce) (2003-07-16)
İdare
 • ValiBashir Khodr
Yüzölçümü
 • Toplam3.009 km²
Nüfus
 (2022)
 • Toplam472.000
 • Yoğunluk156/km²
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)

Baalbek-Hirmil (بعلبك - الهرمل - Baʿlebekk - el-Hirmil) Lübnan'ın bir ilidir.[1] Baalbek İlçesi ve Hirmil İlçesinden[2] oluşan il, toplam 74 belediyeye bölünmüştür.[1] İlin başkenti Baalbek'tir.

İl, 3.009 kilometrekarelik bir alanı kapsar ve kuzeybatıda Akkar, batıda Şimal, güneybatıda Kisrevan-Cübeyl ve Cebel-i Lübnan, güneyde Bikâ illeri ile kuzeydoğu ve güneydoğuda Suriye ile komşudur. İl, Lübnan'ın en önemli tarım alanı olan Bikâ Vadisi'nin kuzey bölümünü kapsar.[3]

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği 2019 yılında ilin nüfusunu 451.600 olarak tahmin etmiştir.[3] Bu nüfusa 185.000 kayıtlı Suriye İç Savaşı mültecisi ve 2.860 Filistinli mülteciler de dahildir.[3] Lübnan vatandaşlarının nüfusu ağırlıklı olarak Şii olup, Hıristiyan ve Sünniler de bulunmaktadır. İldeki mülteci nüfus ise ağırlıklı olarak Sünni Müslümanlardan oluşmaktadır.

Baalbek-Hirmil ili, Baalbek ve Hirmil ilçelerinin Bikâ ilinden ayrıldığı 16 Temmuz 2003 tarihli 522 sayılı kanunla kuruldu. Fakat ilin resmî olarak faaliyetlerine başlaması ancak 2014 yılında oldu. Lübnan'ın en yoksul bölgelerinden biri olan ile son dönemde gelen Suriyeli mülteci akını, ilin yeterli olmayan altyapısı ve hizmetleri üzerinde ek bir baskı oluşturmuştur.

İlçeler

Kaynakça

  1. ^ a b Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410. 
  2. ^ "Mohafazah de Baalbek-Hermel". Localiban. 22 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2017. 
  3. ^ a b c "Bekaa and Baalbek/Hermel Governorates Profile". unhcr.org. 21 Haziran 2019. 12 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lübnan</span> Batı Asya’da bir ülke

Lübnan, resmî adıyla Lübnan Cumhuriyeti, Batı Asya'da Doğu Akdeniz kıyısında bir Arap ve Orta Doğu ülkesidir. Kuzey ve doğuda Suriye, güneyde İsrail batıda Akdeniz ile çevrili olan ülkenin ayrıca Kıbrıs ile deniz sınırı bulunmaktadır. Lübnan, Akdeniz Havzası ile Arap Dünyası'nın kesişiminde yer alması nedeniyle zengin bir tarihe sahiptir ve kendine özgü bir kültürel kimlik geliştirmiştir. Tarihteki Fenike uygarlığının vatanı Lübnan ve kıyılarıdır. Ülke pek çok dine ev sahipliği yapmaktadır. Yüz ölçümü 10.452 km² olan Lübnan en küçük ülkelerden biridir. Nüfusu yaklaşık 6 milyon, başkenti Beyrut, ulusal ve resmî dili Arapçadır. Fasih Arapça'nın yanı sıra günlük hayatta konuşma dili olarak Lübnan Arapçası kullanılmaktadır. Ayrıca Fransızca da resmî olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan İç Savaşı</span> 1975 yılında Lübnanda meydana gelen iç savaş

