İçeriğe atla

Başkonsolos

Başkonsolos bir ülkede görev yapan başkonsolosluktaki en yetkili memura verilen ad.

Özellikler

En üst dereceli konsolosa verilen isimdir. Bir devletin yabancı ülkelerde bulunan yurttaşlarının haklarını koruyan, bağlı bulunduğu hükümete siyasal ve ticari bilgileri veren dış işleri görevlisidir. Başkonsolosluklar, Devletler Özel Hukukunun bir sonucu olarak kurulurlar. Başkonsolosların diplomatik dokunulmazlıkları sınırlanmıştır. (Büyükelçilikte ise bunun aksine sınırsızdır.) İhtiyaç halinde başka şehirlerde Konsolosluklar açılabilir. Örneğin Alman Devleti Sivas'ta, Suriye Devleti Hatay'da konsolosluk açmışlardır.

Türkiye'de hukuki statü

Türkiye Cumhuriyeti'nin başkonsolosları Dışişleri Bakanlığı kariyer memurları arasından tayin edilir. Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında 07.07.2010 tarih ve 6004 sayılı Kanun'un 12. maddesi "Birinci Sınıf Başkonsolos" ve "Başkonsolos"u, Başkonsoloslukların; "Konsolos"u Konsoloslukların; "Muavin Konsolos"u ise Muavin Konsoloslukların "en yüksek amiri" şeklinde tanımlar.

Aynı madde, "Birinci Sınıf Başkonsolos" unvanını ise "1. derece kadroyu en az üç yıl önce almış ve merkezde en az Daire Başkanlığı, Bakan veya Müsteşar Özel Müşavirliği görevlerini iki sene başarı ile yapmış meslek memurlarından Konsolosluk Şefi olarak görevli veya görevlendirilecek olanlara Bakanlık Komisyonunun teklifiyle Bakan tarafından verilebilir. Daha önce Büyükelçi ve Elçi-Müsteşar unvanı almış olanlar Konsolosluk Şefi olarak atandıklarında Birinci Sınıf Başkonsolos unvanını taşırlar" olarak niteler.

Osmanlı Devleti döneminde bu makamın adı "Başşehbender" olarak kullanılmıştır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  • Tarih ve Hukuk Açısından Konsolosluk, Rona Aybay, Literatür Yayınevi, 2020
  • Konsolosluk İlişkileri Hakkında Viyana Sözleşmesi 25 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (24 Nisan 1963), T.C. Adalet :Bakanlığı, İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı - Veritabanı
  • Garrett Mattingly, (1963), Renaissance Diplomacy, The Bedford Historical Series, London: Cape, OCLC 270845938 (İngilizce)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı bağlı olarak çalışan, dışişlerinden sorumlu olan bakanlık. Türkiye'nin diğer ülkeler ve uluslararası örgütlerle olan ilişkilerinin yürütülmesinden sorumlu olan bakanlığın başında şu an Hakan Fidan bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Konsolosluk</span> diplomatik temsilcilik

Konsolosluk, yabancı ülkelerde, kendi vatandaşlarının işlemlerine bakan, ülkesinin ticarî menfaatlerini koruyan ve diplomatik olmayan çeşitli resmî görevleri yerine getiren resmî dairelere verilen isim. Bu görevi yerine getiren kişiye Konsolos adı verilir. Konsolosluk idarecilerinin unvanları ülkeden ülkeye değişir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ali İrtemçelik</span> Türk diplomat ve siyasetçi

Mehmet Ali İrtemçelik, Türk diplomat ve siyasetçi. Büyükelçi, milletvekili ve bakan olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Yakış</span> Türk diplomat ve siyasetçi

Yaşar Yakış, Türk diplomat ve siyasetçi.

Ömer Engin Lütem,, Türk diplomat.

Büyükelçi veya sefir, başka bir ülkede siyasî ve hukukî olarak ülkesini temsil eden kişidir. Büyükelçiler, görevli bulundukları ülkede, vatandaşı oldukları ülkenin devlet başkanını temsil eder.

Konsolos, bir ülkenin vatandaşlarının farklı ülkelerdeki nüfus, vatandaşlık ve ticari işlemlerine bakan ve bu yöndeki işlemleri yapacak olan memurlardan sorumlu olan kişidir. Bu görevin yerine getirildiği kuruma Konsolosluk adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Nabi Şensoy</span> Türk diplomat

Nabi Şensoy,, Türk diplomat.

Yaşar Halit Çevik, Türk büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Yıldız (1964 doğumlu siyasetçi)</span> Türk politikacı

Ahmet Yıldız, Türk siyasetçi, diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Erdem Erner</span> Türk diplomat

Erdem Erner, Türk büyükelçi.

Mehmet Samsar,, Türk diplomat

<span class="mw-page-title-main">Sedat Önal</span> Türk diplomat

Sedat Önal Türk büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Erkan Özoral</span>

Erkan Özoral, Türk diplomat. 2016-2021 yılları arasında Türkiye'nin Bakü büyükelçisi olarak görev yaptı.

Taha Carım Türk büyükelçi.

Kaya İnal, Türk bürokrat.

Vecdi Türel, Türk büyükelçi.

Kemal Arıkan, Türk diplomat. Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu olduğu dönemde, 28 Ocak 1982 sabahı işe gitmek üzereyken Ermeni Hampig Sasunyan ve Krikor Saliba'nın suikastına uğrayarak öldürüldü.

Ali Barış Ulusoy Türk büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Gramegna</span> Lüksemburglu siyasetçi ve diplomat

Pierre Gramegna Lüksemburglu diplomat ve siyasetçi.