İçeriğe atla

Bağdat hurma tatlısı

Bağdat hurma tatlısı
Ülke(ler)Türkiye
YaratıcısıGüngör Sevinç
TürüTatlı
TipiŞerbetli tatlı
Ana malzemelerUn, şeker, yumurta, yoğurt, baharat, Hindistan cevizi

Bağdat hurma tatlısı şerbetli bir tatlıdır. İlk olarak Güngör Sevinç 1971 yılında bu tatlıyı üretmiştir.[1][2][3] Malzemeleri un, şeker, yumurta, yoğurt ve özel 10 baharat karışımından oluşur.Şerbet ve Hindistan cevizi üzerine dökülerek servis yapılır.[4][5]

Kaynakça

  1. ^ "Mucit Dede Bağdat Hurma Tatlısı iftar sofralarını şenlendirecek". Bursada Bugün. 22 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2021. 
  2. ^ "Adı Bağdatlı, kendi Bursalı Bağdat Hurma Tatlısı tarifi". Dergi Bursa. 16 Haziran 2017. 12 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2021. 
  3. ^ "Bavul Haber Özel". www.bavulhaber.com. 18 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2021. 
  4. ^ "Yarım asırlık lezzet; Hurma tatlısı". CNN Türk. 29 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2021. 
  5. ^ BAŞAN, Ramazan (24 Aralık 2020). Güneş Mutfaktan Şimdi Doğar. Seckin Fikir INC. ISBN 979-8-5863-4881-4. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Höşmerim</span> Türk mutfağına (Marmara, Ege, İç Anadolu, Doğu Marmara, Doğu Karadeniz yörelerine) ait tatlı

Höşmerim ya da Hoşmerim, Marmara başta olmak üzere Ege, İç Anadolu bölgelerinde üretilen bir çeşit irmik helvasının adıdır; Türkiye'nin bazı illerinde ise un helvasına höşmerim denilmektedir. Rize'de ve diğer bazı Doğu Karadeniz yörelerinde de Kaymaklı taze süt süzgeçle süzülerek bir tavaya boşaltılır. Sonrasında tavaya mısır ununun, peynir ve tuzun eklenmesiyle Hoşmerim-Hoşmer (Höşmerim-Höşmer) yapılır. Doğu Karadeniz'de geleneksel olarak güneş duasına çocuklarca çıkıldıktan sonra evlerden toplanılan un, yağ, tuz, süt gibi yiyeceklerden helva ve höşmer yapılıp yenir.

<span class="mw-page-title-main">Kemalpaşa tatlısı</span> Türk mutfağından şerbetli peynir ve hamur tatlısı

Kemalpaşa tatlısı, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, küçük süthanelerde üretilmeye başlanan bir peynir tatlısıdır. Halen 15'e yakın tesiste, günde 1 milyon adete varan üretim miktarlarına erişmektedir. Ramazan aylarında tüketim artmaktadır. Kemalpaşa Tatlısı, Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı veya Mustafakemalpaşa Tatlısı 18.06.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Revani (tatlı)</span> Arap mutfağından şerbetli tatlı

Revani, Türk mutfağındaki tatlılardan biridir. Osmanlı döneminde Ermenistan'ın ve Erivan'ın fethedilmesi şerefine Saray aşçılarının icat ettikleri ve Erivan zaferi sebebiyle "Revani" adı verdikleri bir tatlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şambali</span> Türk mutfağından tatlı

Şambali veya Şam tatlısı, Türk mutfağından irmikli bir tatlıdır. Yoğurt, irmik, un ana malzemeleridir. Karışım yağlanmış tepsiye dökülerek üzerine badem veya yer fıstığı dizilir. Öncelikle üzeri kızarana kadar fırında pişirilir. Şeker, su ve limon suyundan oluşan kaynatılmış şerbet sıcak vaziyette üzerine dökülür. Soğuk biçimde servisi yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Kalburabastı</span> Türk mutfağından şerbetli hamur tatlısı

Kalburabastı, adını hamuru bir kalbura ya da kevgire bastırıldığı için almıştır. Şerbetli bir tatlıdır. Hamur için malzeme olarak margarin, un, yoğurt, sıvı yağ, yumurta, kabartma tozu, ceviz içi kullanılır. Şerbeti için toz şeker, su, limon suyu kullanılır. Yunanistan'da yapılan melomakarono tatlısı kalburabastının ballı ve karanfilli çeşididir. Abhaz mutfağında benzer tatlı hurmitadır.

<span class="mw-page-title-main">Uludağpare</span>

Uludağpare Türk mutfağından bir çeşit şerbetli tatlıdır. Osmanlı mutfağında bulunur. Malzemeleri tereyağı, pudra şekeri, kırma un, yumurta, kabartma tozudur.

