İçeriğe atla

Bağımsızlık Anıtı (Aşkabat)

Koordinatlar: 37°52′52″K 58°22′53″D / 37.88111°K 58.38139°D / 37.88111; 58.38139
Bağımsızlık Anıtı
Garaşsyzlyk binasy
Bağımsızlık Anıtı
Harita
Genel bilgiler
DurumTamamlandı
TürAnıt
KonumAşkabat, Türkmenistan
Koordinatlar37°52′52″K 58°22′53″D / 37.88111°K 58.38139°D / 37.88111; 58.38139
Başlama2000
Açılış2001
Yükseklik118 m
Teknik ayrıntılar
Zemin alanı84,500 m²
Tasarım ve inşaat
Baş müteahhitPolimeks

Bağımsızlık Anıtı (TürkmenceGaraşsyzlyk binasy), Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir anıttır.[1] Anıt, 2001 yılında Türkmenistan'ın bağımsızlığının 10. yıldönümü anısına inşa edilmiş olup tasarımı, geleneksel Türkmen çadırlarından ve Türkmen kızlarının giydiği geleneksel başlıklardan ilham almaktadır.

Anıt, kulenin üstünde 27 metre yüksekliğinde altın yaldızlı çelik konstrüksiyona sahip 91 metrelik bir betonarme kule ve 10 metre çapında bir gözlem terası içermektedir. Bina içerisinde Türkmenistan tarihini temsil eden önemli sanat eserlerinin sergilendiği sergi salonları bulunmaktadır. Bağımsızlık Anıtı, altın bir Saparmurat Türkmenbaşı heykeli üzerinde bulunan, basamaklı bir havuz ve Türkmen liderlerin 27 kahramanlık heykelini çevreleyen yeşil peyzaj ile çevrili toplam 84.500 metrekarelik bir alanda yer almaktadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Polimeks". Polimeks. 27 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Saparmurat Niyazov</span> Türkmenistanın ilk cumhurbaşkanı

Saparmurat Atayeviç Türkmenbaşı (Niyazov), 1985-1991 yılları arasında Türkmenistan'ı fiilen yönetmiş, 1991-2006 yılları arasındaki 15 yıl boyunca Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Aşkabat</span> Türkmenistanın başkenti

Aşkabat, Türkmenistan'ın başkentidir. 1.031.092 (2012) kişiyle Türkmenistan'ın en büyük şehridir. İran sınırı yakınında, Kopet Dağları'nın eteğinde, Karakum Çölü'nde bir vahada bulunur. 'Aşgabat şäheri' adlı kendine ait bölgede, ülkenin Ahal Vilayeti'nde yer alır. Aşkabat, Türkmenistan'ın güneyinde, İran sınırından 26 km'de yer alır. 1881'de bu bölge Rus işgal güçleri tarafından alınmıştır. İran'ın en büyük ikinci şehri olan Meşhed'dan 920 km uzaklıkta bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Polimeks</span> Türk asıllı şirket

Polimeks İnşaat Taahhüt ve Sanayi Ticaret A.Ş. - Türk inşaat şirketi, İstanbul merkezli. Yönetim Kurulu Başkanı - Erol Tabanca.

Türkmenistan Teleradyo Yayınları Merkezi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta yer alan bir televizyon ve gözlem kulesidir. Kule, 2011 yılında tamamlanmış olup 211 metre yüksekliği ile Türkmenistan'ın en yüksek yapısıdır.

Aşkabat havarayı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta Olimpiyat Köyü'nde bulunan bir havaray hattıdır. Havarayın inşaatına 2012 yılında başlanmış olup Türk şirketi Polimeks tarafından gerçekleştirilmektedir. Hatta Intamin tarafından 25 metre uzunluğunda araçların kullanılması planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tarafsızlık Anıtı</span>

Tarafsızlık Anıtı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir anıttır. Anıt, 1998'de Türkmenistan cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı tarafından ülkenin resmî tarafsızlık konumunu anması amacıyla inşa edilmiş olup üç ayaklı bir kemer şeklindedir ve 75 metre yüksekliğindedir.

İlham Parkı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir parktır. Park, 2010 yılında açılmış olup Geroğlu ve Mahtumkulu bulvarları arasında yer almaktadır. Parkta, yapay bir nehir boyunca olgun ağaçların fonunda, yeni fidanlar, çiçek tarhları ve saksılar bulunmaktadır. İki kafe parkta temel yemekler sunmaktadır.

Oğuzhan ve Oğulları Çeşmesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir çeşme kompleksidir. Çeşme, 2008 yılında inşa edilmiş olup Aşkabat Havalimanı'ndan başkentin merkezine giden yol üzerinde yer almaktadır ve kentin ana sembollerinden biridir. Çeşme, Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na göre dünyanın en büyük çeşmesidir.

