İçeriğe atla

Bağlam duyarlı kullanıcı arayüzü

Bağlam duyarlı kullanıcı arayüzü, program işleminin geçerli veya önceki durumlarına göre çok sayıda seçenek arasından otomatik olarak seçim yapabilen bir arayüz.[1] Bağlam duyarlılığı, geçerli grafiksel kullanıcı arayüzlerinde, genellikle bağlam menüleri biçiminde neredeyse her yerde bulunur. Bağlam duyarlılığı, doğru çalışırken, kullanıcı için pratik olarak şeffaf olmalıdır.[] Bu, dosya adı uzantılarına göre dosyaları çalıştırmak için uyumlu bir program çağıran bilgisayar işletim sistemlerinde; metin dosyalarını bir kelime işlemciyle açma, video dosyalarını (.mpg, .mov ve .avi vb.) bir video oynatıcıyla, resim dosyalarını (.jpg ve .png vb.) fotoğraf görüntüleyiciyle açma veya program dosyalarını kendileri çalıştırma ve kısayolları (yani .exe dosyaları) seçildiğinde yaşanabilmektedir.

Kullanıcı arayüzü ayrıca fare işaretçisinin veya imlecin görünümünü değiştirme, menü rengini değiştirme veya geçerli işitsel veya dokunsal geri bildirim gibi bağlam duyarlı geri bildirim sağlayabilir.

Bağlam duyarlılığının mantığı ve avantajları

Bağlam duyarlılığının kullanılmasının başlıca nedeni kullanıcı arayüzünü basitleştirmektir.

Avantajları:

  • Belirli bir verimlilik seviyesi için kullanıcı tarafından bilinmesi gereken azaltılmış komut sayısı,
  • Belirli bir işlemi gerçekleştirmek için gereken sayıda tıklama veya tuş vuruşu,
  • Tutarlı davranışın kullanıcı tarafından önceden programlanmasına veya değiştirilmesine izin vermesi,
  • Bir seferde ekranda ihtiyaç duyulan seçenek sayısını azaltmasıdır.

Dezavantajları

Bağlama duyarlı eylemler, kullanıcı arayüzünü yavaşlatmak olarak algılanabilir. Bu, operatörü bilgisayar istenmeyen bir eylem gerçekleştirmeye karar verdiğinde ne yapacağını kaybeder. Ayrıca, otomatik olmayan prosedürler, tasarımcıların öngörmediği işlemler için kullanıcı iş yükünde bir artışa neden olan bağlam duyarlı arayüz tarafından gizlenebilir veya gizlenebilir.

Uygulama

En basit düzeyde, olası her eylem tek bir olası eyleme indirgenir. Gerçekleştirilen eylem tek bir değişkene (dosya uzantısı gibi) dayanır. Daha karmaşık uygulamalarda, kullanıcının önceki eylemleri, dosyanın boyutu, mevcut kullanımdaki programlar, metaveriler vb. gibi birçok faktör değerlendirilebilir.[2]

Yöntem sadece zorunlu tuş basışlarına ve fare tıklamalarına verilen yanıtla sınırlı değildir; açılır menüler değiştirilebilir veya bir web araması önceki aramalara dayanarak sonuçları odaklayabilir.

Daha yüksek uygulama düzeylerinde bağlam duyarlı eylemler için daha fazla miktarda metaveri, kapsamlı vaka analizine dayalı programlama veya diğer yapay zekâ algoritmaları gerekir.

Bilgisayar ve video oyunlarında

Bağlam duyarlılığı video oyunlarında önemlidir - özellikle mevcut düğme sayısının sınırlı olduğu bir gamepad, joystick veya bilgisayar faresi tarafından kontrol edilenler. Öncelikle oyuncu belirli bir yerde olduğunda ve bir kişi veya nesneyle etkileşime girmek için kullanıldığında uygulanır. Örneğin oyuncu, oyuncu olmayan bir karakterin yanında duruyorsa, oyuncunun onunla konuşmasına izin veren bir seçenek ortaya çıkabilir.