Lübnan İç Savaşı, 1975'ten 1990 yılına kadar Lübnan'da yaklaşık olarak 150.000 - 230.000 insanın ölümüne neden olmuştur. Yaklaşık 350.000 kişi yaralanmış bir milyondan fazla insan da ülkesini terk etmiştir. Soğuk Savaş dönemi Lübnan'ı ciddi şekilde etkiledi ve 1958'deki siyasi kriz ancak ABD'nin Beyrut'a çıkarma yapmasıyla sona ermişti. İsrail'in kurulması ve yüzbinlerce Filistinli mültecinin Lübnan'a yerleşmesi dini çatışmaları arttırdı. Silahlı FKÖ gerillalarının ülkeye girişi ciddi siyasi sorunlara sebep oldu. FKÖ'nün gelişi, Filistinli mültecilerin silahlanması farklı gruplar arasındaki sürtüşmeyi hızlandırdı. 1976'da çoğunluğu Müslüman Lübnan Cephesi ve Ulusal Komite arasında çatışmalar başladıktan kısa süre sonra Arap Ligi ve Suriye arabuluculuğa girişti, Filistinli-Lübnanlı çatışması daha çok Güney Lübnan'da yoğunlaştı. FKÖ burayı 1969 yılından beri kontrol ediyordu. Kahire Antlaşması imzalanarak bu bölgeden çekildi. İsrail, Güney Lübnan'ı işgal etti ve Suriye önce Hristiyanlar lehine iç savaşa dahil oldu ve sorun uluslararası bir boyut kazandı. Suriye ve İsrail anlaşmazlığı Lübnan üzerinden devam etti. 1980'lerde taraflar harabeye dönen Beyrut'un onarılması için çaba gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Şimal (il)</span> Lübnanın Akdeniz kıyısındaki bir vilayeti

Şimal Lübnan'ın bir ilidir. 6 ilçesiyle Lübnan'ın en fazla ilçeye sahip ili olan Şimal, "kuzey" anlamına gelmektedir. İlin başkenti ülkenin Beyrut'tan sonra en büyük şehri olan Trablusşam'dır.

<span class="mw-page-title-main">Bikâ (il)</span>

Bikâ Lübnan'ın bir ilidir. Batı Bikâ, Raşaya ve Zahle ilçelerinden oluşan ilin başkenti Zahle'dir.

<span class="mw-page-title-main">Asi Nehri</span> Nehir

Asi Nehri, Lübnan'daki Bikâ Vadisi'nin doğu kısmından doğar ve Türkiye'nin Hatay ilinden Akdeniz'e dökülür. Asi Nehri'nin toplam uzunluğu 556 km olup, 366 km Suriye'de, 98 km Türkiye'de, 40 km Lübnan'dadır. 52 km'si Türkiye-Suriye sınırını oluşturur. Antakya ile Akdeniz'e doğal su yolu bağlanmış olan Asi Nehri'nin ortalama su debisi 30 m³/sn dir. Kış mevsimi ile ilkbaharda taşkınlar nedeniyle pek çok su baskını yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alevi Devleti</span> Fransız Suriye Mandasındaki eski devlet

Alevi Devleti veya Nusayri Devleti, 1922'ye kadar Alevi Bölgesi olarak adlandırıldı, başlangıcından 1922'de Suriye Federasyonu'na entegrasyonuna kadar yerel olarak baskın olan Arap Alevilerinden oluşan, I. Dünya Savaşı'ndan sonra günümüz Suriye'sinin kıyısında bir Fransız manda bölgesiydi. Milletler Cemiyeti Fransız Mandası 1920'den 1946'ya kadar sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'nın Lübnan'a sıçraması</span>

Suriye İç Savaşı'nın Lübnan'a sıçraması, Lübnan'da Hizbullah ile IŞİD ve El Nusra'nın başını çektiği Sünni radikal gruplar arasındaki çatışmalardır.

Suriye İç Savaşı'nda mülteciler, Suriye İç Savaşı'nın başladığı gün olan 15 Mart 2011 tarihinden bu yana, çatışmalar nedeniyle Suriye'ye komşu olan ülkelere sığınan binlerce insana verilen ortak isim.