<span class="mw-page-title-main">Dibile</span>

Dibile veya dible ünlü bir Türk tatlısıdır. Ege bölgesinde yapılmaktadır. İzmir'in Ödemiş ilçesinde bayram ve nişan törenlerinin geleneksel tatlısı Dibile, köylü kadınlara atalardan miras kalan "Mühr-ü Süleyman" formundaki demirle şekillendirilerek hazırlanır. Aydın'ın geleneksel tatlılarından biridir. Yörükler tarafından yapılan bir tatlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lor tatlısı</span>

Lor tatlısı, şerbetli bir tatlıdır. Ege Bölgesin'de yapılır. Kullanılan lor peynirinin kesinlikle tuzsuz olmalıdır. Ayrıca pek çok şerbetli tatlıda olduğu gibi lor tatlısının yapımında da tatlının sıcak, şerbetin ise soğuk olması gerekir. Balıkesir Ayvalık mutfağında yer alır. Lor tatlısı 1920'li yıllarda Yunanistan'ın Girit adasından Balıkesir'in Ayvalık ilçesine yerleşen aileler tarafından getirilmiştir. Giritli Türklerin mutfağına ait bir tatlıdır. Ayvalık Lor Tatlısı 26.12.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hayrabolu tatlısı</span>

Hayrabolu tatlısı veya Hayrabol tatlısı, lor peyniri ile yapılan peynir tatlısıdır. Hayrabolu'da yapılır. Kullanılan lor peyniri kesinlikle tuzsuz olmalıdır. Kemalpaşa tatlısına benzese de ondan farklı şekilde hazırlanır. Tekirdağ Hayrabolu Tatlısı 09.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir lor peynirli baklava</span>

İzmir lor peynirli baklava, lor peyniri ile yapılan baklavadır. İzmir 'de yapılır. Osmanlı tatlılarındandır. Kullanılan lor peyniri kesinlikle tuzsuz olmalıdır. Eski tarifte piştikten sonra bal dökülür. Günümüzde üzerine şerbet dökülmektedir. Mudanya'da bir çeşidi Girit tatlısı (katmer) olarak yapılmaktadır. Bu tarifte içinde tarçın ve ceviz bulunmaktadır. Konya Akşehir'de peynir baklavası olarak adlandırılan bir çeşidi yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çiğ yağ tatlısı</span>

Çiğ yağ tatlısı, Türk mutfağından bir çeşit şerbetli tatlıdır. Osmanlı mutfağında bulunur. Batı Trakya'da yapılır.

Düğüm tatlısı veya Düğümlü tatlı Türk mutfağından bir çeşit şerbetli tatlıdır. Kayseri'nın yöresel lezzetlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Balparmak tatlısı</span> Türk tatlısı

Balparmak tatlısı veya parmak tatlısı, Türk mutfağından ve Osmanlı mutfağından bir çeşit şerbetli tatlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Saraylı tatlısı</span>

Saraylı tatlısı, Damat Tatlısı, Çıtır Baklava, Muğla saraylısı bir çeşit şerbetli tatlıdır. Baklavaya çok benzer. Muğla'da yapılan bir tatlıdır. Genellikle içine ceviz konur. Osmanlı mutfağına ait bir tatlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Oturtma tatlısı</span>

Oturtma tatlısı, Trakya oturtması bir çeşit şerbetli tatlıdır. Baklavaya çok benzer. Kırklareli’de yapılan bir tatlıdır.Genellikle içine ceviz konur. Osmanlı mutfağına ait bir tatlıdır. İsmini siniye yerleştirilmesinden alır.

<span class="mw-page-title-main">Oklava tatlısı</span>

Oklava tatlısı, oklava burması, büzme tatlı, cevizli oklava büzmesi bir çeşit şerbetli tatlıdır. Baklavaya çok benzer. Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ'da yapılan bir tatlıdır.Genellikle içine ceviz konur. Osmanlı mutfağına ait bir tatlıdır. İsmini oklavaya sarılarak yapılmasından alır.

<span class="mw-page-title-main">Sarığı burma tatlısı</span>

Sarığı burma tatlısı, sarı burma tatlısı, sar burma tatlısı, bir çeşit şerbetli tatlıdır. Oklava tatlısına çok benzer. Sivas'ta yapılan bir tatlıdır. Genellikle içine ceviz konur. Osmanlı mutfağına ait bir tatlıdır. İsmini oklavaya sarılarak yapılmasından alır. Benzer tatlılar Amasya'da tırtıl baklava, Erzurum'da kırım baklavası, Tokat'da oklava tatlısı, Erzincan'da lüle baklavası, Elazığ'da dolanger tatlısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yoğurt tatlısı</span>

Yoğurt tatlısı, Türk mutfağından bir çeşit şerbetli tatlıdır. Osmanlı mutfağında bulunur. Kayseri'de bayramlarda yapılıp yenen bir tatlıdır. Yoğurt tatlısı birçok yörede olduğu gibi Trakya mutfağında da yer alır. Görüntüsü revaniye benzer.

Kahiye tatlısı, künefe peyniri ile yapılan katmerdir.Mardin'in yöresel tatlarından olan ve özellikle Ramazan ayında yapılan özel bir tatlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zırva tatlısı</span>

Zırva tatlısı veya Zırvâ esas malzemesi nişasta, kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı olan tatlıdır. Osmanlı mutfağında bulunur. Osmanlı Devleti fetihlerle yeni topraklara kazandıkça, zırva da malzemesini değiştirmiştir. Bal, pekmez, hurma ve daha sonraları ceviz, çam fıstığı gibi maddelerin katılması ile aşure kıvamında bir tatlı haline gelmiştir. Bartın mutfağında yapılan çeşidi vardır.