Uygulamalar, embriyonik "hızlı zamanlama etkinliği"nden, kullanılan saldırının hem oyuncunun hem de rakibin yanı sıra sanal çevrenin konumuna ve yönüne bağlı olduğu bağlama duyarlı kılıç savaşına kadar uzanır. Oyuncunun karakterinin oyun içi konumuna bağlı olarak, bir şey almasına, bir kapıyı açmasına, bir ip tutmasına, bir canavara veya rakibe yumruk yapmasına ya da bir nesneyi parçalamasına neden olabilecek 'eylem düğmesinde' benzer bir kullanım alanı bulunur.[3]

Yanıtın oyuncu tarafından etkinleştirilmesi gerekmez. Bir ekran cihazı yalnızca belirli durumlarda gösterilebilir, ör. Bir çarpışma oyununda çapraz 'hedeflemek' oyuncunun ateş etmesi gerektiğini gösterebilir. Alternatif bir uygulama, oyuncudan gelen girdiyi izlemek (örn. düğmeye basma faaliyeti seviyesi) ve bunu, keyfi en üst düzeye çıkarmak veya heyecan veya ambiyansı kontrol etmek amacıyla oyunun hızını kontrol etmek için kullanmaktır.[4]

Yöntem, daha karmaşık oyunlar birkaç düğmeli (klavyesiz konsollar) makineler için tasarlandığından giderek daha önemli hale geldi. 2006 yılında Bennet Ring, "Bağlam duyarlılığını yeni mercek parlaması" olarak nitelendirdi.[5]

Bağlam duyarlı yardım

Bağlam duyarlı yardım, bağlam duyarlılığının yaygın bir uygulamasıdır, tek bir yardım düğmesi gerçekleştirilir ve yardım sayfası veya menüsü belirli bir sayfayı veya ilgili konuyu açar.[6]

Kaynakça

  1. ^ "context sensitive". webopedia. 9 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2017. 
  2. ^ Alan Dix; Tiziana Catarci; Benjamin Habegger; Yannis Ioannidis; Azrina Kamaruddin; Akrivi Katifori; Giorgos Lepouras; Antonella Poggi; Devina Ramduny-Ellis. "intelligent context-sensitive interactions on desktop and the web" (PDF). 6 Mart 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2008. 
  3. ^ "Assassin's Creed E3 Preview". 3 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2008. 
  4. ^ Glinert, Eitan (2008). "The Human Controller: Usability and Accessibility in Video Game Interfaces. Chapter 4.2 Next Generation User Interfaces:context sensitivity" (PDF). 11 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2011. 
  5. ^ Bennet Ring (12 Kasım 2006). "Gears of War review - Now this is what next-gen gaming is all about". Yahoo!. 6 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2020. 
  6. ^ "Help". webopedia. 14 Ekim 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2004. 

İlgili Araştırma Makaleleri

iTunes Apple yazılımı

iTunes, Apple şirketinin ürettiği, Mac OS X, Windows 2000, Windows XP, Windows Vista ve Windows 8 altında çalışabilen ücretsiz bir film ve müzik oynatıcı, ortam oynatıcısı, internet radyosudur. 9 Ocak 2001 yılında sunulmuştur. C++ dilinde yaratılmıştır. Müzik oynatmaktan, arşiv organize etmeye, hatta film ve müzik satın almaya kadar pek çok özelliği vardır. MacOS ve Microsoft Windows işletim sistemlerini çalıştıran kişisel bilgisayarlarda dijital müzik ve video indirme işlemlerini yürütmek, müzik indirmek ve düzenlemek için kullanılır.sayar Mac OS 9 için 2.0.4 sürümünden itibaren geliştirilmesi durdurulmuştur. iTunes Store, iPhone, iPad ve iPod Touch'da da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Ekran görüntüsü</span>

Ekran yakalama görüntüsü, çeşitli programlar vasıtası ile ekranda o andaki görüntünün anlık fotoğrafının çekilmesidir. Görüntü yakalama film ve benzeri hareketli görüntülerden gerçekleştirilebilir. Ancak aynı zamanda ekranın video çıkışını kesen bir kamera veya bir cihaz tarafından yapılan bir yakalama olabilir. Çeşitli programlar vasıtası ile yapılabilir Görüntü o andaki bilgisayar ekranındaki resminin kaydedilmesi için print screen klavye tuşu ile de yapılabilir. Herhangi bir anda bu tuşa basılıp daha sonra Windows işletim sisteminde bulunan paint veya word gibi bir programda resim dosyası olarak düzen yapıştır menüsünden eklenerek kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Wi-Fi</span> Kablosuz Bağlantı Alanı

Wi-Fi, kişisel bilgisayar, video oyunu konsolları, dijital ses oynatıcıları ve akıllı telefonlar gibi cihazların kablosuz olarak birbirlerine bağlanmasını sağlayan teknolojidir.