<span class="mw-page-title-main">Fetih el-İslam</span>

Fetih el-İslam, Kasım 2006'da kurulan Sünni İslamcı örgüt. Suriye, Lübnan ve Filistin'de faaliyet göstermektedir. Ana karargâhı Lübnan'da, Filistinli mültecilerin kampı içinde bulunmaktadır (iddia). Eski liderleri Şakir el-Abşi Suriye'de güvenlik kuvvetlerince öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Şatila Mülteci Kampı</span>

Şatila mülteci kampı veya Chatila mülteci kampı, en başta 1949 yılında Filistinli mülteciler için kurulmuş bir mülteci kampıdır. Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyinde bulunan kampta 9,842 kayıtlı Filistinli mülteci bulunmaktadır. Suriye İç Savaşı başladığından beri kampa Suriyeli mülteciler akın etmiştir. Günümüzde kampta yaklaşık 15.000 kişi yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hirmil</span>

Hirmil, Lübnan'ın Baalbek-Hirmil iline bağlı Hirmil ilçesinin merkezi olan şehirdir. Yüzölçümü 136.4 km² olan şehrin nüfusu 22,250 olup çoğunlukla Şiiler yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki Suriyeliler</span> Sığınmacı topluluğu

Türkiye'deki Suriyeliler, Türkiye'de yaşayan Suriye kökenli kişileri ifade eder. Eylül 2024 itibarıyla Türkiye'de "geçici koruma" statüsündeki Suriyeli sayısı resmi rakamlara göre yaklaşık 3 milyon 100 bin kişi olup bu durum Türkiye'yi dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ikinci ülke yapmaktadır. Uzun yıllar birinci sırada olan Türkiye, Taliban'ın Afganistan'da iktidara gelişi sonrası İran'a olan göçler sonucu ikinci sıraya gerilemiştir. Geçici koruma altındaki Suriyelilere ek olarak, oturma izni ile Türkiye'de yaşayan Suriye uyruklu sayısı yaklaşık 76 bin olup, Türk vatandaşlığı almış Suriyeli sayısı ise Ağustos 2024 itibarıyla 104 bin 144'ü çocuk olmak üzere 238 bin 768 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Bikâ İlçesi</span>

Batı Bikâ İlçesi Lübnan'ın doğusundaki Bikâ ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Joub Jannine'dir. 150 bin civarında bir nüfusa sahip olan ilçede, Joub Jannine dışındaki önemli kasabalar Karun, Kefraya, Maçgara'dır.

<span class="mw-page-title-main">Akkar (il)</span>

Akkar Lübnan'ın en kuzeyinde yer alan ilidir. Sadece Akkar İlçesinden oluşan il, toplam 121 belediyeye bölünmüştür. İlin başkenti Halba'dır.

<span class="mw-page-title-main">Baalbek İlçesi</span>

Baalbek İlçesi Lübnan'ın doğusundaki Baalbek-Hirmil ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Baalbek'tir. 2.278 kilometrekarelik yüzölçümüyle ülkenin toplam yüzölçümünün yaklaşık dörtte birine sahip olan Baalbek ilçesi, ülkenin en büyük ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hirmil İlçesi</span>

Hirmil İlçesi Lübnan'ın doğusundaki Baalbek-Hirmil ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Hirmil'dir. Nüfusunun 70.000 civarı olduğu tahmin edilmekte olup, yarı kurak arazisi nedeniyle nüfus yoğunluğu düşüktür.

<span class="mw-page-title-main">Raşaya İlçesi</span>

Raşaya İlçesi Lübnan'ın doğusundaki Bikâ ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Raşaya'dır. Yaklaşık 50 bin nüfusa sahip olan Raşaya İlçesi, Bikâ ilinin en küçük ilçesidir. Raşaya'nın nüfusunun çoğunluğunu Dürzîler oluştururken, Sünni ve Hıristiyan azınlıklar da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zahle İlçesi</span>

Zahle İlçesi, Lübnan'ın doğusundaki Bikâ ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Zahle'dir. Yaklaşık 350 bin nüfusa sahip olan Zahle İlçesi, Bikâ ilinin en büyük ilçesidir. Zahle, geçmişi beş bin yıl öncesine uzanan bir bölgede yaklaşık 300 yıl önce kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Betrun İlçesi</span>

Betrun İlçesi Lübnan'ın kuzeyindeki Şimal ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi aynı adı taşıyan Betrun'dur. Yaklaşık 60 bin nüfusa sahip olan ilçede ağırlıklı olarak Maruni Hıristiyanlar yaşamaktadır.