İçeriğe atla

Ba Maw

Ba Maw (Burmanca : ဘမော်, [ba̰ mɔ̀] olarak telaffuz edilir; 8 Şubat 1893 - 29 Mayıs 1977) savaşlar arası ve İkinci Dünya Savaşı dönemlerinde aktif olan Birmanya avukatı ve siyasi lideriydi. Dr. Ba Maw, Mon Hanedanlığının soyundan gelmektedir. Burma Premier (1937-1939) ve 1942'den 1945'e kadar Burma Eyaleti (Myanmar) başkanıydı.[1]

Hayatı ve eğitimi

Ba Maw, Maubin'de doğdu. Ba Maw, Mon-Burman kökenli seçkin bir aileden geliyordu. Babası Shwe Kye, Amherst'ten (şimdi Kyaikkhami) etnik bir Mon idi ve Fransızca ve İngilizce dillerini iyi biliyor. Böylece Shwe Kye, 1870'lerde Burma'nın Avrupa'ya yaptığı diplomatik misyonlarda Kinwun Mingyi U Kaung'a eşlik eden bir kraliyet diplomatı olarak hizmet etti[1] ve son Burma monarşisinin son kraliyet sarayında Kraliyet öğretmeni Dr. Mark'ın yardımcı eğitmeni olarak çalıştı. Ba Maw'ın ağabeyi, Profesör Dr Ba Han (1890–1969), bir avukatın yanı sıra bir sözlük yazarı ve hukuk bilginiydi ve 1957– 1958 yılları arasında Burma Başsavcısı olarak görev yaptı.[2]

Ba Maw, Rangoon Koleji'ndeki eğitiminden sonra 1917'de Kalküta Üniversitesi'nden yüksek lisans derecesi aldı. Daha sonra İngiltere'de Cambridge Üniversitesi'nde eğitim gördü ve 1923'te baroya çağrıldığı Gray's Inn'den hukuk diploması aldı. Fransa'daki Bordeaux Üniversitesi'nden doktora derecesi almaya devam etti. Ba Maw, doktora tezini Burma'da Budizmin yönleri üzerine Fransızca olarak yazdı.[3]

Aile

Ba Maw, 5 Nisan 1926'da Khin Ma Ma Maw (13 Aralık 1905 – 1967) ile evlendi. Çiftin Binnya Maw ve Tinsa Maw dahil 7 çocuğu oldu. Kızı Tinsa Maw, Haziran 1944'te Otuz Yoldaş'tan Bo Yan Naing ile evlendi.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b "Ba Maw | prime minister of Myanmar | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2022. 
  2. ^ "Ba Maw". biography.yourdictionary.com (İngilizce). 27 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2022. 
  3. ^ "Ba Maw". Oxford Reference (İngilizce). doi:10.1093/oi/authority.20110803095444112. 31 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2022. 
  4. ^ "Ba Maw". WW2DB. 23 Mart 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Myanmar</span> Güneydoğu Asyada ülke

Myanmar, resmî adıyla Myanmar Birliği Cumhuriyeti, diğer isimleriyle Burma ya da Birmanya, Güneydoğu Asya'da bir ülkedir. Kuzeybatıda Bangladeş ve Hindistan, kuzeydoğuda Çin, doğuda Laos, güneydoğuda Tayland ile komşudur. Güney ve güneybatıda Andaman Denizi ve Bengal Körfezi'ne kıyısı vardır. Myanmar Güneydoğu Asya anakarasındaki en büyük, Asya genelinde ise 10. büyük ülkedir. 2017 verilerine göre nüfusu 54 milyondur. Başkenti Nepido, en büyük şehri Yangon'dur.

<span class="mw-page-title-main">Turhan Feyzioğlu</span> Türk siyasetçi

Turhan Feyzioğlu, Türk hukuk profesörü, avukat, akademisyen ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Pulat Gözübüyük</span>

Abdullah Pulat Gözübüyük, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ang San Su Çi</span>

Ang San Su Çi Myanmarlı şiddetsiz direniş savunucusu aktivist, Ulusal Demokrasi Birliği partisinin lideri, tanınmış düşünce mahkûmu ve 2016'dan 2021'e kadar dışişleri bakanı ve hükûmet başdanışmanı. Aynı zamanda diplomatlık, eğitim bakanlığı, enerji bakanlığı görevlerinde bulundu.

Kadir Koçdemir, Türk bürokrat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Mandalay</span>

Mandalay, Myanmar'ın orta kesiminde kent.

Victoria Üniversitesi, Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington'da bulunan bir üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">IV. Ağa Han</span> Çingenelerin dînî lideri Kerîm Ağa Hân

IV. Ağa Han, asıl adı Kerim el-Hüseyin Şah, Kerim Ağa Han olarak da bilinir, Şiîliğin Nizârî-İsmailî mezhebinin kırk dokuzuncu ve şimdiki imâmı.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kültür Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Kültür Üniversitesi, 9 Temmuz 1997'de Bakırköy, İstanbul'da kurulan vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gerard 't Hooft</span>

Gerardus 't Hooft, hâlen Utrecht Üniversitesine bağlı Spinoza Enstitüsü ve Teorik Fizik Enstitüsünde profesörlük yapan Hollandalı teorik fizikçidir. 1999 yılında, tez danışmanı Martinus J.G. Veltman ile elektrozayıf etkileşimlerin kuantum yapısını keşifleri dolayısıyla Nobel Fizik Ödülünü kazanmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Ramadier</span> Fransız siyasetçi (1888-1961)

Paul Ramadier, Fransız siyasetçi ve eski başbakan (1947).

