İçeriğe atla

Başaran Düzgün

Başaran Düzgün (26 Ekim 1964, Mağusa), Kıbrıslı Türk gazeteci.

Orta eğitimini Bayraktar Ortaokulu ve Lefkoşa Türk Lisesinde tamamlayan Düzgün, 1983'te girdiği Gazi Üniversitesinin Basın Yayın Yüksekokulundan 1988'de mezun oldu. Gazetecilik kariyerine 1990'da Yenidüzen'de başladı. 1994'te Kıbrıs gazetesine geçerek yazılarını burada sürdürdü. 1995 yılında Sağlık Bakanlığında özel kalem müdürlüğü yaptı, bunun ardından Yenidüzen gazetesine bir yıllığına Yazı İşleri Müdürü olarak döndü. 1997'de Kıbrıs'a dönerek burada Yazı İşleri Müdürlüğü görevini üstlendi. Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliğinde de genel sekreterlik yaptı.[1]

Annan Planı öncesi dönemde, 27 Mart 2003'te Kıbrıs gazetesinde yayımlanan "Kimin Garantörü" başlıklı yazısı nedeniyle, 3 Kasım 2003'te hakkında "Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nın manevi şahsiyetini tahkir ve tezyif etme" iddiasıyla dava açıldı. Düzgün'ün 10 yıl hapsi istendi.[2] 16 Nisan 2007'de Kıbrıs gazetesinde kaleme aldığı yazısında Ahmet Necdet Sezer hakkında "Sayın Sezer'e emekliliğinde şans diliyorum. Türkiye bir kötülükten kurtuldu, Kıbrıslı Türkler de..." ifadesini kullandı. Bu ifade nedeniyle, Dışişleri Bakanı Turgay Avcı tarafından kendisi, gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Ergüçlü ve sorumlusu Fehim Nevzat'a "KKTC ile Türkiye'nin birbiriyle olan iyi ilişkilerine gölge düşürmek" suçlamasıyla dava açıldı.[3]

1 Ocak 2009 yılında Kıbrıs gazetesinden istifa etti[4] ve 14 Şubat 2009'da Havadis gazetesini kurdu, bu gazetenin Genel Yayın Yönetmeni oldu.[5][6]

Düzgün, 1990'larda Haşmet Gürkan ile birlikte Lambousa Krallığı'nın Yeniden Doğuşu kitabını hazırladı. Bunun dışında, 2001'de köşe yazılarının derlendiği Çakıl Taşları, 2004'te öykülerinden oluşan Buğday Toprağa Düştü isimli kitapları yayımlandı.[1] 2008'de Annan Planı dönemine dair, planla ilgili görüşmeler hakkında basına daha önce yansımamış detayların da bulunduğu Kıbrıs'ta Ümit ve Hüsran isimli kitabı çıktı. Düzgün, plan hakkında "Annan Planı'nın gerçekçi bir zeminde konuşulmadığı, bir tarafın planı 'şeytanlaştırdığı' diğer tarafın da tam aksi 'melekleştirdiği'" söyleminde bulunmuştur.[7]

Kaynakça

  1. ^ a b Hakeri, Bener Hakkı (2006). Kültürümüzde Sanatçılar ve Yazarlar İsimler Sözlüğü (3. bas.). Lefkoşa: Hakeri Yayınları. s. 30. 
  2. ^ "Gazeteciler Üzerinden Korku Salınıyor". Bianet. 5 Kasım 2003. 9 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2018. 
  3. ^ "KKTC'de Üç Gazeteciye Türkiye İlişkileri Uğruna Dava". Bianet. 5 Kasım 2008. 10 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2018. 
  4. ^ "Kıbrıs Medya Grubu'nda neler oluyor?". Kıbrıs Postası. 2 Ocak 2009. 9 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2018. 
  5. ^ "KKTC'de, "Havadis" gazetesi yayın hayatına başladı". TGRT Haber. 14 Şubat 2009. 19 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2018. 
  6. ^ "KÜLTÜR, TÜKETİM KÜLTÜRÜ VE HALKLA İLİŞKİLER: KUZEY KIBRIS, TELSİM (VODAFONE KIBRIS) ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ". 15 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2018. 
  7. ^ "'Kıbrıs'ta ümit ve hüsran' kitapçılarda". Radikal. 24 Nisan 2008. 9 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rauf Denktaş</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Rauf Raif Denktaş, Kıbrıs Türkü siyasetçi ve yazardır. Denktaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. 1983'ten 2005'e kadar toplamda 21 yıl 5 ay 9 gün cumhurbaşkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti</span> Kıbrıs adasında fiili devlet

Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, fiilî devlet. Varlığı Türkiye ve Türk Devletler Teşkilatı dışında hiçbir ülke/oluşum tarafından tanınmamaktadır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ve uluslararası toplum tarafından 1974'te Türkiye'nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı'ndan beri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye işgali altındaki toprağı olarak nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Maraş, Kıbrıs</span> Kıbrısın Gazimağusa şehrinde bulunan mahalle

Maraş veya Varoşa, Gazimağusa şehrinde bulunan bölge. Kıbrıs'ın en ünlü bölgesiydi. 1974 Kıbrıs Harekâtı'nda Kıbrıslı Rumlardan oluşan nüfusu tarafından terk edilen bölge, harekât sonrası askerî kontrolde kalmış, büyük bir kısmı yerleşim ve iskana kapatılmıştı. Yeşil Hat'ın hemen kuzeyinde yer alan Maraş sahil şeridi 8 Ekim 2020'de yeniden kullanıma açıldı.

