İçeriğe atla

Baška

Başka, (Sırp-Hırvatça: Baška) 2015'in Mayıs ayında Saraybosna'da yayın hayatına başlamış çok dilli edebiyat, kültür ve sanat dergisidir. Başka dergisi Balkan edebiyatı çerçevesinde içerik üretir. Türkçe ağırlıklı içeriğe sahip dergide Balkanların pek çok ülkesinden yabancı yazarlar da yer alır.[1] Derginin 1. sayısının yayın yönetmenliğini Bilal Yakup yapmıştır. Diğer sayılarda yayın yönetmenliğini Enes Güler yönetmiştir.

İçeriği

Başka, Balkan Edebiyatı üst başlığıyla; sosyo-kültürel ve coğrafi başlık altında Balkanlar içerisinde yer alan şiirler, denemeler, yazılar, şarkılar, incelemeler gibi kültür-sanat ögelerini içeriğine taşımak amacıyla yayınını icra eder. İçeriğinde Türkçe, İngilizce, Boşnakça-Hırvatça-Sırpça, Makedonca ve Arnavutça vardır. Büyük ölçekte Türkçe içeriğe sahip olan dergi Bosna Hersek, Makedonya, Kosova ve Türkiye'de dağıtılır.[2] Dergiye Şerif Turgut, Abdulah Sidran, Metin Savaş, Brenna MacCrimmon, Gündüz Vassaf gibi isimler katkıda bulunmuşlardır.

Tasarımı

Kapak tasarımına oldukça özen gösteren dergi, Bosna Hersekli ressam Kemal Mehmodović ile çalışmaktadır. Ressam her sayı için dergiye yeni bir kapak çizmektedir. Derginin Belgrad dosyalı 2. sayısı 7. Uluslararası Dergi Fuarı'nda en iyi kapak ödülünü kazanmıştır.[3]

Etkinlikleri

Dergi, 9. Uluslararası Dergi Fuarı kapsamında "Balkanlarda Türkçe Dergi Yayıncılığı" paneli düzenledi. Bu panelde zor şartlarda yayınlarına sürdüren Balkan dergileri uzun yıllar sonra ilk defa seslerini duyurma fırsatı yakaladılar.[4] Dergi, ''Balkan Dergilerinden Haberdar mıyız?'' isimli panele baş konuşmacılardan biri olarak iştirak etmiştir.[5] Dergi aynı zamanda Balkanlardaki Türkçe yayıncılık ile alakalı birçok seminer, çalıştay ve konferansa iştirak etmektedir.[6]

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek</span> Balkanlarda bir ülke

Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H, resmî adıyla Bosna ve Hersek, Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke. Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan ve güneydoğusunda Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehrinin olduğu yerde yalnızca 20 km'lik limansız bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Başkent ve en büyük şehir olan Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

<span class="mw-page-title-main">Boşnaklar</span> Güney Slav halkı

Boşnaklar, Güney Slav halkı. Çoğunluğu Bosna-Hersek ile Sırbistan'da yaşar. Ayrıca Hırvatistan, Karadağ, Slovenya, Kosova, Kuzey Makedonya ve Türkiye’de mühim sayıda Boşnak yaşamaktadır. Türkiye'de 500.000 Boşnak bulunmaktadır. Boşnaklar eski dönemlerde "Bosnjanin" olarak adlandırılırlardı, Orta Çağ Bosna devletinin sakinleri anlamına gelmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Balkanlar</span> Avrupanın güneydoğusunda kalan bölge

Balkanlar veya Balkan Yarımadası, Avrupa kıtasının güneydoğu kesiminde, İtalya Yarımadası'nın doğusu, Anadolu'nun batısı ve kuzeybatısında yer alan coğrafi ve kültürel bölgedir. Bölge için bazı yayınlarda Güneydoğu Avrupa terimi de kullanılır.

<i>Mostar</i> (dergi)

Mostar, aylık kültür ve aktüalite dergisi. Yayın hayatına Mart 2005 tarihininde başladı. Aylık yayımlanıyor. Kültür ve aktüalite konularında gündeme dair yazılarının yanında Görsel Hafıza, Tarih, Düşünce, Edebiyat, Kitap ve Sinema bölümleri de bulunuyor.

Varlık, 15 Temmuz 1933'te Yaşar Nabi Nayır tarafından yayımlanmaya başlanan aylık sanat ve edebiyat dergisidir.

<span class="mw-page-title-main">Dergi</span> yayın türü

Dergi, belirli aralıklarla yayımlanan, genellikle kuşe veya mat kâğıda basılan ya da elektronik olarak dağıtılan süreli yayın. Dergiler genellikle belirli zaman aralıklarıyla piyasaya çıkan sayılar halinde yayımlanır ve her sayı birden fazla içerik barındırır. Reklam alma, satış ve abonelik yöntemleriyle gelir elde ederler.

