İçeriğe atla

Başkurdistan'da eğitim

Nariman Sabitov Ufa Müzik Okulu

Başkurdistan'da eğitim, Rus eğitim sisteminin [en] bir parçasıdır. Başkurdistan'daki okul öğrencilerinin çoğu Rus dilinde eğitim görürken, Başkurt ve Tatar dillerinde eğitim görmek ya da birçok farklı azınlık dilini öğrenmek de mümkündür.

Liselerde ulusal azınlık dillerinde eğitim

Başkurdistan Eğitim Bakanlığı'na göre, 2000 yılında Başkurdistan okul öğrencilerine 14 farklı anadilde eğitim verildi. Bunlar Başkurtça, Rusça, Tatarca, Çuvaşça, Marice, Udmurtça, Mordvince, Almanca, Letonca, Ukraynaca, Belarusça, Rumca, İbranice ve Lehçe.[1]

Başkurdistan Cumhuriyeti'nde bu dillerde ders verebilen öğretmenler bulundurma ihtiyacını karşılamak üzere Birsk Devlet Pedagoji Enstitüsü [en]'nde (günümüz Başkurt Devlet Üniversitesi'nin Birsk şubesi) bu öğretmenlere öğretmenlik eğitimi verme maksadıyla farklı bölümler açıldı: 1993'te Mari dili ve edebiyatı öğretmenliği, 1995'te Tatar dili ve edebiyatı öğretmenliği ve 1996'da Başkurt dili ve edebiyatı öğretmenliği bölümleri.[2]

Başkurt dilinde eğitim

Başkurtça, Başkurdistan'ın resmî dillerinden biri. 2010 yılından sonra okullarda Başkurt dili ve edebiyatı ve Başkurdistan tarihi ve kültürü hakkında verilen derslere atanan saatlerin sayısı azaltıldı.

Tatar dilinde eğitim

2002 yılından beri Ufa şehrindeki 84 nolu lise, Tatar dilinde eğitim veren bir okul olarak reform edilmiş durumdadır.[3]

Mokşan ve Erzyan dillerinde eğitim

2017 yılı itibarıyla Başkurdistan'ın altı farklı lisesinde Mordvin dillerinde eğitim verilmektedir.[4] Mordvin dillerinde uzmanlar, Başkurdistan okullarında çalışmak üzere Sterlitamak Politekniği'nde öğretmenlik eğitimi görmektedir.

Ermeni dilinde eğitim

Ufa şehrindeki Devlet Ermeni Okulu, Ufa Şehir İdaresi Başkanı'nın 2001 yılında verdiği karar doğrultusunda kuruldu.[5]

İbrani dilinde eğitim

2003 yılında Ufa şehrinde Yahudi çocuklara yönelik, İbrani dilinde eğitim veren bir lise kuruldu.[6]

Ayrıca bakınız

Wikimedia Commons'ta Education in Bashkortostan ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

  • Başkurdistan'daki yükseköğretim kuruluşları listesi [ru]

Kaynakça

  1. ^ "New Millenium Nations". 3 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2022. 
  2. ^ "Birsk State Pedagogical Institute". 3 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2022. 
  3. ^ "84 Ufa Tatar gymnasium". 24 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2022. 
  4. ^ "Mordovia National Cultural Center of Bashkortostan celebrates 20th anniversary". 29 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2022. 
  5. ^ "Armenian School". 24 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2022. 
  6. ^ "Jewish secondary school in Ufa". 2 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ufa</span> Rusyada şehir

Ufa (Rusça: Уфа, romanize: Ufa, Rusça telaffuz: [ʊˈfa]; Başkurtça: Өфө, romanize: Öfö,

<span class="mw-page-title-main">Zeki Velidi Togan</span> Başkurt tarihçi, Türkolog ve Başkurt devrimci ve kurtuluş hareketinin lideri

Ahmet Zeki Velidi Togan, Başkurt, Türk tarihçi, Türkolog, Başkurt devrimi ve bağımsızlık hareketi önderi. Asıl adı Ahmet Zeki'dir. Rusya'da iken Validov soyadını kullanmış, Türkiye'ye geldikten sonra Togan soyadını almıştır. "Togan" sözcüğü "doğan" sözcüğünün Başkurtça şeklidir.

<span class="mw-page-title-main">Başkurtlar</span> Türk halkı

Başkurtlar Rusya'ya özgü bir Kıpçak Türk etnik grubudur. Rusya Federasyonu Cumhuriyeti Başkurdistan'da ve Doğu Avrupa'nın Kuzey Asya ile buluştuğu Ural Dağları'nın her iki tarafını da kapsayan daha geniş tarihi Badzgard bölgesinde yoğunlaşmışlardır. Başkurtların daha küçük toplulukları da Tataristan Cumhuriyeti'nde, Perm Bölgesi, Çelyabinsk, Orenburg, Tümen, Yekaterinburg ve Kurgan bölgelerinde ve Rusya'nın diğer bölgelerinde yaşamaktadır; Kazakistan ve Özbekistan'da oldukça büyük azınlıkları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Başkurtça</span> Kıpçak grubundan, Başkurdistanın resmi dili

Başkurtça veya Başkırca, çağdaş Türk yazı dillerinden biridir ve Kıpçak grubuna bağlıdır. Çoğunluğu Başkurdistan'da yaşayan Başkurtlarca konuşulur.