Yücel Hatay, Kıbrıslı Türk spor yazarı.

Kıbrıslı, 1999 yılından bu yana Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'de yayımlanan günlük gazetedir. Genel Yayın Yönetmeni ve sahibi Dr. Doğan Harman'dır.

Barbarlık Müzesi, Kuzey Kıbrıs'ın Lefkoşa ilçesinde bulunan ve Kanlı Noel olaylarını anan bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Kutlu Adalı</span> Kıbrıslı Türk gazeteci, şair ve bürokrat

Kutlu Adalı, Kıbrıs Türkü gazeteci, şair, yazar, bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Bener Hakkı Hakeri</span>

Bener Hakkı Hakeri, Kıbrıslı Türk gazeteci, araştırmacı, tarihçi, şair ve yazar.

Hasan Taçoy, Kıbrıs Türkü siyasetçi.

Nazif Süleyman Ebeoğlu, Kıbrıs Türkü yazar ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Akıncı</span> 4. KKTC cumhurbaşkanı

Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türkü siyasetçi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 4. Cumhurbaşkanı. 2015'ten 2020'ye kadar cumhurbaşkanlığı görevini yaptı. 2015 cumhurbaşkanlığı seçiminde %60,6 oy oranıyla ikinci turda Cumhurbaşkanı seçilen Akıncı, Cumhurbaşkanlığı süresince Nikos Anastasiadis'le görüşerek Kıbrıs sorununa iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon çerçevesinde çözüm bulmaya çalıştı, çözüm süreci 2017 yılında çöktü. 2020 seçimine bağımsız aday olarak katılmış ve seçimi ikinci turda kaybetmiştir. Son seçimden sonra aktif siyaseti bıraktığını açıklamıştır.

Avrupa ya da eski adıyla Afrika, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'de yayımlanan günlük gazetedir. Genel yayın yönetmenliğini Şener Levent yapmaktadır.

<i>Detay</i> (gazete)

Detay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'de yayımlanan günlük gazetedir. 2014 yılında kurulan gazetenin ilk genel yayın yönetmeni Oshan Sabırlı olmuştur. Sonrasında genel yayın yönetmenliğini Taner Ulutaş devralmıştır.

Ortam, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'de yayımlanan günlük gazetedir.

<span class="mw-page-title-main">Emin Çizenel</span> Kıbrıs Türkü ressam

Emin Çizenel, Kıbrıslı Türk ressam. Liseyi Limasol'da okudu. 1974'te İstanbul Güzel Sanatlar Akademisinin Yüksek Resim Bölümünden mezun oldu. Buradaki eğitimini Devrim Erbil Atölyesi'nde gördü; mezuniyetinin ardından çalışmalarını bir süre Viyana'da devam ettirdi.

Filiz Naldöven, Kıbrıslı Türk şair, yazar ve öğretmendir.

Özel Vasıf, Kıbrıslı Türk tenisçi. Defalarca Kıbrıs şampiyonu olan Vasıf, Kıbrıs Türk tenisinin tarihinde kadınlarda bir öncü olarak yer almış ve döneminde ada çapında şampiyonluk kazanan tek Kıbrıslı Türk kadın olmuştur. Hakkında, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında bir belgesel hazırlanmıştır. Ayrıca adına bir tenis kupası da organize edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Muzaffer Gürkan ve Ayhan Hikmet cinayetleri</span>

Kıbrıs'ta yayımlanan Cumhuriyet gazetesini çıkaran, Kıbrıs Türk Halk Partisinin kurucuları olan Ahmet Muzaffer Gürkan ve Ayhan Hikmet, 23 Nisan 1962'yi 24 Nisan'a bağlayan gece faili meçhul cinayetlere kurban gittiler. İki gazeteci de evlerinde öldürüldü, Hikmet'in cinayeti yatağında, karısının gözü önünde gerçekleşti. Bu cinayetler, Cumhuriyet gazetesinin 23 Nisan 1962 tarihli nüshasında, Bayraktar Camii'nin bombalanması olayıyla ilgili açıklamaların yapılmasının hemen sonrasında yaşandı.

Faize Özdemirciler, Kıbrıslı Türk şair ve yazardır.

Ahmet Sadi Erkut, Kıbrıslı Türk gazeteci, yazar, sendikacı ve politikacı.