İçeriğe atla

Bağlân (il)

Beğlan Vilayeti
Vilayet
ولایت بغلان
Beğlan Vilayeti'nin ülke içindeki konumu
Beğlan Vilayeti'nin ülke içindeki konumu
ÜlkeAfganistan Afganistan
MerkezPul-i Humri
Yüzölçümü
 • Toplam21112 km²
Nüfus
 (2006)
 • Toplam779.000
Zaman dilimiUTC +4:30

Baglan Vilayeti (Peştuca: ولایت بغلان,Vilāyat-e Baġlān), Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.

Yüzölçümü 21.118 km²'dir. Yüzey şekiller bakımından dağlık bir bölgedir. Zerdüştlük tapınağının kalıntılarının bulunduğu Ateşgede-i Surh Kovtal, Baglan kentinin yaklaşık 32 km güneybatısına düşer. Afganistan'daki şeker pancarı üretiminin merkezidir. Nüfusun çoğunluğuna Tacikdir. Nüfus; 745.000 (2002). Vilayetin merkezi Puli Humri şehridir.

İşgal sonrası olayları

Baglan Vilayeti, Taliban'ın fazla etkili olmadığı vilayetlerden birisidir. Bunu nedeni ise Eski başbakan Gulbeddin Hikmetyar'a bağlı olan Hizb-i İslami örgütünün bölgede etkin olmasıdır. Hatta Taliban'ın Baglan'da meydana gelen şiddet olaylarını kınadığı bile görülmüştür.

  • 2 Mayıs 2005, Vilayetin Bajgah köyünde bir silah deposunda meydana gelen patlamada 21 kişi öldü.
  • 6 Kasım 2007, Dönemin meclis heyetinin vilayette gezide bulunduğu sırada bir intihar saldırısı düzenlendi. Olayda 6'sı milletvekili 60'a yakın kişi öldü. Taliban saldırıyı üstlenmedi ve kınadı.
  • 7 Mart 2010, Eski başbakan Gulbeddin Hikmetyar'a bağlı olan Hizb-i İslami örgütü ile Taliban arasında meydana gelen çatışmalarda, 40 Hizb-i İslami ile 20 Taliban militanı öldü.

Vilayetin ilçeleri

Baglan Vilayeti'nin İlçeleri
İlçe Yönetim merkezi Nüfus Yüzölçümü[1]Açıklama
Andarab2005'te alt bölge
Baghlan
Baglani Cedid
Burka
Dahana-i Guri
Dih Salah2005 yılında Andarab ilçesi'nden ayrıldı
Duşi
Farang ve Garu2005 yılında Khost Wa Fereng ilçesi'nden ayrıldı
Guzargahi Nur2005 yılında Khost Wa Fereng ilçesi'nden ayrıldı
Hincan
Host ve Farang2005'te alt bölge
Havaca Hicran2005 yılında Andarab ilçesi'nden ayrıldı
Nahrin
Puli Hisar2005 yılında Andarab ilçesi'nden ayrıldı
Puli Humri
Tala ve Barfak

Kaynakça

  1. ^ "Afghanistan Geographic & Thematic Layers". 16 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Afganistan</span> Batı, Orta ve Güney Asyanın birleştiği yerde bulunan devlet

Afganistan ya da resmî adıyla Afganistan İslam Emirliği, Orta Asya'nın güneyinde denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Doğu ve güneyde Pakistan; batıda İran; kuzeyde Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan; kuzeydoğuda ise Çin ile komşudur. 652.000 km² yüz ölçümlü, kuzey ve güneydoğusunu düzlüklerin oluşturduğu dağlık bir ülkedir. Başkenti ve en büyük şehri Kâbil'dir. Yaklaşık 40 milyonluk nüfusunun çoğunluğunu Peştunlar, Tacikler, Hazaralar ve Özbekler oluşturur. Ülke, uluslararası alanda Afganistan İslam Cumhuriyeti olarak tanınmaktadır. ABD'nin Afganistan'dan çekilmesine akabinde gerçekleşen Taliban saldırıları ile 15 Ağustos 2021'de Taliban'ın başkent Kâbil'i ele geçirmesi sonucunda kurulmuş olup, yönetimin devri konusundaki tartışmalar ve görüşmeler devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gulbeddin Hikmetyar</span>

Gulbeddin Hikmetyar, eski Afganistan başbakanıdır. 1975 yılında kurulan Hizb-i İslami'nin kurucusu ve lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Hamid Karzai</span> Afganistanlı siyasetçi