Genel yayın yönetmeni, bir medya kuruluşunda içerik üretimi ve yayıncılığı denetleyen, editörleri yönlendiren ve yayın politikasını belirleyen yönetici pozisyonundaki kişidir. Gazete, dergi, web sitesi, televizyon kanalı gibi medya kuruluşlarında yayınlanacak içeriklerin kalitesini, doğruluğunu ve tarafsızlığını sağlamakla sorumludur. Editörleri yönlendirir, haber ve içerik akışını planlar, yazı işleri, habercilik ve görsel içeriklerin uyumlu bir şekilde sunulmasını sağlar. Ayrıca, yayın politikasını belirler ve medya kuruluşunun genel yayın çizgisini oluşturur. Reklam, abonelik, izleyici/okuyucu geri bildirimleri gibi faktörleri de dikkate alarak yayın stratejileri geliştirir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Türkleri</span> Kosova’da yaşayan etnik Türk toplumu

Kosova Türkleri, asli olarak Kosova muhitinde, tarihî devirden çağdaş devre kadar yaşayan, bugünse Türkiye'de de büyük bir nüfus oranıyla yaşayan Müslüman Türk grubudur. Kosova Türkleri tabiri, Balkan Türkleri olarak belirtilen Batı Türk kesiminin, özellikle Osmanlı devri idari taksimatında Kosova Vilayeti arazisinde yaşayagelen Türklerin, bugünkü nüfusunu belirtir.

<i>Nokta</i> (dergi) eski Türkçe haber dergisi

Nokta, yayın hayatına 1 Nisan 1982 tarihinde başlayan, Ercan Arıklı tarafından kurulan bir haber ve magazin dergisiydi. Ercan Arıklı'dan sonra değişik kişilerce satın alınan dergi, 20 Nisan 2007 yılında derginin son sahibi Ayhan Durgun'un kararıyla kapatılmıştır. 8 yıl aradan sonra, 18 Mayıs 2015 tarihinde derginin yeni sahibi Ramazan Köse'nin kararıyla yeniden açılmıştır. Dergi, 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında çıkartılan olağanüstü hâl yasası kapsamında nihai olarak kapatılmıştır.

<i>Life</i> (dergi)

Life 1936 - 2007 tarihleri arasında yayınlanmış bir ABD dergisidir. 1972'ye kadar haftalık, daha sonra da aylık çıkan dergi toplamda yaklaşık 2100 sayıya ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki eğitimde yaratılışçılık</span> Türkiyenin eğitim sistemine ilişkin bir konu

Türkiye'deki eğitimde yaratılışçılık, evrim kuramının yanı sıra din kültürü, fen bilgisi ve biyoloji derslerinde yaratılışçı görüşlere yer verilmesi. Ortaöğretimdeki öğrencilerin %75'i evrim teorisini kabul etmemektedir.

Avni Engüllü, Makedonyalı Türk edebiyatçı ve gazeteci. Makedonya'da şiir, öykü ve düzyazı dallarında ürün vermektedir. Evlidir; ikisi kız, biri oğlan üç çocuk babasıdır.

Yayımcılık ya da yayıncılık, basılı medya yoluyla bilgi ve edebiyat yayma işi. Yayımlanan bilgi umuma açık olmalıdır. Bazen yazarlar yayımcılığı da üslenir.

Southeast European Times, Birleşik Devletler Avrupa Komutanlığı tarafından yürütülen, diğer adı da Balkanlar olan Balkanlar bölgesi hakkında çeşitli konulardaki haberleri yayınlayan bir internet gazetesidir. SETimes'ın kapsadığı ve hakkında haber yayınladığı ülkeler ; Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Türkiye, Yunanistan, Makedonya, Karadağ, Romanya, Sırbistan, kısacası tüm Balkan ülkeleridir.

<span class="mw-page-title-main">Nusret Dişo Ülkü</span>

Nusret Dişo Ülkü Türk yazar, şair ve öykücüdür. Balkan Türkleri edebiyatında önde gelen isimlerden biri olmuştur.

Zeynep Birsel Oral,, Türk yazar, gazeteci, tiyatro eleştirmeni.

<span class="mw-page-title-main">Enes İbrahim</span>

Enes İbrahim, Makedonya Türkü siyasetçi. Kuzey Makedonya Meclisi milletvekili, Türk Hareket Partisi Genel Başkanı.

Ali Enver Ercan, Türk şair, eski Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı. Varlık dergisinin genel yayın yönetmeni, Yasak Meyve Yayınları ve Eşik Cini dergisinin imtiyaz sahibiydi.

"Kafkaokur", Türkiye'de aylık olarak yayınlanan bir fikir, sanat ve edebiyat dergisidir. Kurucusu ve genel yayın yönetmeni Gökhan Demir'dir. Derginin 17. sayısı 72.000 adet satarak 2016-2017 yıllarında Türkiye'nin en çok okunan edebiyat dergisi oldu. Derginin asıl amacı genç yazar ve sanatçılara yer vermektir. Ayrıca dünya edebiyatı hakkında bilgilendirir.

Notos, üç ayda bir yayınlanan Türkçe edebiyat kültürü dergisi.