<span class="mw-page-title-main">TASMA</span>

TASMA, Pardus 2008.x ve önceki sürümlerde Pardus'un hemen her konuda davranışlarını ve kullanıcı tercihlerini belirleyen temel yapılandırma arayüzüdür. Sisteme yeni kullanıcılar eklenmesi, yeni harici donanımların tanıtılması, masaüstü yazı tiplerinin belirlenmesi gibi konularda kullanıcıların işini kolaylaştıran bu araç, Pardus 2009 ile birlikte yerini Sistem Ayarları arayüzüne bırakmıştır. Pardus Kurumsal 2'nin KDE 3.5 sürümüyle gelmesi nedeniyle bu sürümde desteklenmeye devam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kullanıcı arayüzü</span> bir kullanıcının bir makineyle etkileşime girdiği ve makineyi kontrol ettiği araçlar

Kullanıcı arayüzü ya da kullanıcı arabirimi, insanların bir makine, cihaz, bilgisayar programı ya da karmaşık aletlerle etkileşimini sağlayan yöntemlerin bileşkesine verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Mac OS X Leopard</span> İşletim sistemi sürümü

Mac OS X Leopard, Apple tarafından üretilmiş ve piyasaya çıkarılmış altıncı nesil bir Mac OS X bilgisayar işletim sistemidir. Sürüm bu kez kedigiller familyasından Panthera cinsinin 4 büyük kedi türünden biri olan Leopar ismi ile isimlendirildi. Leopar, Mac OS X Tiger'ın halefi olarak 26 Ekim 2007 tarihinde sunuldu ve iki sürümü mevcuttur: kişisel bilgisayarlar için uygun bir masaüstü sürümü ve sunucu sürümü, Mac OS X Server. Fiyat olarak, masaüstü sürümü için 129 dolar ve Server için 499 dolar fiyatla satılıyordu. Leopard, ardılı olarak Mac OS X Snow Leopard sürümü ile değiştirildi. Leopard yalnızca "Snow Leopard" işlevleri gibi Mac tabanlı Intelde PowerPC mimarisini destekleyen Mac OS X'in son sürümü oldu. Apple Software Update yöntemi ile güncelleniyor.

<span class="mw-page-title-main">Ağ arabirim denetleyicisi</span>

Ağ arabirim denetleyicisi, ağ arabirim kartı, ağ bağdaştırıcısı, LAN bağdaştırıcısı ya da fiziksel ağ arabirimi; bilgisayarlarla ağın iletişim kurmasını sağlayan, ethernet olarak adlandırılan ağa fiziksel olarak bağlanan ağ arabirim kartıdır. Anakart üzerinde bulunan yuvaya yerleştirilerek bilgisayar ağlarında bulunan diğer bilgisayarlarla veri alışverişini sağlamakta kullanılır. Ağda bulunan bu sistemleri birbirinden ayırt etmek için kendilerine özgü olan Mac adreslerini kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Gömülü sistem</span> Belli bir fonksiyonu yapmaya yönelik bilgisayar sistemi

Gömülü sistem, bilgisayarın kendisini kontrol eden cihaz tarafından içerildiği özel amaçlı bir sistemdir. Genel maksatlı, örneğin kişisel bilgisayar gibi bir bilgisayardan farklı olarak, gömülü bir sistem kendisi için önceden özel olarak tanımlanmış görevleri yerine getirir. Sistem belirli bir amaca yönelik olduğu için tasarım mühendisleri ürünün boyutunu ve maliyetini azaltarak sistemi uygunlaştırabilirler. Gömülü sistemler genellikle büyük miktarlarda üretildiği için maliyetin düşürülmesinden elde edilecek kazanç, milyonlarca ürünün katları olarak elde edilebilir.

iOS 5 2011 mobil işletim sistemi

İOS 5 iOS sürümünün Apple tarafından yaratılan ve geliştirilen 5. versiyonu olan mobil işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">OS X Mountain Lion</span> işletim sistemi