<span class="mw-page-title-main">Başkurdistan</span> Rusyaya bağlı federal bir bölge

Başkurdistan Cumhuriyeti, Rusya'ya bağlı federal bir cumhuriyettir. İdil Nehri ile Ural Dağları arasında yer alır. Başkenti Ufa şehridir. 2010 nüfus sayımı itibarıyla 4.072.292 nüfusa sahip Başkurdistan, Rusya'nın en kalabalık cumhuriyetlerinden biridir. Başkurdistan'da 2010'da yapılan nüfus sayımına göre 1.584.554 Başkurt yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sterlitamak</span>

Sterlitamak, Rusya'nın batısındaki Başkurdistan Cumhuriyeti'nde bir şehir.

<span class="mw-page-title-main">Mazhit Gafuri Başkurt Akademik Drama Tiyatrosu</span>

Mazhit Gafuri Başkurt Akademik Drama Tiyatrosu Ufa'da bulunan tarihi bir tiyatrodur.

<span class="mw-page-title-main">Ağizel Nehri</span>

Ağizel ya da Belaya (Başkurtça: Ağizel,

<span class="mw-page-title-main">Baymak</span>

Baymak, (Rusça: Баймак, Başkurtça: Baymak

<span class="mw-page-title-main">Zagir İsmagilov</span> Müzik sanatçısı

Zagir Garipoviç İsmagilov 1982 yılında SSCB Halk Sanatçısı unvanıyla taltif edilmiş, Başkurdistan kökenli, SBKP üyesi, Sovyet besteci ve eğitim adamı. Anısını yaşatmak için, Ufa'da bulunan performans sanatları merkezine adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hediye Devletşina</span>

Hediye Devletşina,, Sovyet Başkurt şair, yazardır.

Zeynep Abdullah kızı Biişeva, Sovyet Başkurt şair, romancı, oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Celil Kiyekbayev</span>

Celil Giniyatoviç Kiyekbayev, Sovyet Başkurt bilim insanı, Türkolog, filolog, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ndeki bilim ve yükseköğrenim organizatörü, profesör, yazar. Sovyet Yazarlar Birliği üyesi olan Kiyekbayev, Başkurt dilbiliminin ve Ural-Altay dilleri konusunda eğitim veren Başkurt Okulu'nun kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Enver Asfandiyarov</span>

Enver Zakiroviç Asfandiyarov, d. 15 Mayıs 1934; Baymak - ö. 4 Şubat 2014; Ufa), Sovyet Rus/Başkurt bilim insanı, tarihçi, profesör.

Guzel Ramazanovna Sitdikova, Başkurt yazar, şair, yayıncı ve tercümandır. 2002 yılında Başkurdistan Cumhuriyeti Onur Diplomasını aldı. Başkurdistan Yazma Komisyonu'nun bir üyesidir. 2004'ten 2011'e kadar Başkurdistan Cumhuriyeti Başkurt Kadınlar Derneği lideriydi. 2012'den bu yana, uluslararası gönüllü hareketi Wikimedia'ya katkı yapmakta.

<span class="mw-page-title-main">Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı</span>

Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı, 1954 yılında Başkudistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti hükûmeti tarafından kabul edilen bayrak. Temel özellikleri bakımından Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı ile aynıdır. Tasarımcısı Valentin Petrovich Viktorov'dur.

<span class="mw-page-title-main">Başkurdistan Nesterov Sanat Müzesi</span>

Başkurdistan Nesterov Sanat Müzesi, Ufa, Başkurdistan'daki bir sanat müzesidir. 1920'de Başkurdistan Hükûmeti tarafından kurulmuştur. Müze adı, Rus ressam hem Ufa kökenli hem Müze kurucusu Mikhail Nesterov'un onuruna verildi.

<span class="mw-page-title-main">Başkurdistan Cumhuriyeti Başkurt Kadın Cemiyeti</span> Kadın Cemiyeti

Başkurdistan Cumhuriyeti Başkurt Kadın Cemiyeti kadınların toplumdaki statüsünü; sosyo-politik, ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamındaki rolünü; aile güçlendirme, koruma ve gelişim kültürünü ve Başkurt dilini, halk geleneklerini ve el sanatlarını geliştirmek amacıyla kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Firuza Abdullina</span>

Firuza Davletsovna Abdullina, Başkurt öğretmen ve şair.

Florid Bulekov - Başkurt oyun yazarı.