İçeriğe atla

Başa takılı ekran

Başa takılı ekran (HMD) kullanıcı için sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik sağlayan bir cihazdır. Kafa ya da bir kaskın bir parçası olarak giyilir.[1] Önünde küçük bir ekran optik (monoküler veya binoküler HMD) bulunuyor. Ayrıca optik başa takılı ekran (OHMD) türü de vardır. Bu, yansıtılan görüntüleri yansıtabilir ve kullanıcının bunu görmesini sağlar. Tipik bir HMD, bir veya iki küçük ekrana, lensler ve gözlüklerin içine yerleştirilmiş yarı saydam aynalara sahiptir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2020. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Giyilebilir bilgisayar</span>

Giyilebilir bilgisayar, vücuda giyilen bilgisayarlardır. Giyilebilir bilgisayar teknolojisi etkin bir araştırma alanıdır ve insan bilgisayar etkileşimi, giyilebilir teknoloji, taşınabilir teknolojiler ve kablosuz teknolojilerden yararlanır. 2010 yıllarından sonra popüler olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Oculus Rift</span> sanal gerçeklik cihazı

Oculus Rift, Facebook'un bir bölümü olan Oculus VR tarafından oluşturulan bir sanal gerçeklik kulaklığı ve başa takılı ekran serisidir. Kullanıcı için sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik sağlar. Mart 2016 yılında Oculus Rift CV1, Mart 2019 yılında ise Oculus Rift S sunuldu. Kısa adıyla Rift, Amerikalı girişimci Palmer Luckey önderliğindeki Oculus VR şirketi tarafından ve bilgisayar oyunu piyasasının önderlerinden John Carmack desteğiyle geliştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Oculus VR</span>

Oculus VR, Palmer Luckey, Brendan Iribe, Michael Antonov ve Nate Mitchell tarafından kurulan Amerikalı sanal gerçeklik teknoloji ve yazılım ürünleri şirketidir. Sanal gerçeklik kulaklığı ve başa takılı ekran'lar üretir. Temmuz 2012'de Irvine, Kaliforniya'da kuruldu, şimdi Menlo Park, Kaliforniya'da bulunuyor. Şirketin ilk ürünü hala geliştirilme aşamasında olan Oculus Rift'tir. Mart 2014'te Facebook, Inc., 400 milyon dolar nakit, 23.1 milyon adedi hisse senedi olacak şekilde toplam 2 milyar dolar ödeme yaparak satın almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Seri 30+</span>

Seri 30+ veya S30+ Nokia markalı mobil cihazlar için kullanılan MediaTekden bir yazılım platformu ve uygulama kullanıcı arayüzüdür. Haziran 2016 yılında, Microsoft HMD Globala onun telefon satışı özelliğini sattı.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Gear VR</span>

Samsung Gear VR, Samsung Electronics şirketinin ilk nesil Sanal gerçeklik kulaklığıdır. Oculus VR ile işbirliği içinde Samsung tarafından üretilmiştir. Kulaklık, 27 Kasım 2015 tarihinde serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft HoloLens</span>

Microsoft HoloLens, Microsoft şirketi tarafından tanıtılan birinci nesil Sanal gerçeklik başa takılı akıllı gözlüktür. Geliştirme aşamasında Proje Baraboo olarak bilinen HoloLens, Windows 10 işletim sistemi altında, Windows Holographic veya Windows Karma Gerçeklik platformunu çalıştıran ilk bilgisayarlardan biri olarak popülerlik kazandı.

<span class="mw-page-title-main">HTC Vive</span> sanal gerçeklik seti

HTC Vive, HTC ve Valve Corporation şirketi tarafından tanıtılan sanal gerçeklik gözlüğü'dür (VR). Bu kulaklık "oda ölçeği" teknolojisini sensörler ile 3D uzaya bir oda açmak için kullanmak üzere tasarlanmıştır. Teknoloji kullanıcıya sanal dünya ile doğal olarak gitmek, çevresinde dolaşma yeteneği, canlı nesneleri hareket ettirmek için hareket izleyici el kontrolörleri kullanmak, hassas etkileşim ve iletişim için izin verir. Mart 2015 yılında HTC tarafından Mobile World Congress açılış sırasında tanıtıldı ve 5 Nisan 2016 tarihinde serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Windows Karma Gerçeklik</span>

Windows Holographic veya Windows Karışık Gerçeklik Microsoft tarafından geliştirilen karışık gerçeklik platformudur. 21 Ocak 2015'te "Windows 10: Sonraki Bölüm" basın toplantısında ilan edildi ve Microsoft HoloLens'in Geliştirme Basımının başlamasıyla eş zamanlı olarak 30 Mart 2016'da çıktı. 2017'de PC'ler ve 2018'de Scorpio Proje'si de dahil olmak üzere Xbox One Family için yaygın olarak bulunması bekleniyor.

