Başarakavak, Selçuklu
Başarakavak. Konya-Beyşehir karayolundan 17 km içeride olan Selçuklu ilçesine bağlı fasulyesiyle meşhur kasaba.
Başarakavak kelimesinin tarihçesi
Köy ismin Selçuklu emirlerinden Beşare Bey'den alır.Tarihçi Prof.Dr Faruk Sümer ismin tarihi hakkında"Arapçadaki Beşaret (Müjde) kelimesi erkek adı olarak kullanılırsa "t" okunmaz. Köy halkıda beşare kelimesini zamanla başara olarak yapmış olabilir" der. Bir diğer rivayete göre ise Beşare olan kelime daha sonraları büyük ünlü uyumuna uyması için Başara şekline dönmüştür. Kelimenin sonuan kavak eklenmesi ise 19. yüzyılda gerçekleşmiştir. Kavak unvanının gayet sulak münbit ve mahsuldar arazisinde bol miktarda görülen yüksek, kalın gür kavak ağaçlarından dolayı verildiği söylenmektedir. Beşarekavak olarak anılan kasaba günümüzde Başarakavak olarak geçmektedir.
Konumu
Başarakavak kasabası 37°-38° doğu boylamları ve 32°-33° kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. Güneyinde 6 km uzaklıkta Kiçimuhsine ve Ulumuhsine batısında 9 km uzaklıkta Akpınar köyü ve kuzeyinde 12 km uzaklıkta Bilecik (Yükselen) kasabaları bulunmaktadır. Ayrıca Beyşehir'e 55 Derbent'e 22, Ilgın'a ise 75 km mesafededir. Ayrıca bağlı bulunduğu Konya Merkez ilçesi Selçuklu ya sadece 35 km uzaklıktadır.
Ekonomik hayat
Başarakavak'ta halk geçimini tarım ve hayvancılık, turizm alanlarından geçimini temin ederler. Küçükbaş hayvancılık ve bağ, bahçe mahsulatı ile geçimini sağlayanlar ağırlıktadır. Ayrıca Tavukçuluk ve Alabalık üretiminden geçinenlerin sayısıda artmaktadır.
İklimi
Başarakavak kışları soğuk ve yağışlıdır.Bahar ile yazın ilk ayları ve sonbaharda yağışların devam ettiği görülür. Yaz mevsimi ise oldukça sıcaktır. Son derece temiz ve sakin hava ve doğaya sahip Başarakavak'ta Killik, Çat, Çeltek, Elbizli, Kayaüstü, Gisliyer, Embeles, Tosun Pınarı, Tosungil, Topuzgil, Başpınar, Ketenlik yaylaları gayet ünlüdür.
Tarihi
Başarakavak ve çevresinde Bizans dönemine ait kalıntılar bulunmaktadır.Türk yurdu olması ise Selçukluların Konya'yı fethine dayanır.
Sosyal yapı
Türk yurdu olduktan sonraki ilk yerleşim yeri bugünkü "Camii-altı" diye bilinen yer olduğu kanaati vardır. Sosyal yapı konusunda dikkati çeken bir diğer konu da köyün 17 aileden oluşmasıdır.