OS X Mountain Lion veya OS X 10.8 Mountain Lion OS X işletim sisteminin 9.büyük sürümü olup, Macintosh bilgisayarlar için Apple Inc.in masaüstü ve sunucu işletim sistemidir. Sürümün takma ismi "dağ aslanı"dır. 12A269 (GM) yazılımda yapılmıştır.Bu sürümün temelini Darwin işletim sistemi oluşturur.Sürümün Unamesi "Darwin 12.0"dir.Geliştiricilere göre, yeni versiyon Mac OS X Lion ile karşılaştırıldığında 200'ün üzerinde yeni özellik içerir.OS X Mountain Lion, 25 Temmuz 2012 tarihinde satın almak için yayımlandı ve Apple'ın Mac App Store üzerinden indirmek için serbest bırakıldı. Şu ana kadar tanıtılmış olan OS X sürümleri Apple Software Update aracılığı ile sunuldu, Mountain Lion bu bakımdan Mac App Store üzerinden indirilen ilk sürüm oldu. İşletim sistemi, Apple'ın Online Game Center ve iCloud servisleri ile entegrasyon ve yeni malware engelleme sistemi Gatekeeper sistemini kazandı, Safari web tarayıcısı ise sürüm 6-ya güncellendi.Mountain Lion, 10.8.1 sürüm için bir güncelleştirme Ağustos 23, 2012 tarihinde serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Fotoğraflar</span>

Microsoft Photos; Windows 8, Windows 8.1, Windows 10 ve Windows 11 işletim sistemlerinde bulunan bir resim görüntüleyici, resim düzenleyici, raster grafik editörü ve resim paylaşımı uygulamasıdır. Uygulama Windows Fotoğraf Görüntüleyicisi için işlevsel bir yedek ve Windows Fotoğraf Galerisi için kısmi bir yedek olarak geldi. İlk kez sistemden kaldırılabilen Windows 8'deki birçok Metro uygulamasından biri olarak dahil edildi. Windows 10'da, işletim sistemi ile daha derine entegre olup üçüncü parti yazılımlar olmadan kaldırılamaz. Fotoğraflar, büyük bant dışı özellik güncellemelerini alan Windows Store uygulamasıdır. Fotoğraflar Office Sway entegrasyonuna sahiptir ve seçilen fotoğrafları "Sway" oluşturmak için bir kaynak olarak kullanabilir. Fotoğraflar ayrıca OneDrive, Facebook, Twitter, Instagram, GroupMe ve e-postalara yükleyerek fotoğraf paylaşımına izin verir. Fotoğraf Galerisi'nin aksine, Fotoğraflar'ın Windows Movie Maker ile entegrasyonu yoktur ve doğrudan etkileşimde bulunamaz. Fotoğraflar, iki arabirim, bir yönetim arabirimi ve bir görüntüleme arabirimi içerir.

<span class="mw-page-title-main">Windows DVD Maker</span>

Windows DVD Maker Microsoft tarafından Windows Vista için geliştirilen ve kullanıcılara DVD oynatıcısı gibi medya aygıtlarında oynatma için DVD slayt gösterileri ve videolar oluşturmasına izin veren bir DVD yazma yardımcı programıydı. Windows 7'de de kullanılır. DVD'nin popülerliğini büyük ölçüde kaybetmesi sebebiyle DVD Maker Windows 8'den itibaren kaldırılmıştır.

Automator, Apple tarafından Mac OS ve macOS için geliştirilen bir uygulamadır. Automator ile kullanıcı bilgisayarında yaptıklarının çoğunu otomatik hale getirebilir. Tekrar eden görevleri otomatik olarak hızlıca değiştirmek için noktalara ve tıklamaya iş akışılarının oluşturulmasını uygular. Böylece her bir dosyayı manuel olarak elle değiştirmek için insan müdahalesi için zaman ve emek tasarrufu sağlanır. Automator Finder, Safari, Takvim, Kişiler ve diğerleri de dahil olmak üzere çok çeşitli programlardaki görevlerin tekrarını sağlar. Ayrıca Microsoft Office, Adobe Photoshop veya Pixelmator gibi üçüncü parti uygulamalarla da çalışabilir. Simge, bir boruyu tutan bir robot, boru hatlarına bir referans, bağlı veri iş akışları için bir bilgisayar bilimi terimi içeriyor. Automator, ilk olarak Mac OS X Tiger (10.4) ile piyasaya çıktı.