<span class="mw-page-title-main">Tüketici elektroniği</span>

Tüketici elektroniği, genel olarak evlerde günlük kullanıma yönelik elektronik veya dijital ürünlerdir. Genellikle, inovasyonlar, eğlence için kullanılan cihazlar, gadget, aksesuar, haberleşme ile ev ofisi ürünlerini kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy Note 8</span>

Samsung Galaxy Note 8, Güney Koreli üretici Samsung tarafından satışa sunulmuş olan Samsung Galaxy Note serisi'ne ait Android işletim sistemli bir akıllı telefondur. Samsung Galaxy Note 7'nin halefidir. 15 Eylül 2017'de yayınlandı. Samsung Galaxy Note 7'nin halefi, Samsung Galaxy Note 9'un selefidir.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy S10</span> Android akıllı telefon

Samsung Galaxy S10, Samsung Electronics tarafından üretilen Samsung Galaxy S serisi'ne ait bir akıllı telefon serisidir. 20 Şubat 2019'da düzenlenen bir basın etkinliğinde, telefonun 8 Mart 2019'da gönderilmeye başlanması planlanmıştır. Samsung Galaxy S9'un halefi, Samsung Galaxy S20 ve Samsung Galaxy S20 FE'in selefidir.

<span class="mw-page-title-main">Sanal gerçeklik gözlüğü</span>

Sanal gerçeklik gözlüğü, kullanıcı için sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) sağlayan bir cihazdır. Sanal gerçeklik gözlükleri, video oyunlarında yaygın olarak kullanılır. Ancak simülatörler ve eğitmenler dahil olmak üzere diğer uygulamalarda da kullanılırlar. Bazı sanal gerçeklik gözlüklerinde ayrıca göz takibi sensörleri ve oyun kumandası bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kask monteli ekran</span> askerî ekipman

Kask monteli ekran (HMD), bilgileri pilotun gözüne yansıtmak için uçakta kullanılan askeri bir cihazdır. Kapsamı, başa takılı ekrana benzer. Bir HMD pilota durum farkındalığı, olay yerinin gelişmiş bir görüntüsünü sağlar ve askeri uygulamalarda, başlarının işaret ettiği yöne göre silah sistemlerini işaret eder. İlk kez 1962'de Hughes Aircraft Company, kompakt bir başa takılan monoküler ekran Electrocular'ı ortaya çıkardı. Modern HMD'ler, modern helikopterlerin ve savaş uçaklarının kokpitlerine giderek daha fazla entegre olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Optik başa takılı ekran</span>

Optik başa takılı ekran (OHMD) kullanıcı için optik teknoloji sağlayan bir başa takılı ekran türüdür. OHMD teknolojisi, 1997 yılından bu yana çeşitli formlarda var olmuş, ancak endüstriden bir dizi girişime rağmen, ticari olarak yokdur.

<span class="mw-page-title-main">Biyonik kontakt lens</span>

Biyonik kontak lens, sanal bir ekran sağlayabilen cihazlardır. Görme engellilere yardımcı olmaktan video oyunlarına kadar çeşitli kullanımlara sahip olabilir. Cihaz, artırılmış gerçeklik biçiminde eklenen biyonik teknolojisi ile geleneksel bir kontakt lens formuna sahiptir. Google 2014 yılında Google Contact Lens ürününü sundu.

<span class="mw-page-title-main">Sanal retina ekranı</span>

Sanal retina ekranı (VRD) bir görüntüleme teknolojisidir. Doğrudan gözün retinasına bir raster grafik çizer. Kullanıcı, boşlukta yüzen geleneksel bir ekran gibi görünen şeyi görür.

<span class="mw-page-title-main">Oculus Rift CV1</span>

Oculus Rift CV1, Meta Inc. 'in bir bölümü olan Oculus VR tarafından oluşturulan bir sanal gerçeklik kulaklığı ve başa takılı ekrandır. Ocak 2016'da duyuruldu ve aynı yılın Mart ayında piyasaya sürüldü. Cihaz, Oculus Rift serisindeki ilk ticari sürümünü oluşturdu. Mart 2019'da, aygıtın üretimi durduruldu ve Oculus Rift S ile değiştirildi, ancak yazılımda desteklenmeye devam etti. Cihaz Oculus Touch hareket denetleyicisi ile çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Oculus Rift S</span>

Oculus Rift S, Facebook Inc.'in bir bölümü olan Oculus VR tarafından oluşturulan bir sanal gerçeklik kulaklığı ve başa takılı ekrandır. 20 Mart 2019'da piyasaya sürüldü. Cihaz, Oculus Rift serisinde birinci nesil Oculus Rift CV1'in yerini aldı. Piyasaya sürüldüğü sırada, Rift S, CV1 ile aynı donanım gereksinimlerine ve yazılım uyumluluğuna sahip olarak 399 $ 'lık aynı fiyat noktasında ticarileştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Oculus Go</span>

Oculus Go, Facebook'un bir bölümü olan Facebook Technologies tarafından oluşturulan bir sanal gerçeklik kulaklığı ve başa takılı ekrandır. Qualcomm ve Xiaomi ile ortaklıkla geliştirildi. Facebook Technologies'in ilk sanal gerçeklik kulaklıkları ve şirketin bağımsız VR kulaklıklar kategorisindeki ilk cihazı idi.

<span class="mw-page-title-main">Oculus Quest</span>

Oculus Quest, Facebook'un bir bölümü olan Oculus VR tarafından oluşturulan bir başa takılı ekran ve sanal gerçeklik kulaklığıdır. 21 Mayıs 2019'da piyasaya sürüldü. Bağımsız bir cihaz olarak veya USB aracılığıyla bir bilgisayara bağlanarak PC VR oyunlarıyla birlikte kullanılabilir. İki adet altı serbes dereceli (6DOF) denetleyiciye sahiptir ve Qualcomm Snapdragon 835 sistemi üzerinde çalışır.