Türkmen Devlet Kukla Tiyatrosu, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir kukla tiyatrosudur. Tiyatro, 2005 yılında kurulmuş olup Karaşsızlık Bulvarı üzerinde yer almaktadır. Tiyatro, Türkmenistan'daki tek kukla tiyatrosudur.

<span class="mw-page-title-main">Halk Hakıdası Anıt Kompleksi</span>

Halk Hakıdası Anıt Kompleksi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir anıt kompleksidir. Kompleks, kentin güneybatısında yer almakta olup Göktepe Savaşı, II. Dünya Savaşı ve 1948 Aşkabat depreminde ölenlerin anısına inşa edilmiştir.

Anayasa Anıtı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir anıttır. Anıt, Arçabil Bulvarı üzerinde yer almakta olup Türkmenistan Anayasası'nın 20. yıldönümünü onurlandırmak için inşa edilmiştir. 185 metrelik yüksekliği ile Türkmenistan'ın en yüksek ikinci yapısıdır. Türk inşaat şirketi Polimeks tarafından 2008-2011 yılları arasında Archabil caddesi üzerine inşa edilmiştir ve mermer ile dekore edilmiştir. Kompleksin içinde müze, konferans salonu, kütüphane, hediyelik eşya dükkânı ve kafeterya bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Altın Asır Pazarı</span>

Altın Asır Gündoğar Pazarı veya Täze jygyldyk, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir pazardır. Pazar, 2011 yılında açılmış olup Aşkabat'ın kent merkezi yakınlarında Çoğanlı'da yer almaktadır. Türkmenistan'ın en büyük pazarı ve Orta Asya'nın beşinci büyük pazarıdır. Ahal ilinin Türkmen halı süsü şeklini andıracak şekilde inşa edilmiştir. Pazar 154 hektarlık bir alanı kaplamaktadır ve 2,155 dükkâna ev sahipliği yapmaktadır. Pazarın kalbinde, ana simgesi olan uzun bir saat kulesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bitarap Türkmenistan Bulvarı</span> Türkmenistan, Aşkabatta bir sokak

Bitarap Türkmenistan Bulvarı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir bulvardır. Bulvar, kentin ana yollarından biri olup adını aldığı Tarafsızlık Anıtı'ndan başlayarak Oğuzhan Köşk'e kadar devam etmektedir. Sovyetler Birliği döneminde Podvoyskogo Bulvarı olarak bilinmekteydi. 2011 yılında Türk şirketi Polimeks tarafından yeniden inşa edildi. Ayrıca, bulvar boyunca beyaz mermer evler, modern süpermarketler, ofis binaları ve altyapı inşa edildi. Bulvar, Çandıbil kara yolu, Arçabil Bulvarı ve 10. yıl Abadnçılık caddesiyle kesişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsızlık Meydanı (Aşkabat)</span> Aşkabat, Türkmenistanda bir meydan

Bağımsızlık Meydanı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir meydandır. Meydan, 1974 yılında inşa edilmiş olup kent merkezinde yer almaktadır. Sovyetler Birliği döneminde Karl Marks Meydanı ve yakın bir zamana kadar da Türkmenbaşı Meydanı olarak bilinmekteydi.

Mahtumkulu Bulvarı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir bulvardır. Bulvar, adını Mahtumkulu Firaki'den almakta olup başkentin en uzun ve en belirgin bulvarı olarak kabul edilir.

Büyük Saparmurat Türkmenbaşı Bulvarı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir bulvardır. Bulvar, adını Türkmenistan'ın ilk cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı'ndan almakta olup başkentin en uzun ve en belirgin bulvarı olarak kabul edilir.

Atatürk Meydanı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir meydandır. Meydan, kent merkezinde yer almakta olup adını Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı olan Mustafa Kemal Atatürk'ten almaktadır. Meydan, Bağımsızlık Meydanı'nın yaklaşık 500 metre doğusunda yer almaktadır. Kuzeyde, Köroğlu, batıda H.Babayev ve güneydeki Çağrı Nurimov caddeleri ile sınırlanmıştır. Meydanın merkezinde bir Atatürk heykeli bulunmaktadır.

Aşkabat Kış Sporları Kompleksi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir kış sporları salonudur. Kompleks, Bağımsız Devletler Topluluğu'ndaki en büyük buz hokeyi salonlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Aşkabat Uluslararası Havalimanı</span>

Aşkabat Uluslararası Havalimanı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı, şehir merkezinin 10 km kuzeybatısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mahtumkulu Millî Müzik ve Dram Tiyatrosu</span>

Türkmenistan Mahtumkulu Millî Müzik ve Dram Tiyatrosu, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir tiyatrodur. Tiyatro, 2003 yılında kurulmuş olup Köroğlu Caddesi üzerinde yer almaktadır. Adını Türkmen şair Mahtumkulu Firaki'den almaktadır.