<span class="mw-page-title-main">Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi</span> Ankarada bulunan bir devlet üniversitesi

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ), Ankara'nın altıncı devlet üniversitesi olarak 5 fakülte ve 5 enstitü ile kurulan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Min Aung Hlaing</span> Myanmarlı asker ve siyasetçi

Min Aung Hlaing, Şubat 2021 darbesinde iktidarı ele geçirmesinden bu yana Myanmar'ı Devlet İdare Konseyi başkanı olarak yöneten Birmanyalı bir politikacı ve ordu generalidir. Ağustos 2021'de Myanmar başbakanı olarak sözde sivil rolünü üstlendi. Mart 2011'den bu yana Savunma Hizmetleri Başkomutanlığı görevini de yürütüyor. Daha önce 2010-2011 yılları arasında Savunma Bakanlığı müşterek kurmay başkanı olarak görev yaptı ve Myanmar cumhurbaşkanının başkanlığındaki Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyi'nin (USGK) bir üyesiydi.

Bayinnaung Kyawhtin Nawrahta, 1550'den 1581'e kadar Myanmar'ın Toungoo Hanedanlığı'nın kralıydı. Bayinnaung, "Burma'da görülen en büyük insan enerjisi patlaması" olarak adlandırılan 31 yıllık saltanatı sırasında günümüz Myanmar'ının çoğunu, Çin Shan eyaletleri, Lan Na, Lan Xang, Manipur ve Siam'ı da içeren Güneydoğu Asya tarihinin büyük imparatorluğunu kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Neuchâtel Üniversitesi</span>

Neuchâtel Üniversitesi (UniNE), İsviçre'nin Neuchâtel şehrinde bulunan ve Fransızca konuşulan bir üniversitedir. Üniversitenin dört fakültesi (okul) ve sanat ve insan bilimleri, doğa bilimleri, hukuk ve ekonomi dahil bir düzineden fazla enstitüsü vardır. 2.000 öğrencisi olan Sanat ve İnsan Bilimleri Fakültesi, Neuchâtel Üniversitesi'ni oluşturanların en büyük okuludur.

<span class="mw-page-title-main">Alaungpaya</span>

Alaungpaya, Alaunghpaya veya Alaung-Phra olarak da telaffuz edilir,, Burma(Myanmar)'da Konbaung Hanedanlığı'nın kurucusudur. Bir zamanlar Yukarı Burma'daki küçük bir köyün eski şefi olan Alaungpaya, Siyam'a düzenlediği sefer sırasında hastalıktan öldüğünde, Burma'yı birleştirmiş, Manipur'u ele geçirmiş, Lan Na'yı fethetmiş ve restore edilen Hanthawaddy Krallığı'na yardım eden Fransız ve İngilizleri yenmişti. Dagon çevresine yeni yerleşim yerleri ekleyerek genişletmiş ve şehri Yangon şehri olarak adlandırmıştır. Burma'yı üçüncü kez birleştirdiği için Burma tarihinde, Anawrahta ve Bayinnaung ile birlikte Burma'nın en büyük üç hükümdarından biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Bagyidaw</span>

Bagyidaw, 1819'dan 1837'ye değin tahttan indirilene kadar Burma Konbaung hanedanının yedinci kralıydı. Sagaing prensi o dönem yaygın olarak bilindiği üzere 1808 yılında dedesi Kral Bodawpaya tarafından veliaht prens olarak seçildi ve Bodawpaya'nın ölümünden sonra 1819'da kral oldu. Bagyidaw, 1823 yılında başkenti Amarapura'dan Ava'ya geri taşıdı.

<span class="mw-page-title-main">Bodawpaya</span>

Bodawpaya, Burma Konbaung Hanedanlığı'nın altıncı kralıdır. Maung Shwe Waing ve daha sonra Badon Min olarak doğdu. Hanedanın kurucusu ve Üçüncü Birmanya İmparatoru olan Alaungpaya'nın dördüncü oğludur. En büyük kardeşi Naungdawgyi'nin oğlu yeğeni Phaungkaza Maung Maung'u Ava'da tahttan indirdikten sonra kral ilan edildi. Bodawpaya, 1782'de kraliyet başkentini Amarapura'ya geri taşıdı. Hsinbyumyashin olarak adlandırıldı. 54 eşinden olan yaklaşık olarak 70 oğul ve 67 kızın babasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Kye Allums</span>

Kye Allums, bir transgender savunucusu, konuşmacı, sanatçı ve LGBT gençliğine akıl hocasıdır. George Washington Üniversitesi kadın takımının eski bir kolej basketbol oyuncusudur. 2010'da trans erkek oldu ve ilk açık transgender NCAA Division I kolej sporcusu oldu.

Konbaung hanedanı 1752'den 1885'e kadar Burma/Myanmar'ı yöneten son hanedandır. Burma tarihindeki en büyük ikinci imparatorluğu oluşturmuş ve Toungoo hanedanının başlattığı idari reformları sürdürerek modern Burma devletinin temellerini atmıştır. Bununla birlikte reformlar, altmış yıllık bir süre boyunca (1824-1885) üç Anglo-Burma Savaşının hepsinde Burmalıları mağlup eden ve 1885'te bin yıllık Burma monarşisini sona erdiren İngilizlerin ilerlemesini durdurmak için yetersiz kalmıştır.