Dock, macOS işletim sisteminin grafiksel kullanıcı arayüzünün belirgin bir özelliğidir. Uygulamaları başlatmak ve çalışan uygulamalar arasında geçiş yapmak için kullanılır. Dock ayrıca macOS'ten önceki NextStep ve OpenStep işletim sistemlerinin öne çıkan bir özelliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Başlangıç menüsü</span> Windows 95 ve diğer bazı işletim sistemlerinde kullanılan bir grafiksel kullanıcı arayüzü ögesi

Başlangıç menüsü veya Start menüsü Microsoft Windows'da Windows 95 ve diğer bazı işletim sistemlerinde kullanılan bir grafiksel kullanıcı arayüzü öğesidir. Farklı işletim sistemlerinde ve pencere yöneticisinde farklı isimler vardır, "KDE"de "Kickoff Application Launcher", "GNOME" ve "Unity"de "Dash", "Windows 8"de "Start screen" gibi isimlenir. Geleneksel olarak, Başlat menüsü, kullanıcının başlatması için programların özelleştirilebilir iç içe geçmiş bir listesinin yanı sıra, en son açılan belgelerin bir listesini, dosyaları bulmanın ve yardım almanın ve sistem ayarlarına erişmenin bir yolunu sağladı. Windows Masaüstü Güncellemesi aracılığıyla sonraki geliştirmeler "Belgelerim" ve "Sık Kullanılanlar" gibi özel klasöre erişimi içermektedir. Windows XP'nin Başlat menüsü çeşitli Belgelerim klasörlerini ve Windows masaüstündeki Bilgisayarım ve Ağ Bağlantılarım gibi diğer öğeleri kapsayacak şekilde genişletildi. Windows Vista'ya kadar, kullanıcı Basamaklı alt menüleri arasında gezinirken, Başlat menüsü ekran boyunca sürekli genişletildi.

<span class="mw-page-title-main">Apple menü</span>

Apple menü Apple'nin kurulumundan bu yana Mac OS'de bir özellik oldu. Menü çubuğunun sol tarafındaki ilk açılır menüdür. Apple menüsü rolü Mac OS sürüm tarihi boyunca değişti, ancak menü her zaman Apple logosunun bir sürümünü içeriyordu.

<span class="mw-page-title-main">LG UX</span>

LG UX LG Electronics tarafından akıllı telefonlarında kullanılan özel bir Android yazılımıdır. Orijinal adı LG G4'ün lansmanı ile değiştirilen Optimus UI idi.

<span class="mw-page-title-main">Bağlam menüsü</span>

Bağlam menüsü ya da pop-up menü, grafiksel kullanıcı arayüzünde bulunan, fare ile sağ tıklama işlemiyle kullanıcı etkileşimi üzerine ortaya çıkan bir menü. Bağlam menüleri, menünün ait olduğu işletim sisteminin veya uygulamanın geçerli durumunda veya bağlamında kullanılabilecek sınırlı sayıda seçenekleri sunar. Genellikle mevcut seçenekler, seçilen nesneyle alakalı eylemlerden oluşur. Bağlam menüsü bir grafiksel kontrol bileşenidir.

Nintendo DSi sistem yazılımı, bir dizi güncellenebilir bellenim sürümü ve Nintendo DSi video oyun konsolunda bir yazılımdır. Nintendo 3DS sistem yazılımının öncülüdür. Sistemin İnternet bağlantısı üzerinden indirilen güncellemeleri, Nintendo'nun özellikler ve yazılım ekleyip kaldırmasına izin verir. Tüm güncellemeler ayrıca önceki güncellemelerdeki tüm değişiklikleri de içerir.

Nintendo 3DS sistem yazılımı, Nintendo, Nintendo IRD, Nintendo SPD, Nintendo SDD tarafından yaratılan, Nintendo 3DS video oyun konsolları ailesinde bulunan bir dizi güncellenebilir ürün yazılımı sürümü ve yazılımıdır. Nintendo DSi sistem yazılımının ardılıdır. Sistemin İnternet bağlantısı üzerinden indirilen güncellemeler, Nintendo'nun özellikler ve yazılım ekleyip kaldırmasına izin verir. Tüm güncellemeler ayrıca önceki güncellemelerdeki tüm değişiklikleri de içerir.