Hamid Karzai Peştun asıllı Afgan siyasetçi. Afganistan eski devlet başkanıdır. Taliban sonrası ilk devlet başkanıdır. 2001-2004 yılları arasında halk tarafından desteklenen Karzai, 2004 seçimleri sonrası dönemde yönetimde yolsuzluğun artması, ülke çapında Taliban ve El-Kaide militanların tekrar güç kazanmasıyla birlikte hem Karzai'nin hükûmetine karşı hem de ülkenin geleceğine karşı bir şüphe ve güvensizlik ortamı oluştu. 2009 yılı Kasım ayında bir kez daha devlet başkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Taliban</span> Afganistan merkezli İslamcı hareket

Taliban, Afganistan'da yönetimi elinde bulunduran Diyubendi İslamcı hareket ve askeri organizasyondur. Kendilerine Afganistan İslam Emirliği demekte olup ülke içinde bir savaş sürdürmüştür. İslam şeriatını yayma amacıyla Molla Muhammed Ömer tarafından 1994 yılında kurulan Taliban'ın 2016'dan beri lideri Mevlevi Hibetullah Ahundzade'dir. Grup; eroin gibi narkotiklerin ticaretinin yanı sıra haraç toplama, fidye ve alıkoyma gibi faaliyetlerle finanse edilmektedir. Ayrıca 2010'ların ortalarında, önceki hükûmetin yönetiminde yasadışı olan madencilik faaliyetlerinin kontrolünü ele geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bedehşan (il)</span>

Bedehşan Vilayeti Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuner</span> Afganistanın bir vilayeti

Kuner, Afganistan'ın 34 vilayetinden birisidir.

Ahmed Şah Mesud, "Penşir Aslanı" lakaplı Tacik kökenli Afgan askerî lider. Kabil'in kuzeyindeki Pençşir Vilayeti'nde bulunan Cangalak’ta Tacik kökenli bir ailede dünyaya geldi. Asker olan babası, Kral Zahir Şah’ın ordusunda albay olarak görev yapıyordu. Çocukluğunun büyük bölümü Kabil’de geçti. Ardından bir Fransız Lisesi olan İstiklal’e kaydoldu. Sonra Kabil Politeknik Okulu’nda mimarlık okudu. Ancak okulu bitirme şansı bulamadı. 1970'li yıllarda İslami harekete katıldı. Kabil Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Burhaneddin Rabbani’den etkilendi. 1973 yılında İslami hareketin ileri gelenleri arasına katıldı. 1974 yılında diğer liderler gibi Kral Davud rejiminin baskıları sonucu Pakistan’a gitti. 1975 yılında Davud yönetimini devirmek için yeniden ülkesine döndü. Kendisinden istendiği gibi Penşir Vadisi’ndeki Roka Bölgesini ele geçirdi. Ancak ordunun müdahalesi sonucu yeniden Pakistan’a kaçtı. 1978 yılında Konar bölgesinde halkı komünistlere karşı silahlandırdı. 1979 yılında Penşir’e döndüğünde Sovyet işgaline karşı başlatılan cihadın ünlü komutanlarından biri oldu. Mesud, Sovyetlere karşı askeri başarıları ile ülke çapında ün salmaya başladı. Batılı gözlemciler Mesud’u “Yetenekli Stratejist” ve “Hindikuş’un Napolyon’u” diye tanımlıyorlardı. Sovyetler 10 yıl süren işgalleri sırasında 80 km uzunluğundaki Penşir Vadisi’ne girmeye çalıştılarsa da bunda başarılı olamadılar ve Şubat 1989'da Afganistan’dan geri çekildiler.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan-Türkiye ilişkileri</span>

Afganistan-Türkiye ilişkileri, Türkiye Cumhuriyeti'nin Afganistan İslam Emirliği'yle süregelen uluslararası politikalarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Burhaneddin Rabbani</span> Tacik asıllı Afganistan eski devlet başkanı

Burhaneddin Rabbani, Taliban'ın 1996'da iktidara gelmesiyle fiilen devrilen; ama bu tarihten itibaren Taliban'ın 2001 yılında devrilmesine kadar geçen süreç boyunca Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası alanda hukuken Afganistan'ın devlet başkanı olarak tanınan Tacik asıllı Afganistan eski devlet başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Mukur ilçesi</span>

Mukur ilçesi (Farsça: مقر ), Afganistan'ın Badgis Vilayeti'ne bağlı olan 7 ilçeden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Burka ilçesi</span>

Burka ilçesi (Farsça: برکہ), Afganistan'ın Baglan Vilayeti'ne bağlı olan 16 ilçeden birisidir. 2004 yılı nüfusu 49.000 olan ilçenin yönetim merkezi aynı isimli Burka şehridir. Taliban güçleri tarafından 5 Mayıs 2021'de ele geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dahana-i Guri ilçesi</span>

Dahana-i Guri ilçesi, Afganistan'ın Baglan Vilayeti'ne bağlı olan 16 ilçeden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Arğandab ilçesi</span>

