İçeriğe atla

Bağımsızlık Günü (Filipinler)

   Filipinler Bağımsızlık Günü
Ülkenin İspanya'dan bağımsızlığının ilan edildiği yapı
Resmî adıAraw ng Kasarinlan
ÜlkeFilipinler
KutlayanlarFilipinliler
Tarih12 Haziran

Bağımsızlık Günü (Filipino: Araw ng Kasarinlan; ya da Araw ng Kalayaan, "Özgürlük Günü" Filipinler'de 12 Haziran 1898'de İspanya'dan bağımsızlıklarını kazanmalarının anısına düzenlenen millî tatildir. 1962'den beri ülkenin Milli Günü olarak kutlanmaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

1991 (MCMXCI) salı günü başlayan bir yıldır.

31 Ağustos, Miladi takvime göre yılın 243. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 122 gün vardır.

16 Eylül, Miladi takvime göre yılın 259. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 106 gün vardır.

21 Eylül, Miladi takvime göre yılın 264. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 101 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Norfolk Adası</span> Avustralyanın doğusunda yer alan Avustralyaya bağımlı ada

Norfolk Adası, Büyük Okyanus'ta, Yeni Zelanda ile Yeni Kaledonya arasında yer alan ve Avustralya'nın dış bölgesi olarak bu ülkeye bağlı olan ada. Norfolk adası, Nepean Adası ve Phillip Adası ile birlikte Norfolk Adası Bölgesi'ni oluşturmaktadır. Adanın başkenti Kingston'dır.

Litvanya millî futbol takımı, Litvanya'yı uluslararası organizasyonlarda temsil eden futbol takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Millî bayram</span> ulusal bayram

Millî bayram veya Ulusal bayram, bir ülkede kutlanan ulusal içerikli bayramlara verilen addır. Amerikan Bağımsızlık Günü, Cumhuriyet Bayramı, Kanada Günü buna örnek verilebilir. Genelde milliyetçi bir içeriğe sahip olan bu bayramlar; o ülkenin ulusal bağımsızlık savaşını kazandığı gün, resmen tanındığı gün, önemli bir olaya şahit olduğu gün ya da etnik-mitolojik önemi olan bir gün kutlanabilir. Millî bayram genellikle resmî tatildir. Birçok ülkede birden fazla millî bayram vardır. Danimarka ve Birleşik Krallık, millî bayramı olmayan tek ülkelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Kosova, resmî adıyla Kosova Cumhuriyeti, Balkanlar'da bulunan ve dünyada sınırlı tanınırlığa sahip denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batıda ise Karadağ ile komşudur. 1999'da Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınan Kosova, 2008'de Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Mart 2020 itibarıyla 97 ülke tarafından tanınmaktadır. Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Sırbistan, bölgeyi kendisine bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olarak kabul etmektedir.

Bağımsızlık Günü belirli bir ülkenin veya ulusun bağımsızlığını elde ettiği veya bir bağımsızlık savaşını kazandığı günün anısına her yıl kutlanan bir millî gün, bayramdır. Genellikle ülkenin veya ulusun bir başka ülkeden ayrılması veya bir başka ülkenin kolonisi olmasının sonunu işaret eder. Birçok ülkede kendi bağımsızlık günleri millî bayram, tatil olarak kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsızlık Günü (Amerika Birleşik Devletleri)</span>

Amerikan Bağımsızlık Günü veya halk arasında bilinen ismiyle Fourth of July, 4 Temmuz 1776'da yayınlanan Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi'ni anmak için Amerika Birleşik Devletleri'nde her sene düzenli olarak kutlanan ve federal bir tatil sayılan gündür. Bağımsızlık Günü, çoğunlukla havai fişeklerle, törenlerle, festivallerle, barbekü partileriyle, fuarlarla, pikniklerle, konserlerle, beyzbol oyunlarıyla özdeşleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsızlık Günü (Azerbaycan)</span> 1991den beri kutlanan Azerbaycanın bağımsızlık günü

Bağımsızlık Günü, eski adıyla Cumhuriyet Günü, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin 28 Mayıs 1918'de bağımsızlığını ilan ettiği gün olarak Azerbaycan'da kutlanan bir millî gündür. 1990 yılından beri resmî bayram olarak kutlanmaktadır. Bağımsızlık Günü hükûmet ve kamuoyu tarafından her yıl bayram olarak kutlanır. 2021 yılından önce Cumhuriyet Günü olarak kutlanırken kabul edilen bir yasa ile adı Bağımsızlık Günü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ebul Kelam Azad</span>

Ebul Kelam Muhiddin Azad, Hint Müslüman bilgin ve Hint bağımsızlık hareketinin üst düzey siyasi lideridir.

Arawa Kimura, Japon eski millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Millî Kütüphanesi</span>

Yunanistan Milli Kütüphanesi, Atina şehir merkezinde bulunan kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsızlık Günü (Hindistan)</span>

Bağımsızlık Günü, 15 Ağustos 1947'de Hindistan'nın Britanya İmparatorluğu'ndan ayrılması anısına kutlanan bir millî bayramdır. Hindistan, bağımsızlığını Hindistan Ulusal Kongresi önderliğinde büyük ölçüde şiddetsiz direniş ve sivil itaatsizlik ile elde etti. Bağımsızlıktan sonra dinlerin çakışması ile Britanya Hindistanı, Hindistan ve Pakistan olmak üzere ikiye bölündü. Bu bölünme nedeniyle mezhepsel ayaklanmalar ve kitlesel zayiat ile 15 milyon kişiyi yerinden etti. 15 ağustos 1947'de Hindistan başbakanı Jawaharlal Nehru Delhi Red Fort Lahori kapısı üzerinde Hindistan bayrağı'nı kaldırdı. Bundan sonra her Bağımsızlık Günü'nde başbakan bayrak kaldırır ve bir konuşma yapar.

Gine-Bissau başbakanı, Afrika ülkesi Gine-Bissau'nun bağımsızlığını ilan ettiği 1973 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

Antonio Laxa ya da Tony Ferrer, Filipinli aktör, film yapımcısı ve yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Carlos Salazar (oyuncu)</span>

Rustico Roldan ya da Carlos Salazar, Filipinli aktör.

<span class="mw-page-title-main">Letonya Millî Kütüphanesi</span>

Letonya Millî Kütüphanesi, Riga merkezli bir ulusal kütüphanedir. 1918'de bağımsızlığını kazanan Letonya Cumhuriyeti'nin ilk resmî kurumlarından biri olarak 1919'da kurulmuştur. Kütüphanenin bugünkü binasının mimarı Gunnar Birkerts'tir.

<span class="mw-page-title-main">Sylvia La Torre</span>

Sylvia Reyes La Torre-Perez de Tagle, Filipinli şarkıcı, oyuncu, radyo sanatçısı ve sunucu.