Argandab ilçesi, Afganistan'ın Kandehar Vilayeti'ne bağlı olan 16 ilçeden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Hizb-i İslami</span> Afganistanda İslami bir parti

Hizb-i İslami, "İslam Partisi" anlamına gelir. Çoğunlukla Afganistan'daki komünist yönetimle ve SSCB ile olan savaşları ile bilinir. Gulbeddin Hikmetyar tarafından kurulmuş ve yönetilmiştir. 1975 yılında Afganistan'da kurulmuştur. 1969'da komünizme karşı savaşmak amacıyla Kâbil'de Kâbil Üniversitesi'nden bir grup öğretmen ve öğrencinin kurduğu "Müslüman Gençlik" organizasyonunun çatısı altında büyümüştür. Parti Peştun milliyeti içerisinde büyümüştür. İdeolojisini Müslüman Kardeşler, Ebu'l A'lâ el-Mevdudî ve Pakistan İslam Cemaati'nden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İslamcı terörizm</span> Radikal dinci motivasyon ve hedeflere sahip grupların veya kişilerin yaptıkları eylemler

İslamcı terörizm, İslami köktendinciler tarafından cihat olarak gerçekleştirilen çeşitli siyasi veya dinî amaçlara ulaşma amaçlı bir çeşit dinî terörizm.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan Savaşı (1978-günümüz)</span>

Afganistan Savaşı, Afganistan Demokratik Halk Partisi'nin 27-28 Nisan 1978'de gerçekleştirdiği Sevr Devrimi ile Afganistan Cumhuriyeti'nin yıkılıp Afganistan Demokratik Cumhuriyeti'nin kurulması sonrasında, kurulan hükûmete karşı olan kesimin ayaklanmasıyla başlayan ve devam eden iç savaş. Savaşın evreleri şunlardır:

<span class="mw-page-title-main">Afganistan'da kadın</span> Afganistanda kadın haklarına genel bakış

Afganistan'da kadın hakları tarih boyunca çeşitlilik göstermiştir. 1964'teki Afganistan anayasasıyla kadınlar resmen eşitlik kazandı. Ancak bu haklar, 1990'larda ortaya çıkan iç savaş sırasında Taliban gibi farklı geçici yöneticiler tarafından kadınların elinden alındı. Özellikle Taliban yönetimi sırasında kadınlar, özellikle sivil özgürlükler açısından çok az özgürlüğe sahip olmuş ya da bu haklardan tamamen mahrum kalmıştır. 2001 sonlarında Taliban rejiminin kaldırılmasıyla Afganistan İslam Cumhuriyeti'nde kadın hakları kademeli olarak iyileştirildi ve büyük ölçüde 1964'teki anayasaya dayanan 2004 anayasasında kadınlar bir kez daha hukuken erkeklerle eşit oldu. Bununla birlikte özellikle de kırsal kesimde yaşayan ve uluslararası endişe yaratmaya devam eden kadınlara yönelik gerici bir bakış açısından ötürü hakları hâlâ belli değildir. Taliban 2021'de Afganistan'ın çoğunu kontrol altına aldığında ise ülkedeki kadınların geleceğiyle ilgili endişeler arttı.

<span class="mw-page-title-main">Hizb-i İslami Gulbeddin</span> Öncelikli Peştun Afgan siyasi partisi ve eski milisler

Hizb-i İslami Gulbeddin Türkçe adıyla İslam Partisi 1975 yılında kurulmuş,askeri kolu olan bir siyasi partidir. Sovyet-Afgan Savaşı sırasında Mücahid gruplarla birlikte Sovyetler Birliği ve Afganistan Demokratik Cumhuriyeti'ne karşı savaşmıştır. ABD işgali sürecinde ABD karşısında zaman zaman Taliban safında savaşmıştır. Hizb-i İslami'nin 2 ye bölünmesi sonrası Gulbeddin Hikmetyar liderliğinde kurulmuştur. Sovyet-Afgan Savaşı'nda Amerika Birleşik Devletleri tarafından desteklense de sonrasında ABD ile savaş haline girmişlerdir. İslamcı ve Aşırı sağ bir çizgide kurulmuştur, 2016 yılında askeri faaliyetleri son bularak sadece siyasi bir parti haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hizb-i İslami Halis</span> Afganistanda bir siyasi parti

Hizb-i İslami Halis, Muhammed Yunus Halis tarafından kurulan Afgan siyasi eski Mücahit hareketi.

21 Mart 2023'te yerel saatle 21:17'de (AFT) Pakistan, Keşmir ve Afganistan ile çevre ülkelerden hissedilen 6.5 büyüklüğünde ve yerin 40 km. derinliğinde meydana gelen depremdir. Depremin merkez üssünün, Afganistan'ın Badahşan Vilayeti'ndeki Jurm şehrinin 40 km güneydogusunda olduğu bildirildi.